Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Receptek » Karácsonyi receptek » Litván karácsonyi kenyér recept

Litván karácsonyi kenyér recept

Zsírszegény Zsírszegény

A Litván karácsonyi kenyér hozzávalói:
- 2 1/2 bögre liszt
- 1/4 bögre mák
- 1 tk. só
- 1 1/2 bögre arany mazsola
- 1 1/4 bögre tej
- 1/4 bögre vaj (kb. 55g)
- 3 ek. méz
- 1 csomag szárított élesztő
- méz bevonáshoz


A Litván karácsonyi kenyér elkészítési módja:
23x13x7,5 cm-es vekni formát kikneünk zsiradékkal. Lábasba öntsük a mézet, a tejet és a vajat, majd alacsony hőfokon (kb. 40-60 fok) melegítsük, úgy, hogy éppen ne forrjon.
Tálba öntük bele a lisztet, mákot, sót és a mazsolát, keverjük össze, majd adjuk hozzá az élesztőt és végül öntsük bele a mézes vajat.
A tésztát adagoljuk bele a vekniformába és meleg helyen kelesszük 1 órát, vagy annyi ideig, amég a kétszeresére nem nő.

180 fokar (6-os fokozat gézsütő esetében) melegítsük elő a sütőt és kb. 45 percik süssük benne a kenyeret. A lényeg, hogy a közebe rugalmas legyen.
A sütési idő utolsó 5 percében kenegessük meg mézzel, hogy a tetején csillogó máz keletkezzen.

A formában hagyjuk kihűlni és vékonyra szeletelve tálaljuk.


Veknitű forma lehet püspökkenyér- vagy őzgerincforma is.

(Alacsonya cukor tartama, de azért óvatosan vele!)


Kategória: Karácsonyi receptek

A receptet beküldte: , 2007. szept. 5. 15:24
A litván karácsonyi kenyér elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2019, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook