Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Köszi!
Babérlevelet nem kell beletenni?
A fiam sima botmixerrel keveri a jeget is mikor turmixot csinál.
Keveri vagy aprítja? Olyan jégkását szeretne a gyerek, ami teljesen apró jégdarabkákból áll.
A lényeget elfelejtettem:
A lehűtött masszát fagyigéppel kidolgoztatjuk és fogyasztjuk, vagy műanyag dobozban a fagyasztóba tesszük.
Ha nincs gép, akkor a masszát műanyag edénybe tesszük, betesszük a fagyasztóba, Mixerrel átkavarjuk, úgy óránként, kb. 3-5 alkalommal.
Ezek az én kipróbált receptjeim (képek a naplómban):
Vaníliafagylalt
Hozzávalók:
1 l tej
32 dkg cukor (ízlés szerint, lehet kevesebb is)
6 tojás
fél rúd vanília (vagy 1 cs bourbon vanília)
Feltesszük forralni a tejet, és közben belerakjuk a hosszában szétszedett vaníliát. A tojásokat szétválasztjuk és a sárgákat 2 dl még hideg tejjel simára keverjük. Akkor öntjük hozzá a többi tejhez, mikor az már forrni kezdett. Gyakran kevergessük, hogy oda ne kapjon az alja. Mikor felforr, vegyük le a tűzről és szűrjük át.
Csoki fagyi
Hozzávalók:
10 dkg étcsokoládé (miniumum70 %-os kakaó tartalmú)
fél l habtejszín (lehet a fele tej is)
4 nagy tojás sárgája
10 dkg cukor
5 dkg kakaópor (jó minőségű)
(Avagy: 10 dkg finom tejcsokoládé, 2,5 dl tej, 2,5 dl tejszín, 4 tojás sárgája, 5 dkg cukor, 5 dkg cukrozott kakaópor)
Elkészítés
A csokoládét darabokra törjük, vízfürdő felett egy hőálló tálban megolvasztjuk. Félretesszük.
A tojássárgájákat és a cukrot egy elektromos habverővel világos krémmé verjük.
A habtejszínt felmelegítjük, de mielőtt forrna, lehúzzuk a tűzhelyről és a tojáskrémhez öntjük lassan, miközben folyamatosan keverjük egy kézi habverővel.
Visszaöntjük a lábasba, belekeverjük a csokis szószt majd a kakaót, és folyamatos kevergetés közben, alacsony hőmérsékleten sűrű krémmé főzzük. Fontos, hogy ne forrjon fel, mert akkor összefut. Amikor a krém egy fémkanál hátára ráragad, és egy rárajzolt csík megtartja a formáját, akkor tökéletes, lehúzhatjuk a tűzhelyről, lapos tálba töltjük, kihűtjük.
Citromos joghurtfagyi
Hozzávalók:
1,5 dl víz
8 dkg cukor (ízlés szerint lehet több is)
csipet só
fél citrom leve
1 vaníliarúd kikapart magja (vagy 1 cs bourbon vanília)
5 dl joghurt (jó minőségű)
A vízzel cukorral, sóval szirupot főzünk, hozzáadjuk a citromlevet, a vaníliát, majd a szirupot kihűtjük. A joghurtot a sziruppal botmixerrel simára keverjük. A masszát kihűtjük.
Gesztenye fagyi
Hozzávalók:
1 csomag gesztenyepüré
2 dl tejszín
100 gramm sűrített tej (cukrozott)
2 ek cukor
A hozzávalókat összedolgozzuk, majd lehűtjük, fagyasztjuk.
Kávéfagyi
4 tojássárga
4 ek cukor
2,5 dl kávé (4 ek cukorral édesítve)
2,5 dl tej
1 dl tejszín
1 cs bourbon vanília, vagy 1 tk vaníliaaroma
A tejet 10 percig főzzük a vaníliával.
A tojássárgákat a 4 ek cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kávét és a tejet.
A krémet vízfürdő felett 15 percig főzzük.
Langyosan belekeverjük a habbá vert tejszín
(Ez egy kicsit vizes, érdemes instant kávéval készíteni, amit tejben oldunk fel.)
Fehércsoki fagyi
Hozzávalók:
5 dl tej
3 tojássárgája
5 dkg cukor
15 dkg fehér csoki
A tejet felmelegítjük. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük. Ha habos, fakanállal tovább keverjük és fokozatosan hozzáöntjük a meleg tejet. Az így nyert keveréket a lábasba visszaöntjük és tovább melegítjük, míg sűrűsödni nem kezd. Közben a fehér csokit megolvasztjuk és a tojásos tejhez adjuk. Ha a krém kicsit besűrűsödött (sodószerű az állaga), jeges vízbe állítva kihűtjük és mehet a hűtőbe egy éjszakára.
(Érdemes kicsit több cukrot használni, vagy több fehér csokoládét, hogy intenzívebb íze legyen.)
Karamellfagylalt
10dkg cukor
2,5dl tejszín
2,5dl tej
5 tojássárgája + 3 ek cukor
nagy csipet só
1kk vaníliakivonat, vagy 1 cs bourbon vanília
A cukrot 1 ek vízen karamellizáljuk, hozzáöntjük a tejet, a tejszínt, majd addig főzzük, amíg a karamell fel nem olvad. Hozzáöntöm a cukorral felvert tojássárgáját, majd hozzáadom a többi hozzávalót, majd addig főzöm, amíg besűrűsödik. Jeges vízben lehűtjük, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Kókuszfagyi
Hozzávalók:
300 ml tej
25 g vaj
50 g kókusztejpor
80-100 g porcukor
1 cs bourbon vanília, vagy 1 kk vaníliaaroma
1 tk keményítő
csipet só
1 tojássárgája
1 ek kókuszreszelék
A keményítőt, kókuszreszeléket és a kókusztejport kevés tejjel elkeverjük, hozzáöntjük a többi tejet is, felmelegítjük sűrűsödésig. Belekeverjük a porcukrot, sót, vaníliát, kicsit hűlni hagyjuk. A tojássárgájához keverjük adagokban. Betesszük a hűtőbe pár órára, hogy lehűljön.
Ez a legfinomabb! Mindenki kedvence lett!
Jaj, de szeretem, utoljára talán akkor főztem ilyet, mikor gyesen voltam. Na, az se most volt:)
Be fogom iktatni egyik napra.
Fagyigépem nincs, ahhoz nem tudok hozzászólni, nagy fagyis sem vagyok, de egyszer ettem étcsoki-fagyit, az valami mennyei volt.
Nálunk ma rakott tök lesz Cara módra: volt egy kis tök, váratlanul jött a lányom barátja, így már kevés töltött töknek, felkarikáztam, alulra felülre tepsiben sózott tökkakrikák, közötte a töltelék, fűszeres darált csirkenyesedék (550-ért), áztatott kenyérerel, sok pirított hagymával, tojással, fűszerekkel. Fólia alatt pároltam, utána sajtot reszeltem rá, most sül. Brutál adag lett, 80 dkg húsból, holnapra is marad.
Szeretnék gyümölcsös jégkását készíteni. Ötletek?
Melyik turmix-szal lehet jeget darálni? Miben különbözik a (kése?) a sima turmixtól? Mi történne, ha rendes, régi turmixommal próbálnám meg?
Jó lehet a fagyi géped, én is beszerzek egyet.
Jó itt nézegetni ezen a fórumon, annyi érdekes ötletet adtok, és annyi jó szándék van itt az emberekben.
Slussz. És olyan, mint egy igazi fagyi :-)
De ki szeretném próbálni az igazi, jó kis hízlaló, krémes, tejszínes, főzött sárgakrém alapút is. A jóféle csokoládéfagyitól mindig elgyengülök :-)
Bár szerintem ezzel nem vagyok egyedül ;-)
Köszönöm, hogy leírtad.
Én meg azt hittem, hogy a ketyerét kell betenni a fagyóba, és ott fog tevékenykedni, és ezt nem tudtam elképzelni fizikailag.
De így már oké. Tényleg emberbaráti az ára is.
Köszi:)
A mostani fagyidba amúgy joghurt, és friss, pürésített őszibarack került, és némi méz és vanília?
Persze. Alapvetően kétféle van, az egyik a beépített kompresszoros, de az 50 ezernél kezdődik és a helyigénye is óriási.
A másika "fapados" fajta, amiben a lényeg az, hogy egy hűrőfolyadékkal körülvett tálat -18 foknál hidegebbre hűtesz 24 órán át, majd a tálat beteszed a gépbe, ami innentől kezdve azon az elven működik, mint egy sima robotgép. Beleadagolod a hozzávalókat és egy kis idő múlva kész a fagyi, ui. a benne lévő kar folyamatosan keveri és megakadályozza a kikristályosodást.
A tál pedig a saját hidegét adja bele.
Szóval, nem egy ördöglakat és nem is drága. Én 13 ezerért vettem és másfél literes a tartálya, ennyi fagyit tud készíteni.
Klassz, hogy jó lett a fagyid:)
Nálam amúgy abszolut homály fedi, hogy milyen egy fagyigép, mert eddig eljárós fagyizósok voltunk (de az utóbbi időben nem ízlik már úgy).
A fagyigép az hogyan hűt? Lehet, hülye kérdés, de írd meg pár sorban légyszi az elvét, ha nem gond. Köszi.
Sötétkék-fehér dobozban van és az ára sem vészes, olyan 680 ft körül van kilója.
A fagyi pedig elkészült és valami fenomenális!!! Igaz, mitől lenne rossz, hiszen joghurt, őszibarack és vanília volt csak benne meg egy csepp méz.
Fagyigépet mindenkinek!! :-)
Majd írd meg légyszi a fagyi eredményt.
Amúgy igen, bazi édesek a jégkrémek.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)