Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetés)

63510. lamme
2020. okt. 12. 13:52
Nagyobbik lányom most kezdte második nyelvként a németet, angol után. "Lekopogom", de neki egyelőre nagyon tetszik, talált benne logikát, élvezi. Bízom benne, hogy így marad :) Nekem is több nyelvtanár ismerősöm mondta, hogy szerencsésebb először németet tanulni és azután az angolt, de nálunk általánosban nem is volt más lehetőség az angolon kívül.
63509. levia (válaszként erre: 63508. - Borian)
2020. okt. 12. 13:33
Ugyanakkor pedig, ha bejön a német nyelv és a pálya/gimi választás, akkor megvan az előny. Azoknak a keveseknek.
63508. Borian (válaszként erre: 63507. - Levia)
2020. okt. 12. 13:18
sajnos ez is igaz. 8 évvel korábban az ember még nem bújja a felvételi tájékoztatókat, hogy szembesüljön vele, bizonyos értelemben erősen lekorlátozta magát. :-(
63507. levia (válaszként erre: 63506. - Borian)
2020. okt. 12. 12:52
Jaja, a német, mint első nyelv méltánytalanul keveseknek jön be igazán. És az ovi után persze nem is gondolja a jószándéktól vezetett szülő, hogy mennyivel nehezíti meg a sarja sorsát a továbbtanuláskor azzal, hogy nem angolra íratja be.
63506. Borian (válaszként erre: 63501. - Chelsey)
2020. okt. 12. 12:13

Na, én azért választottam nekik az általánosban első nyelvnek, mert sok embert ismerek, aki akár felnőttként német után jól megtanult angolul, de fordítva nem igen látok példát. Még a nyelvzseni férjemnek is beleakadt a bicskája, pedig még magyarul is szépen megtanult. :-)

Na, kaptam ezért már mindent a gyerekeimtől, mert az angolosaknak könnyű, meg mindenki 4-es, 5-ös, bezzeg a német... Viszont mostanra a fiam megszerette a németet és jól is halad, az angol meg valóban könnyen megy utána.

Rossz tanárt sajnos bárhol ki lehet fogni, neki kettő van a tanári karból, ami elég jó arány. Sajnos az angol pont az egyik, de ezt tudom pótolni vele.

63505. akinomuj (válaszként erre: 63504. - Levia)
2020. okt. 12. 12:02

Igen.

Lehet, hogy nagyszerű kolléga, kedves, együttműködő, de... kezdjük sejteni, miért nem ment ebbe az osztályba SENKI a saját általánosból.

Az Istvánban viszont csúcsszuper ofő (és tanár) jutott ennek az évfolyamnak (személyesen ismerem őket).

De ha a fiam egy évvel fiatalabb lenne, akkor is jól járt volna - a nagy ofőjével.

63504. levia (válaszként erre: 63503. - Akinomuj)
2020. okt. 12. 11:32

És arról az osztályról beszélsz, ahol a korosztályuk (bizonyos szempontból) legkiválóbb koponyáit vadászták össze. Akik igazán taníthatók lennének akár nyelvre is.

A tragédia nyelvtanár ofő említése igen rossz emlékeket ébresztett. Átérzem. Sajnos, hogy van ilyen.

63503. akinomuj (válaszként erre: 63502. - Chelsey)
2020. okt. 12. 11:23

Szerintem ajándék a nyekes év, ingyen nyelvtanfolyam. ha a gyerek odateszi magát és nem felejt el tanulni.

Aki nálunk ilyenre ment, neki nagyon bejött.

Fazékban viszont lutri: nagyfiamnak remek angol nyelvtanára volt (ofő), a kisebbiknek szintén ofője a nyelvtanár, és tragédia. És még csak szabadulni sem fogunk tudni tőle. Na, nála lehet, hogy szégyenszemre külön fizetni kell majd azért, hogy rendesen megtanuljon angolul. Pedig a heti 3 óra bőven elég lenne, jó a feje és a nyelvérzéke is. De egy évben 4 leckét haladtak. Négyet!!!!

63502. Chelsey (válaszként erre: 63500. - Denali)
2020. okt. 12. 11:04
Valóban nehéz sima gimis osztályokat találni, éppen az egyik anyuka panaszkodott emiatt tavaly a felvételi előtt. Aztán végül angol nyek-re ment a fia és nagyon jól érzi magát. Viszont sokaknak azért nem tetszik a nyelvi előkészítős osztály, mert olyan, mintha kihagynának egy évet a suliból. Hallottam olyan szülőt, aki panaszkodott, hogy az angol nyek-en úgy ellustult a gyereke, hogy a rákövetkező évben nem tudott ráhangolódni, hogy megint tanulnia kell(ene) rendesen és rettenetes eredménnyel zárta a kilencediket. Aztán ki tudja, ha nincs a nyek, akkor se biztos, hogy jobb lett volna neki.
63501. Chelsey (válaszként erre: 63499. - Borian)
2020. okt. 12. 11:00

Manapság még nem igazán látható (nekünk legalábbis), hogy milyen szakmák lesznek akár 10 év múlva. Egyre inkább elmosódnak az éles határok a tudományok között, új multidiszciplináris területek jönnek létre. Úgyhogy nem feltétlenül kell még kőbe vésni semmit. De az igaz, hogy valamit azért kell tanulni.

Ami a németet illeti, picit tartok tőle én is, mert az angol után sokaknak nem jön be. Ezért azt tervezem, hogy nyáron szánunk rá időt, hogy ne a gimiben döbbenjen rá a gyerek, hogy ő ezt nagyon nem akarja :)

63500. Denali (válaszként erre: 63497. - Chelsey)
2020. okt. 12. 10:40
Így vagyunk valóban, angolt meg úgyis meg kell valamikor tanulni rendesen, erre pont jó alap egy nyelvosztály, aztán majd egy külföldi nyári munka ráerősít remélhetőleg. Általános gimnáziumi osztályok már nem is igazán vannak, ezért a sporttagozat a mentőöv, úgyis igazolt sportoló.
63499. Borian (válaszként erre: 63497. - Chelsey)
2020. okt. 12. 08:04

Na igen, az angolt könnyű szeretni, de a német nem hagyja könnyen megszerettetni magát. :-)

Nem tudom, emlékszel-e, de mi a fiammal sokkal nyűglődtünk, mert felvették a Karinthyba, ászlóba, Apáczai humánra, végül az döntött, hogy beírtam a kémia-biosz emeltet, és a László előkelő helyen állt, a barátnőm fia pedig előző évben került be csont nélkül a Corvinusra onnan, és e kettő között ingadozik a gyerek: közgazdász vagy orvosi. Mindkettőhöz van tehetsége, érdeklődése is. És valóban, a szülői hatás: közgazdász anyuka és másoddiplomában szintén közgazdász apuka elcsípett beszélgetései nyomán félelmetes gazdasági érzéke van: részvény árfolyamokat, állampapírokat, devizaárfolyamot böngész, hogy hová fektesse be a 200 000 forintját, hogy gyarapodjon. :-)

Én inkább az orvosira terelném, szerencsére a tanárai szerint tehetséges abban az irányban is.

63498. Chelsey
2020. okt. 12. 07:32

Mit találtam? Mondjuk, annyira nem csodálkoztam el rajta, mint a kutatók :)

"Kutatásunk megmutatta, hogy a szülői hatás az egyik legerősebb tényező a diákok matematikatanulásában, valamint feltárta a pozitív és igazságos oktatási környezet fontosságát, különösen a középiskolában" – idézte Danielle Evanst, a tanulmány első szerzőjét az egyetem közleménye. forrás: [link]

63497. Chelsey (válaszként erre: 63496. - Borian)
2020. okt. 12. 07:23

Az jól jött le, szerintem. Csak ugye ezekből kötelező érettségizni. Matekból már most sejtheti, hogy nem valószínű, hogy bevállalná az emeltet belőle. Nyelvből meg erős és egyelőre az a kapaszkodójuk, úgyhogy abból mehet az emelt, mert az emeltet se lehet kikerülni a továbbtanulás miatt.

Aztán lehet, hogy csak magamból indulok ki. A fiam hetedikes még nem lehet látni, hogy melyik az a tárgy az angolon kívül, amiből átlagfeletti a kötődése és a teljesítménye. Matekból nem rossz, de nem aki könnyedén megír egy felvételit pár pont veszteséggel. Ezért nagyon csodálkoznék, ha később az emelt matek mellett döntene.

63496. Borian (válaszként erre: 63493. - Chelsey)
2020. okt. 12. 07:01
Bocsi, nekem az jött le, hogy még nem tudják annyira az irányt.
63495. Chelsey (válaszként erre: 63494. - Denali)
2020. okt. 11. 22:45
Kb. két hetet töltöttem koleszban, nekem nem jött be. Jobban szeretem a saját szabályaimat :D
63494. Denali (válaszként erre: 63493. - Chelsey)
2020. okt. 11. 22:29

Pontosan :)

És Boriannak is igaza van, mert a Lászlóban nagyon szerteágazó osztályok vannak, de matekos is van, ami viszont felfelé húzza. Osztályonként lenne még érdekesebb ez a statisztika, de olyannal még nem találkoztam. Matekból egyébként jobb a lányom mint magyarból, de nem igazán érdekli. Gőze sincs mit akar gimi után, de a nyelvvel nem tesz rossz lóra szerintem, így próbálunk arra fókuszálni és nyerni 4 évet. Addigra csak kitalálja merre tovább. Továbbtanulás és koleszos élet mindenképp, mert hallotta tőlem milyen szép éveket töltöttem én is ott :)

63493. Chelsey (válaszként erre: 63492. - Borian)
2020. okt. 11. 20:47
Ha jól értem, Denali nem általában nézte az átlagot, hanem a matek közepet és az emelt angolt hasonlította össze a többiekével. Feltételem azért azokat, mert úgy gondolja, hogy matekból nem vállalnák az emeltet, viszont angolból meg igen.
63492. Borian (válaszként erre: 63491. - Denali)
2020. okt. 11. 20:43
Sima érettségi átlag nem sokat mond, ha tudod, merrefelé szeretne majd menni, inkább azokat a tárgyakat nézzétek. A László azért is cseles, mert van pár nagyon tanulós osztály, de a tömkom, rajz nem annyira, ezért átlagokból nehéz megítélni.
63491. Denali (válaszként erre: 63490. - Denali)
2020. okt. 11. 18:10
Érettségi átlag alapján is a Karinthy sokkal magasabb kategória mint a Szent László vagy a Kossuth. Ez utóbbi suli azért tetszik, mert könnyebb bekerülni, de az érettségi átlag majdnem Szent László szint. Matek közép és angol emelt, amit néztem. Kossuth 76+70, László 74+75, Karinthy 87+86.
63490. Denali (válaszként erre: 63489. - Aquarius76)
2020. okt. 11. 18:02
Az lenne a legközelebb nekünk, de az tuti tanulós kategória, HVG 11. hely, kedves leányom élből elutasítja és valóban nem neki való a hajtós suli. Pedig indul fél osztály emelt angol, és 80% kell oda is kb, ami akár össze is jöhetne...
63489. Aquarius76 (válaszként erre: 63487. - Denali)
2020. okt. 11. 17:54

A Karinthy esetleg? Úgy tudom ott is van 4 évfolyamos osztály.

Vagy az is a nagyon tanulós gimik közé tartozik?

Ismerősöm gyereke jár oda, mellette sportol is. Ő szereti a gimit úgy tudom.

63488. Denali (válaszként erre: 63485. - Akinomuj)
2020. okt. 11. 17:42
Köszi Neked is a segítséget! Veres Pálnéra ránézek, az valamiért nincs a listánkon. Lehet ott is csak 4+1es osztály van, és nincs emelt angol osztály...
63487. Denali (válaszként erre: 63484. - Aquarius76)
2020. okt. 11. 17:39
Köszi az ajánlásokat, mindkettő fent a listán, de jelenleg nem preferált. Kölcsey 70perc BKV-val, illetve ott a 4+1 az összes nyelvi osztály, amit nem szeretnénk (szintén lustább gyereknél láttam mennyit izzadt az 1 év csak nyelvtanulás után, mire visszaszokott, hogy megint 10 tantárgyat kell tanulni egyszerre, illetve rengeteget felejtett is, az egész 9. év küzdelmes volt), de a sport osztály be lesz írva a végére. Szent László volt a cél korábban, de hallott róla barátnő tesójától, hogy azért ott tanulni kell rendesen, így már nem akar oda menni. :( Eleve necces, kb 80% kellene az emelt angolos osztályhoz, ő meg 30-40 között ír, amellé szuper szóbeli kéne. Mindenesetre ez is rajta lesz a listán, aztán meglátjuk, még márciusig sok minden változhat.
63486. akinomuj (válaszként erre: 63480. - Pangea76)
2020. okt. 11. 15:06

Tavaly nagyon feküdt neki a szövegértés, többször is olvasta a könyvet, amiből kivették. Szóval nem vonnék le messzemenő következtetéseket.

De igen, persze, igyekezni fog, készülni is fog.

Csak hát egyrészt nem lehet tudni, élesben ott és akkor hogy szerepel (nyilván kívánom, hogy ügyes és sikeres legyen), másrészt nem akarom fölélőni, mert az adott teljesítményt hosszú távon kell nem extrém erőfeszítéssel hoznia. ismerek olyan E5-be járót, aki utolsóként került be hatos osztályba, és a hármasért is küzd egyes tárgyakból. Azért az nem az igazi.

Nem, lányom, az nincs. Azt majd hoznak a házhoz (bár ki tudja).

63485. akinomuj (válaszként erre: 63479. - Denali)
2020. okt. 11. 15:02

Mi meg pont Buda déli csücskén, szóval nem hinném, hogy nagyon átfednének az iskolák. :-(

Négyesben a közelben a Jóska jön szóba, de elérhető a Petőfi, a Móricz is, belvárosban a Veres Pálné. Annyira nem néztem körül 4-es gimiknél. Leövey-be mentek innen, építésznek bekerült onnan is ismerős. csak az már sok utazás.

63484. Aquarius76 (válaszként erre: 63479. - Denali)
2020. okt. 11. 14:28
Szia! Kölcsey nem került képbe nálatok? Elmondasuk szerint náluk erős a nyelvtanítás. Lányomnak az volt a 2. helyen jelölt gimi, de nem oda ment mert felvették az első helyen jelölt Szt. Lászlóba. Egyébként ott van angol szakos osztály is.
63483. Chelsey (válaszként erre: 63482. - Levia)
2020. okt. 11. 13:24
Dehogy unjuk (legalábbis én nem)! Ez ráadásul még érdekes akár nekünk is érdekes lehet. Köszi :)
63482. levia
2020. okt. 11. 09:44

ugye nem unjátok...

7-8.ÉVFOLYAMOS TANULÓK XXVIII. ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM

TANULMÁNYI VERSENYE (áltsulisok és kisgimisek egyaránt indulhatnak)

Téma: Magyarország története 1703-1900, egyetemes történelem 1700-1900.

[link]

63481. levia (válaszként erre: 63470. - Borian)
2020. okt. 10. 22:37
De nagyon is lehetséges. Szemfüles vagy. :-)

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook