Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetés)

63300. Chelsey (válaszként erre: 63299. - Fba4dd6442)
2020. szept. 28. 13:00
Ha érdekli az informatika és van rá lehetőségetek megnézni a sulit, akkor én megnézném és kérdezősködnék is. A mai tanárhiányos helyzetben 24 szaktanárral rendelkezik a suli a honlapja szerint és ez nagyon jó. Az egyik szak szoftverfejlesztő és tesztelő. Ezeknek a módszertani alapjait jól át tudja adni az iskola - ebben nem lehet annyira lemaradni, ez nem változik évenként. Ha megtanul jól angolul, akkor minden mást - amit esetleg a suli nem tud naprakészen tálalni a gyerekek számára - a neten, fórumokon, online kurzusokon stb. meg tud szerezni bárki, akinek nem okoz gondot, hogy angolul férhető hozzá leginkább a keresett információ.
63299. fba4dd6442
2020. szept. 28. 12:41

Sziasztok

3.kerületi Bláthy Ottó Titusz Informatikai Technikumról van valakinek tapasztalata? 😊

63298. frozi
2020. szept. 28. 12:28
63297. fba4dd6442 (válaszként erre: 63292. - Mamaka123)
2020. szept. 28. 12:16

Szia 😊

Hol található ez a kérdőív? 😊 Csak úgy kíváncsiságból lehet kitöltjük. 🙈🤣

63296. levia (válaszként erre: 63295. - Levia)
2020. szept. 28. 12:10
Olyan érzésem volt, mintha egy határidős projektmunkát a fejlesztő az utolsó este dobott volna össze, hogy mégse érje szó a ház elejét.
63295. levia (válaszként erre: 63294. - Akinomuj)
2020. szept. 28. 12:08

Ahhoz hosszú a kérdőív, hogy érdekes legyen. Főleg az utolsó 8-10 kérdés gáz.

Ahhoz viszont rövid (vagy inkább kevés kérdést töltöttek bele), hogy alapos legyen.

Így konkrétan egy pofon a sz..nak.

63294. akinomuj (válaszként erre: 63293. - Eleonóra123)
2020. szept. 28. 11:23

Jaj, ne adj ötleteket!!!

Jó esetben a nyolcadikosok és szüleik átlátnak a szitát. Mert azért eléggé kilóg a lóláb.

63293. eleonóra123 (válaszként erre: 63292. - Mamaka123)
2020. szept. 28. 10:02

Lányomnál kihozta a rendszer a kreatív ágazatot bár minden kreatívos kérdésre nem volt a válasz. Megnéztem mit is javasolnak konkrétan, jót nevettünk. Asztalos, kárpitos. Gondolom mert szereti a természetet?

Persze ha nem csak kitölteni lenne kötelező hanem figyelembe is kellene venni a jelentkezéskor akkor nem lenne ennyire vicces.

63292. mamaka123 (válaszként erre: 63290. - Eleonóra123)
2020. szept. 28. 09:00

Ezen a kérdőíven jól szórakoztunk hétvégén mi is. A 9.-es fiamnak egész normális eredményt adott ki, 1. helyen gimivel, ahová jár is, bár érdekesnek tartom, hogy nem ajánl gimis tagozatokat, holott „általános” képzés már alig van (vagy az új NAT miatt már arra gondolnak, úgyis mindegy, tagozat vagy sem?).

Kipróbáltuk, mi van, ha mindenre „Így van”-t írunk, és (nemtől függetlenül) az alábbi eredményt kaptuk:

1. Élelmiszeripar, 2. Rendészet és közszolgálat, 3. Gimnázium, 4. Pedagógia (szakgimnázium), 5. Alkotóművészet (szakgimnázium), 6. Előadóművészet (szakgimnázium).

Ha tehát egy gyerek amolyan „Joker-típus” remek tanuló, kvázi minden érdekli, sportol is rendszeresem, de még bizonyalan, mire használja szuperképességeit, akkor elsősorban az élelmiszeriparban vagy a rendészet területén tudja kamatoztatni azokat? Érdekes. :)

Ellenben, ha mindenre „Nem így van”-t vagy „Nem tudom eldönteni”-t ír, akkor nem ajánl neki semmit… Az utóbbinál még érthető is talán, de a „Nem így van”-oknak nem kéne szintén valamerre orientálniuk a válaszokat?

63291. Chelsey (válaszként erre: 63290. - Eleonóra123)
2020. szept. 28. 08:53
Pont ezt magyaráztam a férjemnek, hogy akkor dobja fel elsőnek a gimnáziumot, ha a kérdések utolsó előtti részében "nem tudom eldönteni" válaszokat ad az ember minimum 4-5 kérdésre. Ha a kérdőívben mindenhol "igen/ nem" válaszokat adunk, akkor mindegy, hogy mit variálunk, szakgimnázium lesz a lista elején.
2020. szept. 28. 08:31

[link]

Erről pár napja beszélgettünk.

63289. Chelsey (válaszként erre: 63288. - VERA_A&B)
2020. szept. 27. 19:33
Nem mindenki vetette el alapból tudtommal, de folyamatosan figyelni kell a weboldalakat, mert senki nem tud biztosat mondani hónapokra előre. Ez egy ilyen év és örüljünk, ha a következő már jobb lesz :(
63288. VERA_A&B
2020. szept. 27. 17:50
Barataink most fognak 9.-be felvetelizni. Tudtok arrol, h barmely belvarosi gimiben hirdettek mar nyilt napot? ( Covid miatt tudjak, hogy nem valsz, de azert remenykednek...) Koszi!
63287. hampa (válaszként erre: 63284. - Levia)
2020. szept. 27. 13:59
Ez az egyik probléma a Kőrösivel. Matek átlag 3 és nincs is emelt eredményük. Pedig sok szempontból nagyon szimpatikusak és a nyelvi teljesítményük érettségin is erős.
63286. Chelsey (válaszként erre: 63285. - Levia)
2020. szept. 27. 08:50
Teljesen egyetértek megint. Adott esetben ki lehet használni egy duplázást, ha úgy alakul, de erre hajtani alapozni már az elején elég rizikós. Meg aztán azt a két tárgyat se pár hét alatt lehet elsajátítani olyan szinten, hogy emelt érettségin villantani lehessen vele.
63285. levia (válaszként erre: 63284. - Levia)
2020. szept. 27. 08:00
És persze tudom, hogy duplázással (a két felvételibe számító érettségi tárgy eredményét 2x-ve) is lehet élni, ekkor beleférhet az egyéni továbbtanulási esélyek rontása nélkül akár egy-két érettségi kettes is. De nem javasolnám senkinek, hogy erre építsen a középiskola kiválasztásakor.
63284. levia (válaszként erre: 63283. - Hampa)
2020. szept. 27. 07:50

Legelőször is nyilván a helyi lehetőségektől (a fővároson kívül nincs annyi variációs lehetőség, ha nem akar kolibackerülni a gyerek) és az adott család/gyerek elvárásaitól, céljaitól függ, hogy hol húzódik ez a határ.

Én két képzeletbeli vonalat húznék a gimik esetében úgy, hogy főleg kötelező tárgyakat (magyar (k), matek (k és e), töri (k), nyelv (k és e) nézem.

Ha ezek bármelyikénél hármas alatt van az átlag, akkor számomra az a gimi szóba se jöhetne, azt rossznak tartom.

Ha ezen tárgyak átlaga 4 fölött van, akkor már nem aggódnék, nekem ott húzódna a felső vonal. Ha lenne újra gimibe felvételizőm, akkor azon lennék, hogy az (álom)iskoláját ilyen intézmények közül jelöljük.

63283. hampa (válaszként erre: 63281. - Levia)
2020. szept. 27. 02:30
Mennyit gondolkoztam ezen tavaly... szerintetek milyen tantárgyi átlag számít már rossznak, mikor lehet azt mondani, hogy valószínűleg alacsony a színvonal az adott iskolában, ha egyetem a cél?
63282. Chelsey (válaszként erre: 63281. - Levia)
2020. szept. 26. 20:11

Így van ahogy mondod. Tényleg nem mindegy, hogy milyen eredményeket mutatnak úgy általában az ott tanulók. Nyilván lehet egy-egy kivétel, de azoknak extra energiát kell befektetniük, hogy a "lehúzó" közeg ellenére is jó eredményt produkáljanak.

Vajon miért vették ki a szakgimik eredményét? Mert csak?

63281. levia (válaszként erre: 63280. - Fba4dd6442)
2020. szept. 26. 17:04

Idén július előtt azt mondtam volna, hohy nézd meg az OH-n az iskola érettségi statisztikáját, ha a fiad egyetemre készül. Ugyanis onnan, ahol nagyon magas arányú a bukás és kb. vért kell izzadni egy sikeres emelt érettségihez az elég nehéz egyetemre menni. Sztem az érettségi statisztika egy középsuli egyik leginkább objektív mércéje.

Sajnos (erre) a szakgimire/technikumra nyár óta ezek az adatok már nem myilvánosak. (Szerencsére a gimik esetén még kereshetők.)

Az Ady-ét (2019/20 tanévi adatai még hiányoznak) kikerestem (görgess le a lap legaljára, onnan adja magát): [link]

63280. fba4dd6442
2020. szept. 26. 15:15

Sziasztok

8.kerületi Bókay János Középiskoláról van valakinek tapasztalata?

63279. Pangea76 (válaszként erre: 63275. - Chelsey)
2020. szept. 26. 12:55

Viszont 6-nal arra is figyelni kell h matek tagozat vagy esetleg természettudományos.. Emiatt a nyelv picit hátrább szorul annak, aki kéttannyelvűbe jár. Ott a szakmai tárgyakkal nekünk most 11 angol van, szemben egy hatosztályossal, ahol 3. Így bár sajnálom de nem váltottunk(vagyis nem sajnálom, mert a gyerekeim hatodikra már remekül tudtak angolul, filmet pl csak angolul néznek vagy olvasnak könyvet). Szerintem veszítettek volna ha azt otthagyják. Ráadásul középfokúval mennek gimibe ez sem elhanyagolható szempont.

Amúgy meg tényleg az ofőtől sok minden függ. Jobb helyeken azert össze tudja válogatni, hogy kivel tanulna szivesen..

A nyolcosztályost sokan inkább azért választják, mert a gyengébb Ált suliból mennének.. Ez is teljesen ertheto

63278. akinomuj (válaszként erre: 63265. - Remedios78)
2020. szept. 26. 11:01

Okos, talpraesett gyerekek jól boldogulnak 8 osztályosban. Ott azért nagyok közt megint ők a kicsik. Ha jó az ofő, nagyon jó csapatot tud építeni.

A hatosztályos váltás szerintem is jó középút. Igaz, a jelen helyzetben, éppen mivel nem általános, inkább cska a jobb képességűek vltanak, ami óhatatlanul ahhoz vezet, hogy ezek a hatosok jellemzően okos, motivált gyerekeket fogadnak be. Anna érdemes fontolgatni, akinél ez nem okoz majd önértékelésbeli krízist (nem ő lesz a legjobb, mint addig).

A 8. utáni váltásnak az előnyei azok, hogy tényleg nagyobb a gyerek, akár utazhat messzebre, és vannak nyekes osztályos, ami egy ingyen nyelvtanfolyam egy évig - ha jó helyre kerül.

Enyéim eddig 6. és 8. után mentek el, mindegyik jó döntésnek bizonyult. A kicsi sem akart 4. után elmenni, pedig fölvették - még nem érett a váltásra, az utazásra.

63277. akinomuj (válaszként erre: 63276. - Eleonóra123)
2020. szept. 26. 10:57

Én úgy tudom, sok iskolában kvázi "versengés" folyik a jó szaktanárokért az ofők közt. Egy tapasztalatlanabb, kevésbé "befolyásos" ofőnek bizony maradhatnak a kevésbé jók.

Van, ahol nagy gáz esetén a szülők el tudják érni az igazgatónál a tanárváltást.

És van, ahol nem,. Ilyenkor mérlegelni kell, hogy mi éri meg jobban.

Kifoghat az ember remek, jó hírű iskolában is pocsék gárdát. Vagy pocsék ofőt, jó tanári gárdával.

Nem is beszélve arról, hogy az osztály összetétele végképp lutri.

63276. eleonóra123 (válaszként erre: 63274. - Remedios78)
2020. szept. 26. 10:10

Ez egy gyakori válasz iskolaelhagyóknál. Magam is gyakran mondtam. De azért... Mitől jó egy iskola?

A tanárokat ki osztja be? A vezetőség nincs tisztában a tanerők képességeivel? Nem lehet odafigyelni arra hogy ne ugyanannak az egy osztálynak jusson csupa gyengébb/tapasztalatlanabb tanár? Szerintem az baj ha az iskolába felvesznek sok-sok jó képességű gyereket, ígérnek nekik sok szépet és aztán nem figyelnek erre. Nem jó az iskola ha erről csak a szerencse dönt.

63275. Chelsey (válaszként erre: 63273. - Pangea76)
2020. szept. 26. 09:57
Igen, talán a hatodikos váltás lenne a legjobb mindenkinek. Persze csak akkor, ha 12 után lennének a szakmai képzések. Megjegyzem az sem ördögtől való, hiszen akkor már csak a szakmai tárgyakra lehetne fókuszálni, mert meglennének az alapok. A mai világban a korábbinál talán még fontosabb lenne, hogy jó alapokat kapjon mindenki, hiszen manapság már az élethosszig tartó tanulás követi az iskolás időszakot - még akkor is, ha nem vált szakmát. Ráadásul az élet minden területén olyan gyors változások mennek végbe, hogy azt követni csak azoknak van esélyük, akik "tanultabbak". Szóval én inkább tenném kötelezővé a 18 éves tankötelezettséget, minthogy csökkenteném a korhatárt. Persze, ennek vannak mindenféle vonzatai, ami nem mindenkinek jár azonnal előnnyel. Így aztán legalább akkor ellentáborom lenne, mint támogatottságom. Úgyhogy nem fogok ezzel kampányolni :D
63274. Remedios78 (válaszként erre: 63273. - Pangea76)
2020. szept. 26. 09:56
Igen most a kornyekunkon levo 8 osztalyosban 32bol csak 15en maradtak az eredeti osztalybol 8.utan. De azt mondjak az erintettek, hogy nem az iskolai olyan rossz, hanem annak az osztalynak a tanarai jottek ossze rosszul.
63273. Pangea76 (válaszként erre: 63267. - Remedios78)
2020. szept. 26. 09:19
Amit még én látok. Ha a nyolcosztályos suli nem igazán jó, nyolcadikra szétesik az osztály és a jobbak ugyanúgy váltanak, mivel sok sok szuper suli közül válogathatnak. Hatosoknál ez azért ritkább. Hatos nagyon sok jó van, mint iskolatípus szerintem a legjobb, jókor van a váltás. A gyerek önállóan dönt h hova szeretne menni
63272. patszi (válaszként erre: 63267. - Remedios78)
2020. szept. 26. 09:14
8 évfolyamosat én sem ajánlom,a nagyobbik abba jár, a kisebbemet felvették de nem engedtem. Hasonló negatív tapasztalatok, mint amit Eleonóra123 szuperül összefoglalt. Kicsi fiam most 6.-os általánosban,semmiről nem maradt le,de az önbizalma és önértékelése megmaradt, így még jobban teljesít (matekversenyeken),mint a bátyja az elitsuliban. Most 6.osztályoson dilemmázok 6 osztályoson,de vidéken csupán 1 sanszunk van, megnézzük...
63271. eleonóra123 (válaszként erre: 63270. - Remedios78)
2020. szept. 26. 09:13
Szigetszentmiklóson található.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook