Idősek otthona (beszélgetés)
Balaton környékén is elég jó esélyek vannak. Pár évvel ezelőtt ámulva néztük, hogy nálunk még csak virágzik a paradicsom, ott meg hatalmas bogyók érésbe fordulva. Biztos, hogy van földrajzi elhelyezkedés miatti eltérés, nálunk például a cukkini most virágzik, pedig dömping van belőle a boltokban. Fagyosszentek előtt másfél héttel vetette férjem, még le is hordtam, hogy mi lesz, ha megfázik :) Vagyis ennél korábban NEM tudok veteményezni, mégis késésben van - földrajzi hely miatt.
Jó hír, hogy a retek és saláta hamar összekapja magát :)
Judit, az ország déli felén élsz? vagy van télikert vagy hasonlód?
Mert a füge tudtommal nehezen védhető meg a fagyoktól az ország északabbi felén.
Ilyen:
Sajnálom a kis fügédet. Legközelebb ha ültetsz, 10 centivel tedd lejjebb mint eredetileg volt kertben, vagy konténerben. Semmi baj, ha eltemeted a kis ágai nagy részét. Annál erőteljesebben fog hajtani, és bőségesen terem. Ha mélyebbre kerül a gyökérnyak, nem fagy ki. -15 foknál csak az ágai fagynak el. 3-4 éves koráig érdemes takarni télen.
Almapaprikát teszünk ecetes lébe, gyöngyhagymával.
Egypár paprika kerül oda is, káposztával töltve, de ezt csak én "szeretem". Azért idézőjelben, mert magát a savanyút nem sűrűn fogyasztom. Férjem magában meg bírja enni, pffff!
Le a kalappal előtted. Én is hasonlóan, csak kicsiben.
Zöldpaprikára én sem tudok jobb megoldást mint a lecsó, de én szeretem. felaprítva szoktam lefagyasztani, de csak ételbe használom.
Mint mondtam, az én kertem kicsi. de május közepétől fagyokig mindig ad valamit. Az sem elhanyagolandó, hogy ez a lelkünknek is milyen jót tesz. Nem igaz?
Idén már lesz annyi paw banánom is hogy jóllakhatok vele többször is, most kezd érni a füge, a másik fóruma épp ma tettem fel az első érett szemről fotót. Jövőre már datolyaszilvám is teremni fog. sajnos az egyik fám érzékeny a fagyra, ő márciusban vissza is fagyott, de a másik jövőre terem. De vannak ismertebb gyümölcseim is, így magamra mindig van elég a kicsi kertből is. :)
Bizony, jó a ki9s kert, sokat lehet vele spórolni.
Neki IS szól a vers, amit korábban linkeltem :)
Azért érint meg érzelmileg, mert anyu júniusban ment el, mintha csak róla szólna.
Én is... a spórolós fórumban írtam tavaly, hogy nem tudok mit kezdeni rengeteg paprikával, zöld paradicsommal, uborkával. Csináltam belőle csalamádét, 2 nagy vödörrel eladtam. Többet is megvettek volna, azt meghagytuk magunknak. Krumplit még életemben nem vettem, tojást sem, gyümölcsből csak délit. Hűtő tele zöldbabbal, fejtett babbal, borsóval, gyalult tökkel, eperrel, meggyel. Petrezselyem csomókban, vágottan. Fokhagyma füzérben. Vöröshagymát ősszel szoktunk venni, mert abból nem tudok eleget ültetni, rengeteg fogy. Ami nem hűtőbe kerül, az üvegekbe. Mindenféle kompót, lekvár, még reszelt almát is teszek el ősszel. Darált paprika sóban, leveszöldség sóban. Paradicsomlé augusztusban.
Egyedül zölpaprikára nem találtam módszert, mert lecsót sem üvegbe téve, sem fagyasztva nem szeretjük.
Annyira szeretnék valamit tudni rólad
TE csak osztod az észt de kérdésekre nem válaszolsz. Ki vagy te a megmondó? Sok okosságot mondassz ki tudja milyenek a körülményeid erre mondják otthon meg a fogason alszik.De jó lehet neked . Biztos megvan az anyagi alapod..
Nem vitatom, hogy jobb, és az aktivitás jót tesz neki.
Arra céloztam, hogy a kiskert megművelésével nem lehet spórolni.
Tudom, hogy munkába és pénzbe kerül. Valószínűleg többe, mintha a spanyol paradicsomot venné meg a tescoban.
De nincs benne vegyszer, és még elrakni, elajándékozni is tud belőle.
Hát látod, sokunknak meg az elkerülhetetlen fenntartási munkák finanszírozása is gond. Nem hogy a Mama kérésének teljesítése.
Az én anyám öregségére elbutult. Mindig ettől félt - aztán amikor elkövetkezett, nem vette észre. Ez együtt járt a fizikai leépülésével, mert nem volt motivációja.
.
Van. Több éves várakozási listák vannak.
(Akit csak tudnak, házi gondozás keretén belül látnak el.)
.
Sajnos, vagy nem. Mi ilyen nevelést kaptunk. Ami földünk van, azt nagyra értékeljük, és nem kótyavetyéljük el.
A ház körüli kerttel pedig ő rendelkezik.Mi csak segítjük, hogy az elképzeléseit megvalósítsa. Nem olyan égbetörő vágyak ezek.:) Ha szántani, permetezni vagy bármi nehezebb munkát kell végezni vagy megyünk, vagy kifizetjük.
Mindent elrak v. lefagyaszt, vagy cserél, szétosztogat a kertből. De ez az ő biznisze.:)
Ő szerencsére még nagyon aktív. Néha persze panaszkodik este, "jajj, nagyon elfáradtam", és akkor elkezdi sorolni. De következő mondata az, hogy mit tervez másnapra.
.
Nálunk (Vidéki kisváros) önkormányzati idősek otthonába ezelőtt 13 évvel a beugró egymillió-kétszázezer volt. Most a havi ellátási hozzájárulás százharmincezer forint, plusz a gyógyszerköltségek, ami van olyan ellátott, akinél még plusz harmincezer forint. Tehát összesen havi 160 000 forint.
Na ezt hívják felénk "Szegényház"-nak, azaz, erre mondják az emberek, hogy "A gyerekei beadták a szegényházba."
.
További ajánlott fórumok:
- Idősek otthonában élők és hozzátartozóik segítsetek
- Idősek otthona vagy házi ápolás?
- Ha megöregszel beköltöznél egy idősek otthonába? Milyen tapasztalataid vannak némelyik otthonról?
- Beszélgetés az idősek otthonában idősekkel
- Vélemények: Idősek otthona Budapesten, Pest megyében
- Szeretnék dolgozni idősek otthonában, kell hozzá valamilyen szakképzettség? Úgy tudom, hogy nem...de azért itt is megkérdezem.