Mennyezetfűtés (beszélgetés)
Üdv Mindenkinek!
Olvasgatván a hozzászólásokat, megosztanám Veletek szakmai tapasztalataimat, hátha segítek vele:)
A mostani piacon a legjobbnak , leghatékonyabbnak, és nem utolsó sorban legkisebb járulékos költségekkel járó rendszer a 6mm-es csövekből épülő rendszer( nevet nem írhatok hozzá, de privátban szívesen elmondom,hisz azt a modik sem láthatják:))
Én különben nem mondanám kiforratlan ezt az egészet,mi már több mint 3 éve telepítjük ezeket a rendszereket, kb. 50-60 házat feltudunk mutatni ebből , ami igen jó hatásfokkal dolgozik.
Elég sok féle kombinálási lehetőséget rejt magában ez a technológia, de csak mennyezetfűtést hidegburkolatos helyiségekben nem nagyon szoktuk alkalmazni, hozzá szoktunk temperáló padlófűtést ajánlani,amit az alacsony költségért, és hőmérsékletért a mennyezetfűtés visszatérőjét adjuk padló előremenőjének,így egy egyszerű kondenzációs kazán is két különböző hőmérsékletű kört tud mozgatni, keverőszelepek és egyéb drága holmi nélkül.
A mennyezetfűtés különben önmagában is elég ,de hőtechnikailag mindenképpen méretezni kell a házba bekerülő rendszert.
A falfűtéssel kapcsolatban csak annyi, hogy egy kb.15.000ft körüli hőfóliával meg lehet állapítani a helyét és máris lehet fúrni faragni, ha mégis sikerül eltalálni, egy nagyon pici vakolatbontással ami 12x2 cm-es sávot jelent, egy rendszertoldóval könnyedén javítható szakember nélkül is.
Láttam napkollektorral kapcsolatos hozzászólást is.
Ehhez is fűznék pár szót:
-nem olcsóbb a kollektor rendszer a mennyezethez képest hiszen napkollektorral nem lehet fűteni,
miért is mondom ezt, egy nagyon jó minőségű kollektor névleges teljesítménye kb 2400-3200kW/év, egy jó hőszigetelésű ház hőigénye minimum 6-8 kW/h, így kb.4-500 órára elég,ami 16-20 nap, ami egy fűtési szezont nem fed le:)
-Megemlíteném , hogy napfény igenis kell hozzá, a szórt fényből , borult időben 20-30 foknál nem ad le több hőt ,amiért a vezérlés, nem küldi fel a vizet, csak 10-15fokos pufferhőmérséklet esetén!
Bár jól hangzik , hogy még holdfénynél is hoz hőt- hoz, de mennyit? és a külső hőmérsékletről és a hőveszteségekről még nem beszéltem!
Elnézést a hosszú hozzászólásért, így elsőre,de muszáj voltam több éves munkatapasztalataimat megosztanom veletek a tisztánlátás kedvéért!
Üdv
Nem nem lesz exrta csak a szobák szintjét is meg kell emelni mert ha padlófűtést szeretnénk az 8-10 cm magass lenne,nem tudunk lejjebb menni.
A nagyszobában pedig nem akartuk felszedni a már lerakott parkettát
szia
még nem... 1 évbe telt lebontatni a házat, mocskosul el vagyunk maradva... :( úgy volt, hogy idén már tető alatt lesz a ház, de, mondom, épp hogy le van bontva... :(
azért a mennyezet-padlófűtéses dolgot még nem adtuk fel, de most egy kicsit jegeljük a témát - hogy stílszerű legyek...:)
sziasztok!
Én csak az étkezőbe és fürdőbe szeretnék padlófűtést.De nehéz lesz kivitelezni.lenne esetleg más megoldás is?olvasom hogy van mennyezeti meg fal fűtés.Nálunk kis gyerek is van ezért gondoltam hogy ez lenne nálunk a legjobb,ráadásul a férjem veséjére vigyázni kell,én allergiás vagyok a porra de nem érdekel,majd többször törlök fel.utálom a papucsot és a lánykám is,apáról nem is beszélve.Le akarnak róla beszélni,de most ahol élünk az a ház másik fele vagyis ugyan olyan ház csak az ellentéte(ikerház)Itt nincs padló fűtés és a konyha étkezőben a kő jég hideg a szobában pedig 25 fok van.Nyitott ajtónál ha leülök a földre dől be a hideg kintről.Úgye jól gondolom ha kint padlófűtés lesz akkor nem lesz ekkora fok különbség??
szia Basset!
megcsináltattátok azóta?
ha igen, használtátok már, hogy vált be?
Sziasztok!
Én infrapanelek telepítésével is foglalkozom.ha jól számol a szerelő beépítendő teljesítményt,akkor nagyon jó fűtést kaptok,meg lesztek elégedve...:-)
Miért nem jó a lapradiátor az ablak alá?
Ha végiggondoljuk, még mindig hatékonyabbnak tűnik mint a menyezetfűtés. Szerintem menyezetfűtésnél ventillátorral le kellene nyomatni a meleg levegőt. A légmozgást pedig nem mindenki szereti.
Én biztos nem csinálnék menyezetfűtést,
Hát igen... ez se mellékes szempont, hogy kinek mi a jó.
Kösz a pozitív infokat. :)
:)
Kösz az üzit! Éppen ezen a fórumon keres a férjem... :) De sajnos itt is csak olyanok vannak nagyrészt, akik nem tapasztalatból írnak, hanem csak "utána néztek"...
Hát, igen, csak szívás, ha mégsem jön be... :(((
Ezért próbálok olyan embereket keresni, akik láttak már ilyet... :)
Nem hinném, hogy megáll a levegő... De akkor ennyi erővel falfűtésnél is felfelé száll... Sőt, cserépkályhánál is... Hát egyszer csak megtelik meleg levegővel az egész szoba... :)
A napkollektor önmagában nem ér semmit... amellé is kell valami... és mi van kéthetes fagyban, amikor ki se süt a nap? szerintem az magyarországon necces... :S vagy nemtom...
oké, megkérdeztem, nem az a gáz, hanem, hogy simán nem akar padlófűtést... pont... :)
Sziasztok!
Kösz a hozzászólásokat!
Házat építünk, és a férjemnek most nagyon ezen jár-kattog az agya. Padló fűtésben nem gondolkodik, mert... hát nem tudom, pontosan miért, talán mert nem lesz mindenhol egyforma a burkolat. A falfűtésben azért nem, mert akkor egy képet is rettegve teszünk ki a falra, nehogy kifúrjuk a csöveket.
Örülök, hogy írtatok róla jó dolgokat is...
Igen, a levegő felfelé száll, de abból indulunk ki, hogy a plafonnál nincs feljebb... akkor ugye csak lefelé jöhet... :)
És valóban elég gyerekcipőben jár, ezért gondoltam, hogy keresek olyan emberkéket, akiknek esetleg van és van saját tapasztalatuk róla... Ezek szerint tényleg jó ritka...
Hát nem tudom. Nekem van egy konvektorom, amit helyhiány miatt felszereltünk a falra. A konyhában. Úgy másfél méter magasra.
Ha felállok egy székre, igazán jó meleg van.:)De amúgy meg lehet fagyni. Viszont kihúztam egy drótot, fent, a mennyezet alatt, amin órák alatt megszáradnak a ruhák. Ott nagyon meleg van. A meleg levegő felfele száll.
További ajánlott fórumok:
- Szeretném a lámpáimat kicserélni. Vettem mennyezeti spotlámpákat. A bekötésnél egy kicsit elakadtam, esetleg valaki tudna segíteni?
- Penészesedik a mennyezet, hogyan lehetne megoldani?
- Mik a tapasztalatok a mennyezetre szerelt ventilátorról?
- Fehér mennyezetre minta festés
- Ti hol vettétek a mennyezetre szerelhető ventilátort, és kb mibe kerül?
- Miért hullámos a mennyezet?