Mi a legjellegzetesebb magyar étel? (beszélgetős fórum)
A csipetke tésztának az a titka, hogy ugye egy picit vastagabb a tészta és hagyjuk picit megszáradni, így szépen lehet "csipkedni"...
A frissen készítettnek nincs párja...
az jó hír, ők húsosok-tésztások, mindent meg fognak enni, egy japán torkán általában azért nehezebb lenyomni a disznópörit :o)
szerintem csak bátran szaggasd a nokedlit, perkeld a húst, tuti sikered lesz :)
A csipetke egyszerű, csak egy kis liszt és tojás. :))
Nálam a (jókai) bableves totál másképpen néz ki, kell bele füstölt csülök és tejföl is.
köszi, ez kimásolom és lementem!
Csipetként azt hiszem a boltba veszek XD
A külföldiek egyszerűen a s...et verik a földhöz általában már egy sima túrós csuszától is :)) Nálam iszonyatos pusztítást visznek végbe egy sima gulyásleves-vargabéles kombóban is. Nyugodtan megcsinálhatsz nekik bármit a felsoroltakból. Inkább arra ügyelj, nehogy kevés legyen
Esetleg érdemes figyelembe venni a minden országban gyakori nem-eszem-csak-zöldséget finnyáskodó-diétázó tinilányokat vagy anyukákat (csinálj egy sima zöldsalátát is), vagy a vallásukat, ld disznóhús, meg azt, hogy ha németek vagy ilyesmi, azok nem szokták a szántást, szóval a csípőssel azért óvatosan.
A babot éjszakára leáztatjuk.
Reggel ezt a vizet leöntjük és feltesszük síma, enyhén sós vízbe. Amikor felforrt, beledobunk egy késhegynyi szódabikarbónát, ez szétdobja a héját, és könnyebben fő meg. Közben sárgarépa, zöldség, zeller vagy pasterna (paszternák), köménymag, babérlevél, igazi házi szárazkolbász vékony karikára szelve. (Nem a gyorsérlelésű, szinte savanykás...) A krumplit nagyobb kockára vágjuk és azt is bele. Lassan főzzük... 1-2 cseresznyepaprikát is szoktak belefőzni - természetesen egészben. Közben 1-2 gerezd fokhagymát apró kockára vágva zsíron megfonnyasztunk, liszttel megpirítjuk és töröttpaprikával megforgatjuk. A leves levével öntjük föl és bele a levesbe...
Egy tojásból pici tésztát gyúrunk és csipetkét csinálunk belőle. A csipetkét már a levesben főzzük meg. Ettől még szaftosabb lesz az egész.
Bablevest nem párosítanék pörkölttel, mert az már úgy elég ütős. :)) Viszont ha nem csak egy alkalomról van szó, hanem többször is főznél nekik, akkor úgy nyilván belefér.
Nem vagyok annak a híve, hogy egyik vagy másik ételt eredeztetni kell valahonnan. Nem attól lesz egy étel magyar, hogy a magyarok tojták a világra, hanem hogy a mi ízvilágunk, szájízünk, szokásaink szerint főzöd.
mondjuk ezt kevesen tudják, de a pirospaprika nem volt mindig jelen a magyar konyhában:
"Az ország területi sajátossága miatt a magyarokat e korban jellemző étkezési és főzési szokások legtisztábban Erdélyben éltek tovább. Az erdélyi fejedelem szakácsmesterének, egy 16. századból ránk maradt szakácskönyve alapján a magyaros ételeket vajjal vagy olajjal készítették, jellemzője a tejtermékek használata és az erős fűszerezés. A főtt tésztát és gombócot köretként vagy levesbetétként adták, a húsok és halak készítésekor sok gyümölcsöt – mazsolát, almát, körtét – használtak, így meghatározó volt az édeskés íz. Az ételkészítési eljárások közül alkalmazták a reszelést, a pácolást, tűzdelést, bundázást, az abálást, a párolást, a pirítást, az átsütést, a papírban vagy tésztában sütést. Az ételféleségek között voltak pástétomok, kocsonyák, hurka, kolbász, fánk, palacsinta, rétes, felfújtak, torták.
A Török hódoltság alá hajtott területeken, a török konyha jellegzetességei kerültek előtérbe; ezek közül került át a magyar gasztronómiába a pogácsa, a lángos, a bejgli és a töltött káposzta, amely fokozatosan háttérbe szorította a leghíresebb korabeli magyar fogásként ismert húsos káposztát: „A kortársak szemében a húsos káposzta a magyar társadalom minden rétegét összefogó, legjellemzőbbnek tartott étel, »Magyarország címere«.” [7] Megsokasodtak a kukoricából és rizsből készült ételek. Ekkor jelent meg először a mák, a paradicsom és a padlizsán. Általánosan kedveltebbé váltak az édességek (grillázs, kalács, kifli, piskóta, tejben főtt galuska, madártej), amelyek közé újdonságok is kerültek, mint a mézeskalács, a „törökméz”, a birsalmasajt, vagy – talán a legfontosabb – a kávéivás szokása, amely nagy szerepet játszott egy későbbi fontos kulturális jelenség, a kávéház megszületésében.[8]
Török hatásra kezdődött el a dió, a mandula, vékony héjú szőlő, a barack, a cseresznye, a meggy és a füge termesztése. A török kézen lévő területek magyar lakossága körében ekkor vált jellemzővé a sertéshús fogyasztása és a sertészsír használata. A legelterjedtebb fűszerek és ízesítőszerek a petrezselyem, köménymag, ánizs és a torma voltak.
Ez időben jelent meg hazánkban a Közép-Amerikában őshonos paprika és a burgonya. A fűszerpaprika először Szenczi Molnár Albert szótárának 1604-i kiadásában fordult elő török bors néven. Kezdetben mindkettőt egzotikus dísznövényként kezelték, általános használatuk csak 18. században vált jellemzővé."
DE!!!!!!!!! igazság szerint mindenki aki itten írt fórumon.... """MINDENKI MEGÍRTA A SOK SOK MAGYAR ÉTELT AMIT MI MAGYAROK FŐZÜNK MINDIG!"""
;)
gulyás, töltött káposzta, vagy pacal :)
"PONTOSAN!"de........igazi a szürke marha gulyás...ha onnét nézzük,de ha onnét magyarok mit főznek tardiciókon keresztül akkor fentiekben felsorolt ételek "IS!"
További ajánlott fórumok:
- Híres magyarok - ABC-ben
- Szólánc nevekből (írók, költők, tudósok, gondolkodók, történelmi személyek; magyar vagy egyetemes, teljes v. vezeték név)
- Hires magyarok.
- Szerintetek melyek a legtipikusabb magyar ételek?
- Egyszerű magyar hagyományos ételek
- Sürgősen, tudna valaki nagyon gyorsan és nagyon egyszerűen elkészíthető magyaros étel (édesség, bármi...) receptet ajánlani?