Makrobiotika


Mi a makrobiotika?

A makrobiotika két görög eredetű szóból származó kifejezés: a makró nagyot, hosszút jelent, a biosz életet. Tehát a makrobiotika jelentése: hosszú élet. A tao életfilozófiáján alapul, aminek lényege a testi -lelki - szellemi egyensúly elérése oly módon, hogy a természet rendjéhez és az univerzum törvényeihez igazodjunk.

Mi a makrobiotika?

A makrobiotika két görög eredetű szóból származó kifejezés: a makró nagyot, hosszút jelent, a biosz életet. Tehát a makrobiotika jelentése: hosszú élet. A tao életfilozófiáján alapul, aminek lényege a testi -lelki - szellemi egyensúly elérése oly módon, hogy a természet rendjéhez és az univerzum törvényeihez igazodjunk.


Minden fűszer, zöldség, gyümölcs stb. több alkotórészből áll, és ezek hatással vannak egyes szerveinkre. Ismeretük fontos, hiszen ha tudom azt, hogy például melyik étel alkotóeleme a ciszta képzője, akkor annak elkerülésével el is tudjuk mulasztani úgy, hogy megvonjuk szervezetünktől azt a hatóanyagot. A csontritkulás másik kényes kérdés napjainkban. Nos, a makrobiotika által összeállított étrenddel ez is csökkenthető, és elkerülhető az időben való helyes táplálkozás elkezdésével.


Sok híresség fogyasztja manapság a makrobiotika filozófiáján alapuló étrendet, említve néhányat: Madonna és családja, Nicole Kidman, Tom Cruise, Steaven Seagal, Gwyneth Paltrow, és még nagyon sokan. A Ritz Carlton és a Prince Hotel láncok éttermi ajánlataiban megtaláljuk a makrobiotikus fogásokat, amelyeket szigorú ellenőrzés alatt készítenek el. Minek köszönhető ez? A hotel tulajdonosok családjaiban daganatos megbetegedés fordult elő. Miután mindenféle kezelésen átestek, és ezek nem segítettek teljes mértékben, bevezették a makrobiotikus étkezést. Miután meggyőződtek pozitív hatásáról, és szinte teljesen meggyógyultak, hálaként betették szolgáltatásaikba e konyhaművészet ajánlotta étkezési formát.


Mit, mikor és miért együnk?

A burgonya nem csak azért nem jó, mert éjszaka! nő (nagyon kevés növény rendelkezik ezzel a tulajdonsággal) és emiatt az embert aktívvá teszi éjjelre, hanem savasítja a vért, ami kálciumot von ki a csontokból. Kifejezetten rossz csontritkulásos betegeknek. Így van a paradicsommal, paprikával, padlizsánnal és a spárgával is.

A barna rizs a legharmonikusabb gabona, már arányaiban is 1:7, úgy mint az ember. Vitaminok mellett sok fehérjét is tartalmaz. Életben maradáshoz szinte elegendő lenne csak barna rizst enni, rengeteg energiát ad. Készülhet belőle rizs tej is, ami egészségesebb a tehéntejnél, és még az anyatejet is pótolhatja.


Evett-e már fehér retket párolva? Ize valami csoda!


Az összetevőkről:

A makrobiotikus étkezés a következőkből áll:

- 40-60% gabona nagy részben :barna rizs, köles, árpa, búza, zab, hajdina, kukorica

- 20-30% zöldségek, nagy része főzve, párolva, kevés része nyersen úgy összeállítva, hogy egyensúlyban legyen gyökeres és leveles zöldsége, - 5-10 % bab és bab készítmények,

- kis mennyiségben tengeri algák, amelyek nagyon gazdagok ásványi anyagokban

- fűszerek: tengeri só, szója szósz, stb.,

- erjesztett sós zöldek: kis mennyiségben fő étkezések után,

- növényi olajok, de csak kis mennyiségben,

- gyümölcsök: helyi termesztésű és érési időben,

- hal (fehér húsú) és tenger gyümölcsei,

- magvak, mogyorófélék, de csak kis mennyiségben,

- édesség: főleg gabona származékokA makrobiotikus étrenddel az ember tartós egészséget és hosszú kiegyensúlyozott boldog életet élhet. Az vagy amit megeszel!


A fenti részlet Szilvásy Judit a most megjelent Rendezzük át otthonunkat Feng SHuival c. könyvéből került összeállításra.
Írta: Venes, 2006. augusztus 19. 08:11
Fórumozz a témáról: Makrobiotika fórum (eddig 14 hozzászólás)

Ha tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook