Manapság vág még valaki élő csirkét? (beszélgetés)
nálunk senki nem kötözött semmit, hónunkaláfogtuk, vagy térdközé. afej a szárnyhozfog hátrahajtva. a kulcs az éles kés.
én habár állattartóként nőttem fel, könmyvből tudtam, hogy elszalad a csirke, emrt sose szaladt el egy se:D
nagyobb jószágot, libát meg ketten vágtunk mindig. az kétemberes. azok se szaladtak el így..
vegaság meg... én nem értem.. az ember mindenevő, valahogy hozzá kell jutni a húshoz. nem láto gusztustalannak a dolgot. ha belestül kéne megenni az lenne gáz:)
Kb. 10-12 éves lehettem, édesanyám mondta, menjek vele a pincébe, fogjam meg a pulyka lábát, ő majd baltával levágja a fejét. Persze: a szerencsétlen pulyka rugott egy nagyot, és egy perc alatt a széncsomó tetején állt. Fej nélkül.
Én sem ettem pulykát kb. 15-20 évig!
na most mi? nem szoktam tyúkot vágni. nagyszüleim nél vidéken láttam hogy kell :D
nagypapa is szokta használni a balta-fatuskó verziót, mama pedíg a késest. a jelenetett mindig megnéztem de amikor forrázták le meg pucolták hát az illatok nem vonzottak :D
Sokan vannak, akik éppen ez miatt lesznek-válnak vegák, mert sajnálják azt a jószágot! Persze, van a dolognak egy ilyen oldala is!
Gondolj bele, hogy mi lenne, ha amióta világ a világ, minden elhunyt ember teste érintetlen állapotban nyugodna a földben, ahova temették, mert a testünket lebontó bogarak stb. stb. is vegák lettek! :)))
Igen, lyallllyyyy!
Azért kell, hogy a kés megfelelően éles legyen, hogy ne nyiszitold a nyakát, hanem egy mozdulattal vágd el!
Ha közben sajnálod, nehezebben fog kimúlni, többet szenved!
Gondolj arra, hogy amíg élt, addig jól tartottad, megkapott tőled mindent, amire szüksége volt. A tápláléklánc megfelelő helyén van, és ez a rendeltetése!
Először kösd össze a két lábát.
Kösd össze a két szárnyát is a tövénél, de hagyj egy akkora rést, hogy 3 ujjaddal majd bele tudjál kapaszkodni.
Tégy fel egy fazék vizet forrni, készíts elő egy nagyvájlingot is!
Amikor a víz forr:
A csirke lábát leteszed a földre, és rálépsz az egyik lábaddal, hogy ne mozogjon!
Bal kezeddel kapaszkodj bele a szárnyánál levő madzag-hurokba, a fejét hajtsd vissza, és a bal kéz hüvelyk-ujjával fogd hozzá a többi ujjadhoz, a szárnyatöve kezelébe.
Jobb kezedben az előre megélezett kés, és kb. 1 cm-rel a feje, torka alatt egyetlen gyors mozdulattal elvágod.
Kést eldobod (leteszed), jobb kezeddel a lábát megfogod, felemeled, így a csirke elvágott nyakánál könnyebben kifolyik a vér. Ezt kislábasba össsze szoktuk gyűjteni, ha megaludt, a pörköltbe a legvégén bele tudjuk főzni (=isteni főtt vér!), vagy hagymás-zsíron megsütni, mint disznó-öléskor!
A forró vizet öntsd a vájlingba, és miután a madzagokat levágtad a csirkéről, először a szárnyánál fogva a lábait tedd a vízbe, és utána ereszd bele az egész csirkét. Jó koppasztást, és bontást!
No meg jó étvágyat hozzá!
Mi eddig 1x próbáltuk.Hát,videora kellett volna venni! :D
Egyébként apósom szokta,de akkor muszáj volt,mert az egyiket bántotta a többi és elpusztult volna mire segítség jön.
A Youtubeon vannak fenn videok,mi is abból okosodtunk hirtelen,de nem olyan egyszerű mint elsőre látszik!Pedig gyerekként sokat végignéztem,meg most is apósom ügyködését...de ha Neked kell csinálni akkor sokkal nehezebb. :)
Na,velem nem sokra mentél... :D
További ajánlott fórumok:
- Való Világ 10 - Érdekel még valakit manapság ez a műsor?
- Mi kell manapság ahhoz, hogy valaki rendőr legyen?
- Miért akarják a férfiak megadni a telefonszámukat, ha tetszik nekik valaki, miért nem kérik el a nőét? Ez menne manapság? Miért?
- Tudja valaki, hogy mennyibe kerül manapság egy fogszabályzó?
- Tudja valaki hol lehet manapság tejport kapni?
- Valaki nem tudná nekem megmondani manapság kb mennyiben van egy fém fogszabályzó TB támogatás nélkül?