Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Miért döntenek emberek úgy, hogy nem vállalnak gyermeket? fórum

Miért döntenek emberek úgy, hogy nem vállalnak gyermeket? (beszélgetés)

1 2 3
38. smaragdzöld 🐉 (válaszként erre: 23. - Csemár)
ma 13:42

Elnézést nem kell kérned. Szerintem nem is indulatosak a szavaid (legalábbis, amilyen indulatokat én láttam már itt, a fórumokon). Egyszerűen ez a véleményed.

Szemben többekével, és az enyémmel is.

Igen. A gyerekvállalás egyértelműen magánügy. Nem trendiség kérdése. És bizony, van, amikor bölcs döntés. Szerencsére eljutott már sok ember odáig, hogy nem kérdőjelezi meg mások szabad döntését. Jó, hogy nem ott tartunk, mint régen. Jó, hogy egy nő ma nyíltan vállalja, hogy nem szeretne gyereket.

Nézd meg, Funnygirl 11. hozzászólását (már ha akarod, mert ez nem felszólítás). Egy őszinte nyilatkozat. Nem véletlen az eddigi 11 lájk.

Azt mondod: "szerintem ez a "szabadon választott gyermektelenség" egyszerűen csak egy civilizációs ártalom.". Elfogadom, ez a véleményed.

Az enyém pont az ellenkezője. A szabadon választott gyermektelenség nem civilizációs ártalom, hanem civilizációs vívmány.

Mondom mindezt anyaként.

37. csemár (válaszként erre: 30. - Libikóka)
ma 13:39

A valóság?

Kinek a valósága?

Az én "valóságom" az, hogy gyereket vállalni jó.

"Bizonyos szint" alatt is, és "bizonyos szint" felett is.

Persze, az is "jó", ha "szabadon rendelkezhetem" a testemmel.

S az is érthető, ha valaki "fél" az anyaságtól.

És így tovább.

Nem szerettem volna megbántani senkit azzal, hogy hozzászólok egy engem személy szerint közvetlenül nem érintő kérdéshez.

Sajnálom, ha valaki esetleg mégis sértő szándékot vél felfedezni a szavaim mögött!

36. libikóka (válaszként erre: 35. - Funnygirl)
ma 13:24
Ez a kézelengedés,,tulajdonképp megtörténik ,,és mégsem:))
35. funnygirl (válaszként erre: 29. - PöttyösPanka)
ma 13:10
Soha nem lehet tudni hogy egy gyereknek mikor lehet elengedni a kezét, mikor nem szorul már arra hogy esetleg távol legyen tőlem kis időre és stb. Egy gyerekvállalásba bele kell kalkulálni mindent. Kezdve azzal hogy egy nő saját magának szüli a gyereket mert ha a férfi lelép, akkor a nő ott marad a gyerekkel, gyerekekkel akkor mivan? Vagy!Betegen születik a gyerek? Ha nem is a súlyos fogyatékosságra gondolok hanem lehet az egy egyszerű viselkedészavar, autista, figyelemzavar akkor máris több figyelmet igényel és állandó törődést. Tudom hogy ezek csak a rossz alternatívák, de sajnos ezt is bele kell kalkulálni a gyerekvállalásba.
34. 55Judit (válaszként erre: 11. - Funnygirl)
ma 12:44
Mintha a fiam írta volna ezt szóról-szóra.😀
33. 55Judit (válaszként erre: 8. - Amaunet)
ma 12:41
Egy bizonyos szint alatt ezt nem képesek végig gondolni. Ha megkérdezed, az az általános válasz, hogy "mert szeretem a gyerekeket". Ez szerintük nyomós érv, nincs is miről másról beszélni.
32. 55Judit (válaszként erre: 2. - Globus)
ma 12:37
Na ez pont így van. Olyan a gyerekkérdést feszegetni, mint a zsebekben turkálni.
31. Kacsahercegno (válaszként erre: 28. - Csemár)
ma 12:34
Persze, csak nem ez volt a kérdés, én se megyek oda a babavárós fórumokba leszólni-lebeszélni a leendő anyukákat, ahogy itt sem ezt kérte a FI. És nem veled van bajom, mert tök oké az is, hogyha valaki egyszerűen nem tudja megérteni, miért dönt valahogy egy másik ember, nekem is van olyan emberi viselkedés, ami nem fér a fejembe, hogy miért tenne olyat bárki. Hanem ezekkel a végtelenségig csépelt szólamokkal, amit sokan úgy ismételgetnek, mintha muszáj lenne, meg ha ezzel meg lehetne győzni bárkit is. És ezzel be is fejeztem a cunamit, nem offolok, csak ez most így kikívánkozott.
30. libikóka (válaszként erre: 27. - Csemár)
ma 12:30

Ez nem annyira vélemény volt,,inkább a valóság.Tény ,,ha nevezhetjük annak.

Nem kell mindenkinek szülni.

29. PöttyösPanka (válaszként erre: 21. - Funnygirl)
ma 12:24
Én egyáltalán nem akarok meggyőzni senkit sem a gyerekvállalásról. Nem is ezért válaszolok. Teljesen érthetőnek tartom, ha valaki nem akarja feladni a kényelmét és a szabadságát. Én csak annyit tennék hozzá, hogy azért az az időszak, amikor a gyerekek miatt megszűnik a magánélet, elég rövid a teljes képet nézve. Úgyhogy én nem erre az átmeneti részre alapoznám/alapoztam a döntést.
28. csemár (válaszként erre: 25. - Kacsahercegno)
ma 12:21
Jól van, így kerek a világ; Neked is, nekem is van véleményünk.
27. csemár (válaszként erre: 24. - Libikóka)
ma 12:20
Rendben van, tudomásul vettem, hogy Neked ez a véleményed.
26. PöttyösPanka (válaszként erre: 25. - Kacsahercegno)
ma 12:19
Milyen dicsőség még most azoknak a nőknek, akik elmaradott helyen élnek, és nincs lehetőségük fogamzásgátlásra. Biztosan felemelő érzés sorban veszíteni el a gyermekeket olyan betegségekben, amikre a civilizációs ártalomban fetrengő országokban már rég van oltóanyag.
25. Kacsahercegno (válaszként erre: 23. - Csemár)
ma 12:15

Szerintem meg az a civilizációs ártalom, hogy az embernek mindenáron szaporodnia kell, nyomorba is, a betegségbe is, meg hogy a felelőtlen szülők egy életre megnyomorítják a szerencsétlen gyerekeiket mert maguk is mentálisan nyomorultak, aztán még szekálják is az új generációt, hogy bezzeg régen nem picsogtak mindenre, meg ilyenek.

De ezt nem lehet kimondani, leírni, az tök oké, hogy aki nem szeretne gyereket, azt basztatjuk, hogy megbánod, szar/értelmetlen az életed stb., mert róluk nyilván ugye lepereg, de ha egy gyereket tervezőnek/gyerekesnek mond valaki hasonlót, akkor az máglyán égetni való. :D Pedig mindkettő csak azt csinálja, amit szeretne, és nem ártanak a másiknak vele.

Azt hagyjuk is, hogy végre egy olyan korban élünk, amikor egy nőnek van döntése a saját teste felett. Még néhány évtizede sem volt meg ez a luxus az elődeinknek, régebben aztán nem volt ilyen, hogy nem akarsz szülni, nem akarsz gyereket, mert ha tetszik ha nem, a férjed ellátja a házastársi kötelességét (ha hozzá akartál menni, ha nem, ha akartál szexelni, ha nem) és ha terhes lettél akkor azt megszülted akkor is, ha ottmaradsz. Ha 8-szor, akkor 8-szor, nincs mese, egy abortusszal az életedet és ami még rosszabb, a jó hírnevedet kockáztattad... Szülés utáni depresszió? Senkit nem érdekelt. Meddőség? Iszonyú szégyen, hogy azt az egy dolgot, amire való vagy, nem tudod teljesíteni. Idő saját magadra, a karrieredre, arra hogy kötöttségek nélkül élvezd az életet? Ezek férfi kiváltságok, nőként ilyenről álmodni felért egy világra szóló botránnyal...

24. libikóka (válaszként erre: 23. - Csemár)
ma 12:13

Nem nevezném ártalomnak,,inkább megszűnt a nyomás ,hogy gyerek kell.Vállalható is lett.

Sokkal jobb ha azoknak akik nem anyás lelkűek csak azért legyen ,,mert kell ,,mert a társadalom elvárja,,mert a rokonság elvárja,,mert a szülők elvárják,,stb.

23. csemár (válaszként erre: 22. - Érdekes73)
ma 11:41

Gyanítom, hogy FI nem az ilyen véletlen esetekre kérdezett rá.

Régen annak a nőnek nem "lett" gyereke, aki meddő volt. (Vagy ő, vagy férje. Ez utóbbiról azonban, hogy ti. a férfi is lehet oka a gyermektelen házasságnak, nagyon sokáig nem tudtak semmit.)

A meddőség nem ment dicsőségszámba.

Régen.

Ellenben ma az a "trendi", ha valaki vállalja a gyermektelenséget.

Sőt, ha még meg is tudja "ideologizálni" a döntését, akkor ráadásul még "bölcs" is!

Hiszen "magánügy", nem igaz?!

Elnézést kérek az indulatos szavaimért, de - hogy a fórumcímre is válaszoljak - szerintem ez a "szabadon választott gyermektelenség" egyszerűen csak egy civilizációs ártalom.

ma 11:14
Szerintem nem mindenki dönti el ilyen határozottan hogy akar e gyereket vagy sem. Van aki szeretne mégsem úgy alakul a sorsa. Van aki nem szeretne aztán mégis lesz neki stb... A sors is nagy tréfamester.
21. funnygirl (válaszként erre: 18. - Kentaurcica)
ma 11:03
Őszinte leszek, sose éreztem késztetést arra, hogy anyává váljak. Látom a barátnőimen is hogy teljesen kész vannak, főleg ahol kicsi még a gyerek. Mikor jönne az idő hogy összeüljünk egy mozira vagy egy kávéra, jaj most nem jó nincs aki vigyázzon a gyerekre, most nem jó mert beteg a gyerek, most nem jó mert mennem kell a gyerekért, vinnem kell külön órára, stb és stb és stb. A magánélet megszűnik létezni. Persze mindemellett aláírom hogy biztos csodálatos oldala is van egy gyereknek és rengeteg szeretetet jelent.
20. Biciklis_ (válaszként erre: 7. - Kentaurcica)
ma 11:02
Na, és nálad mi az ok?
19. tien
ma 10:33

Nem érzek magamban annyi felelősséget és vagy erőt,hogy teljes mértékben tudjak gondoskodni egy gyermekről.

Gyökérok:késői házzaság (39 évesen nem fogom megszülni az elsőt).

Teljes életet élünk a férjemmel és Prézlivel 🦮 .

18. kentaurcica (válaszként erre: 11. - Funnygirl)
ma 09:57
Körülbelül hány éves korod óta tudod, hogy ez a döntésed? Nem változott soha, nem volt megingás?
17. hottie (válaszként erre: 14. - Kentaurcica)
ma 09:42
Köszönöm, hogy leírtad.
16. hottie (válaszként erre: 11. - Funnygirl)
ma 09:41

Nem hangzik durvának, egyáltalán nem. Két gyerekem van, én ezt az utat választottam, nagyon szeretem őket, nem tudom elképzelni, hogy ne legyenek, de igenis van ebben valami, amikor arról írsz, hogy haptákban állni.

Talán sarkos kissé, de nagyon kifejező. Néha éreztem én is ezt.

15. Kacsahercegno (válaszként erre: 9. - Kentaurcica)
ma 09:40
A mentális egészségem nem bírná el, nincs kapacitásom arra hogy a nap 24 órájában "szolgálatban" legyek, és nem akarok idegbeteg anya lenni, épp elég a saját életem. Nem akarok valakit a világra szülni azért, hogy egész életében dolgoznia kelljen a megélhetéséért. Plusz nem tudhatom, hogy akarná-e az életet a vele járó szar dolgokkal együtt (betegség, öregedés, halál). Ezzel együtt én a saját életemet szeretem, boldog vagyok, de lehet, hogy ha választhatnék, hogy soha nem születek meg, vagy ez, akkor lehet inkább az előbbire szavaztam volna, de ugye ez ilyen róka fogta csuka helyzet amiről örökké lehetne filozofálni. :D
14. kentaurcica (válaszként erre: 10. - Hottie)
ma 09:38
Nem tudok ekkora felelősséget vállalni.
13. hottie (válaszként erre: 11. - Funnygirl)
ma 09:38
Őszinte, egyenes.
12. smaragdzöld 🐉 (válaszként erre: 11. - Funnygirl)
ma 09:33
Korrekt.
ma 09:19
40 éves vagyok, nincs gyerekem, és nem is szeretnék. Nekem így kényelmes. Így választottam partnert is, hogy késöbb ebből ne legyen vita, hogy az egyik fél akar, a másik meg nem. Nálam előbbrevaló az hogy magammal foglalkozzak illetve a saját kényelmemmel. Utazgatok, magamra költöm a pénzt és nem kell haptákban állnom egy gyerek kénye kedvére. Durvának hangzik az indokom, de még mindíg jobb ez a verzió, mintha valaki ilyen hozzáállással vállalna gyereket mert annak a gyerek inná meg a levét. Sokan ész nélkül, meggondolatlanul, csokra, vagy a környezet nyomására vállalnak gyereket , mert hogy egy nőnek szülnie kell és legalább egyet! Mert hát ki fogja rád nyitni az ajtót amikor megöregszel? Mondják. Elég szomorú ha valaki csak egy befektetésként tekint a gyerekre hogy késöbb legyen aki gondoskodjon róla. Van akinek van 10 gyereke és egyik se tőrödik vele. Én így alakítottam ki az életem. És ez nekem így jó.
10. hottie (válaszként erre: 7. - Kentaurcica)
ma 09:15

Megkérdezhetem, hogy te miért érzed/gondolod így?

Ha túl személyes, ha nem szeretnél válaszolni megértem, de érdekel, hogy mi a te döntésednek az oka, gyökere.

9. kentaurcica (válaszként erre: 8. - Amaunet)
ma 09:14
Igen, ez is jó kérdés. Ha csak a környezetemben körülnézek, azt látom, hogy nagyon sokan felelőtlenül vállalnak gyereket. Nem csak az anyagi területet tekintve, hanem a pszichés állapotokat is!
1 2 3

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook