Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Mesterséges intelligencia, robotok. fórum

Mesterséges intelligencia, robotok. (beszélgetős fórum)


1 2
39. timycat (válaszként erre: 37. - PöttyösPanka)
ápr. 23. 19:27

Persze hogy nem az AI a gonosz és minden rossz, hanem mögötte az ember gyarló.


Az EU-ban megszületett a világon az első AI Act, de kb 2 év még mire minden eleme hatályba lép. Előreláthatólag. Ami kristálytiszta az a célok, hogy valamilyen szinten kordában tartsák a gyarlósàgot. Nem kell messzire néznünk, hogy mire képes emberekkel a média, már csak az is ha "állítólag", meg az xy azt mondta a zzs-ről, vagy mennyien bedőlnek egy bénán összevágott szövegnek, jelenetnek. Mennyivel meggyőzőbb lesz mindez ha majd AI csinálja, ha majd real timeban kérdésekre ad előírt válaszokat.


Az AI erősen kérdéses még adatvédelmi, erkölcsi, etikai, titoktartási szempontokból is. Legalábbis jelenleg igen kusza, szabályozatlan. Az EU próbálkozik, Kínában a szándék sincs meg, hogy szabályozzák, az USA is kivár. Szóval én sem vagyok optimista, hogy majd nem élnek vele vissza.


Pláne olyan helyeken lehet vele érvényesülni, ahol még mindig lexikàlis tudást oktatnak, várnak el, nem tanítanak kérdezni, érvelni és gondolkodni, akár kritikusan.

38. Enissa (válaszként erre: 37. - PöttyösPanka)
ápr. 23. 09:45

Valamennyire egyről beszélünk.

Az Al-ról mostanában sokat beszélnek. Az a baj, sokan nem is figyelnek erre, és ami a médiából jön át el is hiszik.

Ennél gagyibb dolgokat is bevesznek, ami csak egy photoshop.


Nem arra gondoltam már itt vannak köztünk, de az én meggyőződésem éljen ez az idő is, lehet nem is kell a XXII. sz.-ig várni erre.

37. PöttyösPanka (válaszként erre: 36. - Enissa)
ápr. 23. 09:11
Értem, mire gondolsz. Erről is volt már pár sci-fi. Én egyelőre attól nem félek, hogy olyan robotok fognak köztünk járni, akiket nem tudunk megkülönböztetni az emberektől. Lehet, hogy ez az idő is el fog jönni. De az még odébb van kicsit. Viszont vannak olyan aggályos dolgok, amiket már most meg lehet csinálni az AI-val. A virtuális térben bárki képét fel tudja venni, és bármit el lehet vele mondatni. És mivel információs társadalomban élünk, ami a digitális térben van, az meghatározza az egész életünket. De itt is az a véleményem, hogy nem maga az AI az, ami csalásokat követ el, és manipulálja az embereket, hanem emberek, akik kihasználják az AI-t erre a célra.
36. Enissa (válaszként erre: 34. - PöttyösPanka)
ápr. 23. 08:50

Én nem erre a témára, nem ipari robotokra gondoltam, ezeket még emberek irányítják, és már ha nem is ennyire robotizálva, de ennek már van múltja rendesen. Az ipari robotok története egészen 1937-ig nyúlik vissza. Én magára az emberre megszólalásig hasonlító robotokra gondoltam.

Kb. 17 éve láttam Angliában olyan játékot, ami felismerte a gyermek mimikáját, szomorú, vagy vidám és magára a pszichéjére hatott a gyereknek, ez alapján szólította meg, hívta játékra.

Én hiszek abban, hogy az ember van annyira egoista, hogy bizonyos érdekek miatt, feláldozza az emberiséget.

35. tumbo2 (válaszként erre: 30. - Timycat)
ápr. 23. 08:50
engem aztán már nem érdekel.nem tudom mennyire semmi,én még láttam kb.13 éve a bérleti listát.nem tudom mennyire szuszogó ember a sok ügyvéd,orvos,a bkv volt vezérigazgatója,de,hogy jó sok adómentes jövedelemhez jutottak,az biztos.a bérleti szerződést általában 20 évre kötötték,úgy több pénz kaptak.
34. PöttyösPanka (válaszként erre: 31. - Michelle.r)
ápr. 22. 21:48

Nemrég épült Ecser mellett a Jysknek egy giganagy logisztikai központja, ami teljesen automatizált.

[link]

33. timycat (válaszként erre: 31. - Michelle.r)
ápr. 22. 21:43

Sok cég használ már okosraktárat, ez a projekt már rég készen van, itt már rég tényleg csak akkor kell az ember ha valami leesik, leborul, "félreugrik".


Jogász MI, gondolkodni, mérlegelni nem tudnak (még aztán ki tudja mi lesz), egy iratot összerakni, releváns kereséseket osztályozni, előhozni sok-sok éve, nem rég óta már sémák szerint tud reagálni, de még mindig kellenek a sémák. Ahol dolgoztam már vagy 10 éve rendszer pakolta össze a szerződéseket, nyilván az ember által kreált, karbantartott, esetleg felülbíràlt szövegek alkalmazásàval, később fejlesztve hozzá hogy már tudott szituációkat mérlegelni, lereagálni,de lassan, az embernél sokkal lassabban és bizonytalanabbulaztán ahogy kiéleződött a piac, változtak a gazdasági körülmények, egyre rosszabb lett az arány az MI hátrányára. Még mindig sokat segített, de gondolkodni nem tud és még igen messze van tőle, döntést támogatni tud, dönteni nem.

32. Enissa (válaszként erre: 31. - Michelle.r)
ápr. 22. 21:19

A Légikatasztrófák című sorozatot nézve, a robot meghibásodása sok katasztrófát okozott már.

Emberek tervezik, MÉG vannak buktatói.

31. michelle.r (válaszként erre: 9. - Enissa)
ápr. 22. 21:05

Én úgy gondolom, hogy felkészülnek pl. a jogászok. A robot nem téved, annyi adatot tud egy perc alatt lefuttatni, amit egy élő ember egy évig sem dolgoz fel. Nem másnapos, nem fáj a feje, és nincs olyan, hogy nincs kedve dolgozni.


Raktárosokból pl. nincs elég állítólag. Megkeresett egy cég, aki robotokat készül gyártani, ami egy raktár teljes logisztikáját kiváltja. Kiváncsi vagyok, hova fut ki a projekt.

30. timycat (válaszként erre: 28. - Tumbo2)
ápr. 20. 10:50

Most is megvan, 300 ha/fő a tulajdon max. Értő olvasás. Ha nagy a család, "baráti kör" akkor sokszorozódik, ilyen egyszerű. A családok általában ÖCSG-ben tolják, ha nagyobb a merítés akkor céget kell rá grundolni.

Az lehet hogy kívülről azt látod, hogy az xy szuszogó ember bérbe adja a földjét és mekkora biznisz, de nem a bérlet a biznisz, hanem az hogy igazából jó eséllyel a saját ÖCSG-jébe viszi be, vagy a saját termelő cégükbe a földet. A bérlet önmagában semmi.

29. tumbo2 (válaszként erre: 27. - Timycat)
ápr. 20. 10:45
nem is.egy vénasszony járt nálunk,reklamált,miért nem termesztünk annyi mindent mint Ausztriában.egy,hogy más az éghajlat,búza,kukorica,napraforgó.arra vannak a gépek.
28. tumbo2 (válaszként erre: 25. - Timycat)
ápr. 20. 10:41
miért is aggódnék,mindenkinek a maga dolga.az aranykorona nálunk 25-30 között volt,tehát jó föld.mivel én régen dolgoztam,akkor még meg volt szabva,kinek mennyi hektár lehet a tulajdonában.
27. timycat (válaszként erre: 22. - Globus)
ápr. 20. 10:40
Üdv az EU-ban 😕 az előírások úgy megdrágítják a termelést, hogy az EU-s kisgazda kiíródik a versenyből, ellenben a nagyüzemi termelés hasít, de az nem kézi erőt kívánó paprikával, retekkel szüttyög.
26. timycat (válaszként erre: 25. - Timycat)
ápr. 20. 10:37
Lemaradt a 2-es,a futóhomok 2millió/ha. Ez is kell, hogy ne drága föld "zöldüljön".
25. timycat (válaszként erre: 23. - Tumbo2)
ápr. 20. 10:35
Sikerül, ne aggódj értem. Adtam is, vettem is földet az elmúlt pár évben. A jó minőségű föld még felénk is 4-5 millió/ha, de a futóhomok is millió/hektár. Földéhség van. Sosem döglesztenék 3-5 millió forintot olyan "befektetésben" ami évi 100ezret hoz. Egy kozmetikusnak nem éri meg a föld, 50 hektár alatt már nem jön ki a matek, annak akinek a családjában van több száz hektár sacc/kb már lehet jó ha egy iránybahúznak sok melóval, kockázattal, a földes jó pénzes buli már 1000 hektár felett kezdődik.
24. tumbo2 (válaszként erre: 22. - Globus)
ápr. 20. 10:35
én bangladesi babot,ez már a világ vége.nem tud,mert itt a minden nagyon drága.az áram,a gáz,a rengeteg adó.na meg a munkadíj.nem az amit kézhez kapsz,hanem a sok minden ,amit rátesznek.ott rohad minden,az eper,meg más gyümölcs,mert nincs aki leszedje.nálunk is volt alkalmi munkás,jól fizettünk,de az őstermelő adott nekik egy kenyeret,amit beledobált a csomagtartóba,egy liter bort,meg egy tököt.a lányomék szoktak kapni egy kis láda friss zöldséget faluról.nem olcsó.
23. tumbo2 (válaszként erre: 18. - Timycat)
ápr. 20. 10:20
de nagyon is jó. én már ugyan nem tudom már,hogy mennyi a bérleti díj,én eladtam,mert szükség volt a pénzre.aztán mit csinálsz vele?műveled,veszel gépeket,fizeted a munkásokat.próbálj meg annyi pénzt kérni érte,ha sikerül?
22. globus (válaszként erre: 15. - Amaunet)
ápr. 20. 10:08
Pár napja JORDÁN zöldpaprikát vettem a boltban. A retek SZERB. Hirtelen ezek jutnak eszembe, a fejes káposztában csak bízom, hogy hűtőházi magyar. Olcsóbb külföldről behozni, mint magyar földön termelni, akár fólia alatt is. Nincs vallalkozó, termelő, aki felvenné a versenyt. De ha fel is venné, árban alá kellene mennie a külföldinek.
21. PöttyösPanka (válaszként erre: 17. - Amaunet)
ápr. 20. 09:58
Én ezt értem. De tartom magam ahhoz, hogy ennek semmi köze a mesterséges intelligencia térhódításának. Nem az AI tehet majd róla, ha több lesz a munkanélküli vagy nagyobb lesz az elszegényedés.
20. PöttyösPanka (válaszként erre: 13. - Enissa)
ápr. 20. 09:53
Thanos Marvel szupergonosz. Az a meggyőződése, hogy az univerzum azért rossz hely, mert túlnépesedett. Ezért kiírtja az intelligens lények felét.
19. timycat (válaszként erre: 15. - Amaunet)
ápr. 20. 08:52
Hál Istennek, hogy külföldié. A magyar vámpírok sokkal éhesebbek, semmi kultúrájuk nincs ahhoz, hogy mit jelent gazdagnak lenni, mi az a munkáltatói-, társadalmi felelősségvállalás. Ők odáig jutottak el, hogy 10 év alatt nagyobb jachtjuk lett, mint az 500 éves dinasztiával rendelkező külföldi arisztokratáknak 🤷‍♀️
18. timycat (válaszként erre: 14. - Tumbo2)
ápr. 20. 08:48

Pont a robotizáció miatt elég sok fiatal megjelent a piacon, imádják azt az űrhajót, amit régen traktornak ismertünk. Igaz a bérük is már "nem e vilàgi". Havi 600-700ezer nettó alatt már nem jönnek el dolgozni.


A földbérbeadâs meg nagyon nem jó biznisz, évi 100ezer Ft/ha egy 3-5 millió Ft/ha értékű vagyontárgynak? Az a vicc kategória.

17. Amaunet (válaszként erre: 16. - PöttyösPanka)
ápr. 20. 08:40

Ok. Nem kell messzire menni. Ott vannak a covid alatt bezárt munkahelyekről kikerült munkavállalók. Vagy az olcsóbban dolgozó külföldi munkaerő.

Nem csak a fővárosban kell gondolkodni.

Rengeteg fiatal család él vidéken munkahely nélkül. Az iskola és képzési rendszert is felborították. Jó, ha ezek a falun felnőtt gyerekek egy szakmát kitanulnak.


Ma is nagy teher a társadalomnak a munkanélküliek tartása. Itt nem lehet hónapokig/évekig élni a munkanélküli segélyből.

Persze, kell a fizetőképes kereslet, de nem azok lesznek fizetőképesek, akik az utcára kerültek. Sikerült szétszakítani a társadalmat ezen a téren is.

16. PöttyösPanka (válaszként erre: 15. - Amaunet)
ápr. 20. 07:44

Nem ugyanarról beszélünk. Amit te mondasz, az nem a gépesítés hatása.

Ahogy kis hazánkban a munkanélküliséget úgy általában nem a technika fejlődése okozza. Amit az országgal műveltek/művelnek, ahhoz semmi köze a robotoknak vagy a AI-nak.

Én olyanokra gondolok, hogy egy embert sem ismerek, aki videotékaban dolgozott, és 15 éve segélyen él, mert megjelentek a streaming oldalak.

Lehet, hogy a robotok mindent meg fognak termelni. De akik a gépek által termelt dolgokból akarnak meggazdagodni, azoknak szüksége van a piacra. Vagyis arra, hogy meglegyen a fizetőképes kereslet.

Amúgy szerintem egy 40 éves nem öreg ahhoz, hogy átképezze magát 😅

15. Amaunet (válaszként erre: 11. - PöttyösPanka)
ápr. 19. 20:47

Igen, azóta segélyekből és közmunkából élnek (+ bocsánat, de a gyerekszülésből is).

Lehet, hogy 2050-re ezek a problémák megoldódnak, mert a gyermekeinket már arra készítjük fel, hogy rugalmasak legyenek az életben.

Ma nincs könnyű helyzetben egy 40-50 éves ember, aki a robotizáció miatt utcára kerül. Mire képezze át magát, hogy a jövőnek tanuljon, hogy szükség legyen rá?

Emellett semmilyen szociális háló nincs alatta. 3 hónap minimális ellátás, ami már a kajára is alig elég, nemhogy még a lakhatásra! Utána lehet a híd alá menni.


A mezőgazdaság, a vidék ott halt meg, mikor felbomlottak a termelői közösségek. Megszüntek a központi élelmiszerfeldolgozók. Elkótyavetyélték a kvótáinkat az EU-ban. Emlékszem Kabán több szerelvény állt az állomáson tele cukorrépával. Ma egy cukorgyárunk van, az is egy külföldi konzurcium tagjaként működik.

14. tumbo2 (válaszként erre: 7. - Amaunet)
ápr. 19. 17:48
nehéz lenne,mivel nálunk az idős traktorosok,alig tudták elvégezni az általános iskolát. mivel a legtöbbjük nyugdíj felé közeledik,jelentkező pedig nincs.úgy kell a kozmetikusnak,mint a BKV volt vezérigazgatósának.bérbe adja,adómentes jövedelem.
13. Enissa (válaszként erre: 12. - PöttyösPanka)
ápr. 19. 17:32
Nem értem a kérdésedet.
12. PöttyösPanka (válaszként erre: 6. - Enissa)
ápr. 19. 15:35
Thanos, te vagy az? 😐
11. PöttyösPanka (válaszként erre: 7. - Amaunet)
ápr. 19. 15:30
Nyilván "elveszi" sok ember munkáját. De ez nem azt jelenti, hogy többé nekik nem lesz munkájuk. Inkább azt, hogy másféle munkát fognak végezni. Nem volt olyan régen, amikor az emberek nagy része mezőgazdaságból élt. Aztán jött a gépesítés. Azóta senki sem sírja vissza a napszámban kapálást.
10. Enissa (válaszként erre: 8. - Amaunet)
ápr. 19. 15:20
Ez nem vitás.
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook