Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Lélek & Szerelem fórumok » Mennyire szoktál az életedben jó döntéseket hozni? fórum

Mennyire szoktál az életedben jó döntéseket hozni? (beszélgetős fórum)


30. kisj (válaszként erre: 6. - Kérdező Srác)
okt. 20. 12:26

"miért van meg bennem a hibázás, mint opció lehetősége?"


Talán azért, mert ember vagy?

29. globus (válaszként erre: 1. - Kérdező Srác)
okt. 20. 11:50
Szerintem csak annyi, hogy el kell tudni engedni a "mi lett volna, ha...?" gondolkodást. Azon menni tovább, amit választottunk, legjobbat hozni ki belőle.
28. Kuk@c
okt. 20. 11:13
27. Napsugár8 (válaszként erre: 1. - Kérdező Srác)
okt. 20. 11:06

Attól függ, mit nevezünk jó döntésnek, és mit rossznak.


Aki arra használja a rossz döntéseit, hogy abból tanuljon, fejlődjön, tudatosabbá váljon, akkor ebből a szempontból lényegében a rossz döntéseket mondhatja jónak, mert az viszi előre a saját emberi fejlődését.


Ez esetben a jó döntések, amelyek minden téren már rögtön tökéletesek, nem haszontalanok ugyan, de szinte lényegtelennek tűnnek.

Viszont azok sem feleslegesek, mert azokból már a korábban megszerzett tapasztalatot vehetjük elő, ha valami új dologgal, feladattal találkozunk.


Éppen ezért én tudom, hogy nem vagyok tökéletes, ezért nem ostorozom magam, ha valamit elrontok, körbe nézem, megnézem, hol, mit rontottam el. Majd legközelebb jobban odafigyelek. Amit pedig már tudok, azt mint ugródeszkát lehet használni a következő tanulási folyamathoz.

okt. 20. 11:01
Szokták mondani valakire, hogy komoly megfontolt ember és azt is, hogy komolytalan, meggondolatlan, hebrencs. Ebből kiindulva és a tapasztalatom is az, hogy ez lehet veleszületett adottság is. Számít persze a család és környezet, az hogy mit lát, hall a gyerek.
25. Kuk@c (válaszként erre: 22. - Kérdező Srác)
okt. 20. 10:36
Ez egészséges hozzáállás kérdése, ami ha nincs meg alapból pszichológus/pszichiáter segítségével tanulható -persze sokkal könnyebb nem csinálni semmit...
24. srcrss (válaszként erre: 22. - Kérdező Srác)
okt. 20. 09:41
Vagy nem hallgat a megérzéseire, mert nem bízik saját magában, a saját ítélőképességében. Vagy alapból önsorsrontó, mert szerencsétlennek nevelték. Vagy egyszerűen ostoba, nem tanul a hibáiból, nem látja az összefüggéseket.
23. PöttyösPanka (válaszként erre: 18. - Kérdező Srác)
okt. 20. 09:40
Csakhogy az élet nem fekete és fehér, ahogy a sakk. Mindig van lehetőség javítani, jóvá tenni, újrakezdeni.
okt. 20. 09:28

Köszönöm a válaszokat, neked is Matrica :) Arra akartam utalni, hogy oké hogy hibázunk, de lehetnek végzetes hibák is az életben.


De megfigyelhető, hogy van olyan ember, aki hibát hibára halmoz. Van, aki meg szinte sosem hibázik. Ez genetika kérdése? Vagy esetleg intelligenciáé?

21. Kacsahercegno (válaszként erre: 20. - Epresturmix)
okt. 20. 09:27

Időpazarlás is azon agyalni, hogy mit rontottunk el, mert úgysem lehet visszamenni megváltoztatni. De én is ezt szoktam, hogy elhatározom hogy ez van, így döntöttem, akkor jónak láttam és kész :)))


1-2 szélsőséges eset nyilván van, amikor az ember tényleg úgy elcseszi az életét hogy nem lehet helyrehozni. Mondjuk ha meggyilkol valakit és életfogytigot kap, vagy mittudomén. De még a böriben is van aki a lehetőségekhez mérten teljes életet él, vagy hajléktalanoknak is sikerülhet talpra állni, az ember iszonyú kitartó és alkalmazkodóképes tud lenni.

20. Epresturmix (válaszként erre: 16. - Kacsahercegno)
okt. 20. 09:22

Ezért nem szoktam rossz döntéseket hozni. Mindig jó, mert elhatározom, hogy később nem fogom megbánni és az úgy is van. :)

Döntök, kész, jó lesz. Rágódásról leszoktam. Nem idegelem magam.

19. 9a0c484ff5 (válaszként erre: 18. - Kérdező Srác)
okt. 20. 09:10

Oké, akkor legyél tökéletes, ha az úgy neked jobb.

Megint rádszántam az életemből fél órát, de mintha nem jönne át semmi abból, amit írtam, sem abból, amit mások írtak.

Na, EZ ROSSZ DÖNTÉS VOLT egyértelműen.

18. Kérdező Srác (válaszként erre: 17. - 9a0c484ff5)
okt. 20. 09:06
A sakkban-hogy maradjunk a példámnál-elég 1 rossz lépést meghoznod és borulhat az egész játék. Így van az élettel is.
17. 9a0c484ff5 (válaszként erre: 13. - Kérdező Srác)
okt. 20. 09:03
Nem értem akkor sem. Mi van akkor, ha veszítesz? Nem érzem ezt annyira tragikusnak. Győztes mindig csak egy lehet. Ha első körben nem nyertél, és ràjöttél a hibára, akkor legközelebb már tudod, hogy mit kell máshogy csinálni.
16. Kacsahercegno (válaszként erre: 9. - Kérdező Srác)
okt. 20. 09:02
Akkora hülyeség ezen rugózni, már bocsi hogy ezt mondom. Engedd el, ember vagy, soha nem leszel se számítógép, se robot, se semmi ilyesmi. Inkább a hozzáállásodon törekedj változtatni. Nincs annál kevésbé produktív viselkedés, hogy elrontok valamit, aztán leülök a sarokba sírni meg a fejemet a falba verni, hogy elrontottam jaj jaj hogy lehetek ilyen hülye, én vagyok a legrosszabb, stb stb.. Szedd össze magad, aztán próbáld meg kihozni a helyzetből a legjobbat.
15. gyöngy:) (válaszként erre: 14. - Banános Zselé)
okt. 20. 09:01
nem is győzném
14. Banános Zselé (válaszként erre: 11. - Gyöngy:))
okt. 20. 08:59
nem kell minden kérdésre válaszolni
13. Kérdező Srác (válaszként erre: 10. - 9a0c484ff5)
okt. 20. 08:59

Hozhatnám példának a sakkot. Egy adott játékfelállásban mondjuk X játékos több helyes lépést tehet meg, ugyanakkor ha matematikailag elemeznék a lépések esetleges várható kimenetelét, akkor kiderülne, hogy bár lehet több jó lépés is van, de igazából 1 van, ami a legjobb, legideálisabb.


Egyébként a játék vége felé, amikor már nagyobb a tét és kevesebb a bábu, általában szűkül a választható lépési kombinációk köre.

12. 9a0c484ff5 (válaszként erre: 9. - Kérdező Srác)
okt. 20. 08:54
Nem értem, hogy miért törekedsz ennyire a tökéletessègre. Senki nem az, mivel emberek vagyunk.
11. gyöngy:) (válaszként erre: 9. - Kérdező Srác)
okt. 20. 08:54
Akkor legyél, hátha azzal is járna, hogy mindent értesz, tudsz és nem kérdeznél már ennyit:D
10. 9a0c484ff5 (válaszként erre: 6. - Kérdező Srác)
okt. 20. 08:53

Túlbonyolítod a dolgokat.

Vegyünk egy példát: egy kapcsolatban vagy 20 éve, ami szar (bántalmaznak stb), de ha szakítasz, nem tudod, hogy hova menj lakni, hogyan tovább. Akkor mi a jó döntés? Elsőre mind a 2 opció rossz döntés. A maradás 100%-ban rossz, mert az esélyt sem adod meg magadnak a jobb életre. Az otthagyás rizikós döntés, de ott legalább 50-50% az esély. Az életben sokszor kockázatot kell vállalni, aztán hogy milyen lesz a végkimenetel, az majd csak a végén derül ki.

9. Kérdező Srác (válaszként erre: 8. - Gyöngy:))
okt. 20. 08:49
Én szívesen lennék robot,vagy számítógép. Racionálisan tudnék dönteni minden helyzetben és nem kerülnék az érzelmeim béklyójába. Egy számítógép, amiben 0 hibakód van, 0 vírussal. Vagy egy tökéletes robot.
8. gyöngy:) (válaszként erre: 6. - Kérdező Srác)
okt. 20. 08:45
Mi emberek nem számítógépek vagyunk még hálistennek.
7. gyöngy:) (válaszként erre: 1. - Kérdező Srác)
okt. 20. 08:43

Miért kellene mindig jó döntést hozni? Ilyen nincs.

Sokszor az ember a meghozott döntését tartja a jó döntésnek egy adott pillanatban, helyzetben és majd csak idővel derül ki, hogy valóban az volt-e.

okt. 20. 08:41

Számomra talán nem is az a fő kérdés, hogy miért hibázom. Hanem hogy miért van meg bennem a hibázás, mint opció lehetősége?


Totál indokolatlan, ha én veszek egy számítógépet, azt akarom, hogy 100%-osan működjön és ne legyenek rajta vírusok. Ha vírusokat akarok látni, akkor elmegyek a kórházba....

5. Kérdező Srác (válaszként erre: 4. - 9a0c484ff5)
okt. 20. 08:37
Hát amint írtam: Munkahelyen és társas, emberi kapcsolatokban is mindig a jó döntést meghozni és sohasem hibázni. Minden szituációban van jó és rossz döntés és sokszor csak egyetlen út vezet a végcél felé.
okt. 20. 08:34

'...helyzetben-legyen munkahelyi szituáció, vagy társas helyzetekben-jó döntést hozzon és kihozza egy helyzetből a maximumot, a 100%-ot?'


Ezalatt mit értesz pontosan?

okt. 20. 08:33

A rossz döntések hozzátartoznak az élethez. Ez nem akkora tragédia.

Minél idősebb az ember, egyre tapasztaltabb és megfontoltabb, nem sértettségből dönt.

okt. 20. 08:27
Az esetek 97%-àban jól döntök. Hogy miért? Mert tapasztalt, sokat látott és dörzsölt vagyok. :)
okt. 20. 08:21

Inkább jó, vagy inkább rossz döntéseket hozol? Mi kell ahhoz, hogy valaki mindig minden helyzetben-legyen munkahelyi szituáció, vagy társas helyzetekben-jó döntést hozzon és kihozza egy helyzetből a maximumot, a 100%-ot?


A jó döntések meghozatalának képessége az genetika, vagy nevelés kérdése? Lehet a vérébe van valakinek ez? Tökéletes ember sosem hibázik.


Én magamat tuti egy tökéletes robotnak programoznám be és minden hibakódot, hibázási lehetőséget kiiktatnék magamból,illetve minden negatív tulajdonságot kitépnék magamból, mint a gyomnövényt a kertből.


Vagy beprogramoznám, hogy minden rossz döntésem meghozatalakor megráz az áram, vagy bekapcsol az önmegsemmisítés funkció és 1 percen belül felrobbanok és bumm. Volt robot-nincs robot.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook