Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Hauser.
Amúgy a 15 percet én is keveselleném, így látatlanban is.
Akkor először majd hagyom fél óráig. Köszi:)
Kis tapasztalat kell csak hozzá, hamar kitanulod :-)
Nekem is azt írja egyébként, hogy 15-30 perc és nekem 30 perc alatt szokott készen lenni.
Milyen típusú gép?
Moneia, Ny.ani, köszönöm Nektek a fagyigépes válaszokat.
Igen, azt írja az útmutató, hogy 15-30 perc, fagyi fajtánként változhat.
Csak hát még semmi tapasztalatom.
És írja persze, hogy ha leállítom, akkor odafagy az oldalára.
Enyémnek is átlátszó a teteje, akkor majd skubizom, aztán majdcsak beletanulok:)
Szép délutánt, hölgyeim :-)
Jelentem, 52 db 3.7dl-es üveget töltöttünk meg lekvárral, őrület :-)
Ma délután pihenés van soron, eddig a szüleinknél voltunk, ide is és oda is vittünk kóstolót :-)
Az ebéd tonhalas rizottó volt, a férjem főzte.
A használati utasításban le van írva,hogy mennyi idő alatt van kész. Annyi ideig járnia kell. Ha leállítod, tömbbé fagy benne minden.
Meg lehet is látni, legalábbis az enyémnek átlátszó a teteje.
Szia!
Ha kikapcsolod, akkor ugye nem keveri a fagyit, ami így odafagyhat az edény falához. Tudom, ezzel nem vagy kisegítve, de ránézésre meg lehet állapítani, hogy jó-e már a fagylalt. Keverés közben folyamatosan változik az állaga. Ha a ránézéses módszer nem megy, akkor próbálj nagyon-nagyon óvatosan (!) egy fakanál segítségével kicsippenteni egy kis részt a készülő fagyiból (csak véletlenül se érj a keverőlapáthoz).
Tapasztalt fagyigépesek, kérdezni szeretnék:
Az van írva a használati útmutatóra, hogy menet közben ne kapcsoljuk ki, és ne indítsuk újra a gépet.
De akkor honnan tudjuk, hogy mikor érte el a kívánt állagot???
Márti!-nagyon ügyes vagy, én tavaly vettem 3x4-es takarófóliát fehér színben (1500ft)a 4 sarkán van fémlyuk, gumipókkal felakasztom kampóra, ha jön a vihar, 1 perc alatt lekapom:))
Én a szomszéd ellen csináltam, a nappal elvagyok!!!:)))))
Nagyon ügyes vagy! Úgy néz ki tényleg hiányzott ez a kis árnyék a teraszotok fölül!
De - a háztól távolabbi részét mihez feszítetted ki?
Vettem az Interspaarban fagyigépet, Hauser, 4.990 Ft. 1,36 l az űrtartalma.
Már betettem a fagyóba, hogy holnap ki tudjam próbálni.
Igaz, "szentségtörő" módon első alkalommal csak Dr Oetker fagyiporral próbálom, hogy egyáltalán lássam ,hogy működik. Utána majd jöhetnek a joghurtos gyümis, meg a főzött fagyik.
Anyagi, köszi, hogy írtad az akciót!
Hali... Nekem se kellett volna, de azért feltettem egy húslevest. Nem lesz kész délre, majd este vagy holnap eszünk belőle. Maradt tegnapról lecsó is meg spagettiszósz is, tésztát kell kifőznöm hozzá és kész.
Még egy dinnye vár a sorsára, süti helyett.
Sziasztok Tyúkok, szép vasárnapot mindenkinek!
Ma laza napom van, nem kell főznöm, tegnap dupla adag spanyol husit csináltam és van még péntekről tökfőzelék zúzapörkölt is. Talán kinder szeletet sütök délután...
Majorannás aprópecsenye
----------------------------------
Hozzávalók:
fél kg apróra vágott hús
1 fej vöröshagyma
őrölt pirospaprika
2 dl tejföl
majoranna
só ízlés szerint
Elkészítése:
Egy kis zsiradékon megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, kicsit kihűtjük,majd hozzáadjuk a pirospaprikát is. A húst hozzáadjuk a pörkölt alaphoz, felöntjük annyi vízzel ami elfedi és puhára pároljuk.Közben ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd a majorannát is hozzáadjuk és az egészet tejfölös habarással sűrítjük be. Párolt rizst tálalunk hozzá köretként. Ez a recept finom marhahússal is.
--------------------------------------------------------
Rizs saláta
--------------------
Hozzávalók:
1 bögre rizs
2 bögre víz
1 bögre kukorica
1 marék mazsola
1 fej vöröshagyma
1 csomag petrezselyem zöld
só
bors
majoránna
oregánó
2 evőkanál olívaolaj
Elkészítése:
Feltesszük főni a rizs. Felvágjuk a vöröshagymát, a petrezselyemzöldet és a mazsolát. Ha a rizs megfőtt az alapanyagokat összekeverjük, majd sóval, borssal, majoránnával és oregánóval fűszerezzük és a végén lelocsoljuk olívaolajjal. Köretnek és magában fogyasztva is kiváló
-----------------------
Paradicsomos hús
---------------------------------
Hozzávalók:
6-8 szelet sertéscomb
2 dl paradicsomlé
1/2 dl olaj
1 ek mustár
kevés citromlé
3-4 gerezd összezúzott fokhagyma
só, bors, pirospaprika
3-4 babérlevél
2 fej vöröshagyma szeletelve
Elkészítése:
Az olajozott tepsibe rakjuk a hússzeleteket, tetejére a karikázott vöröshagyma szeleteket. A fenti hozzávalókat kb. 5-10 percig összeforraljuk és kevés víz hozzáadásával ráöntjük a húsra, majd alufólia alatt kb. 1 óra hosszat sütjük, ha puha a hús, lehet fólia nélkül még egy kicsit pirítani.
---------------------------
Almás hús
------------------
Hozzávalók:
50 dkg sertéscomb, felszeletelve és kiklopfolva
2 ek étolaj
40 dkg alma
1 kk liszt
só
tárkony
Elkészítése:
A besózott hússzeleteket forró olajban elősütjük és egy dl vizet aláöntve fedő alatt pároljuk. Mielőtt a hús teljesen megpuhulna, almaszeleteket rakunk a tetejére és a tárkonyt is rászórva tovább pároljuk. Ha a hús puha, a húslét a liszttel besűrítjük.
----------------------
Karfiol pörkölt
-------------------
Hozzávalók:
1 vagy 2 nagy fej karfiol (létszámtól függ)
6-7 közepes paradicsom kockára vágva
6-7 közepes paprika kockára vágva
4fej vöröshagyma apróra vágva
zsír ízlés szerint
fűszerek (só, bors, pirospaprika.)
Elkészítése:
A hagymát zsíron megdinsztelem, míg üveges nem lesz, majd megszóróm ízlés szerint a fűszerekkel (jobb, ha kicsit borsosabb, mint más ételeink). Ráteszem a paradicsomot és a paprikát (lehet egyszerre is, hisz ez nem lecsó). Megvárom, míg nagyjából megfőnek (nem kell teljesen megfőzni). Ezután ráteszem a rózsáira szedett karfiolt. Kis vízzel felöntöm, és főzöm. Oda kell figyelni rá, le ne égjen. Ha elfő róla a víz, de még nyersnek bizonyul, akkor nyugodtan lehet rá önteni még. Mikor a karfiol finom puha, akkor kész is van.
Lehet rizzsel, tarhonyával, tésztával fogyasztani
----------------------------------------------------
Hússzeletek sörös-burgonyás bundában
------------------------------------------------------
Hozzávalók:
karaj, csirke- vagy pulykamell
burgonya
tojás
liszt
sör
só
bors
fokhagyma
olaj a sütéshez
Elkészítése:
A hússzeleteket kicsit kiverjük, sózzuk, borsozzuk. A nyers burgonyát lereszeljük sajtreszelőn, és egy tálba tesszük. Hozzáütjük a tojást, pár kanál lisztet és kb. 1 dl sört. Mehet bele zúzott fokhagyma, só és bors is. Sűrű masszát kapunk, amibe a lisztben megforgatott hússzeleteket mártjuk, majd azonnal a közepesen forró olajban kisütjük. Ha a hús elfogyott, magában is süthető, csak kevesebb olajban.
Tejszínes-gombás csirke
----------------------------------
Hozzávalók:
60 dkg konyhakész csikre
10 dkg gomba
hagyma
1 dl tejszín
5 dkg vaj
3 dkg liszt
petrezselyemzöld, törött bors, só
Elkészítése:
Az aprított hagymát a vajon kicsit megpirítjuk, majd hozzáadjuk a feldarabolt csirkét melyet megborsozunk, s a felszeletelt gombát is hozzáadva addig pároljuk, amíg a leve elfő. Ezután 3 dkg liszttel elkevert 2 dl vízzel felengedjük. Fedő alatt pároljuk. Ha megpuhult hozzáadjuk a tejszínt, és még 1-2 percig forraljuk. Párolt rizzsel tálalhatjuk.
Nagyi gesztenyés tekercse
-------------------------------------------
Hozzávalók:
Alaphoz:
25 dkg darált keksz
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
fél dl sütőrum
1 ek kókuszreszelék
1 kk kakaópor
Krémhez:
25 dkg gesztenyemassza
12 dkg margarin
10 dkg cukor
2 dl rum
1 kk kókuszreszelék
Elkészítése:
Összegyúrjuk a tésztához valókat, majd kettéosztjuk és kinyújtjuk. Összedolgozzuk a krém hozzávalóit és megkenjük vele a tésztákat. Feltekerjük, a tetejére csokimáz mehet. Nem kell sütni!
-------------------------------------------
MÁRVÁNYOS, MEGGYES
------------------------------------------------
25 dkg porcukor
4 db tojás
1,5 dl olaj
1,5 dl meleg víz
25 dkg liszt
3 ek kakaó
3/4 cs sütőpor
magozott meggy (ízlés szerint)
A 4 tojás sárgáját fehéredésig kavarjuk a porcukorral, majd hozzátesszük az olajat és a meleg vizet.
Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet.
Ha a hozzávalókat simára kevertük, kb.1/3 át átrakjuk külön keverőtálba és ehhez keverjük a kakaót.
A tojások fehérjét felverjük és 2:1 arányban a sárga, illetve a kakaós masszához kevejük óvatosan.
A kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük először a sárga tésztát, majd a kakaós masszát .
Óvatosan egy kanál nyelével márványozzuk.
Legvégül magozott meggyel megszórjuk a tetejét.
180 fokon 45 percig sütjük.
Szia ,drága Mártikám! :-)
Nincs semmi gond, leszámítva a "kétoldali, súlyos lustaságitiszt", meg azt a körülményt, hogy Zsömle a garázstetőkön nagy macskaösszejövetelen dorbézol jó pár napja.Nem rugdossa a redőnyt hajnalban.
Szeretem a bicikliversenyt nézni, ott is sokat lógok.
Mindjárt állok neki újabb adag pirosaranyat befőzni.Ma nem lesz kosztosom, más dolgom nincs.
Rátok-rátok nézek, de megnyugtatóan tapasztalom, hogy lágy ejtőzés van minden szinten..További finom "nyaralgatást" kívánok.
---------------------
Megvan a hosszú élet titka
---------------------------
Szieszta, hal, kávé, zöldségek és olívaolaj – ez a hosszú élet titka görög kardiológusok szerint az Égei-tengerben fekvő Ikária görög szigeten, ahol tízszer annyi a kilencvenesek száma, mint Európa többi részén.
Ikária szigete – Szardínia, Costa Rica egyik hegyvidéki régiója, a japán Okinava egyik térsége és a kaliforniai Loma Linda mellett – egyike a világ öt „kék övezetének", ahol magas az önellátásra képes időskorúak aránya a lakosságon belül.
"Míg Európa többi részén a lakosságnak mindössze 0,1 százaléka idősebb kilencvenévesnél, Ikárián ez a szám ennek a tízszerese: 1,1 százalék – mondta el szerdán Hrisztina Hriszohou, az athéni egyetem orvosi karának kardiológus kutatója, a görög szigeten végzett tanulmány egyik szerzője
Mi hát a titok? Hagyományos életmódot folytatnak, sok zöldséget, halat és olívaolajat fogyasztanak, valamint naponta kétszer görög, azaz sok antioxidánst tartalmazó főtt kávét isznak, és naponta sziesztát tartanak – vélik a kutatók, akik szerint a genetikai tényezőnek is szerepe van. A megfigyelt népesség szülei gyakran szintén igen magas kort értek meg.
A kellemes éghajlat és a fény mellett a viharok kis aránya is szerepet játszik a hosszú életben – áll a tanulmányban.
A szívgyógyász szerint a sziget lakóinak jó egészségi állapota és magas kora valószínűleg a fizikai tevékenységgel és rendszeres szexszel is összefügghet. A felmérésben részt vevő egyik nyolcvanéves nő például a bordáit törte el egy túlságosan akrobatikusnak bizonyult hancúrozás közepette.
Sziasztok!
Ma nem kell főznöm!!:))
Tényleg kisnusi is eltűnt! Biztos nyaral mindenki!:)
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)