Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
A lényeg az lett volna az az egy szó, amit kihagytam, szóval:
ne finomlisztből, hanem réteslisztből készítsd. :)
Csinálhatsz kakaós kevert tésztát (finomlisztből) és a tötsd meg tejbegrízzel. Simán megfőzöd a tejbegrízt, de teljes sűrűre, és azzal megtöltöd.
Ha változatosan akarom, akkor az egyik sort tejbegrízzel, a következő sort pudinggal, és így egy szép színes tortát kapok. Csak nagyon jó sűrű legyen a töltelék, hogy ne follyon ki.
Köszi!
Mondjuk,én sosem használok réteslisztet.
Bár,most is van itthon 3kg,mert Apa azt hozott sima liszt helyett a múltkor.
Azt sem tudom,mire lehet használni.
Sziasztok!
Egy-két egyszerű süti recept:
Meggyes(gyümölcsös) pite:
30 dkg cukrot,3 tojást,2 kanál étolajat,csipet sót habosra kavarunk,adunk hozzá egy pohár tejfölt,30 dkg lisztet,amibe egy csomag sütőport kevertünk.
tepsibe öntjük,szórjuk zsemlemorzsával,rászórjuk meggyet(vagy más gyümölcsöt),majd meghintjük kristálycukorral.
kevert kókuszos:
2 tojást,20 dkg cukrot,2 pohár tejfölt kikavarunk.Belekeverünk 20 dkg lisztet,10 dkg kókuszreszeléket,1 cs sütőport,és 10 dkg csokoládé tortadarát.
Mehet a tepsibe.
Sütés után bevonhatjuk a tetejét csokimázzal.
kevert piskóta:
2 pohár joghurtot 2 pohár cukorral összekeverünk,majd belekavarunk 3 tojást,1cs vanillincukrot,1cs sütőport,1 pohár étolajat.Ezt jól összekeverjük,majd adunk hozzá 3pohjár lisztet.
Kisebb tepsibe öntjük,megszórjuk meggyel,dióval,és sütjük.
Jó étvágyat!
Sziasztok! Most akadtam rá erre a topikra és azok közé tartozom, akinek szüksége is van ilyen ötletekre.
Sajnos a legtöbbet tényleg a kaján lehet megfogni (ennyit az egészséges étkezésről...)meg a ruhákon, gyakran járok a turiba, ha tehetem és van pár percem benézek akkor is, ha éppen nem konkrétan akarok valamit.
Hogy ne legyen hó eleje meg hó vége, a pénzt nagyjából kiszámolom, és osztom 30-al. Igyekszem felváltva főzni jobb és olcsóbb kaját: ha egyik nap pörkölt van, akkor másnap jó a tejberizs vagy a tojáspörkölt. Ilyen olcsó kaja nálunk valamilyen főzelék feltétként bundáskenyérrel pl. spenót v. tökfőzelék. Az olcsó 300 Ft-os párizsi már tényleg szörnyű, de ha ledarálom, jól befűszerezem, akkor remek rakott tésztát, pizza feltétet, lasagnát, milánóit, húsos palacsintát stb. lehet belőle csinálni. Kicsit drágább változat de még mindig olcsó számba megy, ha ugyanezt csinálom akciós lecsókolbásszal.
A sajtlevest ismeritek? 3 leveskockából levest csinálok és ha felfőtt belenyomok egy tömlős sajtot. Jól összefőzöm éa pirított zsemle (kenyér) kockával nagyon finom.
Visszaolvasgattam a topikot, valaki írta, hogy a túrót megfelelő kultúrával alvasztják. Bárki csinálhatja így is, mert ha a tejbe beleteszünk egy kis túrót, akkor belevisszük vele ezeket a bacikat, gombákat. De ezt csak friss házitejjel jó, a bolti inkább nyúlik, keseredik, romlik.
Újságokat én is monitorzom és akkor veszek dolgokat, he lehet, amikor olcsó, olyankor betárolok pl. étolaj és társai. A lejáratos olcsó dolgokból is lehet többet venni, sokminden fagyasztható.
Majd írok még, ha eszembe jut. sajnos van tapasztalatom...
egészben sütöm meg, aztán lehámozom és kész. :-)
Az úgy jó lesz, olyat én tyúkocskával szoktam. :-)) Van belőle fini leves, aztán meg jó kis pipisült. Én a szokásos fűszereket szoktam:vegeta, grillfűszer, gyros, majoránna, só, bors. Aztán félidőben sok-sok fokhagyma és vöröshagyma...Hm...
Szoktam venni fagyasztott leveles tésztát, amiből fornettit szoktam sütni (sárgabarilekvár, nutella, eperlekvár, kakaópor, mikor mi kerül bele tölteléknek), ha épp nincs érkezésem rendesebbet sütni.
De volt már úgy, hogy egy kis füstölt szalcsit vágtam fel, egy kevés savanyú kápival (ez nem fontos bele, de jó izt ad neki), hagymakarikával töltöttem és igy sütöttem meg (a tésztának azt a részét, amit felülre hajtottam, bevagdaltam előre és megkentem felvert tojással a behajtás után, a széleit pedig villával lenyomkodtam, hogy szét ne nyiljon)
Ez is kevésből kijön és nagyon finom! :) a töltelék (bélés, ahogy én szoktam mondani) tetszés szerinti: ami van a hütőben. Kolbászkarika, bármi...
Ha már valaki irta olcsó receptnek, akkor bocsi
Egészben? Vagy ketté vágod?
Holnap kakast főzök nem nagyon öreg 1 éves..Ugy gondoltam meg főzöm a levesbe utánna át sütöm..mivel fűszerezzem?
Nagyon finom a padlizsánkrém,de ha szeretitek a pirítóst,akkor csinálj belőle padlizsános zakuszkát!
Azt üvegekben elrakhatod télire.(Hasonlít az íze a lecsóhoz kicsit!)Az enyém a kamrában sorakozik a babossal együtt!
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)