Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Na, én azért választottam nekik az általánosban első nyelvnek, mert sok embert ismerek, aki akár felnőttként német után jól megtanult angolul, de fordítva nem igen látok példát. Még a nyelvzseni férjemnek is beleakadt a bicskája, pedig még magyarul is szépen megtanult. :-)
Na, kaptam ezért már mindent a gyerekeimtől, mert az angolosaknak könnyű, meg mindenki 4-es, 5-ös, bezzeg a német... Viszont mostanra a fiam megszerette a németet és jól is halad, az angol meg valóban könnyen megy utána.
Rossz tanárt sajnos bárhol ki lehet fogni, neki kettő van a tanári karból, ami elég jó arány. Sajnos az angol pont az egyik, de ezt tudom pótolni vele.
Igen.
Lehet, hogy nagyszerű kolléga, kedves, együttműködő, de... kezdjük sejteni, miért nem ment ebbe az osztályba SENKI a saját általánosból.
Az Istvánban viszont csúcsszuper ofő (és tanár) jutott ennek az évfolyamnak (személyesen ismerem őket).
De ha a fiam egy évvel fiatalabb lenne, akkor is jól járt volna - a nagy ofőjével.
És arról az osztályról beszélsz, ahol a korosztályuk (bizonyos szempontból) legkiválóbb koponyáit vadászták össze. Akik igazán taníthatók lennének akár nyelvre is.
A tragédia nyelvtanár ofő említése igen rossz emlékeket ébresztett. Átérzem. Sajnos, hogy van ilyen.
Szerintem ajándék a nyekes év, ingyen nyelvtanfolyam. ha a gyerek odateszi magát és nem felejt el tanulni.
Aki nálunk ilyenre ment, neki nagyon bejött.
Fazékban viszont lutri: nagyfiamnak remek angol nyelvtanára volt (ofő), a kisebbiknek szintén ofője a nyelvtanár, és tragédia. És még csak szabadulni sem fogunk tudni tőle. Na, nála lehet, hogy szégyenszemre külön fizetni kell majd azért, hogy rendesen megtanuljon angolul. Pedig a heti 3 óra bőven elég lenne, jó a feje és a nyelvérzéke is. De egy évben 4 leckét haladtak. Négyet!!!!
Manapság még nem igazán látható (nekünk legalábbis), hogy milyen szakmák lesznek akár 10 év múlva. Egyre inkább elmosódnak az éles határok a tudományok között, új multidiszciplináris területek jönnek létre. Úgyhogy nem feltétlenül kell még kőbe vésni semmit. De az igaz, hogy valamit azért kell tanulni.
Ami a németet illeti, picit tartok tőle én is, mert az angol után sokaknak nem jön be. Ezért azt tervezem, hogy nyáron szánunk rá időt, hogy ne a gimiben döbbenjen rá a gyerek, hogy ő ezt nagyon nem akarja :)
Na igen, az angolt könnyű szeretni, de a német nem hagyja könnyen megszerettetni magát. :-)
Nem tudom, emlékszel-e, de mi a fiammal sokkal nyűglődtünk, mert felvették a Karinthyba, ászlóba, Apáczai humánra, végül az döntött, hogy beírtam a kémia-biosz emeltet, és a László előkelő helyen állt, a barátnőm fia pedig előző évben került be csont nélkül a Corvinusra onnan, és e kettő között ingadozik a gyerek: közgazdász vagy orvosi. Mindkettőhöz van tehetsége, érdeklődése is. És valóban, a szülői hatás: közgazdász anyuka és másoddiplomában szintén közgazdász apuka elcsípett beszélgetései nyomán félelmetes gazdasági érzéke van: részvény árfolyamokat, állampapírokat, devizaárfolyamot böngész, hogy hová fektesse be a 200 000 forintját, hogy gyarapodjon. :-)
Én inkább az orvosira terelném, szerencsére a tanárai szerint tehetséges abban az irányban is.
Mit találtam? Mondjuk, annyira nem csodálkoztam el rajta, mint a kutatók :)
"Kutatásunk megmutatta, hogy a szülői hatás az egyik legerősebb tényező a diákok matematikatanulásában, valamint feltárta a pozitív és igazságos oktatási környezet fontosságát, különösen a középiskolában" – idézte Danielle Evanst, a tanulmány első szerzőjét az egyetem közleménye. forrás: [link]
Az jól jött le, szerintem. Csak ugye ezekből kötelező érettségizni. Matekból már most sejtheti, hogy nem valószínű, hogy bevállalná az emeltet belőle. Nyelvből meg erős és egyelőre az a kapaszkodójuk, úgyhogy abból mehet az emelt, mert az emeltet se lehet kikerülni a továbbtanulás miatt.
Aztán lehet, hogy csak magamból indulok ki. A fiam hetedikes még nem lehet látni, hogy melyik az a tárgy az angolon kívül, amiből átlagfeletti a kötődése és a teljesítménye. Matekból nem rossz, de nem aki könnyedén megír egy felvételit pár pont veszteséggel. Ezért nagyon csodálkoznék, ha később az emelt matek mellett döntene.
Pontosan :)
És Boriannak is igaza van, mert a Lászlóban nagyon szerteágazó osztályok vannak, de matekos is van, ami viszont felfelé húzza. Osztályonként lenne még érdekesebb ez a statisztika, de olyannal még nem találkoztam. Matekból egyébként jobb a lányom mint magyarból, de nem igazán érdekli. Gőze sincs mit akar gimi után, de a nyelvvel nem tesz rossz lóra szerintem, így próbálunk arra fókuszálni és nyerni 4 évet. Addigra csak kitalálja merre tovább. Továbbtanulás és koleszos élet mindenképp, mert hallotta tőlem milyen szép éveket töltöttem én is ott :)
A Karinthy esetleg? Úgy tudom ott is van 4 évfolyamos osztály.
Vagy az is a nagyon tanulós gimik közé tartozik?
Ismerősöm gyereke jár oda, mellette sportol is. Ő szereti a gimit úgy tudom.
Tavaly nagyon feküdt neki a szövegértés, többször is olvasta a könyvet, amiből kivették. Szóval nem vonnék le messzemenő következtetéseket.
De igen, persze, igyekezni fog, készülni is fog.
Csak hát egyrészt nem lehet tudni, élesben ott és akkor hogy szerepel (nyilván kívánom, hogy ügyes és sikeres legyen), másrészt nem akarom fölélőni, mert az adott teljesítményt hosszú távon kell nem extrém erőfeszítéssel hoznia. ismerek olyan E5-be járót, aki utolsóként került be hatos osztályba, és a hármasért is küzd egyes tárgyakból. Azért az nem az igazi.
Nem, lányom, az nincs. Azt majd hoznak a házhoz (bár ki tudja).
Mi meg pont Buda déli csücskén, szóval nem hinném, hogy nagyon átfednének az iskolák. :-(
Négyesben a közelben a Jóska jön szóba, de elérhető a Petőfi, a Móricz is, belvárosban a Veres Pálné. Annyira nem néztem körül 4-es gimiknél. Leövey-be mentek innen, építésznek bekerült onnan is ismerős. csak az már sok utazás.
ugye nem unjátok...
7-8.ÉVFOLYAMOS TANULÓK XXVIII. ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM
TANULMÁNYI VERSENYE (áltsulisok és kisgimisek egyaránt indulhatnak)
Téma: Magyarország története 1703-1900, egyetemes történelem 1700-1900.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?