Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Arra is. :) A gyerek mondjuk eléggé röhög rajtam, hogy még mindig itt pörgök, úgy látszik, kicsit nehezen engedem el a témát.
Köszi Miett, látom odafigyelsz a szűkebb pátriára :)
Óbudai Gimnázium statisztika:
Nyolcadikos:
Átlag: 53,12
Magyar: 32,76
Matek: 20,15
[link]
Hatodikos:
Átlag: 57,17
Magyar: 27,76
Matek: 29,85
[link]
az én lányom osztályából csak ő jelentkezett 6osztályosba...nem hiszem,h elballagtatják :D
szerintem sok esetben azért ekkora az átlagkülönbség országrészek között-mert egyszerűen az általános iskolák minőségét mutatja
mi bp től nem vagyunk messze-20km-de már erre is szerintem nagy a leszakadás a bpi általánosokhoz képest
néha úgy érzem az iskolák sem törekednek arra,hogy a gyerekek 6osztályosba elmenjenek az említett okok miatt-8.ra pedig itt olyan gyászos eredmények lettek-hogy jó pesti gimibe szinte esélytelenek...de hozzáteszem-rengeteg szülő gondolja úgy,hogy nem szabad utaztatni a gyereket...lehet én vagyok keményebb kicsit-de egy szintben jobb suliért akár én magam is vinném minden reggel-hosszú távon meghálálja ez-egyetem főiskola úgysincs itt helyben-de mások vagyunk-máshogy gondolkozunk
*off* ... azért ahhoz pofa kell, hogy ezeket a gimiket elkezdjék ócsárolni...
Nálunk nem merült fel a jelképes ballagás, viszont meg sem említették az elmenőket, nem köszönt el tőlük az ofő. Mondjuk épp ő is leköszönt - a maradók legnagyobb megkönnyebbülésére -, legyünk jóindulatúak és mondjuk azt, hogy emiatt. :)
jelképes elballagás?
Eszembe se jutott, hogy ilyen kéne.
Sokszor a parát a szülők gerjesztik. Egyikről kiderül, hogy felvételizteti a gyerekét, erre észbekap több is, hogy hú, az én gyerekem se maradjom le, és azt vesszük észre, hogy előkészítőre jár az osztály negyede. Nálunk ez volt a helyzet. Végül szerencsére győzött a józan ész (és többeknél a realitás) és csak hárman mentek el, bár a kétszeresüket vették fel középiskolába. Hozzá kell tenni jó iskola, jó felső tagozat és jó osztályközösség.
Lányaim volt sulija sem tud mit kezdeni ezzel a problémával. Különösen tavaly éreztük az ellenséges hozzáállást, és kb. az írásbeli után, szóbelik előtt csúcsosodott ki az "ellenkampány". Majdnem minden tanár rákérdezett, ki felvételizik és hová, majd néhányan elkezdték lehúzni a célzott gimiket (Toldy, Árpád, Eötvös...), ami előtt teljesen értetlenül álltunk. A januári szülői egyik napirendi pontjaként az osztályfőnök (alighanem utasításra) ecsetelte nekünk az iskolában maradás számtalan előnyét, a gimik számtalan hátrányát, az érintett szülők pedig zavartan nézelődtek. Az sem volt túl szép gesztus, hogy nem engedték év végén - jelképesen - elballagni a gyerekeket.
Lehetne másképp is. Vagyis kellene. Lehetne szeptember elején beszélni az előnyökről, hátrányokról, akkor talán igazabbnak, higgadtabbnak tűnne a suli melletti érvelés. Nem a folyamat kellős közepén gondolkodtatnák el a szülőket, akik biztosan nem ekkor fogják leállítani a felvételire rápörgött gyerekeket.
Ez ilyen tyúk-tojás probléma. :) A mi exsulinkból is azt hiszem, összesen három gyerek jött el hatosztályosba (két osztályból). Végig nyíltan játszottunk, nem rontották le a jegyeket, sőt, volt akinek még felfelé is kerekítették. De azt is megértem, hogy ahol mondjuk az évfolyam fele próbálkozik a felvételivel, ott bepánikolnak.
Igen, így van, azzal lehetne marasztalni ha jó az oktatás, bár van aki akkor is elvinné mert sokaknál az az indok, hogy akkor nem kell nyolcadikban nagyobb tétnél felvételizni.Hozzátartozik, hogy nálunk csak egy gimi van a Balassi ahová elmennek a távolság miatt. Minden évben elmegy egy-egy osztálybol max 2-4 gyerek és ezt teljesen elfogadja az általános iskola.
Igen, értem, csak úgy gondolom, hogy nem ez a jó hozzáállás. Nálunk támogatják és nem megy el több gyerek szerintem ettől még.
Mert ha elmegy egy csomó gyerek, akkor sokkal kevesebb normatívát kap a suli, másrészt nyilván a jobban teljesítők mennek el, romlik az átlag, romlik a suli híre, és így tovább, egy szép ördögi körben.
Nálunk eléggé megzuhant idén az osztályátlag. Erre a lányom is elmegy, aki fölfelé húzta, még szép, hogy nem örülnek!
Ez nagyon klassz, hogy ilyen hozzáállás is van! Nálunk sajnos elég erős az ellenpropaganda, jó előre fel kellett készíteni a gyereket, hogy ne vegye figyelembe és sajnos nem volt hiába. Ami számomra teljesen érthetetlen, hogyan lehet, hogy sok általános iskola még nem jött rá, hogy nem a verbális ellenpropaganda fogja marasztalni a gyerekeket, hanem ezt az oktatással lehetne elérni...
Az még hagyján, de a szintfelmérőre kellett vinni a tankönyvrendeléses papírt, amit már az Api adott le. Vagyis az általános látta, hogy a gyermek nem az ő tankönyveit rendeli. És ez ápr. végén volt.
Nem egeszen ertettem,hogyha az Api ertesitette oket, h a gyerek beiratkozott hozzajuk, akkor miert kellett tolem is az info.
Sziasztok,
Apiban tavaly junius 22-en volt a beiratkozas, 27-en hivtak az alt.sulibol,h nyilatkozzak,mi a helyzet a gyerekkel, hova fog jarni szeptembertol? Akkor felhivtam az Apit, ahol azt az infot kaptam, h a 2 suli ezt egymas kozott intezi.
Ehhez kepest az alt.suli kerte,h emailben kuldjem at a gyerek felvetelerol szolo Apis ertesitest.
Én nem tudom miért gond ez a sulinak, sokan írjátok, hogy ez így megy általánosban, hogy nem támogatjákba gimnáziumba menést. Nálunk ebből semmi gond sincs, a negyedikeseknek tehetséggondozó órán még segítenek is, töltenek ki felvételi feladatlapokat, gyakorolnak stb.
A gyermekem iskolája az áprilisi értesítések időpontjában kapta meg az gimis értesítést a felvételről.
Ki kell iratkozni az általános suliból, ehhez kérvényt kell írni az Igazgatónak, csatolva az értesítést a felvételiről. Csak utána lehet beiratkozni a gimibe.
Nem tudom, de a Bethlenben is hasonló.
Engem leginkább az gondolkodtat el, hogy a nyolcadikosok átlagában Budapest és Miskolc között közel 48 pontos különbség van. Ez szerintem lehangoló. Nem szabadna ekkora egyenlőtlenségnek lennie az országrészek között.
Az írásbeli átlag nem minősít egy gimnáziumot. Ha megnézed, az Eötvösben is írt valaki egy 11+2=13 pontos felvételit.
Mi köszönjük a segítséget.
Az hogy lehet hogy ilyen alacsony itt az átlag a többi gimihez képest?
Igazad van, délelőtt 10-kor még 65,93-as átlagot írtak ki (lementettem az oldalt), én meg nem számoltam utána, csak most, hogy felhívtad rá a figyelmemet. Időközben módosították a kiírást a jó értékre, én meg most azt néztem a honlapjukon. Jó, hogy ilyen odafigyelős vagy. Köszönöm a segítséget! :)
Nalad 65,93 az atlag naluk 61,68
Bocsánat, az önellenőrzés után kicsit módosítanom kell: a metekot 418-an írták és a matek átlag 32,7, ahogy írták. Még mindig helyesnek tűnnek az értékeik.
Megnéztem. Jónak tűnnek a számításaik a grafikonok alapján. A hatodikos mateknál egy tizedesre kerekítettek, nálam az 32,74, de más eltérést most nem látok. Viszont a matekot 4-gyel többen írták (423-an), mint a magyart (419), ha jól látom.
Pedig a szabalyok egyertelmuek. Aprilis 27-ig ertesiteni kell az a gyereket es az iskolat is a felvetelrol. Csak az elutasitasrol nem kell kuldeni az iskolanak tajekoztatast negyedikben es hatodikban.
[link]
Köszönöm szépen! Úgy tűnik, ők sem csak simán összeadogatják a két tantárgy átlagát.
További ajánlott fórumok: