Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Tudtok olyan mézeskalács receptet, ami pár nap múlva puha? fórum

Tudtok olyan mézeskalács receptet, ami pár nap múlva puha? (tudásbázis kérdés)


17. Suhi
2007. dec. 21. 14:47
hát az nem látszik :D
16. Suhi
2007. dec. 21. 14:47

Én évek óta ezt a receptet alkalmazom... ha minden igaz a kép is látszik majd :)


[img] [link]

[b]Mézes-recept[/b]

Hozzávalók:

45 dkg sima liszt,

25 dkg szitált porcukor,

1-1 kávéskanál őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér, reszelt citromhéj,

szódabikarbóna,

3 egész tojás,

15 dkg méz

A hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük, utoljára a tojást és a mézet.

Kilisztezett edénybe tesszük, és legalább egy napig állni hagyjuk.

3 mm vastagságúra kinyújtjuk, kiszaggatjuk, tojássárgájával megkenjük, díszítjük.

Előmelegített sütőben 5-10 percig sütjük.

Sütés után porcukros tojáshabbal mintákat készíthetünk rá, majd langyos sütőben szárítsunk rajta egy kicsit.

Néhány nap szükséges a süti puhulásához, idejében készítsük el karácsony előtt.

Alkalmas karácsonyfadísznek is.

15. d@nu (válaszként erre: 12. - Lily3)
2007. dec. 21. 07:03

Nem almát kell mellé tenni. ;)

Én a dobozba teszek egy pici (feles, rövides) poharat, teletömöm vizes papírzsepivel/Szilviával és emellé pakolom a sütit. Szerintem lassabban (kb. 4-5 nap) puhul vissza, mint almával, de nem szokott penészedni. Ja, még valami: nem egyszerre szoktam az összeset puhítani, hanem 2-3 adagra osztva, néhány nap eltéréssel, így mindig "friss". :)

14. lily3 (válaszként erre: 13. - 7934d1ac97)
2007. dec. 20. 22:31
Az enyém hamar száradt.1 óra múlva raktam dobozba a helyére.
2007. dec. 20. 22:23
valaki nem tudná megmondani hogy ha megsütöttem és rá akarom rakni a cukor mázat akkor az mennyi idő után szárad rá? MIkor lehet utánna elcsomagolni, összepakolni egy tányérra?? Köszi!
12. lily3
2007. dec. 20. 22:14
Én addig sütöttem a mézest(3-szor)mig nem lett rögtön puha.És tavaly az almás megoldással penészes lett.
11. ibi75 (válaszként erre: 8. - KriZo)
2007. dec. 20. 21:39
Adj mellé egy csésze kakaót! :)
10. KriZo (válaszként erre: 9. - Pracc)
2007. dec. 20. 09:27
Köszi kiprobálom! Remélem beválik.
2007. dec. 20. 09:24
Tegyél a dobozba egy félbevágott almát!
2007. dec. 20. 08:25
S.O.S A mézeskalácsom még mindig kemény mint a kő. Hogy tudom puhává varázsolni? Holnap jönnek vendégek, nem rakhatom igy eléjük.
2007. dec. 2. 18:27
Köszi mindenkinek!!!!!!!! Próbálkozom velük.:)
2007. dec. 2. 10:43

Mézeskalács karácsonyra


A régebbi időkben is sokféle mézes süteményt készítettek. Nagy örömet szerezve vele a családnak és a megajándékozott ismerősöknek, rokonoknak. A karácsonyi mézesek szinte mindig hozzátartoztak az ünnep illatához, hangulatához. Vannak anyákról lányokra, generációkról generációkra öröklődő receptek. Az alábbiakban egy puszedliszerű mézeskalács öszszetételével, elkészítésével szeretnénk megörvendeztetni azokat a kedves olvasóinkat, akiknek még nincs bevált receptjük, vagy eddig még nem sütöttek ilyen finomságot, de szívesen kipróbálnák.


Előnye, hogy a mézet nem kell melegíteni, a tésztát nem kell pihentetni, ugyanakkor hetekkel előbb elkészíthetjük, mert friss marad. Ha meg is szikkad, párás helyen újból megpuhul.



Hozzávalók:

1 kg liszt

4 dl porcukor

2 kávéskanál szódabikarbóna

2 kávéskanál fahéj

2 kávéskanál őrölt szegfűszeg

csipet só

10 dkg zsír vagy margarin

3 egész tojás

2 és fél - 3 dl méz

+ ha díszítjük: egy tojásfehérje

6 evőkanál kristálycukor


A porszerű anyagokat összekeverjük, belemorzsoljuk a zsiradékot. A közepébe öntjük a mézet, beleütjük a tojásokat, és az egészet jól összegyúrjuk. (Előfordulhat, hogy a méz kicsit nehezebben veszi fel a lisztet, ezért a liszt egy kis részét az elején félretesszük, és a kidolgozáskor gyúrjuk a tésztához.) A deszkát bőven lisztezhetjük. Inkább arra vigyázzunk, hogy ne legyen túl lágy a tészta, mert akkor túlságosan megdagad a sütőben, "elfolyik" a forma, és ráadásul lukacsos lesz a sütemény felülete. A tésztából egy kisebb darabot vágunk, és alaposan lisztezett deszkán két-három milliméter vékonyra nyújtjuk. Kiszaggatjuk vagy kivágjuk a formákat, és vékonyan kizsírozott, kilisztezett tepsibe rakjuk. (Ha egy nagyobb kést teszünk alá, átemelésnél nem deformálódik.) Közepesen forró sütőben sütjük, de nagyon vigyázzunk, hogy meg ne égjen, mert igen hirtelen megsül. A sütések között nem kell újrakenni a tepsit, legfeljebb, ha jónak látjuk, egy kicsit belisztezhetjük.

2007. dec. 2. 10:20

Íme egy recept a sok közül:


Hozzávalók: 0.5 kg liszt, 25 dkg méz, 12,5 dkg margarin, 1 tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2.5 dkg kakaó, fűszerek: szegfűszeg, fahéj.

Díszítéshez: 1 tojásfehérje, 10 dkg cukor


A mézet a cukorral felforraljuk, beletesszük a margarint, megvárjuk, amíg kihűl. Ezután beletesszük a tojást, majd hozzáadjuk a lisztet, fűszereket, szódabikarbonát. Jól összedolgozzuk. 2 órára a hűtőbe tesszük alufóliába, hogy meg ne száradjon. Kivéve a hűtőből kinyújtjuk, formákat vágunk belőle szaggatóval. Megsütjük közepesen meleg sütőben, amikor kivettük akkor díszítjük a cukormázzal. Száradni hagyjuk, egy nap múlva megpuhul.

2007. dec. 2. 08:15

Mézes csillag


Hozzávalók úgy negyven darabhoz: 25 dkg rozsliszt, 12 dkg méz, 5 dkg cukor, 5 dkg vaj, 1 tojás, 1 csomag mézeskalácsfűszer, fél csomag sütőpor. A díszítéshez 40 db egész hántolt mandula.


Elkészítés:

A mézet, cukrot és a vajat egy lábosban közepes lángon kevergesse addig, amíg a vaj megolvad. Majd vegye le a tűzről és hagyja hűlni. Közben egy tálban keverje össze a rozslisztet, a mézeskalács-fűszert, a sütőport és a tojást, majd öntse hozzá a mézes masszát is. Az így kapott tésztát körülbelül 30 percig pihentesse szobahőmérsékleten. Ezután lisztezett gyúródeszkán nyújtsa fél centiméter vastagra, és formával szaggasson kis csillagokat belőle. A csillagokat helyezze sütőpapírral kibélelt tepsibe. Mindegyik közepébe tegyen egy-egy szem mandulát. Közben melegítse elő a sütőt és a csillagokat 160 °C-on körülbelül 15 percig süsse. A kész kekszeket süteményes dobozban fél alma mellett tárolja.


Tipp:

* Manduladíszítés helyett sütés előtt cukros mázzal is boríthatja a csillagokat, így azok téli hangulatban fognak ragyogni. A mázhoz egy tojásfehérjét keverjen össze két evőkanál porcukorral, majd ezzel kenje meg a csillagok tetejét


Már másnapra puha :)

2007. dec. 2. 07:55

Ez kimondottan ehető mézeskalács és mint a nevében is benne van, nem kemény.


Omlós mézeskalács


Hozzávalók:

1 kg liszt, 2 egész tojás, 3dl olvasztott méz, 10 dkg zsír, mézeskalácsfűszer ízlés szerint (fahéj, törött szegfűszeg, vanília aroma, citromhéj, ). 2 kávéskanál szódabikarbóna, 4 dl porcukor.


Az alapanyagokat jól összegyúrjuk, jó ha egy éjjel pihentetjük, majd sodrófával 3-5 mm vastagságúra nyújtjuk ki. Formákkal kiszúrjuk, vagy saját ötletünk alapján készített papírformát készítünk. Ezt a kinyújtott tésztára téve késsel körbevágjuk. Az így elkészített formákat díszíthetjük. Megkenjük a tésztát tojásfehérjével, majd különféle magok (tök, szezán, len,napraforgó, mandula,) felhasználásával, egy kis tű segítségével rakjuk rá azokat.

A meleg sütőbe szép barnára sütjük.

Másik eljárási mód, mikor az elkészített kiformált tésztát megsütjük, majd tojáshabbal díszítjük.

Tojáshab: 1 tojásfehérje, 10-15 dkg 2-szer szitált porcukor.

az így elkészített habbal díszítünk. Nejlonzacskó sarkára 1 mm-es lyukat vágunk, és egy kanálnyi habot teszünk a zacskóba. Gyengén nyomva a lyukon át folyó habbal díszíthetünk, majd szárítjuk

2007. dec. 2. 04:50

ez engem is érdekelne:)

nagypapinak nincs foga.. :/

2007. dec. 1. 22:44
Tudtok olyan mézeskalács receptet, ami pár nap múlva puha?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook