Inzulinszétválasztó diéta, életmód jan.3-tól (beszélgetés)
Ha jól értelmezem ez a diéta nem újdonság, hanem gyakorlatilag a glikémiás indexre épül. A neve mondjuk furcsa, nem igazán értem, hogy miért választunk szét inzulint és azt hogy is kell…:DD
Vigyázzunk viszont, mert néhol írnak róla buta dolgokat. Az előbb olvasott cikkben pl. ezt ajánlja a diéta reggelire:
„A szénhidráttartalmú élelmiszereket, mint a kenyér, zsemle, a ropogós kétszersült és társai, kombináld vajjal, margarinnal, lekvárral, mézzel és mogyoróvajjal, vagy fogyassz müzlit gyümölccsel és zöldséggel.”
Mi is történik ilyenkor a szervezetben?
Az inzulin valóban egy hormon, amit a hasnyálmirigy Langerhans-féle szigetei termelnek.
A fehérliszt, finomított cukor olyan élelmiszerek, amik csak párszáz éve kerültek bele az emberek rendszeres táplálékai közé, az anyagcserénk a mai napig nem bírja őket rendesen kezelni. A fehérkenyér, zsemle stb. magas glikémiás indexű ételek. Amint bekerülnek a szervezetbe, gyorsan lebomlanak, ezáltal drasztikusan megemelik a vércukor szintet. A hasnyálmirigy védekezésképpen gyorsan inzulint termel és bejuttatja a véráramba. Így a hirtelen jött energia hamar lemerül, fáradt lesz az ember és hamarosan újra farkaséhséget érez a vércukorszint süllyedése miatt, tehát nagyon megnő hosszútávon az ember étvágya, hosszú távon így hízni fog.
Ha az ember az ilyen magas GI-vel rendelkező élelmiszereket rögtön zsírfélével együtt eszi (vagyis mondjuk vajas kenyérként), akkor az inzulin a zsírokat közvetlen a bőr alatti zsírsejtekbe küldi (pl hasfal), ahol azok nem képesek rendesen lebomlani, tehát hízunk. Amíg a vérben az inzulin irányítja az energiaforgalmat, addig a zsír marad a zsírsejtekben, nincs a szervezetnek kapacitása azokat lebontani.
Én ezt alkalmaztam a diétám részeként és már lement 15 kg, szóval tényleg jó.
Ez elég normális szerintem...mi bajod vele?
Sokkal életszerűbb, mint a káposztaleves-kúra, nem?
Reggeli
A szénhidráttartalmú élelmiszereket, mint a kenyér, zsemle, a ropogós kétszersült és társai, kombináld vajjal, margarinnal, lekvárral, mézzel és mogyoróvajjal, vagy fogyassz müzlit gyümölccsel és zöldséggel. Innivalónak válassz kávét vagy teát, gyümölcslevet vagy szójatejet. Ilyenkor mondj le minden, állati fehérjét tartalmazó élelmiszerről. Ide tartoznak a tojáson kívül a tej és a tejtermékek is, a sajtok, a kolbász és a kolbászáruk, valamint mindenféle hal.
Ebéd
Az ebéd illeszkedjen a változatos, teljes értékű, vegyes étrend előírásaihoz, tehát szinte bármit fogyaszthatsz, ami sovány szárnyashús, halféle, teljes értékű gabona, zöldség, gyümölcs, hüvelyes növény, hidegen sajtolt olaj vagy sovány tejtermék. Arra azonban ügyelj, hogy 10-15 dkg szénhidrátnál többet ne fogyassz. Az ebéd során mindenféle ital megengedett.
Vacsora
Kombináld a fehérjetartalmú élelmiszereket - mint hús, hal, sajt, tojás, túró vagy natúr joghurt - salátával és zöldséggel. Mondj le azonban minden, nagyobb mennyiségben szénhidrátot tartalmazó élelmiszerről és italról, mint például a gabona, a gabonatermékek, burgonya, kukorica, hüvelyesek, keményítőtartalmú mártások, édes gyümölcs, édességek és gyümölcslevek.
Köztes étkezések
Két étkezés között igyál tetszőleges mennyiségben ásványvizet, illetve egy bögre cukor nélküli teát vagy kávét. Ne egyél semmit két étkezés között, hanem tarts legalább öt órás szünetet, hogy a hasnyálmirigy nyugalomba kerüljön.
Ez is csak egy elmélet...
A legújabb őrület az inzulinszétválasztó diéta, amely ráadásul a világ legegyszerűbb diétája: nem az a fontos, hogy mennyit vagy hogy mit eszel, hanem hogy mikor és mivel! Próbáld ki, meglepően könnyű és működik!
Ismerd meg a fogyás legfontosabb tényezőjét!
Úton-útfélen hangoztatják, hogy a fogyás talán leglényegesebb tényezője az inzulinszint. De mit is jelent ez pontosan? Az inzulin egy olyan hormon, amelyet testünk (hasnyálmirigyünk) folyamatosan termel. Az inzulin feladata, hogy a táplálékból kivont cukrot és zsírt elraktározza. Képzeljük el az inzulint, mint egy parányi munkást: a sejtekhez (a raktárhoz) viszi a cukrot és a zsírt, és belepakolja őket. Szorgalmasan szállítgatja a sejtekhez a kis cukor- és zsírcsomagokat, méghozzá kb. 4 órán át, ennyi ugyanis a „munkaideje”. És itt jön az igazán lényeges: mivel az inzulinmunkás feladata a raktározás, munkaideje alatt a szervezet „szabadságra küldi” a zsírbontó enzimeket, hiszen a két munkás nem dolgozhat egymás ellen. Így tehát amíg inzulin van a vérünkben (vagyis minden étkezés, akár egyetlen falat gyümölcs után is!), addig a zsírbontó enzimek nincsenek műszakban, azaz nem farigcsálódnak lefelé zsírpárnáink. Ha tehát nem hagyunk üresjáratot két étkezés között, amikor végre színre léphetnek a zsírbontó enzimek, igencsak nehéz lesz a fogyás.
Fogyj alvás közben!
Erre építette fel inzulinszétválasztó diétáját Dr. Detlef Pape esseni orvos, amelynek lényege az ételcsoportok elkülönítése, az étkezések közötti szünetek betartása és az ún. „alvásban fogyás”. Alvás közben termelődik ugyanis a növekedési hormon, amely egyben a zsírok bontásáért is felelős. Ha inzulin van a vérünkben, akkor ezt a hormont sem „engedi műszakba” a szervezet, hiszen akkor a kétféle „munka” kioltaná egymást. Így ha este szénhidrátdús vacsorát fogyasztunk, az inzulinszint megemelkedik, és alvás közben nem termelődik a zsírégető hormon. Ellenben ha fehérjét vacsorázunk, inzulinmunkásaink műszaka 3-4 óra múlva véget ér, és elkezdődhet az éjszakai zsírégetés.
Sziasztok!
Mármint IR-diétára gondolsz?
Nem fogyókúrázni szeretnék, hanem kicsit keretek közé szorítani az étkezésemet. Rengeteget sportolok, van egy kicsi fiam, se időm, se kedvem koplalni, de bűntudatom van a rendszertelen étkezéek miatt. Na meg persze még egy öt kiló lemehetne, de ha nem megy, az se baj!
Aki csatlakozna, írjon.