Megint egy karácsonyi téma: Műfenyő vagy igazi? Miért vágunk ki ennyi fát? Megéri? (beszélgetés)
Valami hasonló hozzászólásra készültem én is, de megelőztél.
A sok szörnyülködő egyszer megnézhetné, hogy miből, hogyan állítják elő a műfenyőt, mennyi idő alatt bomlik le, aztán lehetne környezetvédősködni. Azok a fenyőfák, amiket karácsonyra kivágnak, eleve azért lettek elültetve. Jó pár évig tisztitják a levegőt, majd ültetnek helyette másikat. Az aki karácsonyra igazi fenyőt vesz, nem, hogy nem árt, de még használ is a környezetének. Egy kicsit vegyük már le a szemellenzőt, lássuk már a fától az erdőt!
Mióta pár éve sikerült majdnem hosszába keresztül hasítani a hüvelykujjam és pár napig úgy kellett közlekednem, hogy mindent lájkoltam, azóta nem faragok.
Olyan fenyőfatalpat vettem, amibe a mamutfenyő is beleférne :-))
fogadjuk már el egymás véleményét. :) nem háború ez. akinek igazi kell, vágja ki, faragja be, porszívózzon utána. nem ez fog globális katasztrófát okozni. :) akinek meg nem hiányzik, használjon műfenyőt.
Gondolom azért mert karácsony van.
Március 15.-én kokárdát varrunk, húsvétkor pedig tojást festünk.
Most feltehetném azt a kérdést, hogy érdemes annyi cérnát vagy tojást elhasználni.
A karácsonynak a fenyőfa és annak az illata adja meg az igazi hangulatát.
Műfenyővel pótolhatatlan.
Nem éri meg kivágni a sok fát.
Évek óta műfenyőnk van. (nem spórolási céllal, csak kb, hat éve, akkor volt kúszó-mászó a középső, minden szöszt, minden cérnaszálat, minden porszem darabot megtalát és megevett, így nem kockáztattunk egy tűleveleit potyogtató fenyővel)
Ma már senki nem eszi fel a földről a tűleveleket, de a műfenyő még bírja:))) Az illat kedvéérte veszek pár fenyőágat, és berakom az ablakokba:)
Mi mindig normand fenyőt vettünk eddig, annak sincs semmi illata - igaz, nem is hullik annyira, mint a luc.
Végre valamiben egyetértünk.
Valódit, de kisméretűt, így azt ünnep után ki tudjuk ültetni. A műfenyő sem rossz csak nincs illata.
Nem:)) Úgy értem, hogy mi nem veszünk igazit, tehát egy már megmenekült. Remélem. Bár a zurammal még le kell boxolni, mert ő igazit akar. De azt ne hidd, hogy egyszer is díszítette, vagy leszedte! :)) Ha meglátná, hogy fel van díszítve egy műfenyő, észre sem venné, hogy nem igazi.
Nahát ami a húsfogyasztást illeti, abban sem járok élen. Megélnék zöldségen, gyümölcsön, tésztán. De a családnak főzni kell húst is. Én meglennék nélküle.
Mert kivágtátok volna a sajátotokat?
Nagyon helyes!.:)
Mit gondolsz mennyi húst dobnak ki mert lejárt a szavatossága, vagy mert a jól menő családban vagy rendezvényeken nem fogyott el? Ez nagyon sok állat értelmetlen halálát jelenti, de persze meg sem születtek volna ha nem így lenne. Én is sajnálom a fákat is meg az állatokat is, de ez sajnos így működik.
Na, talán egyet mégis:))) A sajátunkat.
Igazad van neked is, de ezzel nem mentettél meg egy fát sem azt lássuk be!
Igen, de a táplálkozás létfontosságú, a szőrme pedig nem az. El nem tudnám képzelni, hogy szőrmebundában pompázzak:))
Nem mondom, hogy nincs igazad semmiben, de nekem mégiscsak "barbárság" élő fát kivágni, nem igénylem, nincsen rá szükségem. Bár hozzáteszem, eddig minden évben igazi fánk volt, most harcolok a férjemmel egy műfenyőért:)) Nem nagyon akar engedni. Műkáposztát sajnos nem tudok enni, asszem nem bírná a gyomrom:))
Meg igen, zavar a lehullott tűlevél is. Főleg most, hogy kisgyerek van, meg is szúrhatja, vagy felszedi a földről, szájába veszi - szóval ilyeneken is jár az agyam.
Aztán meg ott a pillanat, amikor le kell szedni. Ott áll a hajdanvolt szép fenyőfa, lecsupaszítva, megfosztva a díszeitől, tűlevelei rég lehullottak. Nekem olyan szomorú a látványa:(
Amik az utak mentén vannak azokat lehet, hogy nem vágják ki karácsonyra.
Igen ez a szőrme kérdés is álságos mert a disznót is megölik azért, hogy tudjunk mit enni.
A növényt is szeretgetni kell(ene). Ingyen lehetne élő fenyőm, mégis mű van már pár éve. Az élő fenyőket pedig megcsodálom az utak mentén.
hajjajj de még mennyi mennyi módja lenne.
offolok, de nekem az igazi szőrmével sincs semmi bajom. bár nekem nincs, és szerintem nem is lesz. ez mind mind olyan dolog, hogy mindenki csinálja úgy ahogy neki jólesik. :)
Most akkor a szerencsétlen fát sajnálod vagy az bosszant, hogy lekopaszodik és szétszóródik a levele? Én már tavaly is írtam azt hiszem, hogy ez a fenyő olyan mint a káposzta termelés. A káposzta nem érez semmit mikor levágják a fejét? Termelik mert szükség van rá, de ha nem kell csak műfenyő, majd ültetnek akácot vagy más fát és azokat vágják ki mert a műanyag előállításához is energiára van szükség és fákat vágnak ki az erőművek energiaellátásához. Erre egyébként vonatkozik a fák kivilágítása, de akár az is, hogy itt irkálunk, mert mindehhez energiára van szükség. Ha védeni akarjuk a természetet, nagyon sok módja lehetne ezen kívül, de azt annyira senki nem akarja.
Van aki a műfenyőre esküszik, van aki az igazira. De ez nem olyan, mint a műszőrme-valódi szőrme, hogy egy állatnak szenvednie kell azért, hogy valódi bőrt vagy bundát hordhass. Én konkrétan a fakivágásra reagáltam ezt. Lehet, hogy más életkörülmények között, városi panelben, vagy családi szokások miatt nekem is műfenyőm lenne.
És egyre szebbek vannak. Mondjuk drágák is, de egyszer veszed meg.
Szerintem is szomorú látvány a lekopaszodott fenyőfa, ráadásul minden évben én backódok a leszedésével, és még márciusban is tűlevelek vannak itt-ott.
További ajánlott fórumok: