Mi a véleményetek a Hit Gyülekezetéről? (beszélgetés)
Jól van.Bár azt hittem elment.Én néztem a közvetítést és annyi,de annyi minden szólt pont rólatok,erről az egész helyzetről,meg amit még a közvetítés után mondott Sándor is...Kár,mert szinte nevettem rajta,hogy mennyire pont azokat mondta,amiket mi is beszéltünk.Felvettem.Ha akarod,egy gmailos címre átküldhető...:D
A csudába...pedig akkora poén volt...No mindegy...
Meg aztán...nem szabad emberekre figyelni.Isten szuverén tőlük.És Ő a lényeg!!! :D
Na,teljesmértékben megértelek.Szerintem mi nők így vagyunk kitalálva...Hiába,nem megy a pasink nélkül az élet...:) Hát gondold meg: én 16 éve vagyok hívő,ténlyeg elkötelezett,de még nekem is hiányzik,ha valami miatt én nem tudok menni a gyerekekkel a gyülibe,csak ő megy.Persze az ember felnőtt és szereti a másikat,így nem törődik ezzel,dehát akkor is hiánycikk...A hétvégék miatt ne aggódj,mert most konferencia van péntek-szombat-vasárnap.Ez néha előfordul,de általában szombat este az,amikor a gyüli van nálatok.De most nézem a térképen,hogy nem is laktok messze pesttől...hát...gondolom nem akar minden vasárnap feljárni.Az semmiképpen sem lenne helyes.Nem lehet családapaként kiszállni a családból.Neki abszolút nem ez a dolga.A megtérés nem arról szól,hogy eljött a második tinikor.Hát...remélem,hogy sikerül mindent a helyére tenni és a végén mindketten győztesek lesztek... :S
;)
:D Na,ha jól értelmeztem,akkor a frászt hozták a férjedre? :)))))
Nem haragszom. :) Még Isten Igéje is nektek ad igazat: :) "Azért ha az egész gyülekezet egybegyül és mindnyájan nyelveken szólnak,bemenvén az idegenek vagy hitetlenek ,nem azt mondják-e,hogy őrjöngtök?"(1Korintus:14,23) :)
Biztos első éves a lelkem,mert ettől érthetőbb magyarázatot illik adni.Én ugyan a sotén tanulok,nem a Szent Pálon,de a nyelveken szólásról való tanítás amúgyis a Derek Prince-i hat alaptanításban benne van,ahhoz nem kell iskola.Szóval szerintem ezeket ő is el tudná magyarázni.Mindegy.Biztos csak nagyon lelkesek és tök örülnek a férjednek és szerintem a csillagokat is lehoznák bemutatni neki,ha lenne ilyen opció,de...bölcsen kellene ezeket rendezni pont emiatt szerintem.
Nincs semmi baj a nyelveken szólással,sőt egy hívő számára az egyik legfontosabb ajándék,mert rengeteg benne a lehetőség a javunkra.Az egész "angyali" buli pünkösdkor kezdődött..."És mikor a pünkösd napja eljött,mindnyájan egyakarattal együtt valának.És lett nagy hirtelenséggel az égből mintegy sebesen zúgó szélnek zendülése és eltelte az egész házat,ahol ülnek vala.És megjelentek előttük kettős tüzes nyelvek,és üle mindenikre azok közül.És megtelének mindnyájan Szent Lélekkel és kezdének szólni más nyelveken,ahogy a Lélek adta nekik szólniok."(Apostolok cselekedetei:2,1-4)Na,hát ezt szeretik mindig szépen megfestve ábrázolni oly annyira,hogy az ember azt gondolja,hogy a nagy zúgás(6.vers) miatt odasereglett embereknek biztos egyből nyílvánvalóvá vált,hogy itt nagy szentség történik éppen...Ám ezzel ellentétben a következő reakciók születtek: "megzavarodának" (6.vers),"álmélkodának" (7.vers) "Álmélkodának vala pedig mindnyájan és zavarban valának,egymásnak ezt mondván: vajjon mi akar ez lenni?Mások pedig csúfolódva mondának: édes bortól részegedtek meg."(12-13.versek) Így azért már egy kicsit más képet kell az eseményről festeni.Hogyan nézhettek ki az apostolok és a többiek,összesen 120-an(Apostolok cselekedetei:1,15),ha a jóindulatú emberek megzavarodtak,a rosszindulatúak pedig egyből gúnyolódni kezdtek rajtuk?Péter apostol meg állhatott neki magyarázkodni...(Apostolok cselekedetei:2,15-18)Szerintem nem lehetett túl freskós kinézetű,inkább amolyan..."ölég" fura,de semmiképpen sem "normális".Maga a nyelveken szólás egy nagyon értékes ajándék,mert sokszor van úgy,hogy van egy fontos kérésünk Istenhez,de pontosan annyira fontos,hogy azt sem tudjuk,hogyan is lehetne azt az Úr elé tárni,hogy a maga teljességében és fontosságában sikerüljön elmondani.Vagy épp vágyunk valamire,de nem tudjuk egyértelműen,hogy Isten akarata mennyiben van abban benne és ezért nem tudjuk,hogyan is imádkozzunk és mit is affelöl.Ilyenkor nagyon jól jön,ahogy a Biblia is mondja: "hasonlatosképpen pedig a Lélek is segítségére van a mi erőtlenségünknek,mert azt, amit kérnünk kellene,nem tudjuk;de Maga a Lélek esedezik mi értünk kimondhatatlan fohászkodásokkal.Aki pedig a szíveket vizsgálja,tudja,hogy mi a Lélek gondolata,mert Isten szerint esedezik a szentekért."(Róma:8,26) Egy másik nagyon áldásos funkciója pedig ez: "aki nyelveken szól,magát építi".(1Korintus:14,4) Sokszor a terhek súlya alatt nagyon összetörik az ember.De a nyelveken szólás ajándéka leveszi ezt a terhet,megerősödik az ember belül méghozzá úgy,hogy közben imádkozott is amiatt,ami nyomasztja.Szóval nem csak tökéletes reakció a problémák megoldására,de pszihés hatása is kitűnő például.Mi ezért szeretjük.Nagyon áldásos a Szent Lélektől imádkozni.Az hogy a semmiből váratlanul felharsant...hát...talán a nyelv miatt fura,de az ember amúgy is,legalább is én szoktam annyira erősen gondolkodni,hogy néha egyszercsak megszólalok,hogy: "jajj,tényleg..."vagy ilyenek.Na,meg aki amúgy is magába motyog...:))) Vagy épp mérgelődik... Szóval ez úgy amúgyis benne van az emberben.Más az,hogy most a férjedet,mint azért még kívülállót,nem vették figyelembe,hogy esetleg sokkolja egy érthetetlen nyelv.Nah...:P kíváncsi leszek,hogy mit szól majd a mai naphoz pesten...:D :P :))))))
Egyébként ezt az "angyali" jelzőt biztos az 1korintus:13,1-ből veszik.Az én véleményem szerint azért téves így hívni,mert erről a nyelvről azt mondja a Bibilia,hogy "aki nyelveken szól,nem embereknek szól,hanem Istennek,mert senki sem érti,hanem lélekben beszél titkos dolgokat."Azaz csak Isten érti,még az angyalok sem.Hát az elég titkos.Érdemes egyébként az egész 1Korintus:14-et elolvasni,ott szerepelnek a gyakorlati tanácsok ezzel kapcsolatban,azaz,hogy mikor minek van itt az ideje és minek mi a haszna,értelme.Na,remélem,hogy sikerült érthető választ adni...:)
Érzi a gonosz szagát... :D De lehet inkább: :( .Nem,ez semmiképpen sem normális viselkedés...Én biztos megszóltam volna,vagy többet nem is mentem volna a tesóhoz,erre az előadásra még én sem lennék kíváncsi...
Na,a család-fenntartás.Tegyük fel,hogy ott van a levél,hogy kikapcsolják a villanyt,hát nyílvánvaló,hogy be kell fizetni.Nem csak a család miatt,hanem a lelkiismeretért is.Bár amiatt már sokkal előbb sem ártott volna...És az is igaz,hogy még az emberek sem viszik nyírni azt a birkát,amelyiken nincs is mit nyírni..."Mennyivel drágább pedig az ember a juhnál!"(Máté:12,12)A gyülekezet újra és újra felhívja a figyelmet arra,hogy senki ne kárhoztassa magát azért,ha nem tud adni.Tudom,mert néha mi is járunk így.Ez az igazság és nem az,hogy még az utolsó bőrt is lenyúzzák az emberekről.És ez a mondat konkrétan már nagyon sokszor elhangzott,újra és újra.
Egyébként Jézus maga sehol nem tanít a szegénységre.A gazdagokat nem azért ítéli meg,mert sok a pénzük,hanem egy pár más dolog miatt.A Biblia Istenről azt mondja,hogy a mi Atyánk.És azt is,hogy Övé az arany és ezüst.(Aggeus:2,8).A Menny maga is egy igen gazdag hely,arany utcákkal és drága kövekkel."És kőfalának rakása jáspisból vala,a város pedig tiszta arany,tiszta üveghez hasonló.És a város kőfalának alapjai ékesítve valának mindenféle drágakövekkel.Az első alap jáspis, a második zafir,a harmadik kálcédon,a negyedik smaragd,az ötödik sárdonix,a hatodik sárdius, a hetedik krizolitus a nyolcadik berillus, a kilencedik topáz, a tizedik krisopráz, a tizenegyedik jácint, a tizenkettedik ametist.A tizenkét kapu pedig tizenkét gyöngy,minden egyes kapu egy-egy gyöngyből vala, és a város utcája tiszta arany,olyan mint az átlátszó üveg."(Jelenések:21,19-21)Nem tudom az emberek között is csak elképzelni azt,hogy egy elképesztően gazdag szülő megkövetelné a gyerekétől,hogy szegény legyen.Szerintem nincs az a felhalmozott vagyon,aminél többet a szülő ne kívánna a gyerekének.Nem értem,hogy Isten,aki hihetetlen gazdag a Biblia állítása szerint,miért érezne másképp?Hát milyen szülő az ilyen,nem?Isten igen gazdag áldást ígér azoknak,akik Őt hallgatják és a szavait megtartják.És súlyos életkörülmények várnak azokra,akik nem.Ezügyben szélesebb tájékoztatást ad az 5Mózes:28.
A gyülekezet amúgy rendszeresen adományoz.Szervezetileg és szervezeteknek,vagy magánszemélyeknek is rendezünk osztást.Csak minket nem ver az állami tévé nagydobra,mint másokat,ez a helyzet.Azt,hogy Németh Sándor magánemberként mennyit ad abból,amije van,ezt sem te,sem én,sem más nem jelentheti ki,ebben ő a kompetens.De most már van saját honlapja,azon meg lehet tőle kérdezni egész nyugodtan.
Na,hát nem tudom,hogy ezt a férjed honnan vette.De szerintem el is felejtheti.:D A gyülekezetben ilyet egyáltalán nem tanítanak és nem tiltanak.
Amúgy az ország melyik részén éltek,ha nem gond?Kicsit fura nekem ez az egész...Biztos a HGy-be jár,ugye? :S
De amúgy pont ez az,amit írtam: nem húzhatja rád az ő megtérését még abból a félelméből sem,hogy te miattad bármilyen bűn tulajdoníttatna neki.Ilyen nincs.Nyugodjon meg,aki az egrest megette,annak a foga vásik el,ahogy az meg van írva.(Ezékiel:18,2)De a védekezés még csak nem is bűn.Nem kell aggódnia.:)
Szóval: Akadhatnak részéről határozott és nyomatékos kérései,mint hogy ugyanmár hadd ne kelljen neki ezt vagy azt tennie,vagy ekkor és ekkor szeretne Bibliát olvasni,imádkozni,meg hogy ne említsd előtte Isten nevét káromolva.De ezek olyan figyelmességek,amik tényleg nem nagy kérések hidd el és hát ő is tehet ezekben annyit,hogy odafigyelve bölcsen rendezi,hogy valóban ne legyen egyik sem nagy kérés.Azt például ne csinálja minden nap,hogy megjön 4-kor a munkából mondjuk és este 10-ig ki sem jön a szobából,mert imádkozik.Azzal,hogy megtért,még ugyanúgy van családja,családi élete.Ha néha,nagy ritkán van ilyenje,előfordulhat egy-egy megterhelőbb időszakban,hogy szüksége van rá,de azok nyílván súlyos terhek és nem lelkivilágára telepedett "nyomások",meg Isten őrizzen titeket minden komoly indoktól igazából,de napi rendszerességgel neki nem ez a dolga,hogy kivonuljon.Meg az senkinek sem dolga,ahogy Jézus is imádkozott:"Nem azt kérem,hogy vedd ki őket e világból,hanem hogy őrizd meg őket a gonosztól"(János:17,15).Na,ez csak egy példa volt,hogy mire utaltam.De ami a lényeg:ahogy eddig is mindent,ezt is megfogjátok tudni oldani.Szóval bizonyos okok miatt kisebb munka lesz összehozni a lelkiismereti kérdéseket,de nem lehetetlen.Isten gyűlöli a válást,ezért Ő Maga is abszolút mindent megtesz kettőtök házasságáért és egyben nagyon örül férjed megtérésének,ahogy azt a Bibliában olvashatjuk Istenről."Őrizzétek meg azért a ti lelketeket és a ti ifjúságotok feleségét meg ne csaljátok.Mert gyűlölöm az elbocsátást,ezt mondja az Úr,Izráelnek Istene,és azt,aki ruhájára kegyetlenséget borít,azt mondja a Seregeknek Ura.Őrizzétek meg azért lelketeket..."(Malakiás:2,16-17)De ő sem veszekedhet veled azért,hogy miért teszed ezt vagy azt,miért beszélsz,vagy gondolkozol így vagy úgy.Vagyis nem kérheti rajtad számon a megtérés gyümölcseit,ha egyszer nem hoztál döntést Isten mellett.Isten is "csak" egy szempontból fogja a világot megítélni: hogy nem hittek Őbenne."És Ő amikor eljön,megfeddi a világot bűn,igazság és ítélet tekintetében:bűn tekintetében,hogy nem hittek én bennem..."(János:16;8-9) Mondjuk ez elég is lesz mindenre...Az Istenben való valóságos hitnek a mérőzsinórja az,hogy az ember elhagyja a bűnös cselekedeteket és nem vállal azokkal közösséget a továbbiakban.Mondjuk ezt tiszteletben illik tartani,hiszen ez meg az ő döntése.Szóval ne presszúrázzátok egymást.:) Nyílván hitéből,világnézetéből és nem utolsósorban az irántatok érzett szeretetéből adódóan is vágyik arra,hogy te is veletarts,de ez pont ezek miatt nem róható fel neki...:)
Szóval mégegyszer: védekezni egyáltalában nem bűn,mivel Isten szabad akaratot adott az embernek,hogy az élete menetét odaterelje,ahová jónak gondolja,és ráadásul ti még egy extra felhívásnak is már eleget tettetek,miszerint "szaporodjatok és sokasodjatok"(1Mózes:1,28),szóval nem hinném,hogy bármi miatt aggódnia kellene.:)
Egyébként én azt gondolom,hogy "csak" nagyon örül,hogy megtalálta Istent és megpróbálja az utolsó centig betartani a dolgokat,még azt is,amit nem is kell.Ez ne legyen gond neki.Isten szereti őt és pontosan látja az élethelyzetét is.A közös dolgokban meg jobb lenne,ha nem az általad is említett barátoktól informálódna,hanem a gyülekezet elöljáróit,vagy egyenesen pásztorát szólítaná meg.Szóval: pásztorlásra kell menni!Az a mondat,hogy "a gyülekezetben mondták",csak a pásztortól elhangzottak esetén bír súllyal.De ő ilyet nem fog tanítani,ez 1000%.És végső soron te magad is utánajárhatsz ott,bármi botránkoztat is meg téged.Senki nem fog rád rontani és sok lúd disznót győz elvet alkalmazni.De lehetőséged lesz szemtől szembe megkérdezni a súlyos kérdéseket és egyetlen embernek,aki lehetőleg a vezető legyen,feltett kérdésedet ő maga fogja megválaszolni.De írhatsz emailt pestre is.Ha egy csokorba összegyűjtöd ezeket,válaszolni fognak elég hamar.Kb ilyen stílusban mint én is írok,bár szerintem ettől csak jobbra számíthatsz...:))) Nem kell bizonytalanságban lenned és a férjedről is lemegy a felesleges presszúra,mint ahogy a védekezés "tilalma" is az.Nem kell ezzel terhelni magatokat,nincs ilyen tilalom.
Sajnos neki tudomásul kell vennie,hogy jelenleg egy felemás igában él,és ezt kell szépen,bölcsen, szeretetben(1Korintus:13,7) hordoznia,és sokat,nagyon sokat imádkoznia effelől.Ahol nincs mit tenni,ott tényleg csak az ima a kulcs.Na de az elég is lesz neki.:D Küldök neki egy igét,add át: zsoltár:37,4-5.:D Isten sem vak.Látja a helyzetét és Ő könyörülő és irgalmas Isten.Ebben kell bíznia és akkor nem lesz így besózva.Nem könnyű most neki sem,de ha ezeket az igéket megérti,akkor meg fog nyugodni az Ő Istenében és shalomra lel.Isten a szíveket nézi.(1Sámuel:16,7)
Na,folyt.köv.
Á,oké értem.Hát ez most megint nem lesz rövid....:P Tudnod kell,hogy ezek nagyon súlyos dolgok.Ezek az emberek egyszerűen bűnt követnek el és nem is egyet ráadásul.És a legsúlyosabbak közül.Valószínűleg ezek az emberek a személyes kijelentést(ami ebben az esetben 1000%-ig nem Isten) fölé helyezik a Bibliának.Ez óriási baj.Az,aki az Isteni vezetést elsősorban a Bibliából veszi,nem fog megőrülni és ilyeneket elhinni sem magáról,sem az életéről.A Biblia sehol nem állítja azt,hogy munka nélkül meg lehetne élni.Sőt.Nagyon súlyos dolgokat állít azokról,akik ezt nem teszik.Idézek néhányat ide neked: "Mert a mikor nálatok voltunk is, azt rendeltük néktek, hogy ha valaki nem akar dolgozni, ne is egyék."(2Tesszalonika:3,10) Vagy: "Ha pedig valaki az övéiről és főképpen az ő házanépéről gondot nem visel: a hitet megtagadta, és rosszabb a hitetlennél."(1.Timóteus: 5,8) Vagy: "Aki oroz vala,többé ne orozzon; hanem inkább munkálkodjék,cselekedvén az ő kezeivel azt,ami jó,hogy legyen mit adnia a szűkölködőnek."(Efézus:4;28).Ezek önmagukért beszélnek,sem félremagyarázni,sem belemagyarázni nem lehet.Azt hiszem,hogy kitetszik ezekből a szavakból,hogy mennyire súlyos dolgok ezek.Ezekkel a bűnökkel nem csak magát zárta ki az illető Isten országából,és ha meg nem tér ez így is marad,hanem mint hamis bizonyság,megölte azt a hitet,ami esetleg a házastársában is megszülethetett volna Isten felé a jó által.Ahogy Jézus maga mondta: "De jaj nektek...mert ti magatok nem mentek be,és akik be akarnának menni,azokat sem bocsátjátok be." Ezt a farizeusokról mondja Jézus,de rájuk is az volt a jellemző,hogy az emberi gondolat előbbre volt Isten írott beszédénél.Nagual jól mondta,ezen a ponton már bálványimádásról kell beszéljünk.Mert bálványt nem csak kőből lehet készíteni,hanem torz Isten-képből is.Olyannak látni Őt,amilyen Ő nem.Ezzel folyamatosan a Tízparancsolat megtörésében is benne él az,aki a Biblia fölé a saját elképzeléseit helyezi.Legalábbis a Biblia szerint.Csodálom a barátnőd türelmét.Egyáltalán nem kellett volna csendben tűrnie.Fel kellett volna keresni a helyi pásztort és elmondani,hogy ez az ember hogyan viselkedik.A megtérni nem akaró embereket egyébként arrább tessékelik.Az nincs eltűrve,hogy valaki odajár és HGy-snek mondja magát,de komoly bűnökből esze ágában sincs megtérni.Az ehhez hasonló emberek már nagyon sok kárt okoztak a gyülekezet jó hírének és azt gondolom,hogy a Biblia tekintélyének,értékének is.Ahogy szerepel is benne: "Ki a törvényben dicsekszel,a törvény megrontása által az Istent gyalázod-e?Mert az Istennek neve miattatok káromoltatik a pogányok között..."(Róma:2;24)Szóval bűnben élni és Istenhez tartozónak vallani magát...erről szól ez.
Valóban igaz az,hogy "Vajjon járnak e ketten együtt,ha nem egyeztek meg egymással?"(Ámos:3;3)De ez nem jelenti azt,hogy akkor el kellene egy hívőnek válnia,mert a másik nem tér meg.De nem is jelent kizárólagosan világnézeti egységet.Hanem megegyezésről van itt szó.És máris mondom,hogyan tud ez kinézni a valóéletben.Az én sógornőm már 12 éve,hogy megtért.A férje viszont még azóta sem.De.Szépen megvannak együtt.Senki nem nyüstöli a másikat és mindenki éli életét.Sógórnőm ugyan mindennap imádkozik a férjéért,de soha nem szólná meg.Megveszi neki a boltban ugyanúgy a cigarettát is és a napi sörét is.És egyéb apróságok.Viszont a férj nem szól bele abba,ha ő gyülibe megy,Bibliát olvas,vagy elvonul imádkozni.Vagy dícséretet hallgat,vagy tanítást.Mindenki úgy rendezi a dolgát,hogy azzal amennyire lehet,ne zavarja a másikat.Ezért a szobában pl szól a tv,rajta az akármi,míg a konyhában megy a dícséret,tanítás,vagy épp a másik szobában.12 éve!!!Nem lehetetlen ezt összehozni,de alapvető,hogy egymást tiszteletben tartsuk és ne piszkáljuk semmiért.
Az adakozással kapcsolatban nagyon jól tetted fel a kérdést.Válaszolni viszont azért nem tudok,mert a te és az én életfelfogásom különbözik.Máshonnan nézzük a dolgokat,átadni ezért a választ nem is tudnám.A tized egy sarkalatos kérdés valóban,ha felemás igában él az ember, pont ezért.Ezért nézzük máshonnan,ne teológiai szempontból: egy hívő ember,ha nem tudja fizetni a számláját,akkor tételezzük fel,hogy keres 80ezret kézhez és ez még sajnos szépnek is mondható hazánk egyes régióiban.Ennek a tizede 8ezerFt.Ez valóban elég tud lenni egy panelos villanyszámlára is akár.Vagy bármire.De most vegyünk egy másik embert.Egy olyan embert,aki nem hívő,viszont dohányzik (min.30.000Ft havonta).Ebből is ki lehetne fizetni pár számlát,de soha senkinek nem jut eszébe,hogy azért költözzön el tőle,mert a másik úgy szereti a cigarettára adni a pénzt,hogy inkább nem veszi meg a kajáját,vagy ha van gyerek,akkor nem fizeti be a számlát,mert kaja ugyan kell. Lássuk be,hogy azért itt van egy kis elfogultság a dolgok kiértékelésében.Miért védem ezt a lépését...Egy részről azért,mert azt a pénzt,amiből tizedet ad,ő kereste meg,másrészről pedig a tizednek van áldást közvetítő funkciója,ez lenne a teológiai rész minimálisan érintve.Ugyanakkor nem kizárólagos elem.Tehát az nem működik,hogy valaki tizedet fizet a segélyből mondjuk,mert ő egésznap imádkozni akar és nem dolgozni.Ilyen nincs.A Bibliában a hit mindig cselekedetekkel párosulva lehet élő és aktív."Azonképpen a hit is,ha cselekedetei nincsenek,meghalt ő magában"(Jakab:2;17).Nem látok bele az illetőék életébe,de a nehéz anyagi körülmények másból is simán eredezhetnek.Mondok egy viccet rá példának,jó?Pista bácsiék falujába betör az árvíz.Pista bácsi felmászik a tetőre és hangosan imádkozik:"Uram!Ments meg!"Egyszercsak arra jön egy csónak:"Jöjjön Pista bá'" "Nem mék fiam,majd Isten megsegít!" Pista bácsi tehát tovább imádkozik:"Uram,ments meg!" Hát egyszercsak arra jön egy motorcsónak:"Jöjjön Pista bá'" "Nem mék fiam,majd Isten megszabadít!" Pista bácsi tovább imádkozik: "Ó,Uram,most már tényleg ments meg,mert a nyakamig ér a víz!" Hát egyszer csak arra jön egy helikopter,de Pista bácsi az előbbiekhez hasonlóan elutasítja.Meg is fullad.Na,odafent egyből kérdi is az Urat: "Há' mé' nem mentettél meg?" "Fiam!Én küldtem ladikot.Küldtem motorcsónakot.Végül még helikoptert is.Mond mi mást kellett volna még nyújtanom?" Szóval érted.De mondjuk ez hogyan jönne le a való életben? "Pista bácsit a gyülekezetben arra tanították,hogy az ima elég mindenre.Meg is fulladt..." Elég durva.És a helyzet az,hogy még csak nem is lenne igaz.Kb.ilyen helyzetben vagyunk most azokkal kapcsolatban,amit írtatok.
Na,az igéd...Ezt Jézus a farizeusokról írta.Nem azzal van a baj,hogyha az ember színt vall.Mert azért a Vidám Vasárnap erről szól igazából.Hanem a farizeusok azért szerettek ott imádkozni,hogy lássák őket az emberek és dícséretet vegyenek tőlük.Jézus ezért nagyon haragudott rájuk,sokszor kemény szavakkal ostorozta őket.A vidám vasárnap nem arról szól,hogy mi az emberektől dícséretet szerezzünk magunknak.Ezért ez az igerész semmiképpen sem üti a közvetítést.Sőt.Inkább betölti ezt az igét: "Amit a fülbesúgva hallotok,a háztetőkről hírdessétek."(Máté: 10;27)Hát hogy néznénk ki,ha az egész gyülekezet a házak tetején "ugrálna"?Nem csinosabb az antenna? ;) :D Na,nincs a technikával semmi baj sem...:)
Sajnálom a férjeddel a nézeteltéréseket.Nem tudom pontosan,hogy miről van szó,de egy biztos: ha szeretne járni,erre minden embernek joga és szabadsága van,hogy eldöntse akar-e.De ez rád is vonatkozik.Mit jelent ez?Te nem nyúzod őt,ő pedig nem nyúz téged.Szabadság.Ez a lényeg.Mivel konkrétat nem mondtál,így nyilatkozni nem tudok erről többet,de ez egy alap megegyezés.Szép napot és sok sikert nektek!!! :)
„És mikor imádkozol, ne légy olyan, mint a képmutatók, a kik a gyülekezetekben és az utczák szegeletein fenállva szeretnek imádkozni, hogy lássák őket az emberek."
Nagyon igaz idézet a bibliából! Sajnos ebben a gyűlekezetben is, mint minden tásadalomban vannak normális emberek, akik hisznek, nem ártanak másoknak, normálisan élnek, boldogok. Remélem ilyen emberből van a több.A szélsőséges esetek amiket itt olvasok, igen kiragadott példák, és jól mutatják az emberi elme, lélek, sokszinűségét...remélem érthetően, és nem bántóan fogalmazok...! Aki a túlzó, vakbuzgó irányba térnek, azoknál mindig megfigyelhető valami törés, egy gyenge pont az életükben...mi vezett idáig? Mi történt??? Olyan gyülisek, mint Tili, a hitük szerint élő boldog kiegyensúlyozott emberek. A végletes, bigott búzgóság szerintem nem Istennek tetsző, én nem ilyen Istenben hiszek!
A hsz-om elején az idézet szerintem erről szól...
"Jehova Tanúi az idegen vért utasítják el."-ennél érthetőbben nem tudom leírni.Olvass vérpótlókról ami a transfúziót váltja ki:dextran,heemaccel,HES,és a Ringer-laktát oldat.A vér pótolható teljes vér vagy vérplazma felhasználása nélkül is!
"Sok kórházban végeznek vér nélkül műtéteket,az orvostársadalom nagy része a saját családtagjait is így műti." -Ez így igaz.A TANÚK NEM MONDJÁK,HOGY A VÉRBEN VAN A LÉLEK!!Ez baromság.
"Veszélyes idegen vért kapni,hiszen az mindenkinek a sajátja ,utánozhatatlan."- Te tévedsz sajnos..Az orvosokat aggasztja a vér útján terjedő betegségek.Rengeteg van.(Techniques of Bllod Transfusion 1982)Pl.szifilisz,herpesz vírus,citomegalovírus-fertőzés,mononucleosis stb..A vért tisztítják a vérbankok,de idézek Neked a Vöröskereszt igazgatójától:Képtelenek vagyunk újabb és újabb teszteket kidolgozni minden fertőző anyag kiszűrésére! (Medical World News 1989)A saját véred utánozhatatlan.Vércsoportja sokaknak van egyező,de a vér membránja nagyon összetett.Dán tudós 1984-ben orvosi Nobel.díjat kapott.Mégis visszautasította a vért...
"Ezt az orvosi egyetemen is tanítják." - Ez így van, nyugodtan járj utána.
"Nem véletlenül tiltja a Biblia is." - Igen a hívők betartják Isten szavát, amiben közli az emberekkel,h semmilyen formában nem vehetnek magukhoz vért.Tévedsz, a vért lehet pótolni egyéb dolgokkal is,csak ez egyszerűbb,kéznél van.A vérpótló készítmények igen drágák.És a vér nélküli műtéteket nagy szakértelemmel és odafigyeléssel kell elvégezni.Apukámat vér nélkül műtötték bélelzáródással, nem kapott vért,másnap felkelt,a mellette levő ágyon az intenzíven levő hölgy még a 3.napon is az intenzíven volt,immunológiai válaszreakció miatt...
"Betegség,műtét után ,nem véletlenül vannak jobban azok,akik nem kapnak idegen vért." -Ez van ,hiába is tagadod.:)Lásd feljebb
"Sokan ezért halnak bele a műtétbe mert nem tudja a szervezetük befogadni a z idegen vért..." -Amiért sok esetben az idegen szövetet ,szervet.Amikor az orvosok májat vagy más szervet ültetnek át,a befogadó szervezet érzékeli az idegen szövetet és kivetheti magából.Valójában a vér átömlesztése is egyfajta szervátültetés.Még az a vér is amelyiket megfelelően választottak ki ,megrongálja az immunrendszert.(Case Builds Against Transfusion :Medical World News 1989)
Végezetül:Vannak tartalékaid az oxigénszállításban.Ha vért vesztesz beindul egy csodálatos kiegyenlítő mechanizmus.A szíved minden dobbanásával több vért pumpál a megszokottnál.Mivel a hiányzó vért megfelelő folyadékokkal helyettesíthetik,a higított vér könnyebben áramlik még a kis véredényekben is.A kémiai változások következtében a szövetek számára több oxigén szabadul fel.Ez az alkalmazkodás olyan hatásos, h ha a vörösvértesteidnek csupán a fele marad is meg,az oxigénszállítás a normálisnak még a 75%-a is lehet.Nyugalmi állapotban a beteg a vérében levő oxigénnek a 25%-át használja fel.EPO:vesék állítják elő ezt a hormont ami a csontvelőt vörösvértest termelésére serkenti.Vn szintetikus formában is.Bizonyos esetekben a saját vért dúsitva,szűrve is vissza lehet juttatni a betegbe.
Az EPO pontosan erre való..Életet menthet.És DE!HELYETTESÍTI A VÉRÁTÖMLESZTÉST!!!
ALKOTMÁNYOS JOGA MINDENKINEK ELDÖNTENI,HOGY GYÓGYÍTTÍTJA MAGÁT.ENGEM A TÉNYEK GYŐZTEK MEG,NEM TE!REMÉLEM NEM LESZ SOHA SZÜKSÉGED VÉRÁTÖMLESZTÉSRE!!
Szép napot mindenkinek!
Szia! Nekem sem állt szándékomban senkit megsérteni, a saját életem miatt kértem tanácsot. Én tiszteletben tartom azt amit ti képviseltek, egészen addig amíg engem nem érint a dolog. Hidd el nekem, amint említettem férjem több gyermekkori haverja megtért, mindig toleránsan fogadtam. Amikor viszont az én lakásomban kivágják a széket, mondván a gonoszt érzi benne, az már nekem sok. Természetesen távol áll tőlem, hogy álltalánosítsak!!! Ti ezek szerint jól érzitek magatokat, ennek örülök. Mindig szivesen cserélek tapasztalatot még akkor is, ha a vélemények különböznek. Hidd el nekem nem áll szándékomban ferdíteni. Vannak köztetek fanatikusak, ezt a saját két szememmel tapasztaltam. Az elmesélt történetek szóról szóra igazak!!! Talán butaság a gyülekezettel összehoznom őket, de ezek a dolgok az illetők szerint ezért vannak. Ténleg nincs az anyukánál villany, sem víz. És szerinte azért, mert ez Istennek nem tetsző dolog...Ha van kedved, hozzá nagyon sok kérdésem lenne, teljesen normális, sértegetés mentes dolgokról. Csakis azért, mert van pár dolog, ami nekem nem fér össze a nagy "megtéréssel", és hátha te nekem választ tudsz adni. Szóval ha van kedved tapasztalatot cserélni, kérlek írj, és felteszem a kérdéseimet:-)))
Üdvözlettel: MÓNI
Nagyon szép és értelmes hozzászólás...
Ennek "minden oldalon" így kellene működnie: akár (bármely) gyülekezet tagja, akár nem... A csendes elfogadás, hogy a személyes hiteinkről ítélkezés mentesen, megváltás mentesen beszéljünk és tájékozottan vitázzunk bármiről is, nem kiragadva egy egy jobbára negatív eseményt....
"Jehova Tanúi az idegen vért utasítják el." - idegen vérről volt szó, vérpótlókról én itt nem olvastam.
"Sok kórházban végeznek vér nélkül műtéteket,az orvostársadalom nagy része a saját családtagjait is így műti." - ettől még ugyanúgy csak egy ideológia ( --> Biblia) az, hogy káros az idegen vér, mert abban van a lélek.
"Veszélyes idegen vért kapni,hiszen az mindenkinek a sajátja ,utánozhatatlan." - tévedsz, a szükséges előírások betartásával a kockázat elenyésző, mindenképp kisebb, mint a halálé akkor, amikor vérre van szükség.
"Ezt az orvosi egyetemen is tanítják." - azt tanítják, hogy figyelni kell a vércsoportokra.
"Nem véletlenül tiltja a Biblia is." - tényleg nem véletlen, mert valaki valami miatt leírta. De úgy néz ki, az a valami (a vérben van a lélek) nem állt racionális lábakon.
"Betegség,műtét után ,nem véletlenül vannak jobban azok,akik nem kapnak idegen vért." - ezt gondolom, ott mondták neked. Az orvosok meg viccből adnak vért annak, akinek szükségét látják. Ha valaki a vérének adott részét elveszíti, akkor talán még magas Jehova sem menti meg. Ez van, hiába tagadod.
"Sokan ezért halnak bele a műtétbe mert nem tudja a szervezetük befogadni a z idegen vért..." - miért nem tudja?
Az EPO-val rövid távon, amikor a legnagyobb szükség lenne, szart sem érsz. NEM helyettesíti a vérátömlesztést, nem tudom, honnan vetted ezt a hülyeséget.