Kisgyermekeink felvilágosítása - hogyan csináljátok? (tudásbázis)
Ez aranyos. Az én lányom egyszer úgy jött haza az oviból, hogy ő nem szül, mert az fáj, amikor kihúzzák a babát (valakinek tesója született). Én mondtam neki, hogy igen fáj, de eddig mindenki anyukája kibírta, így ő is ki fogja. Érdekes, hogy arra nem kérdezett rá, hogy honnan húzzák ki.
Aztán egyszer néztük az Apja lánya című filmet, ahol mutatják a szülést olyan diszkrét módon. A lányom teljesen megrökönyödve rám nézett: "Honnan húzzák ki azt a gyereket? A puncijából?"
Én egyszerűen válaszoltam rá, hogy igen. Ő elfogadta, megnyugodott. És azóta természetes neki, ha ez szóba kerül, akkor ő tökéletesen elfogadja ezt.
Mindíg csak arra válaszolok amit kérdez,de időnként szinte választ is adott a saját kérdésére,egyelőre "ráhagytam"...pl tudta a nagy,hogy a picitesó a pocakomban van,oot növekszik,és ha elég nagy lesz akkor kibújik...mikor megkérdezte hogyan jött ki,míg egy pillanatig gondolkoztam,már mondta is,hogy ugye a doktorbácsi kivette?...egyelőre 3 évesen ennyiben is maradt a dolog...mindíg megpróbáltam a korának megfelelően elmondani a dolgokat és nem beadni a gólyamesét...csalódásból pont elég lesz a mikulás-jézuska dolog:)
Most jönnek majd nálunk még a neccesebb dolgok...már érdekli,hogy oké hogy bent nő a picibaba,de ki tette be,oké hogy apa,de hogyan tette be,és hogy nő meg a keze és a lába és hogyan lesz nyaka...ráadásul nem nyugszik amíg elegendő,számára megfelelő választ nem kap:))
Mindenféleképpen képek nélkül. Valahogyan az elveszi az illúzióikat.
Életkorának megfelelően, minél kisebb, annál kevesebbet.
A nagyobbaknál mindig hangsúlyozom azt, ami nincs a könyvekben, hogy ez egy nagyon szép dolog, ha minden a helyén van, s egymás örömére. Hangsúlyozom, hogy mindegy hány éves korban kezdi el, de a lelki sebei nehezen gyógyulnak, jobb ha megvárja, amíg lelkileg is megérik rá.
Eddig bevált.
Szuper könyvek vannak, nagyon jó képekkel.
Természetesen ezzel nem azt akarom írni, hogy vegyük, és nyomjuk a kezébe, de mikor már van egy "alaptudása" és érett rá, nagy segítség, mert talán olyan részleteket is tartalmaz, ami nekünk kérdésként meg sem fordul a fejünkbe, de a gyereket érdekelheti.
Az én lányomnak 2 ilyen könyve van, tök részletes illusztrációkkal. A mi időnben a sehányéves kislány volt, én azt is nagyon szerettem :))
További ajánlott fórumok:
- Hé, pasik, tudtok Ti szeretni? És ha igen, hogyan csinaljátok?
- Minimálbérből családban egyre nehezebben jövök ki, vagy talán már ki sem jövök.Ti hogyan csináljátok?
- Diétakérdés! Hogyan csináljátok, hogy egészséges legyen?
- Hajvasalás.. Ti hogyan csináljátok, hogy szép legyen. Nekem hullámos :-(
- 15 éves bakfist, hogyan lehet felvilágosítani?
- Házilag gyártott arcmaszkok, pakolások, krémek - Miből, hogyan csináljátok?