Mikortól jár a GYES? (tudásbázis)
1992. évi XXII. törvény
a Munka Törvénykönyvéről
136. § (1) A munkavállaló munkaviszonya megszűnésekor, illetőleg sorkatonai vagy polgári szolgálatra történő behívásakor, ha a munkáltatónál eltöltött idővel arányos szabadságot nem kapta meg, azt pénzben kell megváltani. Egyéb esetben a szabadságot pénzben megváltani nem lehet; ettől érvényesen eltérni nem lehet.
Nem tudom, hogy a tanároknál, mint közalkalmazottaknál van-e más lehetőség.
Segítséget szeretnék kérni!
A munkanélküli kifizetés csak 270 napig vagyis 9 hónapig jár és én mondjuk a 4. havi kifizetésnél esek teherbe akkor mire leszek jogosult? Előtte több éven keresztül van munkaviszonyom vagyis a ledolgozott napok számával szerintem nem lesz gondom... de a munknélküli lejárta után kapok egyátalán valami pénzt és ha kb. mennyit? Ilyenkor is lehetséges a táppénz, vagy mivel nincs munkaviszonyom emiatt már nem? Igy akkor nagyon kevés GYED-et kapnék? (Munkanélküli előtt még br.240.000 Ft volt a kersetem és munkanélküliség elleni bizosítást is kötöttem azt is bele tudomszámoltatnivalahova?)
Valaki segítsen mert nem tudom hogy mi tévő legyek! Vagy kihez tudok ebben a helyzetben fordulni?
Köszönök előre is mindent!
Már kezdtem örülni,de Mandula 71 kicsit megijesztett.Persze úgyis utána járok,és ha nem muszáj,nem szakítom meg a GYED-et.
Én a 2. babával voltam GYED-en mikor terhes lettem a harmadikkal.Még jobban is játram anyagilag,több lett a GYED,+ a három gyermek után az adókedvezményt is igénybe veszem azóta.
Ne akarj kiszúrni magaddal!
Több pénz folyik be a családi kasszába, ha kitöltöd a Gyed teljes idejét, a Gyes-sel párhuzamosan elkezded kivenni a szabidat. Szeptemberben amikor ténylegesen dolgozol, kapod a fizetésed és kifizetik a fenmaradó szabadságos napokat pénzben. Valószínűleg nem egy összegben, mert arra manapság nincs pénz.
Így összességében több pénzt kapsz, mintha megszakítod a Gyedet.
Pedagógusként csináltam ezt az elmúlt évben.
Majd hétfőn betelefonálok a suliba, és megkérdezem.
A GYES-t saját magamnak kell igényelni, ugye? Azt nem intézik helyettem?
A nyomtatványt már le is töltöttem.
És a szülinapjától kezdve kell kérni vagy másnaptól?
Köszi a gyors válaszokat!
Akkor utánajárok annak,hogy kifizetik-e a szabit,de biztos,ha Milka02 is így tudja.Az még jobb lenne.
De ki szeretném venni.
Úgy gondoltam, igényelem a GYES-t (nov. 26-tól vagy 27-től kell?), közben kiveszem a két éves szabim, kétszer 40 nap, így kb. márciusig rendes pénzt kapnék. Utána viszont még nem mennék vissza dolgozni, csak júniustól papíron, ha a sulinak vége, és így akkor csak pár hónapig lennék csak GYES-sel. Ilyet lehet?
szerintem is így kellene csinálnod.ha jár júniusig a gyed,akkor miért akarod már márc.ban megszakítani?
logikusabb így ahogy Milla írta,legfeljebb kifizetik neked a szabikat...
További ajánlott fórumok:
- Hathónapos kisfiam egy hete délelőtt gyümölcspépet kap, mikortól kell már délután is adni neki szilárd kaját?
- TB fizetés, mikortól és meddig?
- Az erkölcsi bizonyítvány mikortól lesz tiszta, ha valaki volt börtönben?
- Mikortól lehet beadni a GYES-hez a kérelmet?
- Mikortól lehet ill. érdemes igényleni a gyest MOSTANÁBAN?
- A GYES-t mikortól lehet igényelni?