Megítéltek néha másokat a helyesírásuk alapján? (beszélgetés)
magyarok vagyunk fontos hogy tudjunk helyesen írni ezzel egyetértek mégis aki forumon köt bele más helyesírásába azt inkább érzem kekeckedésnek, meg úgy,hogy kákán is csomót keres, hiszen a forum téma nem ez (kivéve most itt)
aki a fórumokon nem ír helyesen, annál még nem biztos hogy nem bír helyesen írni:)
Köszönöm mindenkinek az építő jellegű kritikát. Biztosan sokat változott a világ - még a magyar nyelvtan vonatkozásában is - a "mi időnkhöz" képest!
Azaz a nyelvészek azóta is "működtek"
Én csupán abból indultam ki, hogy nekünk még úgy tanították, hogy a "Milyen? kérdésre "felelő" szó a melléknév!" Azaz milyen a ruha? Kék, zöld, hosszú, rövid, tiszta, koszos, stb. Ha ez igéből "képződik" (képző hozzáadásával) pl. mos-ott, vasal-t, szakad-t, szárad-t (igekötővel megszárad-t) akkor az melléknévi igenév.
Természetesen akadnak olyan helyzetek, amikor két szó alakja megegyezik, mint pl. a szárad-t (múlt idejű ige) és száradt melléknév.
A szárad ige, múlt idejű alakja száradt, jelen időben szárad, jövő időben (kicsit talán "magyartalanul") meg fog száradni. (majd megszárad)
Rosszul tudom?
Neeeem, mert ez fából vaskarika! :) Azt mondja a magyartanár, hogy mondjon befejezett melléknévi igenevet vagy múlt idejű melléknévi igenevet, bár ez utóbbi kifejezés nemigen használatos. A kettő viszont egy és ugyanaz.
De tovább nem folytatom, mert a fejemre koppint valaki tudálékoskodásért! :))) És most az egyszer neki lesz igaza! :)))
atól füg hol ir, ha it akor nem:DDDDD
de ha hivatalos az irat, akkor igen:DDDD
A probléma abban áll, hogy a "meg van csinálva" és hasonló kifejezésekben visszaható képzős (pl. borotválkozik), "visszaható értelmű" - nem tudom, mi erre a szakkifejezés - (pl. fürdik, mászik) vagy történést kifejező (pl. leesik) igéket nem nagyon használunk.
(A macska föl van mászva a fára.; Meg vagyok fürödve.; stb.)
A múlt idejű (két szóban írandó!) alak (megszáradt) és az igéből képzett befejezett melléknévi igenév (megszáradt) csak alakilag egyezik meg; ideje pedig csak az igének van, a befejezett melléknévi igenévnek nincs.
Én legalábbis így tudom.
A 3 pont (...) után lévő szövegrész erre is "előírással szolgál"
...ha az igekötő és ige között más szó van, akkor mind a három szót külön kell írni. (Itt az igekötős ige a megszárad, melynek "befejezett alakja" a múltidős - melléknévi igenév - alakja megszáradt, vagy meg van száradva.
(Bízom benne, hogy többé-kevésbé jól emlékszem - 41 év múltán is - ezekre a dolgokra)
Ha valamit rosszul tudnék, bátran javítsatok ki!!
Eggy felnöt ember legyen anyira igényess őnmagával- és másókal szembenn, hoty aban, amitt kijad a kezéböl, nelegyen hejesirási hiba!
Bocsánat!!! Tudjátok, milyen sokáig tartott ezt leírni?! :))) De a tartalmát komolyan gondolom!
További ajánlott fórumok:
- Alapvető helyesírás hibák... amiktől falra mászol? :)))
- Fórumozók helyesírása
- Oda szoktatok figyelni a helyesírásra?
- Mire gondolsz pontosan, amikor megítélsz másokat a helyesírásuk alapján?
- A helyesírás ma miért kiváltság?
- Ha a baba kihagy mozgásfejlődési lépcsőket, pl. kúszás akkor az később helyesírási problémákat okoz! Szerintetek igaz?