Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Igen, én is úgy látom, hogy szinte ugyanaz, mind matekból, mind magyarból párba rakhatóak a feladatok.
Például betették magyarból ugyanazt az (sokakt lebénító) eszperentés feladatot elsőnek (persze más szavakkal), ami ha valaki nem búra alatt élt, azért így más sokkal könnyebb.
Feltehetően jelentősen magasabbak lesznek a pontszámok. Nagy jelentősége persze nincsen, mert nem tömegek írnak a pótnapon, de azért itt is lehetne igazságosabb a rendszer.
Más kérdés.
Van nekem még pár másik (kisebb) gyerekem is. :) A nagyfiam átlagos képességű, hatodikos most, több a négyese, mint az ötös, de kedves, rendes, szorgalmas, szeretik a tanárok. Nála erősen dilemma, hogy egy gyengébb gimnázium, vagy egy erős informatikai-műszaki szakgimnázium...
Ti hogy döntenétek? Vagy aki volt hasonló helyzetben hogyan döntött?
Szia,
Ha felmész az oldalukra, a slide-ok közül az utolsó előttin megtalálod az átlagokat a 6 osztályosra vonatkozóan is.
Mivel a gimi tette közzé, sztem pontos info.
Nyelvoktatás:
Az optimális: C1 első nyelvből, B2 a másodikból.
De NAGYON sok múlik a diákon.
Nagyfiamnál pl. a 2 nyelv nem volt választható, és ez nagyon meglátszik a gyerekek hozzáállásán és a teljesítményén is.
Eleve nem nyelvorientált társaság. Van, akinek nagyon jól megy, könnyen tanulja, érdekli, de a többség meg fog elégedni az 1. nyelv B2-vel - az kell az egyetemhez -, amit majd a felsőoktatásban felvisz C1-re (vagy valami másik nyelvet felfejleszt).
Kisebbik akár már most, 9.-ben hozhatná tanárai szerint - ha lenne motivációja vizsgázni - a C1-et első nyelvből és B2-t a másodikból, de ugye ő kéttannyelvű (sőt) suliba jár, érdekli és nagyon könnyen is megy neki.
Levia,ez felmérés?:-)
A B2 minimum elvárás. Minden diáknak.
A 2db B2 vagy 1db C1 nekem az optimum, de ez már az adott gyerek nyelvérzékén és szorgalmán is múlik.
Mi C1 - B2-t várunk a gimitől 12. végéig.
Nagyobb gyermek két C1-gyel zárta a gimit, nem járt külön tanárhoz. Az iskolai oktatást filmekkel és könyvekkel egészítette ki önszorgalomból, mert külföldi egyetemre vágyott. Az egyetemen NAGYON sokat kell a C1-hez is szótárazni.
Mi számít jó nyelvoktatásnak? Mit vártok el egy gimitől legkésőbb 12. végéig?
Egy B2, a szükséges minimum elég?
Vagy mindkét nyelvből 1-1 B2?
Vagy főnyelvből C1 másodikból alapfok?
Vagy főnyelvből C1, másikból B2?
Esetleg két C1?
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?