Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Más.
kevés olajon megpörkölök kb. fél kiló rizst,majd felengedem kevés vízzel,só,ételízesítő,és puhára párolom.Hozzá öntök egy üveg konzerv borsót,egy nagy dobozos löncshúst felkockázok,és azt is belekeverem.
Ez is remek, minden ötletért hálás vagyok Nektek.
Virsli gulyás.
Laktató,és nem túl drága.Krumplit kockára vágom,hagymát karikázok,virslit (tescos pont jó)is karikára,összekeverem,kevés olaj,só ,delikát,sűrített paradicsom.Bele tepsibe,fólia rá.Mikor a krumpli megpuhult,leeszem a fóliát,és kicsit megpirítom a tetejét.
Ebbe én is beszállnék szívesen.Már én is gondolkoztam azon,hogy milyen pocséklást művelünk.Miért nem csinálnak egy ilyen közösséget ahová mindenki beviszi a jó állapotú ruhákat és cserébe választhat helyette olyat ami jó ?
szerintem csak mi nők vagyunk képesek igazi túlélősdit játszani.... én is annyiszor kerültem olyan élethelyzetbe, hogy csak a leleményességem tartott minket felszínen.
de megtanultam kenyeret sütni, mikor csak annyi pénzem volt egy hétig, hogy csak élesztőt tudtam venni. (lisztből hó elején "betáraztam")
Egyik kedvencem a zöldséges rizs. Egy fél fej káposztát kockákra vágok, és felkarikázok még 1-2 sárgarépát. Ezeket kevés forró olajon sütögetem kicsit, fűszerezem (csak sóval, borssal is finom), és még párolom valameddig. Fontos, hogy ne főjön szét. Közben főzök rizst, és a végén az egészet összekeverem. (A rizsből nem kell sok.)
ez nagyon jól hangzik, ki fogom próbálni! köszi!
Köszi! Ezt régóta szerettem volna tudni:)
Olyan helyen dolgozom, ahol szinte csak nők dolgozunk, több, mint 100-an. Pár hete ingyen turi működik nálunk. Mindenki beviheti már nem használt, vagy kinőtt holmijait, de a városi turkálósok is adományoztak, és onnan bárki bármit ingyen elvihet. Tök jó, a héten lett 4 új szoknyám és egy blézerem.
Ugy készitik h egy lábosba ,kis lánra feltesznek kb két marék lisztet ezt zsiradék nélkül kell állandoan kevergetni,h szépvilágos zsemle szinü legyen.Közben két kis lábosban elökésziteni
1 forro vizet
2-forro zsiradékot
felváltva kell öntözgetni vizzel és zsiradékkal.Akkor jo ha olyan lesz mint a császármorzsa.Ja a sot nem kell elfelejteni
Egészségünkre váljon a szegénység,és a sok eszünk amivel védekezünk ,hogy tele legyen a mi és gyerekeink hasa ámen...
Felverek villával egy egész tojást, hozzáadom a májkrémet összenyomkodva, kevés reszelt vöröshagymát, pici sót, borsot, apróra vágott petrezselyemzöldet, és annyi lisztet, hogy galuska sűrűségű legyen. Delikátos forrásban lévő vízbe szaggatom kisebb evőkanállal, pár perc főzés után mehet a levesbe.
Eszembe jutott még a lisztes sterc.Nagyon finom sima hideg tejjel
Nagyon jók:) Köszi. Minden ötletet örömmel fogadok.
Sziasztok én a palacsintát mindig szodavizzel csinálom,soha nem ragad le
Paradicsomleves,csurgatott tésztaleves,lebbencsleves,esetleg ha semmi nincs otthon tegyél oda vizez főni olaj bele pici meg kicsi delikát ,bele ha fő tészta és kész a zacskós leves::D))
Ennek örülök.:D))Szóljál nagyanyádnak,jön és segít.:D))
És nagyon jó "máj"galuskát lehet csinálni egy kisdobozos májkrémből, a maradék húslevesbe azt szoktam.
Kihagytam a régi nagy kedvencet:) mindent bele (borsó, répa, karalábé, karfiol, fehérrépa, zeller) zöldségleves grízgaluskával.
Jó bizony:) És hála istennek kedveljük a kelt tésztákat, pl. az említett bukta mellett kakaós csiga, pogácsa, fahéjas csiga...ezek jöhetnek egy jó laktatós leves után (ami nem kell feltétlenül, hogy húsos legyen), remek a sárgaborsó krémleves, habart bableves, habart krumplileves, lencseleves virslivel, brokkolikrémleves stb.
tök jó ez a fórum:)
szívom magamba a tudást, mint a szivacs:)
Felfedeztem a palacsintát szódával.Ócsó és jó.:D))
Sajnos nem csak hó végén, hanem gyakorlatilag már a hónap második felében agyalok, hogy mi legyen a kaja. Szerencsére szeretjük a főzelékeket, nyáron menő volt a lecsó, gyakran főzök habart-, vagy krémleveseket, ami után elég pl. kakaós és lekváros palacsinta, vagy lekváros bukta. És figyelem az áruházak aznap lejáró termékeit, akkor már pl a tálcás húsok, vagy néha a túró is le van árazva, elteszem a fagyasztóba, és bármikor elővehetem.
Egy hóvégén már tényleg semmi sem volt otthon, csak héjában főtt krumplit tudtam csinálni, tojásrántottával (összesen 3 tojás volt otthon).
De kellett az embernek valami édesség is.
Egy főtt krumplit átnyomtam nyomón és tettem hozzá kevés lisztet, és egy kis sütőport. Összegyúrtam, kifli formákat sodortam belőle, és olajban kisütöttem. Vaníliás cukorban hempergettem, mikor kisült. Nagyon kiadós és ízletes.
Ha csinálsz nudli tésztát számtalan formában variálhatod.Adj hozzá őrölt köménymagot szerecsendiót krumplikrokett.Csak sóval nyújtsd ki kb egy cm vastagra pohárral szaggasd ki olajba sütve is jó.Krumplilángos is lehet.Vagy vízben kifőzve gombócként köret.Csináld meg nudlinak de villával nyomkodd meg egyesével bolognai szósszal is jó.A többit már rád bízom és ha jó ötleted van oszd meg velem is.Cserébe ezért.:D))
Egyik kedvencünk a spagetti, ráöntve az alábbi szószra: hagyma szálkásra vágva, bele fűszerek (csipet babérlevél, majoranna, rozmaring, oregáno) és vízzel felöntve addig főzöm, míg puha lesz a hagyma, akkor paradicsompüré egy evőkanállal (üvegest szoktam venni, mert az nem romlik olyan hamar meg). Összekeverem a tésztával, és két felvert tojással jól összesütöm.
Sziasztok! Nálunk a nyugdij után 2 nappal gond,hogy mi legyen a kaja.
Én ugy probálom beosztani,hogy 3 napra fözünk.Igaz a könyökünkön jön ki,de másképp nem megy.A hentestöl nyugdij napkor 1 egész csirkét veszek,amiböl leves,pörölt,rántott hus jön ki belöle.Vagy 1 csülköt veszek és abbol töltött kápi és simán megesszük a csülköt.
További ajánlott fórumok: