Ki, hogy oldja meg a gluténmentes élethez szükséges alapanyagok finanszírozását? (beszélgetés)
Nálunk liszt, tej, tojás nem lehet :)
Liszttel már remekül megbirkóztam, játszi könnyedség lenne a másik kettő nélkül.
Eddig nem figyeltem soha, de pont a napokban tűnt fel nekem, hogy glutén mentes étel a gyors éttermekben nem lehet kapni. Sőt legtöbb étteremben sem. Ez elszomorító, hiszen sok embert érint. És ők nem brahiból vegák... pl. Mert vega szinte mindenhol, mindenből kapható. Kész téboly.
Sőt tovább megyek, nekem az izületeim miatt javasolta az orvos a tejtermékektől való tartózkodást, és hogy a fehér lisztes termékeket, vörös húsokat ne fogyasszak. 3 hete betartom. Konkrétan elhagyhattam a fájdalom csillapító szedését. Gondoltam veszek glutén mentes lisztet..panírt... a hal, és egyéb zöldségek elkészítéséhez. Mondanom sem kell, hogy alig van kínálat. Ami meg felháborít mikor a barna (annak tűnő) kenyéren elolvasom, hogy fehér kenyér lisztből van malátával színezve. NORMÁLISAK??? Én nem is gondoltam, hogy ennyire nehéz dolog a beszerzése az élelmiszernek, ha valakinek egy glutén vagy laktóz mentes diétát kell tartania.
Gm. diéta hatására konkrétan azért fogynak, mert eleve kevesebb szénhidrátot esznek. Lényegesen csökken a reggeli kakaós csiga, utcán bekapott akármi, nagymama sütije, lángos stb. stb. legalábbis ha komolyan veszik :) Igaz, a gm. lisztek magas szénhidrát tartalmúak, de nem annyira finomak, hogy sokat lehessen belőle enni.
Marsh besorolással kategorizálják a bélboholy pusztulását, barátnőmé például egyik legsúlyosabb, nála már olyan súlyos csontritkulás alakult ki 50 éves korára, hogy csípőrögzítő övet kell viselnie, ha veszélyes manőverbe kezd, például biciklire ül.
Hàt ez elég gyér :/
Gyerekkori cöliákiás barátom még pogácsát is kapott ingyen, mindig az övét ettük:P
Szerintem ez extrém ritka. Nem mondom, hogy egyáltalán nincs, ha ők mondják, van. De a cöliákia azzal jár (ezt biztos jobban tudod, nem is ezért írom), hogy a bél annyira "lerongyolódik", hogy képtelen felszívni a táplálékot. Ezért van a fogyás.
Most meg ducik ezrei állítják napjainkban, hogy a glutén tette tönkre őket. De ők is azért hiszik ezt, mert valaki beléjük dumálta és tényleg terjed mint az ebola. Nem kívánok nekik egy valódi gluténèrzékenységet. Bár lehet, hogy akkor tényleg lefogynának:)
Tesóm csontsovány volt, amikor igazolódott a LÉ.
Adtak családszűrésre beutalót, mire egyből reagáltam, hogy nálam kizárt, hiszen nem vagyok sovány. Erre azt mondták, hogy nem számít, diagnosztizáltak 110 kilós coeliakiást is.
Igen, erre gondoltam. A tej fogyasztása teszi érzékennyé a beleit a gluténre azoknak, akik nem "született" cöliâkiások. Szóval lehetnek akár tüneteik de nem a glutén náluk a főbűnös. És ismétlem, azt a szar gabonát, amit ma használnak, előtte nem fogyasztottuk.
Tehát ehetne kenyeret, gluténes gabonából is (feltéve, hogy eredeti durumliszt vagy egyéb nem génmanipulált, stb), ha nem fogyasztana tejet, tejterméket, és nem lennének tünetei.
Ha viszont cöliákiás a szó szoros értelmében, amit a biopszia is alátámaszt, abban az esetben nem, nem ehet kenyeret.
Még hozzáteszem, hogy a gluténérzékenység az fogyással jár, ezért hülyeségnek tartom, amikor valaki ezt okolja súlyfeleslegért, ilyen egyszerűen NEM létezik. Ha gluténérzékeny vagy, az agyadat is kifosod, nemhogy súlyfelesleget cipelsz. Más az, hogy valaki nem akar szarokat enni, ne tegye, jogos, de ez nem a glutén bűne, igazán.
Szerintem is aprólékosan meg kell nézetni, mert férjem valamitől kiütéses. Bőrgyógyászat semmit nem tud, én figyelem. Tejet naponta iszik. Mikor teljesen rendben volt, etettem vele rántottát, és igen, másnap megint kijött.
Most kenegetem, ha elmúlik, a tojást elhagyja, és figyelem, lehet csak az a bűnös.
Ez igaz, egy csomóan ezt csinálják. Míg a laktózérzékenység szinte mindenkiben ott van, mert egyik állat sem iszik tejet felnőttként, az emberek 90%a laktózérzékeny, addig a cöliákia inkább egy nagyon ritka betegség. Sőt, sokszor pont a tej fogyasztása emeli a kockázatát annak, hogy valaki fals gluténérzékeny legyen.
Akkor hiszem el, ha valakinél csináltak bél biopsziát is. De kókler, internetes tesztek alapján diagnosztizált gluténérzékenység nem mérvadó, sőt, még a vèrvétel alapján diagnosztizált is lehet téves. Csakis a biopszia ad konkrétumot.
Ha bizonyítottan gluténérzékeny vagy, régen létezett egy kedvezmény, gyógyszertári gluténmentes dolgokra. Próbáld megkérdezni a dokidat, hogy van-e még ez, és olcsóbban hozzájuthatnál.
Egyébként pizzához én nem tartom jó megoldásnak a rizslisztet. Eleve semmilyen gluténmentes liszt nem tud megkelni, mert a kelttészta alapja pont a glutén és élesztő által képzett "rács". Ezért a gluténmentes lisztekhez mesterséges élesztő kell (sütőpor). Másrészt ha mindenáron rizses alapú pizzát akarsz, azt főtt rizzsel is csinálhatod, nem kötelező hozzá a rizsliszt. Olyan rizskoch állaga lesz és mindenképpen olcsóbb. Nézz utána, rice crust néven szokták csinálni.
A 60-as években gamma sugarakkal bombázták a búzaszemeket, így kaptak egy olyan búzát, amit ma használnak mindenbe, előtte nagyon nagyon ritka volt a gluténérzékenység. Minél több készterméket eszel, annál több van benne ebből a szarból, de a hagyományos durumlisztet nem tartom ördögtől valónak, hacsak nem vagy tényleg, bizonyítottan cöliákiás.
Ezt a fajta muffint már többféleképp megsütöttem.
Ha jól emlékszem simán működik rizsliszt és kukoricaliszt párosítással is :)
A lányom tej, tojás, szója, glutén diétán van :(
A Szafisból csak a barna zacskós termékek jók neki.. hát, kb. a 70%-at nem eszi meg.
Sok mindent kipróbáltam, még több étel a kukába kötött ki..
Jelenleg van itthon Szafis világos kenyérliszt, szafis hajdinás kenyérliszt, sparos gm liszt, oldmillers liszt (nagyon szeretem!), rizsliszt, kukoricaliszt, zöldbanánliszt, kókuszliszt, utifűmaghéj.. hirtelen ennyi.
Az első pár hónap volt anyagilag nagyon durva.. most már eljutottunk odáig, ha vmi fogy, csak abból veszek.
A kukoricaliszt önmagában nem igazán jó, de rakhatsz belőle a drágább liszthez keverve, így az tovább elég.
Hát ha valaki úgy tartja ezt az életmódot az vessen magára. Eddig amiket kóstoltam gm cuccokat, fuu nem tudom mikor szokom meg :( csináltam tegnap gm sajtostallért, nem jön be... éhen halás ellen jó, de másra nem. Laktózérzékeny nem vagyok szerencsére, falnak is mennék :D
Nem olyan vészes a Lidl sem, 25 dkg kenyér 599.-, 500 gr tészta 499.-, lisztkeverék 999.-, stb. Csak nem olyan sok a választék.
Kár. Azt mondják, hogy a legjobb árak ott vannak.
Bár szerintem Lidl-hez hasonló lehet, hiszen ők "testvérek" vagy mik.
Igen, kérdés. Sokan úgy is csinálják, hogy nincs bajuk, és sokan latózmentesen táplálkoznak úgy, hogy nem érzékenyek rá.
Csak ezért kérdeztem.
Ha valaki nem érzékeny az ilyenekre, akkor sokat árt magának, ha elhagyja.
Sajnálom, hogy ez lettél!
További ajánlott fórumok:
- Főzési alapanyagok
- Magas vérnyomásra természetes alapanyagbol létezik e olyan szer amivel csökkenthető?
- Számodra miért szükséges, hogy legyen párod?
- Szüléskor gátvágás mikor szükséges? ki hogyan élte meg?
- Szerinted a jogsi szükséges rossz, vagy életcél volt, hogy megszerezd?
- Esküvőt ki-hogy finanszírozta? A szülőkkel hogy beszéltetek?