Kinek jó és mért, hogy nem lehet gyes mellett 8 órát dolgozni? (beszélgetés)
Ez a 70-es évek óta az idén január 1-ig sokszor sokféleképpen volt. Követhetetlen.
Mint írtam már az én időmben is lehetett mellette dolgozni, csak 4 órában.
Pl. az átkosban nem lehetett. Vagy ez vagy az. A rendszerváltás után változott ez valamit.
Ki mondta, hogy a GYES azért van, hogy otthon legyen az anya?
Hát ezt nem tudja Neked senki megmondani már. Anno, amikor bevezették a GYES intézményét, valamikor a 70-es évek elején, akkor döntöttek úgy, hogy az anya legyen otthon a gyerekével, s ezért segélyt kap.
A gyermek nevelésének támogatására pedig családi pótlékot.
Régebbi híradásokban talán utána tudsz nézni, hogy kinek a szájából hangzott ez el.
Annak idején, amikor én szültem a gyerekeimet akkor még csak 4 órában lehetett.
Változnak az idők, a kormányok, a törvények. Mondjuk én ugyan GYES-en nem voltam, az általatok is írtak miatt GYED után teljes munkaidőben visszamentem dolgozni.
Nem most volt, de nem is olyan rég. Amikor Bokros úr csomagolt. Szóval akkor is jó helyzet volt.
Én ezzel a rendelkezéssel kivételesen egyetértek.
A gyes nem más mint gyermek nevelési segély aminek pont az a funkciója, hogy amig a szülő gyereket nevel és nem munkaképes legyen valami pótlás.
Ha visszamegy 8 órába dolgozni fizetést kap és miért kapná a gyermek nevelési támogatást is?
Az más kérdés, hogy persze mindenki el tudná költeni.
Igen, és sajnos még az is tetézi ezt, ha bevalljuk ha nem, hogy előbbre valók a protekciósok, valakinek a valakije, stb....
Nekem nagyon jól jött van a gyes pont a bölcsi fizetése miatt is, egyedül vagyok vele, és hát muszály dolgozni. Mivel plusz pénzbe kerül a bölcsi, így még kevesebbet is fogok kapni mint a gyedem volt, és a gyes pont kipótolta volna ezt a kieső részt. De ha nem, hát nem...Most megint adtak is meg nem is....mert visszállították a 3 éves gyest, de mégsem kell a javát kifizetni, mert megvonják a 8 órásoktól. Ugyanezt csinálták azokkal, aki már dolgoznak gyes mellett, mert ugye jobb helyen azokat még ki szoktatták futtatni. De itt nem, Adtak nekik is egy kicsit, márciusig, oszt jóna!ot!
Én is szívesen otthon maradtam volna vele, de abból a pénzből nem sokat ennénk.
Ha eddig lehetett, most miért nem?...
nem lett sem több állami bölcsi, sem több részmunkaidős munkahely
minket körberöhögnek akár 6 akár 4 órás munkakörről érdeklődünk, senki nem akar részmunkaidős alkalmazottat
akkor kéne valamit változtatni, ha változik a környezet...
nálunk csak a fizetés nem elég a magánbölcsire....ahhoz kellett volna a gyes...
Ki mondta, hogy azért van a gyes, hogy otthon legyen az anya????
Egyetértenék még veled is, de akkor 4 órát lehessen dolgozni ne hatot. Mert a hat és nyolc között olyan nagy külömbség valljuk be nincs!
De mondjuk a példád szerint 4 órás munka mellett sem kaphatsz munkanélkülit, ugye?
És továbbra is azt mondom, hogy nagyon sokan a kényszer magánbölcsit fizetik belőle. Pl. én, olyan se magán, se állami, mindenesetre több mint az állami. Mert az ember a mai világban örül, hogy egyáltalán visszamehet dolgozni.... a tisztességese ugyebár.
Amúgy meg előbb férőhelyet kellene csinálni, és nem lenne talán ennyire zúgolódás sem. de hát az sem megy! Persze egy íróasztal mögül könnyen el lehet dönteni mindent!
Most kicsit távolodjunk el attól, hogy mire elég a GYES, hogyan lehet belőle megélni, és mely korosztályú gyermekek kerülnek többe egy család számára.
A kérdés az, hogy kinek jó és miért, hogy nem lehet gyes mellett 8 órát dolgozni?
Ha valaki 8 órát dolgozik, az főállású, teljes munkaidőben foglalkoztatott jogviszonnyal rendelkezik, ergo távol van az otthonától, nem meríti ki annak a fogalmát, ami a GYES jogviszonyát adja. A GYES tulajdonképpen az anya létfenntartásaihoz való csekély hozzájárulás az állam részéről. Segély, mert kiesett a munkaerőpiacról egy csodálatos cél érdekében, hogy gyermeket neveljen.
Egyszerűen azért nem lehet 8 órát dolgozni mellette, mert akkor már nem vagy GYES-en, ha főállásban vállalsz munkát. Mint ahogy nem lehet munkaviszony mellett munkanélküli járadékot sem kérni, mert a kettő üti egymást.
Az tény, hogy ma már nincs olyan gyermeket nevelő család az országban, akinek ne lenne nehéz. Minden életkor más és más anyagi nehézséget hoz. Szerencsére a GYES mellett azért részmunkaidőt engedélyeznek. Nem akarok abban állást foglalni, hogy kinek nehezebb, sőt nem sajnálok senkitől semmit. Egyszerűen csak a kettő jogviszony közötti különbséget akartam szemléltetni.
Az irígységre gondoltam, az tipikus magyar tulajdonság, lépten nyomon ezzel találkozom.
Azért vették el a gyest a 8 órás dolgozóktól, hogy vissza állítsák a 3 éves gyest, mert aki be tudja adni bölcsibe a gyerkőcét, az már dolgozik a 3. évben, és ugye a bölcsikben túljelentkezés van, tehát sokan vannak így. Aki a gyesre, és egyéb szoc. támogatásra szüli a gyerekeket, igazából az jár "jól" a 3 évben, mert megélni tisztességes család nem tud belőle. Jó mi?
Azért vannak sajnos sokkal rosszabb helyek is a világban...
Az tény, hogy valamit kezdeni kell ezzel a paradoxonnal, hogy mindenki szülésre bíztatja a magyarokat, aztán aki megteszi, azt ott rövidítik meg, ahol érik. Nem hiszem, hogy egy normális országban a gyermekvállalás egyenlő az elszegényedéssel...
Fúú, Te hol élsz?
Nálunk most lett 10 férőhelyesből 20 férőhelyes, kb 60-an születnek a településünkön egy évben, Úgyhogy mivel most bővítették, ezért belátható időn belül nem lesz több férőhely...
a megyeszékhelyen is min. 1 évvel előtte be kell íratni.
Látod, ebben meg Te nem vagy benne, ezért látod másképp
"Mindenki mindig qrva okos, míg nem szembesül az adott helyzettel"
Látod, itt mondod meg a frankót! Te ezzel a helyzettel szembesültél már, most nem érint tehát azt nem érzed át. Most azzal szembesülsz, hogy nem kapsz csp-ot az egyetemista gyereked után (gonodolom, mert csk 1-2hsz. olvastam el). Neked most ez Sz@r. Ha erről nyitnál fórumot, az érintettek veled egyetértenének, aki nem érintett, az lehet nem.
Aki meg már felnevelte a gyerekeit, vagy nem kap már. csp-ot utána, de tanul még, annak meg az a baja hogy nem kap gyerekkedvezményt....Sorolhatnám még, és mindenkinek tök igaza van!
Éppen ezért nem kell azt mondani, qrva okos vagy, míg nem vagy benne....hisz Te sem vagy ebben benne...
Fröcsög belőled az idulat: nem tudsz szépen vitatkozni?
Ne velem veszekedj, nem én találtam ki az egészet. Volt egy véleményem, azt fenntartom, a gyes arról szól, hogy otthonmarad anyuka.
Az anyagi problémákat elismertem . Persze, ezt te nem vetted észre, mert csak az indulataidon át látod az egészet. Megismétlem: a gyes nem arra való, hogy megoldja a magyar állampolgárok valóban sz@r helyzetét. Mindenkinek sz@r. A gyest meg nem sajnálom se tőled, se mástól. Én itt befejeztem a vitát, mert te rajtam éled ki a dühödet, nem tűröd, ha ellentmondanak neked, netán valaki, aki kicsit többet élt (joggal) kioktat. Akkor nem kellett volna fórumoznod...
Hát nekem nem jó! És szerintem nagyon sokan vagyunk így ezzel! Sokak nem jutnak be bölcsibe, és kénytelenek magánba vinni, mert muszály dolgozni, (hisz tisztességes emberek, tisztességesen nevelt gyerekekkel, nem segélyért állnak sorba ugyebár) és ez a pénz nagy részét fedezné a bölcsinek....De ez nem járja....
Amúgy meg, llegalább aki dec. 31-el már ebben a formában dolgozik, és kapja a gyest, annak végig kellett volna vinni. De így megint adtak is meg nem is....
Mikor a 2 év gyest vezették be, akkor sem azt mondták, hogy holnaptól, hanem akik még a régi rendszerben estek teherbe, azoknak a régi rend szerint járt....így kellett volna ezzel is. De azért veszik el, hogy megint 3 év legyen a gyes, higgyjétek el.
Én nemhiszem hogy ebbe menne az ország tönkre, hogy kifizetik a 3. évi gyest a 8 órásoknak is.
És igen, ha normális fizetések lennének, akkor senki nem húzná a száját, hogy már megint tőlem vették el azt a kicsit....
További ajánlott fórumok:
- Visszaállítják a GYES-t, de mellette csak 4 órát lehet dolgozni
- Van olyan munkahely, ami mellett nappali tagozatosként lehet dolgozni? (nem gyakorlat, nem diákmunka)
- Gyes mellett hány órában lehet dolgozni?
- Mit lehet GYES mellett dolgozni?
- Gyed mellett hány órában lehet dolgozni, ha lehet?
- Gyedet kapok, most lehet mellette dolgozni?