Mi után állapítják meg a GYÁS és a GYED összegét ha GYES alatt teherbe esek? (tudásbázis)
Én ma kérdeztem utána a munkahelyemen, hogy ilyen esetben mi újság. Júniusban telik le a gyes és kb abban az időben fogok szülni is. Kivehetem a szülési szabadságot a várható idő előtt egy hónappal, ha a gyes-t megszüntetem. Mivel nincs éves keresetem a pénzemet a jelenlegi alapbéremből számítják. Majd ha gyed-et kapok azt is az alapbérem után állapítják meg.
Idáig akárkit is kérdeztem mindenki mást mondott, remélem a tb üi. jártas a dolgában és nem tájékoztatott félre.
Én is pont ebben a cipőben járok, annyi a különbség, hogy én szept.-ig kapom a gyed-et.
Én is rengeteget olvastam utána és itt is sok véleményt kaptam, de az a legbiztosabb ha bemész a tb-be, államkincstárba, és ott kérsz pontos felvilágosítást a Te konkrét eseteddel kapcsolatban, mert mindenkinél más a helyzet, sokmindentől függ, hogy mit, mennyit kapsz majd.
Én erre jutottam... :-)Sok sikert.
Találtam egy újabb infót. Bemásolom, hátha másnak is fontos:
Passzív gyed
Akinek a tgyás vagy a gyed folyósítása alatt szűnik meg a biztosítása, az a baba 2 éves koráig hátralévő időszakra ugyanúgy jogosult végig a gyedre, mintha lenne biztosítása, de ilyenkor passzív gyednek hívjuk, ezzel különböztetjük meg attól, amikor tart közben a biztosítás.
Ha már a tgyás alatt megszűnt a biztosítás, akkor a gyed igénylésekor már semmi közünk nincs az utolsó foglalkoztatóhoz, mégis ő fogja kitölteni a tgyáshoz a foglalkoztatói igazolást, ha pedig kifizetőhely, akkor ő fogja elbírálni és folyósítani a tgyást.
A passzív gyed egy kényelmes, de veszélyes dolog. Azért veszélyes, mert a rengeteg előnye mellett – ugyanolyan összegben jár végig, egészségügyi szolgáltatásra jogosultságot jelent, összeköti a biztosításokat, ami így folyamatos maradhat, nyugdíjhoz szolgálati időnek minősül, beszámít a tgyáshoz az előzetes biztosításba – egyetlen hátránya van csak és aki ezt nem tudja, vagy nem veszi komolyan, az később, egy következő babánál kellemetlen helyzetbe kerülhet. A következő gyed egyik, nehezebben teljesíthető jogosultsági feltétele ugyanis megint az lesz, hogy az előző 2 évben legyen 180 nap biztosítás, de ebbe a passzív gyed már nem számít bele.
Ezért még ha macerás is, arra kell törekedni, hogy aktív biztosítottként legyen megigényelve a gyed, tehát előtte gyorsan biztosításba kell kerülni. Ez legegyszerűbben és leglegálisabban munkanélküli ellátás igénylésével történhet. Ezt utána lehet szüneteltetni és kérni helyette a gyedet, ami így ugyanúgy minősül tb szempontból, mintha babázás alatt lenne munkaviszony, úgyhogy ha a szünetelő munkanélküli ellátás alatt jönnek a kistesók, akkor megint járni fog minden.
Itt találtam:
Sziasztok.Ha gyed alatt lesz valaki terhes,utána hogyan számolnak?Táppénz,gyás,gyed?Akkor a táppénz,a most kapott gyednek a 70-80%-a?
Szeretnénk még egy babát,de nem szeretnék gyesre menni a nagyon kevés pénz miatt.
Még nagyon nem vagyok otthon a témában.
Sztem nem mindegy, hogy gyes alatt mikor esel teherbe...
Egyébként Sziszibabuka szépen bevitt mindent, de van még egy ide vonatkozó "megjegyzés", ami valahogy mindig mindenkinek kiesik:
"A táppénz összege, ha valaki az irányadó időszakban táppénz, terhességi-gyermekágyi segélyben vagy gyermekgondozási díjban részesült
Ha a biztosítottnak az irányadó időszakban azért nem volt 180 naptári napi keresete, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz összegét a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, feltéve, hogy ez kedvezőbb, mint a minimálbér."
Ez azt jelentené, hogy egyidejűleg jogosult lennél a gyesre/gyedre, választásod szerint csak az egyik ellátást veheted igénybe.
Ha a választott, új ellátás a gyed, akkor az igényt a munkáltatódnál, ha a választott új igény a gyes/gyet, akkor ha nincs családtámogatási kifizetőhely a munkáltatónál, azt a Magyar Államkincstár Területi Igazgatóságánál kell bejelenteni, az addig folyósított ellátás beszüntetésére vonatkozó kérelemmel együtt.
A gyed alapjául szolgáló naptári napi átlagkereset megállapítása kétféle módon történhet.
Ha van 180 napi jövedelmed, a gyed kezdő napját megelőző naptári évben, vagy a kezdőnapot közvetlenül megelőzően visszafelé számítva rendelkezel 180 naptári napi jövedelemmel, akkor a gyed alapját a táppénzre vonatkozó rendelkezések szerint kell megállapítani
Ha nincs nincs 180 napi jövedelmed (mert gyesen vagy)akkor nem lehet a táppénzszabályok alkalmazásával megállapítani a gyermekgondozási díj összegét, akkor a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének harmincad része figyelembevételével kell azt megállapítani.
De hogy bonyolítsuk a helyzetet, ha az egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelmed nem éri el a minimálbér kétszeresét (2008-ban 138.000 Ft-ot) a gyermekgondozási díj alapjaként a tényleges jövedelmet kell figyelembe venni.
További ajánlott fórumok:
- Teherbe eshetek menstruáció alatt?
- Mennyi idő alatt lehet teherbe esni?
- Olyanokat keresek akik elhelyezkedtek munkanélküli alatt, és visszaigényelték a fennmaradó összeget
- Általában mennyi idő alatt küldi ki a NAV az ingatlan vásárlása utáni illeték összegét?
- Ha most felmondanék és utána esek teherbe, mennyi összeget kapnék?
- Hogyan állapítják meg a rehabilitációs járadék összegét?