Kinek mi az igényes és mi nem? (beszélgetés)
Én a vargányával voltam így (mint te a rókagombával) évtizedekig nem találtam rá egy olyan helyre, ahol annyit szedhetnék, amennyit akarok.
Minden egyéb gombával jártam már úgy, hogy legalább egyetlen egyszer életemben szedhettem belőle annyit egyetlen helyen, amennyit csak akarok.
Talán 4 évvel ezelőtt találtunk rá egy helyre feleségemmel. Na ott kb. 10 perc alatt szedtünk vagy 8-10 kg vargányát egy kb. 20 x 50 m-es területen. :)
Megfigyeltem, hogy azokban az erdőkben érdemes keresni, ahol a ciklámen (virág) megtalálható.
A mi vidékünkön sok van belőle.
Zsákszám mi se szedtük össze, mert annyit nem fogyasztottunk el évente belőle. Általában ősszel (nem ritkán lombhullás idején, vagy azt követően is) egy-egy karkosárral gyűjtöttünk.
valahogy rókagombához életemben egyszer volt szerencsém természetes élőhelyén, mondjuk piacon szoktam látni.
szegfűgombát kifelejtettem, pedig a nyáron a játszótér mellett sikerült szedni több boszorkánykörnyit:)
rizike: ilyent még boldogult édesapámmal találtam
sötét trombitagombát csak képeken láttam
zöldhátú galambgomba- ezt is kifelejtettem, nálunk kb. akkor terem, amikor a tinórufélék
Ha időm van, minden ősszel annyit szedek belőle, amennyit csak akarok. :)
Felénk rengeteg van, de az emberek legnagyobb része nem is ismeri. (Én is csupán kb. 15-16 éve gyűjtöm össze)
Óriási előnye, hogy semmiféle más gombával nem lehet összetéveszteni, így bárki begyűjtheti.
Jól szárítható, erős, fűszeres íze miatt kiváló a húsételekhez. (Tojásrántottában is elmegy)
Rókagomba? (nyulicának is hívják)
Szekfű gomba? (csirkegomba/tyúkgomba)
Rizike? (fenyőalja)
Sötét trombitagomba?
Zöldhátú galambgomba?
látom, még mindig nem érted!
Itt mindenki érti, hogy nagyobb a fertőzésveszély akkor...
Nem azért szóltak le, mert nem hiszik el Neked, ahnem azért, mert ők nem tartják ezt gusztustalannak, mint te.
kucsmagombát, júdásfül gombát, vargánya és tinóruféléket, csiperkéket, őzlábgombát, téli fülőkét, laskát, pöfeteget - minél nagyobb, annál jobb;), pereszkéket
végül is amit ismerek és tudom, hogy nem mérgező, azt szertetem.
sok minden megjegyeztem az életben, de egyet különösen.
Mégpedig azt, hogy SOHA NE MONDD AZT, HOGY S O H A!!
Az emberrel, a céggel, az országgal annyi minden történhet. Senki nem tudhatja, mit hoz a jövő.
További ajánlott fórumok:
- Nagyon sok kövér lánynak kifejezetten igényes a megjelenése - a kövérség miért nem tartozik ebbe?
- Fiúk, tetszenek olyan lányok akik arca nem szépek, de igényesek?
- Kevés pénzből lehet nevelni igényes, széles látokörű gyereket?
- Hogy vegyem rá a pasim, hogy igényesebb legyen?
- Régen sokat divatoztam, igényes voltam. Mostanra csak...
- Számodra mitől igényes egy tv műsor, milyen jellegű műsorokat hiányolsz a mai kínálatból?