Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


24395. Anyagi (válaszként erre: 24384. - Lisy50)
2011. júl. 13. 21:30

Köszi!

Babérlevelet nem kell beletenni?

24394. Anyagi (válaszként erre: 24382. - Caravell)
2011. júl. 13. 21:29
Hogy tudtad megdarálni a csirkenyesedéket? Nekem teljesen eltömte a darálómat és végül feladtam.
24393. Anyagi (válaszként erre: 24392. - Anyagi)
2011. júl. 13. 21:27
Van persze erre egy gép, ami szörpös vízből hűtve kevergeti, fagyasztja a kását, de hát az ipari és az ára is horror.
24392. Anyagi (válaszként erre: 24381. - Era57)
2011. júl. 13. 21:25

A fiam sima botmixerrel keveri a jeget is mikor turmixot csinál.


Keveri vagy aprítja? Olyan jégkását szeretne a gyerek, ami teljesen apró jégdarabkákból áll.

24391. alidamolnar (válaszként erre: 24388. - Moenia)
2011. júl. 13. 21:06
Nagyon tetszenek, el is mentettem őket. Veszek gépet, és ki fogom próbálni, nagyon köszi!!!!
24390. moenia (válaszként erre: 24388. - Moenia)
2011. júl. 13. 20:40

A lényeget elfelejtettem:

A lehűtött masszát fagyigéppel kidolgoztatjuk és fogyasztjuk, vagy műanyag dobozban a fagyasztóba tesszük.

Ha nincs gép, akkor a masszát műanyag edénybe tesszük, betesszük a fagyasztóba, Mixerrel átkavarjuk, úgy óránként, kb. 3-5 alkalommal.

24389. moenia (válaszként erre: 24388. - Moenia)
2011. júl. 13. 20:35
A karamellt és a kókuszt különösen ajánlom, nagyon finomak. A karamellhez kell egy kis só is, de nem kell megijedni (és nem kell kihagyni sem a receptből), a só csak az ízeket emeli ki, a fagyi nem lesz sós.
24388. moenia
2011. júl. 13. 20:33

Ezek az én kipróbált receptjeim (képek a naplómban):


Vaníliafagylalt


Hozzávalók:

1 l tej

32 dkg cukor (ízlés szerint, lehet kevesebb is)

6 tojás

fél rúd vanília (vagy 1 cs bourbon vanília)


Feltesszük forralni a tejet, és közben belerakjuk a hosszában szétszedett vaníliát. A tojásokat szétválasztjuk és a sárgákat 2 dl még hideg tejjel simára keverjük. Akkor öntjük hozzá a többi tejhez, mikor az már forrni kezdett. Gyakran kevergessük, hogy oda ne kapjon az alja. Mikor felforr, vegyük le a tűzről és szűrjük át.


Csoki fagyi


Hozzávalók:

10 dkg étcsokoládé (miniumum70 %-os kakaó tartalmú)

fél l habtejszín (lehet a fele tej is)

4 nagy tojás sárgája

10 dkg cukor

5 dkg kakaópor (jó minőségű)


(Avagy: 10 dkg finom tejcsokoládé, 2,5 dl tej, 2,5 dl tejszín, 4 tojás sárgája, 5 dkg cukor, 5 dkg cukrozott kakaópor)


Elkészítés

A csokoládét darabokra törjük, vízfürdő felett egy hőálló tálban megolvasztjuk. Félretesszük.

A tojássárgájákat és a cukrot egy elektromos habverővel világos krémmé verjük.

A habtejszínt felmelegítjük, de mielőtt forrna, lehúzzuk a tűzhelyről és a tojáskrémhez öntjük lassan, miközben folyamatosan keverjük egy kézi habverővel.

Visszaöntjük a lábasba, belekeverjük a csokis szószt majd a kakaót, és folyamatos kevergetés közben, alacsony hőmérsékleten sűrű krémmé főzzük. Fontos, hogy ne forrjon fel, mert akkor összefut. Amikor a krém egy fémkanál hátára ráragad, és egy rárajzolt csík megtartja a formáját, akkor tökéletes, lehúzhatjuk a tűzhelyről, lapos tálba töltjük, kihűtjük.


Citromos joghurtfagyi


Hozzávalók:

1,5 dl víz

8 dkg cukor (ízlés szerint lehet több is)

csipet só

fél citrom leve

1 vaníliarúd kikapart magja (vagy 1 cs bourbon vanília)

5 dl joghurt (jó minőségű)


A vízzel cukorral, sóval szirupot főzünk, hozzáadjuk a citromlevet, a vaníliát, majd a szirupot kihűtjük. A joghurtot a sziruppal botmixerrel simára keverjük. A masszát kihűtjük.


Gesztenye fagyi


Hozzávalók:

1 csomag gesztenyepüré

2 dl tejszín

100 gramm sűrített tej (cukrozott)

2 ek cukor

A hozzávalókat összedolgozzuk, majd lehűtjük, fagyasztjuk.



Kávéfagyi


4 tojássárga

4 ek cukor

2,5 dl kávé (4 ek cukorral édesítve)

2,5 dl tej

1 dl tejszín

1 cs bourbon vanília, vagy 1 tk vaníliaaroma


A tejet 10 percig főzzük a vaníliával.

A tojássárgákat a 4 ek cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kávét és a tejet.

A krémet vízfürdő felett 15 percig főzzük.

Langyosan belekeverjük a habbá vert tejszín

(Ez egy kicsit vizes, érdemes instant kávéval készíteni, amit tejben oldunk fel.)


Fehércsoki fagyi


Hozzávalók:


5 dl tej

3 tojássárgája

5 dkg cukor

15 dkg fehér csoki


A tejet felmelegítjük. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük. Ha habos, fakanállal tovább keverjük és fokozatosan hozzáöntjük a meleg tejet. Az így nyert keveréket a lábasba visszaöntjük és tovább melegítjük, míg sűrűsödni nem kezd. Közben a fehér csokit megolvasztjuk és a tojásos tejhez adjuk. Ha a krém kicsit besűrűsödött (sodószerű az állaga), jeges vízbe állítva kihűtjük és mehet a hűtőbe egy éjszakára.

(Érdemes kicsit több cukrot használni, vagy több fehér csokoládét, hogy intenzívebb íze legyen.)


Karamellfagylalt


10dkg cukor

2,5dl tejszín

2,5dl tej

5 tojássárgája + 3 ek cukor

nagy csipet só

1kk vaníliakivonat, vagy 1 cs bourbon vanília


A cukrot 1 ek vízen karamellizáljuk, hozzáöntjük a tejet, a tejszínt, majd addig főzzük, amíg a karamell fel nem olvad. Hozzáöntöm a cukorral felvert tojássárgáját, majd hozzáadom a többi hozzávalót, majd addig főzöm, amíg besűrűsödik. Jeges vízben lehűtjük, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük.


Kókuszfagyi


Hozzávalók:

300 ml tej

25 g vaj

50 g kókusztejpor

80-100 g porcukor

1 cs bourbon vanília, vagy 1 kk vaníliaaroma

1 tk keményítő

csipet só

1 tojássárgája

1 ek kókuszreszelék


A keményítőt, kókuszreszeléket és a kókusztejport kevés tejjel elkeverjük, hozzáöntjük a többi tejet is, felmelegítjük sűrűsödésig. Belekeverjük a porcukrot, sót, vaníliát, kicsit hűlni hagyjuk. A tojássárgájához keverjük adagokban. Betesszük a hűtőbe pár órára, hogy lehűljön.

Ez a legfinomabb! Mindenki kedvence lett!

24387. moenia (válaszként erre: 24376. - Lisy50)
2011. júl. 13. 20:30
Én a tartályt folyamatosan a fagyasztóban tartom. Nem olyan nagy az a tartály (mondjuk nem is kicsi), így legalább bármikor összedobhatok egy fagyit, max. fél óra alatt.
24386. mmacus (válaszként erre: 24384. - Lisy50)
2011. júl. 13. 19:40

Jaj, de szeretem, utoljára talán akkor főztem ilyet, mikor gyesen voltam. Na, az se most volt:)

Be fogom iktatni egyik napra.

24385. Lisy50 (válaszként erre: 24380. - Anyagi)
2011. júl. 13. 19:30
Én a fagyott gyümölcsöt szoktam az aprítóval, nekem 2 is van, mind a 2 viszi!:))
24384. Lisy50 (válaszként erre: 24379. - Anyagi)
2011. júl. 13. 19:29
Pici paprikás rántást felöntök vízzel,teszek bele sót delikátot, pici őrőlt köményt, és ha forr, egyesével beleütöm az egész tojásokat. Ha megfőtt, tejfölt keverek bele,és egy pici ecetet(ízlés szerint)
24383. mmacus
2011. júl. 13. 19:28
Nálunk a rakott kel volt ma telitalálat, férjem duplán ebédelt belőle. Csak magamat űztem ki vele a konyhából, úgy befűtöttem. Szegény ventilátor nem bírta.
24382. caravell (válaszként erre: 24375. - Alidamolnar)
2011. júl. 13. 19:13

Fagyigépem nincs, ahhoz nem tudok hozzászólni, nagy fagyis sem vagyok, de egyszer ettem étcsoki-fagyit, az valami mennyei volt.


Nálunk ma rakott tök lesz Cara módra: volt egy kis tök, váratlanul jött a lányom barátja, így már kevés töltött töknek, felkarikáztam, alulra felülre tepsiben sózott tökkakrikák, közötte a töltelék, fűszeres darált csirkenyesedék (550-ért), áztatott kenyérerel, sok pirított hagymával, tojással, fűszerekkel. Fólia alatt pároltam, utána sajtot reszeltem rá, most sül. Brutál adag lett, 80 dkg húsból, holnapra is marad.

24381. Era57 (válaszként erre: 24380. - Anyagi)
2011. júl. 13. 18:01
A fiam sima botmixerrel keveri a jeget is mikor turmixot csinál
24380. Anyagi
2011. júl. 13. 17:56

Szeretnék gyümölcsös jégkását készíteni. Ötletek?

Melyik turmix-szal lehet jeget darálni? Miben különbözik a (kése?) a sima turmixtól? Mi történne, ha rendes, régi turmixommal próbálnám meg?

24379. Anyagi (válaszként erre: 24377. - Lisy50)
2011. júl. 13. 17:53
Imádom a savanyú tojáslevest!!!! Te hogyan készíted?
24378. Edina51 (válaszként erre: 24356. - D5ef6da91d)
2011. júl. 13. 17:13
Fagyi recepteket kérjük szépen!:))
24377. Lisy50
2011. júl. 13. 16:34
Holnap savanyú tojáslevest csinálok, és túrós csuszát, de hétvégére többnaposat kell főznöm, mert festés lesz:(
24376. Lisy50
2011. júl. 13. 16:30
Most volt a Lid.l-be akciósan 6 ezer valamennyiért, párom mondta vegyünk, de van az anyunak, mindig elfelejti előre betenni a fagyasztóba az edényt mondta vigyem el. Ő ezt a kész fagyi porokat veszi, 1 tasak kb. 130ft, és van belőle egy csomó!!:)
24375. alidamolnar (válaszként erre: 24372. - D5ef6da91d)
2011. júl. 13. 16:22
Igen, a csoki is nagyon szuper, falnék is most, ha itt lenne előttem:)
2011. júl. 13. 16:21

Jó lehet a fagyi géped, én is beszerzek egyet.

Jó itt nézegetni ezen a fórumon, annyi érdekes ötletet adtok, és annyi jó szándék van itt az emberekben.

24373. mosolyka1111 (válaszként erre: 24372. - D5ef6da91d)
2011. júl. 13. 16:20
:))
24372. d5ef6da91d (válaszként erre: 24371. - Alidamolnar)
2011. júl. 13. 16:16

Slussz. És olyan, mint egy igazi fagyi :-)

De ki szeretném próbálni az igazi, jó kis hízlaló, krémes, tejszínes, főzött sárgakrém alapút is. A jóféle csokoládéfagyitól mindig elgyengülök :-)

Bár szerintem ezzel nem vagyok egyedül ;-)

24371. alidamolnar (válaszként erre: 24370. - D5ef6da91d)
2011. júl. 13. 16:14

Köszönöm, hogy leírtad.

Én meg azt hittem, hogy a ketyerét kell betenni a fagyóba, és ott fog tevékenykedni, és ezt nem tudtam elképzelni fizikailag.

De így már oké. Tényleg emberbaráti az ára is.

Köszi:)


A mostani fagyidba amúgy joghurt, és friss, pürésített őszibarack került, és némi méz és vanília?

24370. d5ef6da91d (válaszként erre: 24369. - Alidamolnar)
2011. júl. 13. 14:52

Persze. Alapvetően kétféle van, az egyik a beépített kompresszoros, de az 50 ezernél kezdődik és a helyigénye is óriási.


A másika "fapados" fajta, amiben a lényeg az, hogy egy hűrőfolyadékkal körülvett tálat -18 foknál hidegebbre hűtesz 24 órán át, majd a tálat beteszed a gépbe, ami innentől kezdve azon az elven működik, mint egy sima robotgép. Beleadagolod a hozzávalókat és egy kis idő múlva kész a fagyi, ui. a benne lévő kar folyamatosan keveri és megakadályozza a kikristályosodást.

A tál pedig a saját hidegét adja bele.


Szóval, nem egy ördöglakat és nem is drága. Én 13 ezerért vettem és másfél literes a tartálya, ennyi fagyit tud készíteni.

24369. alidamolnar (válaszként erre: 24368. - D5ef6da91d)
2011. júl. 13. 14:10

Klassz, hogy jó lett a fagyid:)


Nálam amúgy abszolut homály fedi, hogy milyen egy fagyigép, mert eddig eljárós fagyizósok voltunk (de az utóbbi időben nem ízlik már úgy).

A fagyigép az hogyan hűt? Lehet, hülye kérdés, de írd meg pár sorban légyszi az elvét, ha nem gond. Köszi.

24368. d5ef6da91d (válaszként erre: 24367. - Alidamolnar)
2011. júl. 13. 13:04

Sötétkék-fehér dobozban van és az ára sem vészes, olyan 680 ft körül van kilója.

A fagyi pedig elkészült és valami fenomenális!!! Igaz, mitől lenne rossz, hiszen joghurt, őszibarack és vanília volt csak benne meg egy csepp méz.

Fagyigépet mindenkinek!! :-)

24367. alidamolnar (válaszként erre: 24356. - D5ef6da91d)
2011. júl. 13. 11:10

Majd írd meg légyszi a fagyi eredményt.

Amúgy igen, bazi édesek a jégkrémek.

24366. alidamolnar (válaszként erre: 24355. - D5ef6da91d)
2011. júl. 13. 11:09
Köszi! Majd nyitott szemmel járok!

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook