Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Eperlekvár:
Nagyon ügyes vagy!!!!!! A tortazselét szabad forralni? Mintha azt olvastam volna rajta (vagy a zselatinon), hogy nem, de hát megkötött neked is!
Ma én is eperlekvároztam! Még volt tavalyról ez a 3:1 zselésítőszer. Jól működött, és sötét sem lett, mert elég volt vele 3 percig főzni!
Sikerült kipróbálni a házi fagyit ?
Elnézést, én olyan vagyok, mint egy lassú reagálású hadtest. Egész héten látástól-vakulásig dolgozom, és mire hazaérek már nincs erőm számítógépezni.
Megértelek, de én IMÁDOM!!! Egy pirítós is akkor az igazi, ha csíp a fokhagymától!
Remélem Ti még sokáig fogjátok termelni, mert ez a sok külföldi semmire sem jó!
De jóóó!!! Gyerekként, emlékszem, ültem a bejárati lépcsőn és kanállal tömtem a fejembe!
Meg kell mondanom, most is finom volt! A családot meg "kárpótolta" utána a sok eper. Tisztára vegák voltunk ma, de azért cseppet sem egészségesek, mert a fiúk lecukrozva szeretik az epret. Pedig milyen kár így elrontani szegényt!!!
Sziasztok!
A konyhámban hegyekben áll az eper!!! Friss, lecukrozott és éppen csak elkészült eperlekvár látható mindenütt!
Nem mondom, hogy így terveztem a napom, de 380 Ft volt kilója, így nem hagyhattam ott! Kis szemű, inkább szamóca, de nagyon finom édes. Kicsit homokos is volt, de nem nagyon, sikerült jól megmosnom, nem "recseg" egy kicsit sem.
Mindenki gyűrődött a hatalmas szemű, mosolygós, 7-800 forintos eperért, én meg a vadász szenvedélyével vetettem rá magam az olcsó, apróra. Lehet, ízre én jártam jobban!
Pogácsában nagyon rossz vagyok,de ezzela recepttel még nekem is megy /Így keress erre a helyre "Marisom" /
Kedvenc sajtos pogácsám, marisom módra..
Kedvenc sajtos pogácsám, marisom módra..
Sütni szeretek, sütni jó, enni még jobb..
főleg sajtos pogácsát, ha elkészülök a pogácsával, már alig várom, hogy bekapjak egy pár szemet,
mióta ismerem ezt a receptet, e nélkül nincs ünnep, e nélkül nincs összejövetel, ezt minden alkalomra kell, készítem.. ez a legleg pogácsában..
Hozzávalók: 60dkg liszt, 30 dkg ráma, 1 tojás és 2 tojássárgája, só tetszés szerint / én 4 kanál a teásnál kisebb a mokkásnál nagyobb kanalat használok /, pici cukor, 5 dkg élesztő, tejföl kb 3 dl, 10-12 dkg reszelt sajt.
Tejfölbe beleteszem a cukrot és az élesztőt / nem baj, ha hideg a tejföl, nem kell melegíteni / jól elkeverem, és még többször megkeverem.
A lisztet a rámával elmorzsolom, ha kész beleteszem a sót, sajtot, tojást és az élesztős tejfölt.
Összedolgozom a hozzávalókat, könnyen gyúrható tésztát kell, hogy kapjak, ha keménynek érzem, akkor még teszek hozzá 1 – 2 evőkanál tejfölt.
Lényege a tésztának, könnyen kezelhető, de ne legyen ragacsos, akkor jó, ha nem ragad a kezünkhöz. Ha kicsit lágyabbra sikerül, akkor sem baj, legfeljebb elfekszenek a pogik sülés közbe..
Kelesztem a tésztát kb. másfél órát, majd ujjnyi vastagra nyújtom, bevagdosom a tetejét, kiszaggatom, megkenem tojásfehérjével / tojássárgájával / és megszóróm reszelt sajttal és 200 fokon légkeveréssel megsütöm.
Nem igényel nagy odafigyelést, csak összeállítást, kiszaggatást és a sütést.
Ha nyaralni megyünk, mindig ezt sütöm, mert nem szárad ki és napokig ehető, finom puha marad, csak ajánlani tudom.
Jó munkát, majd jó étvágyat!
Köszi a sok jó ötletet! Végülis bepácoltam (olaj, bors, vegeta), és forró serpenyőben kisütöttem. Csináltam hozzá rizst és tejfölös gombaszószt. A túróból meg rákóczi túróst, ahogy Ági javasolta, de nem vagyok vele megelégedve. Talán túl nagyok voltak a tojások, de nem sikerült elég keményre verni a habot a tetejére. Elég érdekes kinézete lett, de nem félek, hogy megmarad :)
Moenia, a spenótos nyokist elmentettem, köszi!
Sziasztok! Szia!
Az én ajánlatom a csirkére: spenótos gnocchival tálalt fokhagymás csirkemell. Nem egy gyors étel, de nagyon finom. (Mindjárt felteszem a receptet a naplómba).
Vagy: tejszínes-csirkemelles penne? Avagy mindenféle zöldséggel (gomba, szárzeller, répa), szójaszósszal, fűszerekkel kínai csirkemell?
Túrógombóc eperrel töltve finom hidegen is, melegen is.
*
Nálam a csmell legbiztosabb sikere, ha tejben megmártom (1 mell 6 szelet ) és forró vajban átpirítom.Akkor készül, ha már asztalnál ülünk(a tej lehet pác, melyben akár napokig kuksol a felszeletelt mell) és ez a hús minden "köret" mellé finom.
Jó reggelt!
Nálam ma zöldborsóleves grízgaluskával, Stefánia vagdalt petrezselymes újkrumplival, tejfölös uborkasaláta, túrós palacsinta lesz.
Hosszas fejtörés után:)
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)