Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetés)

11880. akinomuj (válaszként erre: 11879. - Virgilius)
2017. jan. 17. 15:54

Pontosan!

Én is tudok olyant, aki minden fellelhető tagozatot beírt az álomsulinál, végül a 3. tagozatra került be és boldog.

Kinek a szakirány, kinek az iskola a fontosabb. Eltérő stratégia kell hozzájuk.

11879. virgilius (válaszként erre: 11875. - Szicsu1007)
2017. jan. 17. 15:43

"Halkan megjegyzem: ha lurko egy adott gimiben akar tanulni (mindegy mit), akkor a Tanulói adatlap első soraiban fel kell sorolni ennek a giminek minden tagozatát (tanulmányi területét). De ez így ritkaság (butaság?)."

NEM ritkaság, NEM butaság, csomóan csinálják, akiknek van egy álomsulijuk. Mondhatni gyakori, általános és elfogadott dolog, és a sulik szokták szeretni ezt, mert akkor az ilyen gyerek tuti hozzájuk akar menni, és számolhatnak vele. :)

11878. szicsu1007
2017. jan. 17. 15:41
Sok giminél már tudni lehet a szóbeli(k) időpontját. Ez néhol 2-3 nap, máshol ennek többszöröse. Ha ilyenkor ütközést vélünk látni, abból még bármi lehet. Egyrészt az egyik helyre pl. be se hívják a gyereket (gyenge írásbeli miatt), másrészt amikor kiküldik a behívókat, kiderülhet, hogy nincs is ütközés. Ha mégis van (lenne), olvastam itt olyasmit, hogy kérésre áttették a szóbelit (rugalmas gimi:-) ). Ilyenkor érdemes mindkettőnél kuncsorogni (ha bírjuk szusszal).
11877. VA71 (válaszként erre: 11876. - Szicsu1007)
2017. jan. 17. 13:24
Köszönöm a segítséget! Egy kicsit megvezettek, de hál'Istennek itt vagytok Ti😆.
11876. szicsu1007 (válaszként erre: 11874. - Akinomuj)
2017. jan. 17. 12:57
Így van! MOST MINDENT!...
11875. szicsu1007 (válaszként erre: 11873. - VA71)
2017. jan. 17. 12:55

Jegyezzük meg! Iskolák sorrendjén SOHA nem lehet változtatni (ez a fogalom egyszerűen NEM értelmezhető!!). A Tanulói adatlapon felsorolt tanulmányi területek sorrendjén lehet (szabad) változtatni. Első ízben úgy állítjuk be a sorrendet, hogy az általános iskola ofője 2017. február 15-ig (ez a határidő!) eljuttathassa a Tanulói adatlapot Győrbe. Ha ezek után meggondolod magad, akkor 2017.03.16-17. a lehetséges módosítás napja. Persze-persze; a tanterületi kódok "mögött" mindig ott lapul egy gimnázium, de ez nem ad semmiféle kényszerpályát a gimnáziumok sorrendjére.

Halkan megjegyzem: ha lurko egy adott gimiben akar tanulni (mindegy mit), akkor a Tanulói adatlap első soraiban fel kell sorolni ennek a giminek minden tagozatát (tanulmányi területét). De ez így ritkaság (butaság?). Az első sorokba (szerintem) azokat a tanter kódokat kell felsorolni, amit TANULNI akar a gyerek (mindegy hol). Persze a legelső sorban ott lapuljon a kedvenc középsuli:-)

11874. akinomuj (válaszként erre: 11873. - VA71)
2017. jan. 17. 12:31

Addig tudsz új iskolát ill. tagozatot fölvenni, amíg az általános iskola nem továbbította a felvételi papírt. Legkésőbb február 15-én fogják továbbítani (de előtt alá kell írnotok).

A sorrenden pedig március közepén, a megadott két napon tudtok módosítani (iskolák, tagozatok sorrendje, akármi, ami már szerepel a lapon).

Ilyenkor egy már meglévő iskolánál elvben lehet kérvényezni, hogy új tagozatot is felvennétek, de ennek engedélyezése az adott intézmény igazgatójától függ. Mivel különböző szóbelik tartozhatnak a különböző tagozatokhoz, sokszor nem adják meg ezt az engedélyt, szóval ez macera és sokszor eredménytelen is.

Tehát én azt javaslom, írjatok be MOST MINDENT, ami csak szóba jöhet és ahova előreláthatólag lesz kapacitása elmenni a gyermeknek szóbelizni.

11873. VA71 (válaszként erre: 11871. - Szicsu1007)
2017. jan. 17. 12:12
Tehát ha jól értem, akkor a már addig felvezetett iskolák sorrendjén tudok vàltoztatni márciusban? És meddig lehet új iskolát felvezetni? Nekem valami ilyesmit mondott az ofő....talán ez a február?
11872. levia (válaszként erre: 11869. - VA71)
2017. jan. 17. 10:46
Nálunk a változtatást is a suli intézte.
11871. szicsu1007 (válaszként erre: 11869. - VA71)
2017. jan. 17. 10:44

Ha nyolcadikos a lurkó, Te nem eszközölheted a változtatást! Csak az általános iskola! 2017. március 16. vagy 17. napján beballagsz az általánosba, és közlöd az ofővel, hogy mit szeretnél változtatni (sorrendet persze!). Ekkor az ofő újra kinyomtat két Tanulói adatlapot, Te és a lurkó aláírjátok, ofő elküldi Győrbe az egyiket.

Úgy vélem, hogy Jelentkezési lapokat nem kell újra nyomtatni és a gimikbe küldeni. Hiszen tanterületet törölni tilos, újat felvenni szabad, de nem érdemes (macerás!). Így aztán a Jelentkezési lap tartalma és formája nem változik attól, hogy a Tanulói adatlapon megváltoztatod a tanulmányi területek sorrendjét.

11870. szicsu1007 (válaszként erre: 11865. - Detti271)
2017. jan. 17. 10:33

A Győrbe küldendő Tanulói adatlapon az iskolákat OM növekvő sorrendbe írd, a tanulmányi területeket preferencia sorrendbe (ebben az utóbbi pontban az iskolák OM számai persze véletlenszerűen jelennek majd meg:-) ).

A suliknak küldendő Jelentkezési lap(ok)-on a tanulmányi területeket kódnövekvő sorrendben írd be. A középiskoláknak nem kell (elvileg nem is szabad) tudniuk, hogy a diák miként rakta sorba (akár középiskolán belül) a tanterületeket.

Én így tudom, de nem tapasztalatból, hanem Google-ból. Ha tévedek, segítsen valaki:-)))

11869. VA71 (válaszként erre: 11868. - Szicsu1007)
2017. jan. 17. 10:33
Csak a felvételit intézi a suli ugye? Később, ha változtatni akarok a sorrenden azt már én megtehetem ugye?
11868. szicsu1007 (válaszként erre: 11867. - Detti271)
2017. jan. 17. 10:25
Értem. Mert nyolcadikosnak az általános iskola intézi (kötelezően!) a felvételijét.
11867. Detti271 (válaszként erre: 11866. - Szicsu1007)
2017. jan. 17. 09:39
Hatodikos.
11866. szicsu1007 (válaszként erre: 11865. - Detti271)
2017. jan. 17. 08:54
A Te gyereked nem nyolcadikos???
11865. Detti271 (válaszként erre: 11861. - Levia)
2017. jan. 17. 07:57

Köszi!!De izgi:-)

Ismét a rutinosoktól kérdeznék: a céliskolának leadandó lapon a területeket preferencia sorrendben soroltátok fel, vagy tanulmányi területi kód szerinti növekvő sorrendben?

A győri lapon egyértelmű, hogy a vágyott területet tesszük előre, de az iskolát nem tudom, hogy kell-e, lehet-e, érdemes-e erről informálni. Ti hogy csináltátok?

11864. Detti271 (válaszként erre: 11862. - VA71)
2017. jan. 17. 07:41
Gyors gyógyulást! Hátha szombatra már minden OK lesz, és nem kell pótnapolni.
11863. ferika88 (válaszként erre: 11862. - VA71)
2017. jan. 17. 00:14

Egy éve mi simán elindultunk az írásbelire, majd már az oda úton rosszul lett a fiam, és mire odaértünk 3x hányt, belázasodott. (a fél osztály beteg volt azon a héten, rajta akkor jött ki).

Mama szerencsére jött velünk, ő vigyázott rá a kocsiban és mellette, én meg mentem a nagyfiammal megkeresni a titkárságot a Radóntiban (ott írtuk) ahol felírták a nevét, és elmondták, hogy a szombat helyett csütörtök du 2-re várják vissza, hozzon orvosi igazolást, és jobbulást kívántak.

Csütörtökig otthon volt, addigra már csak gyenge volt, de nem lázas, és a bacit is legyőzte, így mentünk. Nem volt annyira friss, mintha délelőtt írta volna, de az feldobta, hogy nem volt tömeg, összesen 5-en voltak a teremben pótfelvételizők.

Nekünk jól sikerült, bár egészségesen a matek része az eredeti napon sanszosan jobban ment volna, de a mi lett volna ha, már nem számít.

Szerintem hívd fel a sulit, kérjetek orvosi igazolást, és ha tényleg vacakul van még akkor inkább írjátok meg gyógyultan a pótfelvételit.

11862. VA71
2017. jan. 16. 23:32
Sajnos úgy tűnik időszerű a kérdésem. Mi a teendő, ha beteg a gyermek és nem tudja megírni az írásbelit? A mai nappal minkét felvételiző fiam ágynak dőlt.(Láz köhögés stb.) Kinek kell jeleznem és mikor(meddig)? Tudom megnézhetnem a honlapon gondolom fennt van, de hátha valaki csípőből tudja a választ😆.
11861. levia (válaszként erre: 11855. - Detti271)
2017. jan. 16. 22:55

Ma kerültek fel az adatlapok az oktatas.hu-ra.

[link]

11860. virgilius (válaszként erre: 11857. - Akinomuj)
2017. jan. 16. 09:17
Na igen. :) Persze, az ember örül, ha hallja, hogy valahol szívesen látják. De ne ezzel a hülye szöveggel, hogy HA első helyre írja, föl van véve, hiszen ha megfelelt itt, de a listájukon előbbre levő suliban nem, akkor így is-úgy is, ugye. De tény, sokan változtatnak ilyenkor,a lelki nyomás hatására. Mondjuk ha minket fölhívott volna anno a másodiknak jelölt suli, tényleg jólesett volna, hogy szeretettel várnak, és talán próbáltam volna rábeszélni a dedet. :)))
11859. virgilius (válaszként erre: 11856. - Karott)
2017. jan. 16. 09:14

Még nem jött ki szerintem sem, nekünk csak az adatbekérő lapot adták még oda a suliban. :)

Igen, anno erre nálunk is rákérdeztek, hogy miért nem írunk második nyelvet, úgyhogy most odaírtam akkor is, ha evidens és nincs választás. :)

11858. Miett74 (válaszként erre: 11852. - VA71)
2017. jan. 16. 08:50

Sulis dolgozat nálunk elvileg nincs már, legalábbis bejelentett témazáró vagy felelés, váratlanba meg bármi jöhet, de remélem, nem jön. :)

Felvételi sort sem írunk szerintem már, erre a hétre elég lesz, amit az iskolában házi feladatnak kapnak.

11857. akinomuj (válaszként erre: 11841. - Virgilius)
2017. jan. 16. 08:34

Szia,

Most jut eszembe, a Baár-Madas tényleg fölhívta az egyik ismerőst, hogy a gyereket fölvennék, írja első helyre. Mondjuk ők eleve őket írták, úgyhogy ez inkább megkönnyebbülés volt számukra.

Nyilván ilyenkor az iskola összeállít egy ideális osztályt a szóbelin megjelentekből, és így próbálja megoldani, hogy azok a diákok tényleg oda is menjenek. Ez egy egyházi intézmény, bizonyára nem csak tanulmányi szempontokat vesznek figyelembe.

Aztán persze egy ilyen hívás után a felvételiző/szülő dönt.

11856. Karott (válaszként erre: 11855. - Detti271)
2017. jan. 16. 08:28
Mindenhol csak azt találom, hogy hamarosan vagy OH később közli. Kifir adatlapcsomag néven kell keresni.
11855. Detti271 (válaszként erre: 11852. - VA71)
2017. jan. 16. 07:49

Az oktatas.hu-n nem találom a jelentkezési lapot. Ha valaki megtalálta, lsz linkelje be. Köszönöm! Nálunk az ofő most került kórházba, így túl sok támogatásra ebben asszem nem számíthatunk.

Mi már a héten nem tesztelünk, szombaton előkészítőn még írtak egyet. 3 dolgozat van ütemezve erre a hétre pontot vivő tantárgyból, de ebből 2 már bármilyen lehet, olyan stabil a gyermek jegye, ergo csak egy adrenalinfröccsel kell elketyegnie szombatig.

11854. Karott (válaszként erre: 11852. - VA71)
2017. jan. 16. 07:18
Nálunk is hamarabb kérték be a jelentkezési lapokat, meg is lepődtem nagyon akkor. Egyszerűen azért, mert rengeteg munkájuk van vele, amit szeretnének nem kapkodva elvégezni. Nálunk pl. átnézés után sok embernek visszaküldték javításra (nekem is, mert nem írtam második nyelvet olyan sulihoz, amelyik nem engedett választani :) ), vagy ha csatolni kell valamit, s nem adta be a szülő. S mire megkaptuk a pontszámot igazoló lapot, mindenkié ki volt nyomtatva, összekészítve, aláírásra készen. A sulinak is időre van szüksége, hogy munkaidőben bevigyen minden adatot, ellenőrizze, nyomtassa, újra ellenőrizze, stb. De aki a vártnál többet vagy kevesebbet írt, szó nélkül módosították. De nem mindegy, hogy 5 gyereknél kell pár lapot újra megírni a 3 munkanap alatt, vagy 50 gyerekét elkészíteni a nulláról.
11853. virgilius (válaszként erre: 11852. - VA71)
2017. jan. 16. 00:16

Szia, nekünk is most kell leadni. Ezen még az írásbeli után tudtok változtatni, akár az összeset kicserélhetitek másik iskolára, ha nagyon mást ír, mint amire számítottatok. Be lehet írni újat, de csak febr 15-ig, utána már nem!

Mi még egy tesztet fogunk írni talán itthon, az előtte való napon, ha nem lesz nagyon fáradt. Vagy a sulira gondolsz? Ők is írnak még dolgozatokat a jövő héten.

11852. VA71
2017. jan. 15. 23:24

Pénteken hazahozta a 8-os fiam a felvételi jelentkezési lapot azzal, hogy jövő héten szerdáig- tehát még az írásbeli előtt adjuk le.... ti értitek ezt? Miért kell ennyire rohanni,vagy midenkinél ez a tendencia? Rákérdeztem sms-ben. Azt írta az osztalyfőnök (aki egyébként egy nagyon jóindulatú hölgy), hogy csak írjuk be valamit, majd később változtatunk rajta. Na,nekem itt van a bökkenő...Jól gondolom, hogy ha később a felvételi után eszünkbe jut egy -addig fel nem írt, és így nem megjelölt - iskola, akkor azt már utolag nem ìrhatom be? Vagy ez a szóbeli előtt valóban ennyire változtatható?

Más: ti írtok még teszteket, vagy már csak a "tisztázás" megy? Mi még a héten pénteken is!!!! írunk dolgozatot! Szerintem ez felháborító!

11851. virgilius (válaszként erre: 11850. - SzappanbuboRéka)
2017. jan. 15. 13:57

OK, köszi :)

A VMG és pl a Deák téri is csak lekérdezéssel volt megtudható nálunk anno, minden, szóbeli, ideiglenes, végleges.

Az egyik suli meg lazán neveket tett ki. :)

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook