Mennyi D vitaminra van szüksége a szervezetnek? Ti mennyit szedtek? (tudásbázis)
remélem ezt nem gondoltad komolyan :D
450Ft a mai világban semmi. másfél bkv jegy ára, kb 2 gombóc fagyi :S másrészt ennél sokkal feleslegesebb dolgokra is költ az emberek 99%-a.
A neten sok hülyeséget lehet olvasni. Főleg azok tollából, akik a vitaminkészítményeket árusítják.
Tudományos kutatásokkal persze nem alátámasztva.
Iigen, ez jogos, bár nem tudtam, hogy mennyit kapnak a gyerekek:D de ahhoz képest tényleg röhej.
Pont ezt az origós cikket olvastam:) hitelesebb számomra, ha több ilyen cikket találok a témában, mintha csak Szendi cikkét találtam volna, de már szinte mindenhol azt olvasom, hogy az új kutatások felülírják a régi ajánlott mennyiségeket. És ez nem csak a D vitaminra igaz.
Háziorvos egyébként nem adhat ilyen beutalót, ugye?
nos, tehát akkor. :-)
ez a cikk tavaly jelent meg, de nem csak az origon egyébként, csak most ott találtam meg :-): [link]
a 4 hónapos gyerekem is kb. 600 NE-t fogyaszt naponta, ez az a bizonyos 1 csepp Vigantol, amit Mo-n minden baba kap. :-)
ennek fényében a felnőtteknek ajánlott 400 NE már önmagábn véve is nevetséges. :-)
vagy legalábbis mosolygásra késztet. :-)
továbbá, én tavaly megmérettem a D-vitamiszintemet jópár hónapos napi 2000NE bevétele után és még így is csak 34 ng/mmol lett :-(
el lehet képzelni, hogy mennyi volt előtte, vagy mennyi lett volna, ha nem veszem be. :-)
egyébként a jó érték at 70-80 ng/mmol lenne. :-)
továbbá akiket tényleg érdekel a téma, azoknak a figyelmébe ajánlom Szendi könyvét a témáról, igen érdekes dolgok vannak benne. :-)
:-( írtam egy hosszú hsz-t erre és elveszett sajnos. :-(
később megpróbálom megírni megint.
állított valaki ilyet?
"hallgattál volna..." :P
Alap igazság, hogy semmiből nem jó a kelleténél többet fogyasztani. A felesleggel meg kell bírkóznia a szervezetnek mire kiüríti, és ez energiát emészt fel, és soha nem tökéletes.
Van is erre egy mondás: Jóból is megárt a sok
"Azonban ha túl sok D-vitamint fogyasztunk, akkor megemelkedik a vér kalcium szintje és a többlet lerakódik. Persze ehhez a napi ajánlott mennyiség 100-250-szeresét kellene elfogyasztani."
nem tud sehogy sem, csak akkor, ha kifejezetten ilyen betegsége van.
általában véve kalciumot nem szabad pótolni és akkor, ha nincsen ilyen kalcium beépülési betegsége valakinek, akkor nem lesz semmi baj.
ha kalciumot D-vitaminnal együtt szedsz, abból lehet a baj, de ha csak D vitamint, azzal nincs gond.
Nem egészen így működik a dolog...
Sok oka van, ha az erekre tapad. Nem épül be, a koleszterinre tapad rá.Vagy ha sérül az ér és a begyógyító kollagénre tapad rá.
Stb. Nem tudom az összeset.
És?
Attól még az egymáshoz való arányok szerint tud beépülni.
"A csontokat szerves és szervetlen anyagok alkotják. A szerves anyagok fő tömege kollagén rost, míg a szervetlen anyagok alapvetően kalcium sók. A fehérjetartalmú alapállományba rakódnak le a kalcium sók.
A szerves anyagoknak tulajdonítjuk a csontok rugalmasságát, míg a szervetlen anyagoknak a csontok teherbíró képességét, szilárdságát.
Ha az alapállomány felépítése és összetétele bármilyen okból megváltozik, akkor a mészsók kioldódnak, és a széklet, illetve vizelet útján kiürülnek a szervezetből."
Hogy tud beépülni túl sok kálcium a csontba?
Sehogy.
Az ásványi anyagok egyensúlyban vannak. Már 1 hiánya is felboríthatja ezt.
A kálcim antagonistája (egyensúlyban tartója)
a magnézium.
Ezért szokták azt javasolni, hogy a kettőt együtt kell szedni, mert így a felesleg nem rakódik le, hanem kiürül.
napi kb. 10 perc napozással több 10 ezer NE-nyi D-vitaminra lehet szert tenni. :-)
már csak emiatt is nem lehet igaz ez a hír. :-(
További ajánlott fórumok:
- Hol kell szocpolt igényelni? (Mivel hitelt nem szeretnék rá felvenni - melyik állami szervezetet kell megkeresni?)
- Egy "elsavasodott" szervezetet, mennyi idő után lehet helyreállítani?
- Mennyi C vitamint ajánlott naponta a szervezetünkbe juttatni?
- Rengeteg a savam mivel tudnám savtalanitani a szervezetemet??
- Hány g szénhidrátot lehet egy nap enni? (Ami szükséges a szervezetnek és nem többlet!)
- Egy első osztályos gyermeknek milyen vitaminra van szüksége?