Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetés)

2012. ápr. 25. 18:56

daddy68 nagyon jól leírtad a lényeget.

Sajnos mi még mindig nem tudjuk a végeredményt,pedig 25-én ki kellett volna postázniuk.

Remélem holnap.......

3329. daddy68
2012. ápr. 25. 18:41
Most láttam a személyes menüben, hogy néhány fórumtárstól jeleket kaptam. Nem igazán tudom, mit szokás ilyenkor tenni, én szeretném megköszönni őket.
3328. daddy68
2012. ápr. 25. 18:38

Most, hogy véget ért e felvételi időszak, úgy gondoltam, leírom a tapasztalataimat, hátha segítek a következő generációnak. Persze, lehet, jövőre egész más felvételi rendszerből kell kihozni a maximumot.

Nagyon szerencsés az a szülő, akinek a gyermeke már 14 évesen tudja mit akar az élettől, elhivatott, szorgalmas, képes kitartóan tanulni és a tanultakat magas szinten vizsgán visszaadni. Ebben az esetben adja magát az iskola, a tagozat, a tehetség szorgalommal párosulva kikövezi az utat a sikerhez.

Nos, nekem nem ilyen gyerekeim vannak. A tehetség még csak-csak, de a szorgalom.. Fogalmuk sincs, mik akarnak lenni, persze tanulgatnak, sőt jó tanulók, de ez nem garancia a sikeres felvételire. Mit lehet csinálni?

Először is érdemes felmérni a gyerek képességeit, ezt viszonylag jól meg lehet tenni egy képességvizsgáló pszichológiai teszttel, ami mellesleg IQ-hányadost is megállapít. Mivel mindkét gyerek 108-ra írta a tesztet, el kellett fogadniuk, hogy képesek bekerülni egy tehetséggondozó gimnáziumba, az esetleges kudarcért csak saját lustaságukat okolhatják.

Mivel semmilyen terület iránt nem mutattak különös érdeklődést, abban maradtunk, a kérdést elnapoljuk öt évvel, de ez idő alatt meg kell tanulni két nyelvet magas szinten, + olyan szinten érettségizni, hogy ne legyen gond a továbbtanulás egy szabadon választott szakon. Tehát, kéttannyelvű iskola lesz a nyerő. Bármilyen szakmát kitanulhat a későbbiek során, de a nyelve(ke)t le kell tudni a gimnáziumban. A nyelvválasztást abszolút praktikus szempontok vezérelték: angolul ugyebár kötelező megtanulni ez tehát adott. Második nyelvként? Az olasz egyetlen ország nyelve, a spanyol nyílván Spanyolországban illetve az amerikai kontinensen hasznos. A francia hasonló, az anyaország és gyarmatai ahol használható. De Európában talán a német a legelőnyösebb, három országban is el lehet boldogulni vele. Ráadásul jelenleg nem nagyon népszerű, a továbbtanulásnál viszont egy DSD vizsga belépő lehet a bécsi egyetemre. Mivel bármilyen nyelvet is nagyon nagy energia normálisan megtanulni, nem biztos, hogy érdemes érzelmi kérdést vagy divatkövetést csinálni a kiválasztásnál.

Aztán, biztos, atombiztos tudás kell matematikából és magyarból. A különböző iskolák indítanak felvételi előkészítőket, érdemes akár többre is beiratni az ifjakat. Többször, többféleképpen hallják a tananyagot, jól megalapozza a tudásukat.

Sajnos még ez is kevés. A felvételi ugyanis legnagyobb részben a központi írásbelin dől el. Ezért nagyon fontos, hogy a felvételiző rutinos tesztíró legyen. Szomorúan láttam kitűnő tanulókat, amint gyenge eredményt értek el, mert rosszul osztották be az idejüket, nem voltak elég gyakorlottak. Erre is van felkészítő, egy p betűvel kezdődő stúdió minden évben indít ilyet. (Bp-en) De pont ez az a terület, ahol otthon is remekül fel lehet készülni. Mindenképpen ajánlatos az előző évek összes létező felvételijét megírni otthon + az elérhető feladatgyűjtemények. Fontos, hogy ha valamelyik feladat nem sikerül, akkor azt nem szabad átugrani, meg kell beszélni, hogy legközelebb már menjen az ilyen típusú kérdés.

Egy jó írásbeli aranyat ér. Vannak iskolák, amelyek duplán számítják ezeket a pontokat, ilyenkor jóformán behozhatatlan előny egy magas pontszám. Pláne, ha nincs szóbeli.

Az ideiglenes listából már sok mindent sejteni lehet. Itt is vannak, akik elkövetnek egy nagyon súlyos hibát: tagozatmódosításkor előreveszik a „biztos” szakot, akkor is, ha a gyerek máshova menne szívesen, csak ott hátul van a listán. Nem szabad! A tagozatokat a vágyott sorrendben kell beírni, függetlenül az ideiglenes listán elért helyezéstől. Egy esélytelennek ítélt tagozat előre helyezése semmivel sem rontja a következők esélyeit, a gyereket oda veszik fel, ahova elsőként elég a pontja. Fiam osztálytársa nem bízott a kéttannyelvű tagozatban ( oda nincs esély bejutni), a sima ginnáziumi szakot írták előre. Szomorúan konstatálták, hogy felvették volna a kéttanra is.

Hát ez jó bő lére lett eresztve… Ha valaki talált benne hasznosat, tegye magáévá, bár sok gondolatomat fogalmazták már meg mások is a fórumon.

Lehet, túl nagy feneket kerítettem ennek az egész témának. De ne feledjük: ez talán az egyetlen vizsga egy ember életében, amit nincs mód megismételni. Érettségizni is lehet többször, egyetemi vizsga is újraírható. És ezen a vizsgán sok, nagyon sok múlik: meghatározza hol, milyen közösségben tölti gyermekünk a legszebb éveit. S bár sokan úgy vélik, egy gimnázium nem meghatározó az ember életében, én nem osztom ezt a nézetet.

3327. ppmoncsi (válaszként erre: 3326. - Kri1023)
2012. ápr. 25. 18:10

Látod Kri1023 én is így gondolkodtam és próbáltam továbbadni a lányomnak.

Remélem, hogy minden gyerkőc oda jutott be, ahol a "helye" van, és nem okoznak a középiskolák csalódást, hisz ez a 4 év az egyik legfontosabb időszak a serdülők életében.

3326. Kri1023 (válaszként erre: 3323. - Ppmoncsi)
2012. ápr. 25. 17:49
Gratulálok (még egyszer) lánykádnak a Veres Pálnéhoz :) Remélem nem szomorkodtok a Berzsenyi miatt, annál is inkább ne tegyétek mert a VP is egy nagyon szuper iskola - de ezt biztosan Ti sokkal jobban tudjátok mint én :) És ha mondhatok még valamit: én komolyan hiszek abban, hogy mindennek oka van, hogy mi miért történik úgy ahogy, szóval biztosan nem véletlen, hogy a lánykádnak a Berzsenyi helyett a VP-ban "van a helye" :)Én nagyon sokszor megtapasztaltam már, hogy amikor egy nagyon vágyott dolog nem jött össze, utólag mindig kiderült, hogy úgy sokkal jobb volt minden ahogy végül alakult :)
3325. Kri1023 (válaszként erre: 3322. - Ppmoncsi)
2012. ápr. 25. 17:33
Igen, igazad van, a Berzsenyiben tényleg nincs 5 éves tagozat, bocsánat a tévedésért :)
3324. béka1 (válaszként erre: 3300. - Virgilius)
2012. ápr. 25. 16:08

(Sajnos nem sikerult magyar billentyuzetre valtanom.) Bocs, este elfelejtettem utana nezni a 6 osztalyos listaimnak, de eszben tartom.

Az Apaczai nekunk bejott. (Mellesleg anno a hatosztalyost meg sem jeloltuk, csak nyolcadikban cipeltem el az iskola nyilt napjara es ezutan tettuk az elso helyre.)Annak ellenere hogy matek-fizika tagozatos, a legtobbet olaszt tanul.

A negyosztalyos nyelvtagozatra vonatkozoan szerintem is jo valasztas az Eotvos (bar egyik gyermekem sem oda jar(t)). Azzal viszont nem teljesen ertek egyet, hogy a hatosztalyosok kozul a Toldy kiemelkedo lenne nyelvoktatas szempontjabol. Legidosebb fiam ott vegzett, jo sulinak tartom, de ha hatosztalyos es nyelv, akkor inkabb a Varosmajor angol v. nemet tagozatat javaslom. A kozepso most vegez a nemetes osztalyban es decemberben az osztaly nagy resze letette a felsofoku DSD vizsgat. Ugyanitt van 8. utan nulladik evfolyam spanyol, nemet (ha meg nem szuntetik jovore).

3323. ppmoncsi
2012. ápr. 25. 16:07

Köszönöm a biztatást a fellebbezéshez, a lánykám úgy döntött, hogy marad a Veres Pálné. ( Pedig én már olyan szép leveleket fogalmaztam az igazgató felé...:-) )

Ma kaptunk egy db levelet a Berzsenyiből (se indoklás, se semmi) hogy nem vették fel. A másik két suli még sehol.

A VPG-ben május 23-án szülői.

Van aki még az eredményre vár? Annak szorítok.

3322. ppmoncsi (válaszként erre: 3319. - Kri1023)
2012. ápr. 25. 16:03
Had javítsalak ki, a Berzsenyinek nincs 5 éves képzése, csak 4 éves nyelvi osztály,olasz-francia-német kezdővel heti 6 óra + angol haladó heti 4 óra.
2012. ápr. 25. 15:06

Gratula mindenkinek.

Mi még mindig nem tudunk semmit.

Nem tudom meddig várakoztatnak még.

3320. H.Ancsi (válaszként erre: 3318. - Virgilius)
2012. ápr. 25. 11:44
megnéztem, a mi sulink a 31. a listán, az nem rossz:)))
3319. Kri1023 (válaszként erre: 3307. - Gigike1717)
2012. ápr. 25. 11:42

Szió,

Ami igencsak erős iskola és nyelvben (leginkább angol) is nagyon jó az elsősorban az Eötvös gimi, azonban ez nem 2tannyelvű. A 2tannyelvűek közül ha olasz akkor mindenképpen a Szent László Kőbányán vagy a Xántus János a Nyugatinál. Mindkét suli igen színvonalas. Ezek elvileg még megközelítésileg is jók lehetnek ha vidékről jöttök, hiszen mindkettő vonat-közeli (illetve attól függ, hogy melyik irányban vagytok, hiszen ha mondjuk a Keletibe jön a vonatotok akkor persze ez nem igaz). A Xántussal annyi baj lehet, hogy az részben fizetős (60ezer/félév a tandíj). Ha spanyol 2tannyelv akkor viszont mindenképpen a Károlyi Mihály, lévén tudomásom szerint Bp-en ez az egyetlen spanyol 2tannyelvű gimi. Erről is nagyon jókat hallani. Ami még igen erős gimi az a Szent István Zuglóban, illetve a Berzsenyi a XIII.ker-ben...Mindkettőnek van (egyenlőre még, aztán ki tudja mi lesz jövőre a nagy oktatási reformoknak köszönhetően) 5 évfolyamos képzése...

Remélem tudtam segíteni :):)

3318. virgilius (válaszként erre: 3317. - H.Ancsi)
2012. ápr. 25. 10:29
Persze, ezért linkeltem a táblázatot, és ezért is írtam, hogy az amúgy első helyen álló Fazekas nyelvben pont nem annyira erős.
3317. H.Ancsi (válaszként erre: 3316. - Virgilius)
2012. ápr. 25. 10:27
volt erről egy jó kis riport a tv-ben, nem igazán lehet kijelenteni, hogy ez a legerősebb vagy az. Ez pont olyan mintha azt kellene megjelölni, hogy ki a legjobb vagy legokosabb gyerek. EGyik ebben jó, másik abban. Attól függ mi a célod a suliva, ha mindenképpen tovább akar a gyerek menni egyetemre, akkor az iskolák egyetemi felvételi arányát kell nézni, ha a nyelvre épit akkor a letett nyelvvizsgák számát, szóval szerintem ezt nem lehet kategórikusan kijelenteni..
3316. virgilius (válaszként erre: 3315. - Gigike1717)
2012. ápr. 25. 10:13

Értem. Hagyományosan a legerősebb pesti gimik: Apáczai, Eötvös, Trefort, ezek mind a belvárosban találhatóak. A leges-legerősebb persze a Fazekas, de nyelvben az pont nem annyira.

[link]

itt lehet csemegézgetni. :)

2012. ápr. 25. 10:05
Inkább a pesti lenne jobb, de a budai is megoldható...
3314. virgilius (válaszként erre: 3310. - Virgilius)
2012. ápr. 25. 09:53
(Bocsánat, Toldy.)
3313. virgilius (válaszként erre: 3312. - Gigike1717)
2012. ápr. 25. 09:52
Jaj, akkor ne lesd, mert ezek hatosztályosok. A nyolcadik utániak nekünk még odébb vannak, azokban nem vagyok képben sajnos e téren. Pesti vagy budai oldal jobb nektek?
2012. ápr. 25. 09:48
Már meg is lesem a Radnótit és a Toldit...:)
2012. ápr. 25. 09:47

Szió!

Inkább nyolcadik után érdekelne, mert mi vidéken lakunk.

Ezért a 4-5 osztályos szakok érdekelnének.:)

3310. virgilius (válaszként erre: 3307. - Gigike1717)
2012. ápr. 25. 09:45
Szia! 6 vagy 8 osztályost kerestek? Mi is hasonlót keresünk, szerintem a legjobb nyelvben is erős suli Bp-en a Radnóti és a Toldi.
2012. ápr. 25. 09:40

Akinek még nem gratuláltam, annak hurrá!!!!

Jó olvasni, hogy nagyjából mindenkinek bejött a számítása!!!:):):):):)

Puszi!

2012. ápr. 25. 09:38

Ja, és majd elfelejtettem...

Nyelvnél angol, olasz, spanyol jöhet számításba...

Köszönöm még egyszer!!!

2012. ápr. 25. 09:36

Sziasztok!

Mi már megkaptuk a levelet az első helyről, hogy felvették!!!:)

A többi suli is kikiülte, hogy nem, mert elöbb lévő helyen van benn...:)

Május 24-én már megyünk szülőire!!!

Budapesti szülők, egy kis segítséget kérek...

A harmadik lánykámnak szeretnék sulik után érdeklődni, igaz még ráérünk, de mégis érdekel...

Lánykám kitünő tanuló...

a szempontok a következők:

-Nagyon erős suli legyen.

-Kéttannyelvű, vagy emelt szintű nyelv.

KÉRLEK ÍRJÁTOK LE NEKTEK MELYIK SULIK ÉS SZAKOK TETSZETTEK A LEGJOBBAN!!!!

KÖSZÖNÖM!!!! :)

3306. borsz
2012. ápr. 25. 09:28

Egy újabb érdekesség :(

A lányom teljesen véletlenül a gyakori kérdések oldalán néhány napja talált egy lányt aki szintén az Álmosba jelentkezett, csak ő angolra (ez az osztály másik fele) együtt izgultak a fb-on, hogy osztálytársak lesznek-e. Tegnap ő is megkapta a levelet (nagy volt a csajok között az öröm), majd kiderült, hogy neki azt írták, hogy az általános osztályba vették fel, ő oda nem is jelentkezett.

Persze előfordulhat, hogy a megjelölt tagozatra nem jutott be, a másikat felajánlja az iskola, de ebben az esetben gondolom fel kellett volna venni a kapcsolatot a szülőket, hogy mégis mit szólnak hozzá... vagy csak egyszerű elírás lenne... :(

Ma telefonálnak kíváncsian várom a fejleményeket...

3305. Ardilla (válaszként erre: 3303. - Borsz)
2012. ápr. 25. 09:05

Hát dehogynem. Minimum a hozott pontok alapján felállítanak majd egy rangsort.

Meg valakik tarthatnak felvételi vizsgát, csak az homályos, hogy melyikek lesznek ezek a sulik. Még az is lehet, hogy megkérdezik az iskolákat, ki akar tartani, aztán mind ezt mondja, hogy ő igen.

Bár nem tudom, hogy ez nekik mennyire púp a hátukon, vagy ezt felülírja a lehetőség, hogy a lehető legjobbakat vegyék fel. Gondolom ez is, az is.

És valahol ott van az emberekben, hogy az az iskola, aki nem tart felvételi vizsgát, az olyan is. Ha pedig presztízst ad az iskolának a felvételi, akkor megpróbálják kiharcolni, hogy felvételiztethessenek.

Vagy azt mondják rá, hogy ez nem vizsga, csak beszélgetés, ismerkedés, aztán ott jól kikérdezik és masszívan pontozzák a gyermekeket.

Szóval szerintem nincs ebben az országban egy ember sem, aki tudná, hogy mi lesz jövő ilyenkor. :-D

2012. ápr. 25. 08:27

MÉg mindig semmi.ÁH...........

Újpesten a kéttannyelvű umszki,

Boronkay

3303. borsz (válaszként erre: 3302. - 14672fd2e5)
2012. ápr. 25. 08:16

Kitartást!!!

Melyik ez a drága iskola?

És mi az, hogy 27-ig, sztem ez nem szabadon választható, az oh tájékoztatója alapján egyértelmű, hogy 25-ig ki kell értesíteni a felvételről, vagy elutasításról.

Tegnap este csak nem jutottam el a gépig a stat. miatt, bár azon gondolkoztam, hogy, ha jövőre nem lesz központi, az utókor nem megy semmire az idei eredményekkel.:(

2012. ápr. 25. 07:58

Sziasztok!

Eddig nem írtam csak olvastalak titeket.

Ahova mi jelentkeztünk még mindig nincs eredmény.

Felhívtam őket és 25-27-ig rakják ki az eredményt.

Komolyan mondom agyvérzést kapok.

Már azt álmodtam, hogy sehova sem vették fel.

3301. borsz
2012. ápr. 24. 16:09

:))))

Levelet hozott a posta!!!

Szóval jún. 5-én szülőire megyek az Álmos gimibe.

Sajna a statisztikához csak annyival tudok hozzájárulni, hogy a második helyen megjelőlt Álmos Vezér Gimnázium spanyol tagozatára vették föl (az ideiglenesen a 25. volt fél osztályt indítanak, kb 16-17 gyerek). Hátha holnap még felrakják a honlapra a véglegest és akkor tudok pontos adatokkal szolgálni.

A többi általunk megjelőlt iskolánál összevettetem az ideiglenes a véglegessel, azt még ma megosztom a nagyérdeművel... csak most rohanok.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook