Mi a véleményetek a staffordshire terrier kutyáról? Érdemes tartani? (tudásbázis)
Heló,helo,NEM AZ ÉN KUTYÁM,Ő MÁR ITT VOLT MIKOR ÖSSZEKERÜLTÜNK A PÁROMMAL!NEM FOGLALKOZOTT VELE,SEMMIT SEM....ÉN MÁR EGY 6-7 ÉVES KUTYÁVAL MIT KEZDJEK?
DE MIVEL MÁR NINCS ITT A KUTYA,NEM ÉRINT A TÉMA,FŐLEG NEVELÉS SZEMPONTJÁBÓL.MERT A KUTYÁT KICSI KORÁTÓL NEVELNI KELL,NEM 7 ÉVESEN KELL MEGTANITANI ÜLNI,AMIT ÉN TANITOTTAM MEG NEKI!SZAL TÁMADNI NEM ENGEM KELL!
NEKEM SOK KÖZÖM A KUTYA VISELKEDÉSÉHEZ NINCS,NEM ÉN TETTEM OLYANNÁ,AMILYEN!
Sziasztok!
Nekünk egy bullterrier, és pit bull keverék kan kutyánk van, aki most volt két éves, mikor a kislányunk megszületett, akkor 6 hónapos volt. Tudom, hogy nem ugyanaz a két fajta, de nagyon közel vannak egymáshoz, hiszen az őseik közösek. Nekünk soha semmi gondunk nem volt vele, imádja a gyerekeket, imád játszani. Mi is tudatosan választottuk, mert tudtuk, hogy ezek a fajták imádják a gyerekeket. Mi jártunk vele kutyaiskolába, és mivel kan egy-kétszer meg kellett neki mutatni ki az úr a háznál, de azóta soha semmi gond nincs vele. A kutyasuliban megtanulta az alapvető engedelmességet, meg mi csibészeltettük is, pont azért, hogy bármilyen helyzetben vissza tudjam hívni. Így megtanulta a fogd meg-ereszd el-t is. Olyan embernek nem való ilyen kutya aki nemtud vele elget foglalkozni, és nem tudja elég keményen fogni, mert erre szükség van. De ha ez megvan,akkor az ember egy igazi szeretetbombát kap cserébe, és egy olyan társat, aki bármikor megvédi, és még a gyerekre is úgyvigyáz, mint a két szemére:)
Nekünk is volt de ő igazi keverék. Ha pihentem délután, felugrott az ágyra. Rátette az állát a hasamra vagy a lábamra, és figyelt. Ha a lányom akart valamit mondani, jött az ágy felé, morgott, ne bántsd a gazdasszonyom...
Amelyikről ti írtok nem ismerem. De sokat számít a nevelés szerintem.
Harapásos élményem még szerencsére nem volt. De ha sétáltatnak egy kutyát, gyakran próbálok nem sietni mellette. A nevét ha nem tudom poénból is meg hogy nem félek tőle, köszönök neki szia vau. Ha a gzdája elhúzza tőlem gondolom nem akarja hogy mindenkihez odamenyjen. Van olyan aki bizony ha tetszik ha nem a járókelőhöz megy, megszagolja az embert.
Hát ez valóban igy van.,hogy nincs egyforma kutya mint az is,hogy nincs egyforma gazda vagyis ember...
ha semmit nem foglalkoztatok vele akkor mit vártok töle?....az,hogy a szemedbe egy nagy semmi..arról nem a kutya tehet...ő igazából értünk van...és ha szépen beszéltek vele,simogatjátok,tanitjátok hidd el ő ezt nagyon megtudja hálálni!!
Persze biztos vannak kivételek kutyusban is....de az,hogy majdnem szétszedte a kicsit...ilyen volt már más fajta kutyánál is...éppen a napokban volt a tévében...volt,hogy egy alaszkai malamut bántotta a gyermeket...ugyhogy igy nem lehet általánositani...az,hogy játszol elötte a férjeddel és neked akar menni...ez attöl van mert ő azt hiszi,hogy bántsátok egymást vagyis félti őt .....benne van az ösztön mint mindegyikben....azt te nem tudod neki megmagyarázni,hogy csak játékból teszed mert ő ugye azt látja,hogy esetleg emeled a kezedet vagy rángatod játékból a férjed karját vagy a lábát...tehát ő csak félti a gazdit vagy valakit a családból aki éppen játszik veled.
A mi kutyusunk imádja a postást...de a hellyettesitőst már nem...azért nem mert az igazi postásunk mindig megsimogassa és szépen szól hozzá...a helyettesitös meg nem szól hozzá semmit.......fél töle de nem tudom,hogy miért...és aki fél a kutyától a kutya megérzi....itt a faluban a postásunk egy kezén megtudná számolni,hogy hány kutya szereti...mert szinte mindegyik majdnem kiurik a keritésen úgy ugatja...a mienké nem.....
Tehát azért kicsit nevelni is kell és hát szeretni...mert azt ő is úgyanúgy érzi mint egy ember.
Nekem volt staffordshire terrierem. 8 hetes korában vettem, és kislány volt. Semmi rossz tapasztalatom és élményem nem volt vele. Tündéri,gyerekszerető, okos értelmes kutyus volt. Soha senkire még csak rá sem morgott. Még a betörőt is körbeugrálta volna annyira jámbor volt. Mi lakásban tartottuk, nyaranként pedig Balatonon nyaralt az anyósommal.Bár ismerte az összes szomszéd hogy milyen szelíd, de bejönni azért nem mertek egyedül :)))
Mi soha nem uszítottuk, csibészeltettük.Egy elég komoly tenyésztőtől vettük,a rokonai mind kiállíitási kutyusok voltak, és elég komoly eredményeket értek el. Lehet hogy ez is számított hogy olyan kiegyensúlyozott volt. Szerintem ha egy ilyen kutyával sétálsz akkor nem hinném hogy bárki meg merne támadni. Elég rossz a híre sajnos, és sokan összekeverik a pitt bullal.Az Én kutyám imádta a cicákat, mert Ő cicával nőtt fel. Viszont az idegen kutyákat, főleg a pici ugatósokat,ki nem állhatta.
Sajnos 6 éves korában daganatban meghalt. Őszintén mondom hogy ilyen szeretetre méltó, okos, aranyos kutyám még soha nem volt, és talán nem is lesz soha :(((
Amúgy szerintem minden nevelés kérdése.
Az alább felsoroltakkal együtt is azt tanácsolom, hogy a kutya választás tudatos legyen.
Mi a család és a körülmények figyelembe vételével választottuk ezt a fajtát. Eddig nem csalódtunk. Sőt! Nekem ez az első kutyám - gyerekkori traumák miatt nem volt kedvem hozzájuk - emiatt választottuk és vállaltuk a kicsikkel járó terheket.
Meg kisgyerek!
a mienk majdnem szédszedte a kicsit,mert a párom túlzottan bizott a kutyában,én kevésbé....nekem lett igazam..elvitte a telekre,kijár hozzá minden nap.lakásba nem való,meg nagyon játszani se lehetett elötte a párommal,mert már támadt!
én,hála ennek a kutyának,az összes kutyát megutáltam!nem birom elviselni őket,pedig régen nekem is volt.
Sziasztok!!
Nekünk már 12 éve van egy ilyen fajta kislány kutyánk...5 hetesen vettük....a 2 cicánk ekkor nagyobb volt mint ő és nagyon félt tölük...és amikor megnőtt elüldözte a cicákat a háztól mert szerintem megjegyezte,hogy amikor kicsi volt akkor ő félt tölük.
Semmi gondunk nem volt vele,ezt úgy értem,hogy nagyon családcentrikus.....szereti ha foglalkoznak vele mint minden fajta kutyus,soha nem bántott senkit és csak akkor ugat ha a kapuban áll valaki....kicsi korában megtanitottuk neki,az ül!....fekszik!....szépen!....ezt arra értem,hogyha egy falatot adunk a szájába csak azt mondom neki,hogy szépen akkor tök lassan veszi ki a kezemből,hogy nehogy véletlenül az ujjamat is bekapja...azt is tudja,hogyha az ennivalóját kirakom a táljába addig nem nyúl hozzá amig azt nem mondom neki,hogy..jól van!....mindent megeszik...a savanyúkáposztát megérzi szinte neki is folyik a nyála mint nekünk embereknek......nálunk már nem volt kisgyerek a háznál és ha jön egy pár akinek kicsi baba van és én fogom az ölemben akkor ugat rám...mert szerintem féltékeny,hogy nem vele foglalkozom.....amúgy a már megszokott gyerekekkel nagyon jól elvan...a szomszéd kislány aki 10 éves szinte imádja...mert minden héten játszik vele itt nálunk...ha leül a kislány a lépcsőre...csak annyit kell neki mondani,hogy ....szeresd a Klaudiát! és odamegy hozzá és túrja a haját az orrával....ezt eljátsza a férjemmel is és a nagy fiammal is.
sajnos már fájnak a hátsó lábai ami ebben a korban már elöjöhet...úgyanúgy kap rá gyógyszert mint az emberek..már nagyon izületes.......
Ha családi összejövetelt tartunk a kertben..ő mindig ott van...ez azért van mert ő is szereti a társaságot...........
A villámlástól és a dörgéstől nagyon fél mint majdnem minden kutya...sőt még a petárdától is...szilveszterkor a dokitól kérünk mindig altatót,hogy tudjon aludni és akkor nem fél.
Ha majd egszer sajnos meghal....nekem utána is csak ilyen fajta kutyusom lesz!!!!!!
Ezek a kutyák terület és személy védelmére lettek tenyésztve. Ösztönösen előjönnek dolgok, ezt mi is tapasztaltuk már eddig is. Azzal együtt 8 hónapos korától iskolába fog járni, hogy egy szakember képezze.
Bár itt jegyzem meg, a ragaszkodása már is olyan szintű, hogy el sem akar engedni. Ha éppen nem figyelek rá, átöleli a lábam és szorítja.
További ajánlott fórumok:
- Amerikai staffordshire terrier...Valakinek van ilyen kutyusa?
- Mik a tapasztalatok a németjuhász kutyáról?
- Amerikai staffordshire terrier, Pitbull rajongók gyertek beszélgessünk
- Puli kutyáról kérdések
- A shar-pei kutyáról mi a véleményetek? Jó házőrző? Milyen tulajdonságai vannak?
- Amerikai staffordshire terrier nevelése, tartása