Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Mik ezek a mentor programok? Lányom nemrég még odajárt, de ilyenről nem hallott.
Viszont 9.-esként már bent felvételin.
Lehet hogy erre van kitalálva. Ez nálunk is megtörtént, hogy valahol lepontozták. Nyilván nem oda ment. A lényeg hogy ahol kikötött ott jól érzi magát. A többit elengedtem/elengedtük. Annál is inkább mert lehet hogy a tesónak meg pont az a suli jön majd be, az lesz az álomiskola. Én nem szeretném előre elvágni ennek az esélyet sehol sem csak mert a nagyobb gyereknek rossz élménye volt ott. Nem egyformák a gyerekek, és ez egy másik gyerekem élete, története.
Két olyan suli volt amit eleve kizártunk. Az egyikben felpofozták az egyik gyerekemet a másikból meg három év után leléptünk. Ezekbe nem adnám jó szívvel egyik gyerekemet se, de ezek nyomósabb indokok mint egy rossz hangulatú szóbeli.
Hívhatjuk szerencsének, sorsnak, de az a lényeg hogy jól érezze magát. Meg hogy legyen mi alapján kiejteni sulikat.
Igen, 100 a szóbeli, nem 80. Akkor nem jól emlékszem.
80-at lehet szerezni az állomásokon, és 20-at a matekos ofő-nél.
10 a tantárgyi felvételi, 10 pedig beszélgetés, szimpátia, verseny eredmények.
Aki nem írja be 2.-nak a matekot, az nem megy a matek felvételire, és mind a 20 pont a tt ofőn múlik.
Itt se jön ki a matek :) 100 pont a szóbeli, nálad meg csak 80-90 jött össze: 12*5 állomások + 20 matekos ofő + 10 ofő szimpátia (?)
Mondjuk nálunk osztályfőnök és matektanár más, így lehet: 20 matektanár + 20 ofő + 60 az állomásokon. Lényeg, hogy ha ebből 12+10 szimpátia pont, az 22%-a a szóbelinek, amit sokallok.
Kedves végre újra aktivizálódott közösség!
Szánnátok 5 percet arra, hogy az újonnan felmerült tapasztalataitokat beküldjétek a szóbelis/gimileírásos honlapra is? Nagyon hálás lenne érte sok izguló és információra éhes felvételis.
Ugye mindenki megkapta a hozzáférést, ismeri az oldalt? Ha mégsem, írjon privit, elküldöm a linket. Köszi a nép nevében!
A 6 évfolyamosoknál a természettudományos osztályfőnöknek van ideje beszélgetni a gyerekekkel. A matekos osztályfőnök matekból felvételiztet, nincs ideje beszélgetni, ezért kerülnek diákhoz beszélgetésre. 2019-ben így volt.
12 állomáson 5-5 pontot kapnak, az 60, és a matekos osztályfőnöknél 20-at, összesen 80.
12 szimpátia pont, és az osztályfőnöknek is 10 pontja van arra, hogy nem szakmailag pontozza a gyereket.
Ez így már elég sok a 80-ból.
Minden gyerek élvezi a felvételit (mondjuk zsúfolt, olykor hangzavar, és néha káoszos), klassz feladatok vannak, mindenki nagyon kedves, mosolygós.
Ez lehet becsapós egy gyereknek, mert az én gyerekem is úgy jött ki, hogy milyen jó volt, nagyon jól szerepelt, mindent jól megoldott, 1 állomáson 1 feladatot nem tudott, de kis segítséggel az is ment.
Ezekután vagy ehhez képest kevés pontot a szóbelin.
Ezzel nem lehet vitatkozni. Sajnos vagy sem, így van. Az intrók általában kevésbé jól marketingelik magukat.
A legfrisebb HVG rangsoroló lapszámban pont az E5 igazgatójával készült interjú is olvasható. Ahol azt írja: "Az Eötvösben a gyerekek bírják egymást, lazák és jó fejek is, amelletthogy a tanulás is fontos. Sőt. A jó eredményeink nagyban köszönhetők a diákoknak, akik szinte kikényszerítik a tanárokból, hogy megkapják a számukra megfelelő képzést.""Nagyon szomorú lenne, ha valaki itt csak tanulna, és ezt el is szoktam mondani a belépő szülőknek és diákoknak....rendkívül élénk a közösségi élet....Az is igaz ugyanakkor, hogy az ide járó gyerekek és a szüleik is nagyon motiváltak."
Kb. ennek megfelelő gyerekeket keresnek.
A hatosztályosokra külön kitér: "A húszperces felvételi beszélgetésen előre meghatározott témákról van szó, bár úgy érezzük, a hatodikosoknál igazából pszihológiai tesztre lenne szükség, hogy kiderüljön, gimnáziumra érett-e a felvételiző."
Szerintem a diákok jelenléte csak segít a felvételizőknek feloldódni, ha pedig tényleg valamennyire beleszólhatnak a pontszámba, az meg jófejség az iskola vezetése részéről. Én sem hiszem, hogy ezen a pontszámon múlt volna valakinek a felvételije, akkora különbségeket adtak volna.
A lányom amúgy NYEK-es.
Lányomnak ez a beszélgetés az Istvánban az osztályfőnökkel volt, nem diákkal. Egyébként nagyon tetszett neki a felvételi, különösen, hogy érdekes feladatok voltak mindenütt. API-ban hangosan kellett olvasnia, Istvánban meg Dixit kártyából történetet mondania...
A leendő matektanár és az ofő is beszélt minden szóbelizővel, mindenkit lefotóztak, ami segített a végén emlékezni a diákra a végső pontszám megbeszélésénél. Ja és a szimpátia pont lehet 10pont az Istvánban (ezzel nem vagyok tisztában), na de ott 400 a maximum, így a súlya is kisebb.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?