Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Nem feszíted túl. Mi a fiammal már meglestük az emelt szintű kémia érettségit, tudjuk, hogy nem gyalog galopp, ezért is morgolódok miden óraszám-elvétel miatt.
Köszi a linket, feltétlenül elolvasom.
Akinomuj, neked figyelmedbe ajánlom, nosztalgiából. :-)
És ahogy emésztem a benne olvasottakat, mégis azt ajánlom, hogy feltétlen olvassa el mindenki, aki most készül vagy épp kezdi a természettumányos tagozatot.
"A diákok 10. osztály végén - mint ahogy már eddig is - úgy fogják fakultációnak választani a kémiát, hogy nincsenek tudatában, milyen követelményeket kelk a semmi után teljesíteni" "...a diák az első félévben fog szembesülni azzal, hogy mi mindent kellene igen nagy sebességgel megtanulnia és begyakorolnia.""így a diákok jó jegyekkel eljutnak az érettségiig úgy, hogy valójában nem készültek fel arra." És így tovább.
Szerintem hasonló lesz a helyzet (talán kisebb mértékben) a többi ttud tárgynál is. :-((
... amit ez a ...
Autokorrektor...
A szeptemberi számban is van egy igen plasztikusan megírt, a kémiatanítás helyzete és eredményessége miatt kesergő cikk Villányi tanár úr tollából (254-255 oldalak). (Az idei kémia érettségik javításakor nyert sanyarú tapasztalataival kezd és az iskolai rangsorokkal meg a tagozatok létével és feltölthetőségével folytatja) Eredetileg nem akartam túlfeszíteni a húrt, de aztán mégis belinkelem a cikket. Max akit nem érdekel, nem nyitja meg. ;-)
Ha kicsit mélyebben érdekel Téged vagy mást, miként is alakul az új NAT a kémia viszonya: az alábbi linken elérhető folyóirat 290-92. oldalain olvasható erről egy cikk. ("A hazai tanulók 95%-a egyáltalán nem érintett a kémiaérettségiben.").
Nem mellesleg ez a lapszám most leginkább csupa olyan témát hoz, ami ezt a 95% is - akár élvezettel - be tud fogadni.
Nekünk a régi óraháló szerint 8 angol, 5 német, 4 kémia, 4 matek, 2 biosz, 2 magyar volt tavaly, idén 4 angol, 4 német, 4 kémia, 3 matek, 2-2-2 biosz, földrajz, fizika, történelem, 3 magyar. Plusz a töltelék.
Kémiából nagyon sokat haladtak, abban már segíteni sem tudok, olyan szinten járnak. A matek tanárfüggő. A másik csoportban rohan a tanárnő a tananyaggal, de vmi szülői tiltakozás is volt a túl gyors tempó miatt. A mi tanárunk lassan, alaposan halad, nekünk egy kicsit túl lassan is, de beszéltem vele, azt mondja, ha a gyerek mégis úgy dönt, fel tud készülni emelt szintű érettségire is.
A fiam németet tanult 8 évig emelt óraszámban, ezért az angolt kezdő csoportban indította (bár pötyögött kicsit, mert az általános suliban 7-8-ban volt ingyen választható nyelvóra a másik nyelvből), hát, az annyira nem volt jó. Főleg, mivel márciustól az online oktatás miatt a heti 8 órából heti 2 lett. (A többi tárgyat elég rendesen megtartották, nem értem, miért ezt nyirbálták le, illetve, a hivatalos magyarázatot tudom: az érettségizők voltak előnyben, de akkor a többi tárgyat miért tanították rendesen...). Most még jobban lelassultak a heti 4 óra miatt, ráadásul 2 dupla óra, tehát csak heti 2 alkalom. Mindegy, angolul mindenki megtanul előbb-vagy utóbb, de már látom, hogy ezt nem lehet csak az iskolára bízni. Én pl. angoloztam vele nyáron, nyelvtanból sokkal előbbre tart a többieknél.
Németből a leghaladóbb csoportba került, viszont még most is olyat nyelvtani anyagot vesznek, amit általánosban már tanult. Azért a szókincse fejlődik és jár hozzá külön tanár, készül a nyelvvizsgára.
Az infot nem tudom, miért erőltetik. Az szép elképzelés, hogy majd tanulnak statisztikai módszereket pl., de a sulinak csak Access-e van, azt ma már senki sem használja, a kutatásban, cégeknél SPSS-t, Statista-t használnak, de ezek drága programok, nem hiszem, hogy lesz rá pénz a közoktatásban.
Szia! 11angol+6masodik nyelv. 2biosz es 2kegy van, 2matek, 3info. Kesobb max 4-4oranyit lehet fakultalni bio-ke-bol, es ugy szamoltam, hogy kijom az eredetileg meghirdetett oraszam. Valtozas, h 3even at lesz info. Szerencsere a 6matek maradt 12.-ben, viszont lecsokkent az iden es meg 1 evben :-(
Angol kettan multtal a legerosebb csop.ba kerult, a fiatal tanarno hasit, zsenialis, porog, jol tanit, kiejtese kb anyanyelvi. Gyerekem szerint jobb tanar, mint a kettanos altalanosban voltak. Viszont ha jol hallottam, mas angol csoportokat tobb tanar is tanit, ami sztem jo: valaki biztos bevalik a gyerekeknek egyenfuggoen.
Nektek hany nyelvi oratok volt tavaly; es most?
Levia, szeptember 7. 17:50
Casio fx 991 ce x
ui: és a 17 hogyan oszlik meg a 2 nyelv között?
egyébként én is úgy gondolom, hogy a heti X órától nem feltétlenül lesznek jobbak nyelvből.
be is kell fogadni, le kell ülepedni, főleg a nyelvtannak, és az sem mindegy, milyen a tanár
egy jó nyelvtanár egy óra alatt tud annyit haladni, mint más 5 óra alatt, de ez nyilván szerencse kérdése, kihez kerülnek
a kémia csak heti 2? nincs is KEGY? (dupla kémia, amikor csak kísérleteznek)? később hogyan alakul a kémia óraszám, tudjátok már?
Szia! Mi nem nulladikosok, vagyunk, hanem már elsősök. Vagyis 9, ezt még nem szoktam meg. :-) A 0. év még a régi óraháló szerint ment és ha jól értettem az ofőt, ők amolyan köztes évfolyamként kicsit változnak, de nem annyira, mint az utánuk jövők. Köszi, nekem is megvan a régi változat, de már nem sokra megyünk vele, inkább a jövőt szeretnénk ismerni, de az még alakul....
(a lányom is érdeklődik a suli és a biosz-kémia tagozat iránt, azután meglátjuk, milyen lesz a felvételije...)
Nem értem miért csökkentették a matekot és a term.tud. tárgyakat. Aki ilyen szakra megy, nyilván nem véletlenül teszi. A nyelvvizsgához meg szerintem nem feltétlenül szükséges a heti tizenx óra.
Nem ellenetek beszélek, félre ne érts!
Igen, tudom. Lányom nem is jelentkezett a Telekibe.
Egyik oszt.társ Teleki/Kölcsey között vacillált de az utóbbit írta első helyre és fel is vették. Szerintem jól döntött.
Tegnap a kérdőíven szuttyogtam, ezért elmaradt, hogy reagáljak az új NAT-os kérdésekre, pedig akartam.
A nagyobbikom biosz-kémia tagozatra jár, 5 évfolyamos, tehát tavaly hivatalosan nulladik évfolyam volt, most 9.-es. Amikor kijött az új NAT, többen érdeklődtünk, hogy velük mi lesz. Az első infók szerint rájuk nem vonatkozott volna, de idén az órarendből kiderült, hogy de igen. Csökkent a biológia, a nyelv, szerintem a matematika is, de ígéret van rá, hogy a további évfolyamokon visszatérünk az eredeti órahálóhoz, csak most a plusz info miatt (ami már nem lett volna nekik, mert 0.-ban sok volt), nem tudták másképp megoldani. Nem örülünk, de ez van. A nem tagozatos osztályokban viszont tényleg nagyon lebutítják a természettudományos tárgyakat, de hogy hogyan, arról senkinek, a szaktanároknak sincs infója, mert csak az idei tankönyvek és tananyagok készültek el.
Mivel ők speciális könyvekből tanulnak a biosz-kémián, ezért a tananyag különösebben nem változott, a földrajz tanár jelezte, hogy az új NAT szerint tanít, de nem tudom, ez pontosan milyen változást jelent. A fizika tanárjuk jó értelemben vett öreg tanár, ezért a saját szája íze szerint tanít. A történelem miatt féltünk, mert a fiam fura huzalozása miatt egyszerre érdeklik a term. tudományok és a töri és katasztrófa az új könyv, de a tanárnőjüket különösebben nem érdekli, hogy volt vmilyen változás. A könyvet még nem nyitották ki, kronológiáról, címertanról tanultak, most az írás történetével foglalkoznak éppen. Kicsit fura tanárnő, de alaposnak tűnik. Örülnék, ha mások is megosztanák az "élményeiket", ha 9-es csemótájuk van.
Én is rosszakat hallottam a Telekiről más-más, egymást nem ismerő, más-más szakosoktól.
Ennek ellenére lányom osztályából vagy öten mentek oda 2 boiosz, 1 humán 1 nem tudom milyen szakra.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?