Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Húsvéti kalács (Kata-féle) recept

Húsvéti kalács (Kata-féle) recept

A Húsvéti kalács (Kata-féle) hozzávalói:
Tésztához: 750 g finomliszt 50 g élesztõ 70 g kristálycukor 2 csipet só 3 tojás 2 dl tej 80 g vaj 50 g mazsola 50 g aszalt vörösáfonya 1 kk amarettó likõr 4 kis rozmaring ágacska 0,5 g sáfrán,
A kalács tetejére: 1 tojás sárgája 0,5 dl víz 3 ek kristálycukor


A Húsvéti kalács (Kata-féle) elkészítési módja:
1. A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a kristálycukrot, és a sáfrányt. 2. Megvárjuk, amíg langyos nem lesz, hozzáadjuk az élesztõt, és feloldjuk benne, félrerakjuk, és hagyjuk 15 percig kelni. 3. Egy lábasban a vajat felolvasztjuk, amikor forró, beledobjuk a rozmaring ágacskákat, és 5 percig sütjük benne. Amikor kész, félretesszük hûlni. 4. Egy tálkába forró vizet öntünk, beleszórjuk a mazsolát és az áfonyát, valamint beleöntjük az amarettó likõrt, és hagyjuk ázni benne felhasználásig. 5. Egy keverõtálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, és összekavarjuk. 6. Beleütjük a tojásokat, a langyos vajat, amibõl elõzõleg eltávolítjuk a rozmaring ágakat, és a felfuttatott élesztõt, majd jól kidolgozzuk, lágy tésztává dagasztjuk. Amikor kész, meghintjük liszttel, letakarjuk egy ruhával, és 1 órán át kelesztjük. 7. Amint megkelt, átdagasztjuk, és beledolgozzuk a kicsit kinyomkodott mazsolát, és a vörösáfonyát. Amint kész, félretesszük pihenni 15 percre. 8. Vajazzunk, és lisztezzünk ki egy sütõlemezt. 9. A kicsit megkelt tésztát két részre vágjuk, 1/3 - 2/3 arányban. A kissebbik darabból egy kis kerek cipót formálunk. 10. A 2/3 -os darabot három egyenlõ részre vágjuk, és mindegyik darabból egy hosszú hurka formát hengerítsünk, egyenként kb. 45cm hosszúakat. Amikor megvagyunk, fogjuk össze a végüket, és fonjunk belõlük egy fonatot. 11. A kerek cipóformájú darabot egy kicsit formáljuk henger alakúra, és a fonatot az alsó felére helyezzük körbe rá, úgy hogy a fonatot a végén fogjuk össze, és hajtsuk a cipócska alá. 12. Helyezzük a sütõlemezre, takarjuk le ruhával, és kelesszük 30-40 percig. 13. A sütõt melegítsük elõ 180°C fokra. /légkeverésesben :160 °C fok/ 14. Amint a tészta megkelt, kenjük be egy tojás felvert sárgájával és a cipó közepén egy éles késsel vágjunk egy kereszt alakú bemélyedést. 15. Helyezzük a sütõbe, és süssük kb. 40-45 percig. 16. Amikor megsült, vegyük ki, helyezzük egy rácsra, a vízbe keverjük a kristálycukrot, és egy ecsettel kenegessük meg a kalácsot, a cukros vízzel. 17. Burkoljuk egy ruhába, és hagyjuk kihûlni.


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A húsvéti kalács (kata-féle) elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook