Mi a legjellegzetesebb magyar étel? (beszélgetős fórum)
Igen! igen, igen!!! :D
De jó ötlet, nyamm! Először a frankfurti levesen agyaltam, de inkább a ragu :) Hmmm. Köszi!!
Szarvaspöri? Na igen, nekem is bejönne :DDD
Csak azt hiszem azt nem engedhetem meg magamnak. Tuti horror ár :D
Nos, azt hiszem megvan az ütemterv. Legalábbis 3 napra, a többi alakul, meg vidéki út is lesz, reményeim szerint, úgyhogy pörkölttel kezdem.
Első nap:
Zöldborsóleves, Sertéspöri + nokedni, úgy döntöttem csuszával (több pöri marad másnapra amiből húsos palacsinta lesz)Desszert lekváros piskóta.
Második nap:
(reggelire valami szendvics)
Ebéd:
Gyümölcsleves ( Cseresznye vagy meggy, szegfűszeges)
Rántott vagy hortobágyi palacsinta
harmadik nap:
Juhtúróval töltött gomba, sütőben.
levest még nem talátam ki :D
Mit gondoltok? :D
A többi meg majd jön valahogy, remélem nem csak én fogok ötletelni, na meg gondolom, onnan mr meg lehet beszélni.
Kíváncsi vagyok mi a véleményetek!
gulyás leves
töltött káposzta
mákos guba, palacsinta, szilvásgombóc az eddig említetteken kívül.
ne így indulj neki, hogy szeretnéd, ha el lennének ájulva tőle, mert meglehet, hogy nem fog tetszeni nekik, egyszerűen csak azért, mert szokatlan nekik.
csináld meg a lehető legfinomabban, aztán reméljük, hogy nekik is ízleni fog. :-)
Benne vagyok a kinevezésben, csak a sült szalonna megevésében ne kelljen résztvenni :P plöööö
Amúgy nem vagyok benne biztos, hogy azt a zsíros caffogó izét mindenki megenné, így vendégek esetében sem tartom szerencsésnek.
Megtaláltam!
Krumplis tésztalap, félnyersen rá a fokhagymás tejföl, erre a kockára vágott kolozsvári, lilahagyma karikák, sajt és irány a sütő! Kiadós!
. Töki pompos 2010-12-05 15:00
■50 dkg finomliszt
■3 közepes burgonya
■2,5 dkg élesztő
■2,5 dl langyos víz
■1 kk. cukor
■só
a tetejére
■2 dl tejföl
■3 gerezd fokhagyma, zúzva
■3 fej lilahagyma
■20 dkg reszelt sajt
■30-40 dkg húsos szalonna (főtt császárszalonna a legjobb)
story
Kevés dolog van, amiért hajlandó vagyok akár fél órát is sorban állni. A töki pomposért biztosan. Vagyis már csak múlt idő. Amióta kipróbáltam itthon, azóta ritkábban csatlakozom a kanyargó sorokhoz.
Tény, hogy a kemencében sült, eredeti változat utánozhatatlan, főleg ha még a vásárok hangulatát is hozzávesszük. Ezt a gazdagabb ízesítéssel azért ellensúlyozni tudjuk. Eredetileg szlovák étel. A pompos jelentése szakított tészta és Tökről származik, tehát innen az elnevezés.
elkészítés.
1.A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük.
2.Az élesztőt feloldjuk a 2,5 dl langyos, cukros vízben.
3.Ha kész a krumpli, akkor a vizet leöntjük róla és áttörjük. Az élesztős vízzel a liszthez keverjük. Ízlés szerint sózzuk.
4.A tésztát jól kidolgozzuk.
5.Kb. 1 órát langyos helyen kelesztjük.
6.Ha megkelt, tűzhely méretű tepsibe tesszük és szétnyomkodjuk, hogy mindenhová azonos vastagságú tészta jusson. Tetejét villával egy kicsit megszúrkáljuk.
7.Előmelegített (175 fokos/ gáz 7-es fokozat) sütőben elősütjük. (A teteje szilárd legyen.) Kb. 5 perc.
8.Kivesszük a sütőből és a tetejét megkenjük a fokhagymás tejföllel.
9.Rátesszük a felkockázott szalonnát és a felkarikázott lilahagymát.
10.A tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
11.Kb. még 10-15 percig sütjük. (Amíg a sajt meg nem barnul egy kicsit.)
Más (10 adagra)
Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 0,5 kg félfogós búzaliszt, 0,07 kg élesztő, 0,30 kg burgonya, 0,05 kg asztali só, 0,5 l langyos víz, 0,5 l 20% zsírtartalmú tejföl, 0,2 kg vöröshagyma, 0,01 kg fokhagyma, 0,5 kg angolszalonna, 0,2 kg pannónia sajt,
Elkészítése: A nyers kenyértésztát 10 adagra számolva egy 40x60cm-es, enyhén olajozott vas sütő tepsire helyezzük, majd egyenletes vastagságúra, kb. 1-1,5cm-re nyújtjuk. 200C-on elősütjük, időtartama kb. 7-9 perc. A félig kész pompost kivesszük, tetejére fokhagymás tejfölt kenünk 1-2mm vastagságban, és rászórjuk a darabolt anyagokat: a félfőre vágott vöröshagymát, a kockára vágott húsos angolszalonnát és a durvára reszelt pannonia sajtot. A megdíszített pompost visszahelyezzük a kemencébe és a tartókonzol felső részén további 5 percig pirítást végzünk. Miután a kenyértészta készresült, valamint a tetejére helyezett anyagok megpirultak, a sütő tepsiről egy vágódeszkára csúsztatva adagokra vágjuk.
Törlés Módosítás
A töki pompos kiváló, van egy étterem ahol házhoz is szállítanak, de pótfogalmam sincs hogy kell.
Azt hiszem az említettekből merítkezem, holnap leírom ide is mi a terv, légyszi majd mondjátok el a véleményetek :)
Addig is jó éjt Nektek és köszönöm ! :)
én már kérdeztem németet, osztrákot, franciát, amcsit, svédet, svácit, foggalmuk nincs a szalonnasütésről
nevezzük ki ezt hungarikumnak :)
További ajánlott fórumok:
- Híres magyarok - ABC-ben
- Szólánc nevekből (írók, költők, tudósok, gondolkodók, történelmi személyek; magyar vagy egyetemes, teljes v. vezeték név)
- Hires magyarok.
- Szerintetek melyek a legtipikusabb magyar ételek?
- Egyszerű magyar hagyományos ételek
- Sürgősen, tudna valaki nagyon gyorsan és nagyon egyszerűen elkészíthető magyaros étel (édesség, bármi...) receptet ajánlani?