Mézeskalács recept. (beszélgetés)
Szia!
Már sok ilyen fórum van!Írd be itt a keresőbe a mézeskalácsot!
Rita
Nekem is új volt, hogy levár kell bele. De tuti siker lesz! :-)
Még annyit, hogy lehet több lisztet is felvesz a tészta, nyugodtan tehetsz még bele!
Inkább bemásolom:
Hozzávalók: 1 kg liszt
1/4 kg porcukor
2 egész tojás
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1 káváskanál őrölt fahéj
1/4 kg langyosított méz
2 dkg szalakáli
1 dkg szódabikarbóna
5 dkg margarin
2,5 dl tej
6 evőkanál baracklekvár
Elkészítés: A hozzávalókat tálva rakjuk, kivéve a szódabikarbónát, a szalakálit, és a tejet! A lisztből most még 80 dkg-ot kell felhasználni! A tejet fellangyosítjuk, és elfelezzük két edénybe. Az egyik felébe belkeverjük a szalakálit, a másikba a szódabikarbónát. Ha felfut, akkor ez is mehet bele a tálba a többi hozzávalóhoz! Jól elkeverjük a masszát, hogy ne maradjon bene csomó! A végén lisztet szórunk a tetejáére, és lefedve 1 napig, hűvös helyen állni hagyjuk! Másnap a masszát lisztezett seszkára borítjuk, és a maradék 20 dkg lisztel jól eldolgozzuk. Ezután sodrófával kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, majd különböző figurákkal kiszaggatjuk. Zsirozott, lisztezett tapsibe rakjuk (egymástól távol, mert nagyon megnőnek), és tetejüket tojássárgávbal megkenjük. Előmelegített sütőben készre sütjük.
Tanácsok: Nagyon finom, és ami lényeg nagyon puha mézest kapunk! Elég sok lesz belőle, de sokáig eláll, ha jól zárható dobozban tartjuk!
Jó étvágyat!
a cukor kimaradt. 14 dkg porcukor kell bele
És hogy finombann legyen én egy citrom reszelt héját is beleteszem. Isteni!
Finom Mézeskalács
25 dkg mézet és 5 dkg vajat langyosíts meg!
Egy másik edénybe tegyél 3 egész tojást, 10 dkg porcukrot, 1 evőkanál fahéjat, 1 kávéskanál szegfűszeget, 2 dkg szalalkálit. Turmix-géppel jól dolgozd össze, majd öntsd bele a langyos mézbe! Újból dolgozd össze, majd gyúrj bele kézzel 60 dkg sima lisztet!
Takard le és pihentesd szobahőmérsékleten egy napig.
Nyújtsd kb. 2-4 mm vékonyra, formázd, tedd alumínium-fóliával bélelt sütőlemezre!
Tetejét felvert egész tojással kend be, sütés előtt vagy sütés után, hogy fényes legyen!
Forró sütőben süsd mogyoróbarnára! (kb. 4 perc)
Díszítő cukormáz
1 tojás fehérjéhez annyi jól átszitált porcukrot rakjál, hogy összekavarva igen sűrű legyen! (Habverővel nem szabad verni!)
Kanállal rakd kicsi nylonzacskóba, pici lyukat vágj a sarkára és mint a ceruzával, rajzolhat vele.
Praktikus tanácsok
A tészta gyúrása:
Feldolgozás előtt 24 órával el kell készíteni, de lehet 1-2 héttel hamarabb is.
Nem szabad hűtőbe tenni sem a tésztát, sem a díszítő anyagot!
A tészta a liszt belegyúrása után is ragadós, ezért csak egy kézzel gyúrjuk, a másik kezünkkel életlen kés segítségével letakaríthatjuk az anyagot.
24 óra elkeltével lesz a tészta megfelelő keménységű.
Ha házikót, vagy más formához "építő elemeket" készítünk, érdemesebb egy kicsivel keményebb tésztát gyúrni.
Én évek óta ezt csinálom,a neten találtam.Tökéletes, puha, nagyon finom.
28 dkg liszt, 7 dkg darált dió, 1 tk mézeskalács fűszerkeverék(kihagyható de fahéj és szegfűszeg szinte kötelező bele :))
2 ek méz, 2 tojás, 1 tk szódabikarbóna
Hozzávalók: 0.5 kg liszt, 25 dkg méz, 12,5 dkg margarin, 1 tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2.5 dkg kakaó, fűszerek: szegfűszeg, fahéj.
Díszítéshez: 1 tojásfehérje, 10 dkg cukor
A mézet a cukorral felforraljuk, beletesszük a margarint, megvárjuk, amíg kihűl. Ezután beletesszük a tojást, majd hozzáadjuk a lisztet, fűszereket, szódabikarbonát. Jól összedolgozzuk. 2 órára a hűtőbe tesszük alufóliába, hogy meg ne száradjon. Kivéve a hűtőből kinyújtjuk, formákat vágunk belőle szaggatóval. Megsütjük közepesen meleg sütőben, amikor kivettük akkor díszítjük a cukormázzal. Száradni hagyjuk, egy nap múlva megpuhul.
Szia!
A receptjeim közt találsz egy nagyon jó bevált receptet! nagyon puha lesz, garantálom! :-))
Tavaly csináltam,de hiába tettem dobozba nem puhult meg.Recepteket és ötleteket várok!
Köszönöm.
További ajánlott fórumok:
- Megtaláltam! A tökéletes, puha mézeskalács receptje
- Fincsi mézeskalács receptet szeretnék, ki tud ilyet?
- Melyik a legegyszerűbb és leggyorsabb mézeskalács recept?
- Tejtermék mentes mézeskalács receptet tudnátok nekem küldeni?
- Tudtok olyan mézeskalács receptet, ami pár nap múlva puha?
- Most sütjük a mézeskalácsot. Eddig mindig kő kemény lett. Ez új recept, állítólag megpuhul. Van valami egyéb trükk, hogy puha maradjon?