Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Igen, pont ez az, amitől "féltem". Most is ez van nála, csak éppen egy helyi általános iskolában, nem a Radnótiban. Egyetlen darab 4-est sikerült az évben beszereznie, azt hiszem infóból, és azóta is emlegeti. Nem az a kunszt, hogy ötös, hanem hogy hat vagy hét tantárgyi dicsérete van-e. Akkor ezzel tényleg lesz dolgom, fel kell kötnöm a felkötnivalót:-)
Köszi az infót, legalább tudom, mire készüljek:-)
Hát ezzel lesz dolgod...
Nekem a nagyobb (aki már odajár) kitűnő a Radnótiban. Ahogy az osztályból még vagy 17-18 gyerek a 36-ból. Nem azért kitűnőek ilyen sokan, mert annyira könnyű, hanem mert ez egy erősen hajtós közeg.
Enyém gyerek első féléve után kérdeztem az ofőt, hogy sikerült vennie a gyereknek az akadályt, a gimiséé válást. Azt mondták, hát ügyes, de nincs a legjobbak között. Kitűnő bizivel! Félévkor azon vekengett, hogy irodalomból volt egy db négyese (rengeteg ötös mellett), ezért csak jeles lett, nem kitűnő az értékelése. Mert már nem az a kunszt, hogy kitűnő vki, az alap, hanem hogy hány tárgyból van dicsérete. Na ez számít!
Szia !
Olvastam az előzőeket. Nem tudom mit tennék a helyedben, de megosztok veled egy tapasztalatot. Bár minden tanár más, nem kell szeretnék általánosítani.
Tavaly tavasszal akkor hetedikes és ötödikes gyerekeim matektanárához bementem fogadóórára. Igazából csak "ismerkedni" (új tanár volt ő az iskolában) és mert a lányomnak beírt egy egyest az e-naplóba, holott nem volt ilyen osztályzata. Lányom egyszer szólt is a tanárnőnek, aki mondta majd kitörli. Másnak hármast írt be így véletlenül, szóval nem egyedi eset volt. Mondtam tanárnőnek az egyest, beszélgettünk is jó hangulatban. Majd év végén, ami ugyebár beleszámít a vitt pontokba, négyest adott a lányomnak. A barátnője ugyanarra megkapta az ötöst. Majd eljött a nyolcadik első szülőije. Ott egy anyuka mondta, hogy a lánya ugyanígy járt és elmesélte otthon a lány, hogy a tanárnő idén (nyolcadikban) azzal nyitott az osztálynak, hogy az nem megoldás, hogy beküldözgetik a szüleiket és attól nem fognak jobb osztályzatot kapni. Én köpni, nyelni nem tudtam a reakciójától. Szerencsére semmi nem múlt az év végi matek négyesen a felvételi szempontjából, de megfogadtam, hogy többet nem megyek a tanárnőhöz fogadóórára. Máshoz sem nagyon szoktam menni, inkább csak ha javasolják (volt már ilyen alsóban mindkét gyereknél).
Bocsánat, hogy hosszú voltam de ez most kikívánkozott belőlem. :)
A nagyobbik gyerekemnek is volt egy ilyen ofője alsóban egy ideig (hál'Istennek nem végig). A versenyeket, a teljesítményt kipréselte belőlük, egyébként meg a beszólásaival a földbe döngölte őket, megfélemlítette, lelki rettegésben tartotta az osztályt, még a jó tanulókat is, akikek elvileg "szeretett", legalábbis szerette a teljesítményüket. Hihetetlen rombolást végzett. És mindenki azt mondta, igazgatóság, kollégák, hogy de hát "szakmailag jó". Hát nem! Az nem azt jelenti, hogy kipréseljük a gyerekből a teljesítményt bármi áron, és marad egy lelki roncs. Volt, akik egészen Hollandiáig menekültek előle, annyira tönkretette a gyereket, és meg is mondták, hogy az egyik legfőbb okuk az oktatás volt. Köszönik szépen, nem kérnek többet a magyar iskolarendszerből. Azóta a gyerek kivirult, kutya baja.
Valószínűleg ez magyarázza azt a teljesítménykényszert és maximalizmust, ami a gyerekemben van. Egyébként azóta is kb. vigyázban ül, áll, lélegzik, mert ezt várták el tőle az első két iskolás évében, ezt nevelték bele. Remélem, majd kinövi, én ezen vagyok:-))
A jogsi még 7 év!!:-)) Remélem addig még lesz alkalma valamiben megtapasztalni, hogy ha nem ő a legjobb/nem az övé a legjobb, attól még nem dől össze a világ, és valami olyan esetben tudja ezt megtapasztalni, ami azért nem túúúl fájdalmas, csak egy kis lecke. A jogsi vizsga erre egyébként tökéletes.
Igen, az nagyon fontos, hogy ha ő megtett mindent a maga részéről, akkor nyugodtan várhatja az eredményt. Ha éppen az aktuális eredmény nem lett a legjobb, az nem a világ vége, attól a tudás benne van, az életben sem mindig minden azonnal és pont úgy térül meg, ahogy beletettük az energiát, hanem nagy összességében.
Az nem világos, hogy érdemes-e küzdeni az ötösért, de az igen, hogy hatalmas mázli, hogy megszabadultok az illetőtől, aki tökéletesen alkalmatlan tanárnak, pláne alsóban.
- 4.75-től adja meg az 5-öst félévkor és év végén is.
- Ez nála elvi kérdés.
- Szaktanári dicséretet vagy 5-öst nem kapott érte.
- De megszidta, amiért (kishitűségből) el sem akart menni és a felkészülési időszakban nem gyakorolt annyit, mint a társai.
- "Szorgalomból egyest érdemelnél"- ezt mondta a verseny eredményét látva
Hogy csak néhányat emeljek ki az égbekiáltó hülyeségei közül. Ha az igazgatónak ez bejön (ami ugye könnyen lehet), akkor negyedik után tényleg érdemes eljönni.
Mindenkinek köszönöm a hozzászólást,véleményt. Lehet,hogy úgy jött le soraimból,hogy a maximalizmus hajt.Nem a négyessel van bajom.Ha négyes a tudása (bármiből),hát négyes.De ő a matekot a szupererejének érzi,ezért világrengető számára,ha végül négyest kap. Tesz is érte, ügyes is. Megérdemelné,hogy ezt az osztályzat is tükrözze.
Amúgy az igazgatóhoz nem szívesen mennék,csupán azt mérlegelem,előhozakodjak-e a témával a tanárnőnél. Jelenleg a csendes elfogadás mellett voksolok,amit remélem,az igazságérzetem is enged majd.Leginkább csalódottságot érzek...de köszönöm,hogy írtatok.
Mindenkinek kellemes estét.
Bocs, de nem tudom kihagyni, éngyerekeim nem bírták csecsemőként (sem) a kicsit pontatlan éneklést sem. Azóta is fizikai fájdalmat okoz nekik a hamis hang. Van ám ilyen is. :)
Az meg, hogy az iskolában tanított mateknak mennyi köze van ezen praktikus ismeretekhez, ismét csak megérne egy misét. De talán összeadni meg kivonni még az is megtaanul, aki elvileg diszkalkuliás.
Az én gyerekem is ilyen (volt) :-) és alapvetően most is ilyen. Arra jött rá, hogy ha megtesz a felkészülésben és a számonkérések során mindent, ami tőle telik, akkor nyugodtan várhatja az eredményt. A legnagyobb segítséget az jelentette, amikor elsőre elkaszálták a forgalmi vizsgán. Összetört az egész -maximalista világa. Aztán rájött, hogy ez mégsem a világ vége. A legjobbakkal is előfordul (apa sem ment át elsőre, most meg szuper sofőr). Neki is joga van hibázni és javítani, mi pont ugyanolyan értékes fiatalnak tartjuk, szeretjük. Hasznos volt a saját bőrű tapasztalat, hogy egy bukás után is fel lehet állni.
(és sokkal lazábban állva a világhoz, így is kitűnővel és kitüntetéssel végzett)
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?