Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Mi a legjellegzetesebb magyar étel? fórum

Mi a legjellegzetesebb magyar étel? (beszélgetős fórum)


1 2 3 4 5
119. Mönkhe
2011. szept. 11. 17:53
és a gomba mellé meg krumplipüré. Vajas-mustáros.
118. Mönkhe (válaszként erre: 117. - A14deb9047)
2011. szept. 11. 17:51

Igen! igen, igen!!! :D

De jó ötlet, nyamm! Először a frankfurti levesen agyaltam, de inkább a ragu :) Hmmm. Köszi!!

117. a14deb9047 (válaszként erre: 115. - Mönkhe)
2011. szept. 11. 17:45
A gomba mellé egy tárkonyos raguleves? (citromosan-tejfölösen)?
116. Mönkhe (válaszként erre: 114. - Derya)
2011. szept. 11. 17:37

Szarvaspöri? Na igen, nekem is bejönne :DDD

Csak azt hiszem azt nem engedhetem meg magamnak. Tuti horror ár :D

115. Mönkhe
2011. szept. 11. 17:36

Nos, azt hiszem megvan az ütemterv. Legalábbis 3 napra, a többi alakul, meg vidéki út is lesz, reményeim szerint, úgyhogy pörkölttel kezdem.

Első nap:

Zöldborsóleves, Sertéspöri + nokedni, úgy döntöttem csuszával (több pöri marad másnapra amiből húsos palacsinta lesz)Desszert lekváros piskóta.

Második nap:

(reggelire valami szendvics)

Ebéd:

Gyümölcsleves ( Cseresznye vagy meggy, szegfűszeges)

Rántott vagy hortobágyi palacsinta

harmadik nap:

Juhtúróval töltött gomba, sütőben.

levest még nem talátam ki :D


Mit gondoltok? :D

A többi meg majd jön valahogy, remélem nem csak én fogok ötletelni, na meg gondolom, onnan mr meg lehet beszélni.

Kíváncsi vagyok mi a véleményetek!

114. Derya (válaszként erre: 112. - Derya)
2011. szept. 11. 15:55
mondjuk egy marha- vagy szarvaspörkölt nokedlivel 99% , hogy bejön sokmindenkinek. :-)
113. o.andi
2011. szept. 11. 15:48

gulyás leves

töltött káposzta

112. Derya
2011. szept. 11. 15:42

mákos guba, palacsinta, szilvásgombóc az eddig említetteken kívül.

ne így indulj neki, hogy szeretnéd, ha el lennének ájulva tőle, mert meglehet, hogy nem fog tetszeni nekik, egyszerűen csak azért, mert szokatlan nekik.

csináld meg a lehető legfinomabban, aztán reméljük, hogy nekik is ízleni fog. :-)

111. 4c30444687 (válaszként erre: 105. - 07c4794583)
2011. szept. 11. 14:28

Benne vagyok a kinevezésben, csak a sült szalonna megevésében ne kelljen résztvenni :P plöööö


Amúgy nem vagyok benne biztos, hogy azt a zsíros caffogó izét mindenki megenné, így vendégek esetében sem tartom szerencsésnek.

110. Mönkhe (válaszként erre: 108. - A14deb9047)
2011. szept. 11. 09:50
Ezt máris lementettem :) De jóó, köszi!
109. 04e95f637a (válaszként erre: 108. - A14deb9047)
2011. szept. 11. 00:20
nyámi,imádom a töki pompost :))
108. a14deb9047 (válaszként erre: 106. - Mönkhe)
2011. szept. 10. 22:43

Megtaláltam!

Krumplis tésztalap, félnyersen rá a fokhagymás tejföl, erre a kockára vágott kolozsvári, lilahagyma karikák, sajt és irány a sütő! Kiadós!


. Töki pompos 2010-12-05 15:00


■50 dkg finomliszt

■3 közepes burgonya

■2,5 dkg élesztő

■2,5 dl langyos víz

■1 kk. cukor

■só

a tetejére


■2 dl tejföl

■3 gerezd fokhagyma, zúzva

■3 fej lilahagyma

■20 dkg reszelt sajt

■30-40 dkg húsos szalonna (főtt császárszalonna a legjobb)


story

Kevés dolog van, amiért hajlandó vagyok akár fél órát is sorban állni. A töki pomposért biztosan. Vagyis már csak múlt idő. Amióta kipróbáltam itthon, azóta ritkábban csatlakozom a kanyargó sorokhoz.

Tény, hogy a kemencében sült, eredeti változat utánozhatatlan, főleg ha még a vásárok hangulatát is hozzávesszük. Ezt a gazdagabb ízesítéssel azért ellensúlyozni tudjuk. Eredetileg szlovák étel. A pompos jelentése szakított tészta és Tökről származik, tehát innen az elnevezés.

elkészítés.


1.A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük.

2.Az élesztőt feloldjuk a 2,5 dl langyos, cukros vízben.

3.Ha kész a krumpli, akkor a vizet leöntjük róla és áttörjük. Az élesztős vízzel a liszthez keverjük. Ízlés szerint sózzuk.

4.A tésztát jól kidolgozzuk.

5.Kb. 1 órát langyos helyen kelesztjük.

6.Ha megkelt, tűzhely méretű tepsibe tesszük és szétnyomkodjuk, hogy mindenhová azonos vastagságú tészta jusson. Tetejét villával egy kicsit megszúrkáljuk.

7.Előmelegített (175 fokos/ gáz 7-es fokozat) sütőben elősütjük. (A teteje szilárd legyen.) Kb. 5 perc.

8.Kivesszük a sütőből és a tetejét megkenjük a fokhagymás tejföllel.

9.Rátesszük a felkockázott szalonnát és a felkarikázott lilahagymát.

10.A tetejét megszórjuk reszelt sajttal.

11.Kb. még 10-15 percig sütjük. (Amíg a sajt meg nem barnul egy kicsit.)



Más (10 adagra)


Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 0,5 kg félfogós búzaliszt, 0,07 kg élesztő, 0,30 kg burgonya, 0,05 kg asztali só, 0,5 l langyos víz, 0,5 l 20% zsírtartalmú tejföl, 0,2 kg vöröshagyma, 0,01 kg fokhagyma, 0,5 kg angolszalonna, 0,2 kg pannónia sajt,


Elkészítése: A nyers kenyértésztát 10 adagra számolva egy 40x60cm-es, enyhén olajozott vas sütő tepsire helyezzük, majd egyenletes vastagságúra, kb. 1-1,5cm-re nyújtjuk. 200C-on elősütjük, időtartama kb. 7-9 perc. A félig kész pompost kivesszük, tetejére fokhagymás tejfölt kenünk 1-2mm vastagságban, és rászórjuk a darabolt anyagokat: a félfőre vágott vöröshagymát, a kockára vágott húsos angolszalonnát és a durvára reszelt pannonia sajtot. A megdíszített pompost visszahelyezzük a kemencébe és a tartókonzol felső részén további 5 percig pirítást végzünk. Miután a kenyértészta készresült, valamint a tetejére helyezett anyagok megpirultak, a sütő tepsiről egy vágódeszkára csúsztatva adagokra vágjuk.

Törlés Módosítás

107. a14deb9047 (válaszként erre: 106. - Mönkhe)
2011. szept. 10. 22:35
A receptjeim között van töki pompos. Isteni!
106. Mönkhe
2011. szept. 10. 22:16

A töki pompos kiváló, van egy étterem ahol házhoz is szállítanak, de pótfogalmam sincs hogy kell.


Azt hiszem az említettekből merítkezem, holnap leírom ide is mi a terv, légyszi majd mondjátok el a véleményetek :)


Addig is jó éjt Nektek és köszönöm ! :)

105. 07c4794583 (válaszként erre: 101. - Fille)
2011. szept. 10. 22:05

én már kérdeztem németet, osztrákot, franciát, amcsit, svédet, svácit, foggalmuk nincs a szalonnasütésről


nevezzük ki ezt hungarikumnak :)

2011. szept. 10. 22:03
az örök kedvenc: langalló/töki pompos/kenyérlángos :)
103. Mönkhe (válaszként erre: 101. - Fille)
2011. szept. 10. 21:41
Milyen igaz :) Végül is nomád nép voltak, mégha ők urbanizálódtak is , egy kis hangulatos, szalonnasütés, ha jó az idő.. hm :) Ezt arra tartalékolom, mielőtt hazautaznak.
2011. szept. 10. 21:34
Rántott karaj (csont nélkül), szalmaburgonya, uborka- párolt káposztasaláta...
101. Fille
2011. szept. 10. 21:34
ha van kert, akkor szalona sütés is jó ötlet, nem macerás, nem sűrűn hallok külföldiektől, h pont szalonát sütnének, egyszerű, jó hangulatú :)
100. ad04b33206 (válaszként erre: 10. - Banita32)
2011. szept. 10. 21:28
? hat en igaz csak a "szomszedban" elek, Nemetorszagban de itt bizony van tejföl :)
99. Mönkhe (válaszként erre: 97. - A14deb9047)
2011. szept. 10. 21:28
Nem vagyok még olyan jóba a családdal, hogy ilyen közös cupákolás legyen :) Nem merném ezt :)
98. Mönkhe (válaszként erre: 95. - A14deb9047)
2011. szept. 10. 21:27
Hát nem tudom, ezen még gondolkodom. Ámbár Ők bírják ha valami nagyon zsíros, én már kevésbé.
2011. szept. 10. 21:26
Egy jó szaftos-mócsingos körömpörkölt?
2011. szept. 10. 21:24
Esetleg még Székelykáposzta, Brassói aprópecsenye??????
95. a14deb9047 (válaszként erre: 94. - Mönkhe)
2011. szept. 10. 21:23
A pörköltbe tegyetek egy kis csontos húst is (pl. oldalast). Picit zsíros, picit csontos, de szaftosabb lesz!
2011. szept. 10. 21:19
Azt már tudom, ha az időjárás szelleme is úgy akarja, a pörkölt bográcsban, kinn a kertben. A többit átgondolom.
93. Mönkhe (válaszként erre: 90. - A14deb9047)
2011. szept. 10. 21:18
Örömmel el is fogadnám :D Amúgy nagyon sokat segítettetek köszönöm szépen! Holnapra összehozok egy képzeletbeli listát, és leírom, milyen menüt tervezek. Amit rugalmasan kezelek, mert remélem nem minden nap nekem kell a platni mellett állnom :D
92. 07c4794583 (válaszként erre: 90. - A14deb9047)
2011. szept. 10. 21:14
én meg szívesen ennék belőle :))))))
91. 07c4794583 (válaszként erre: 82. - 4c30444687)
2011. szept. 10. 21:14
jaja meg hát erdély... akkor már inkább transszilvánikum :D
2011. szept. 10. 21:13
Szívesen segítenék főzni Neked...
1 2 3 4 5

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook