Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)


23187. Era57
2011. jún. 8. 12:17
Köszi az ötletet. Répatorta receptem van is , mézes lap terén meg szétnézek,mert olyat csak szeletbe ismerek.
23186. ArnoldSchwarzenegger (válaszként erre: 23183. - Era57)
2011. jún. 8. 11:50

A helyedben elkészíteném a lapokat (vagy megvenném) és csak vasárnap tölteném, díszíteném. Ez a rész úgyse tart sokáig, feltéve, hogy nem valami ultra időigényeset választasz.


De pl. egy csoki krém, marcipán bevonat pikk-pakk elkészül.


Ha nem ilyenre gondoltál, akkor még jó lehet egy eredeti recept alapján készült répatorta, aminek kifejezetten jót tesz, ha áll egy picit. Az icing mehet rá vasárnap is, biztos, ami biztos alapon.

23185. KNM1947
2011. jún. 8. 11:38
A cba-ban 288 a cukor a héten..
23184. t.Ili (válaszként erre: 23183. - Era57)
2011. jún. 8. 11:37

Én inkább valami mézes lapos tortát csinálnák,ami akkorra puhul meg.

A gyümölcsös joghurtos,még ha nem is romlik meg,akkorra összeeshet:(

Én már olyat is láttam,hogy a gyümölcs három napra penészes lett a sütin.

Díszítésnek azért is szoktak ilyen esetben inkább színes drazsékat tenni.

De ha van lehetőséged vasárnap díszíteni,akkor semmi gond a gyümölccsel:)

23183. Era57
2011. jún. 8. 11:27

Ha tudtok segíthetnétek is. Ketten is szülinaposak lesznek köztünk és tortát szeretnék sütni.De olyat hogy ha pénteken megsütöm kibírja vasárnapig.

Én könnyű gyümölcsös-joghurtost gondoltam csak nem tudom hogy vasárnapig milyen marad?

23182. Era57 (válaszként erre: 23181. - D5ef6da91d)
2011. jún. 8. 11:19

Sziasztok ! Nálunk is esik de ez most üdítően hat.

Igen én készülök a pünkösdre , minden évben ilyenkor tartjuk az apai részről az unokatestvér találkozónkat.Szana szét szóródtunk az országban és volt idő hogy évek teltek el hogy találkozzunk.Mikor a legidősebb unokatesónk megszervezte az első találkozót nagy siker volt és így hagyományt teremtettünk.Mindig máshol találkozunk,most Pest a helyszín.

23181. d5ef6da91d
2011. jún. 8. 09:56

Jó reggelt kívánok! Készültök a pünkösdre? Vannak pünkösdi időtöltéseitek, ételeitek, hagyományaitok, ilyesmi?


Itt is esett, nemrégiben hagyta abba, de ez csak időleges, attól tartok.


Ma jó kis spórolás főzeléknapot tartunk: tökfőzelék lesz, mert még szeretjük is :-)

23180. mmacus
2011. jún. 8. 09:22

Sziasztok!

Ma van Medárd napja, nálunk szinte egész nap esett eddig:( Akkor mostantól számolom a 40 napot:)

23179. lúdanyó
2011. jún. 8. 07:38
:)
23178. t.Ili (válaszként erre: 23177. - Zkelah)
2011. jún. 7. 21:31
Én is úgy vagyok vele:))
23177. Zkelah
2011. jún. 7. 21:19
Enni mielőtt boltba megyek. Lehetőleg sokat. Éhesen minden szart összevásárolok. :)
23176. szabot.88 (válaszként erre: 23174. - Hpkati)
2011. jún. 7. 21:17
semmit..rajta hagytam a szárán :)) vár még :))
23175. t.Ili
2011. jún. 7. 21:05

Azt tudjátok,hogy a cseresznyének vízhajtó hatása van?

Ha valakinek nyáron dagadós a lába,gondoljon erre:)))

23174. hpkati (válaszként erre: 23173. - Szabot.88)
2011. jún. 7. 20:56

Sziasztok!

Mit csináltál a patisszonnal?

23173. szabot.88 (válaszként erre: 23172. - 875f1a5663)
2011. jún. 7. 20:39
tudok várni! :))
23172. 875f1a5663 (válaszként erre: 23171. - Szabot.88)
2011. jún. 7. 20:37
Küldöm...de csak akkor, ha esni fog a hó...tudod, akkor kezdjük el enni a befőttet :-)
23171. szabot.88 (válaszként erre: 23170. - 875f1a5663)
2011. jún. 7. 17:50
Küldhetnél egy pár üveggel...a nagymamám olyan finomat csinált anno.....
23170. 875f1a5663 (válaszként erre: 23166. - Mmacus)
2011. jún. 7. 16:08

Köszönöm:-)

Ma is a konyhában eresztek gyökeret a cseresznye mellett, de most csak 2 ládával "jött".Annak is a felét bezacskózva tettem be a ládába.

23169. f5848578d5 (válaszként erre: 23142. - Szabot.88)
2011. jún. 7. 14:02
Az nem semmi. :)
23168. mmacus (válaszként erre: 23167. - Lisy50)
2011. jún. 7. 10:18
tescoban 285 a koronás, ezen a héten és a következő akcióban is.
23167. Lisy50
2011. jún. 7. 10:12

Sziasztok!

Nálunk megint lóg az eső lába!

Ma brassói az ebéd.


Lányok! Több helyen láttam hogy akciós a cukor 289ft. megyek veszek, mert úgy is el kell raknom a gyümölcsöket!:)

23166. mmacus
2011. jún. 7. 07:59

Sziasztok, szép napot!

Itt már megint esőre áll:(

Nusika, kívánatosak a befőttjeid!:)

23165. lúdanyó
2011. jún. 7. 07:57
:)
23164. 875f1a5663 (válaszként erre: 23163. - Martini64)
2011. jún. 7. 07:31

:-)

nekem is olyannak látszik, hogy csak szakemberek remekelhetnek ilyen csodákat.Kóstolásban benne lennék...

Viszont tetten föl egy képet a befőttjeimről :-)

23163. martini64 (válaszként erre: 23158. - A14deb9047)
2011. jún. 6. 20:49
Háááát, én biztos nem sütném meg... Ez a sok finomság mind tönkremenne, ahogy én elrontanám, annyira bonyolult :)
23162. Lisy50
2011. jún. 6. 20:04
Biztos hogy csak előnyére válik!:))
23161. mmacus (válaszként erre: 23156. - Lisy50)
2011. jún. 6. 19:56
Sok választása nem volt, ez munkahelyi kiküldetés. Mindenképpen megéri, úgy gondolom, mindenből tanul, amit megtapasztal. A nyelvvel sosem volt gondja, de saját környezetben jobban begyakorolja. S persze a pénz sem mindegy, nagyon nem. Abba pedig nem is jó belegondolni, hogy a vele együtt diplomázók közül van, akinek még nincs munkahelye...:(
23160. mmacus (válaszként erre: 23158. - A14deb9047)
2011. jún. 6. 19:53
Ez volt tavaly az "Év tortája", akkoriban sok főzős újságban megjelent a receptje.
23159. t.Ili (válaszként erre: 23158. - A14deb9047)
2011. jún. 6. 19:53

Jujj:(

Én nem is enném meg:))))))))))

23158. a14deb9047
2011. jún. 6. 19:49

Az előbb hallottam róla és megkerestem; erre varrjatok gombot!!


Szilvásgombóc torta

-------------------


Első lépés: a szilvapuding elkészítése

- 0,5 kg friss, vagy fagyasztott szilva

- 1 dl víz

- 1 kávéskanál fahéj

- 12 dkg (6 evőkanál) cukor

A hozzávalókat együtt felforraljuk.

- 1 dl víz

- 5 dkg pudingpor (vaniliás)

A hideg vízzel elkevert pudingporral besűrítjük a forrásban lévő szilvát, ha fakó a színe, utólag néhány csepp lila természetes ételfestékkel színezhetjük, majd lehűtjük. Ha túlságosan egyben marad a szilva, kissé szétturmixolhatjuk, de semmiképpen se legyen homogén, egynemű, fontos, hogy látszódjanak a szilvadarabok.

Második lépésként készítjük el a "gombócot".

2 evő kanál cukor

- 2-3 evőkanál víz

- 2-3 evőkanál rum

A vízből és a cukorból szirupot főzünk, kihűlés után hozzáadjuk a rumot. 25 dkg nullás (egyszeres) marcipánt kb. 11x46 cm nagyságú lappá nyújtunk. Ennek a marcipánnak igen magas a mandulatartalma, intenzív az íze, így nem lesz túlságosan édes a gombóc.


Egy kb. 7x42 cm nagyságú piskóta (boltban vásároljuk meg a kész szögletes piskótalapot és azt vágjuk szét 1-1,5 cm vastag lapokra) bőrös felét a pudingos szilvás krémmel leheletvékonyan lekenjük. (Az a lényeg, hogy a marcipán csík mindkét oldala kb. egy-egy ujjnyival legyen szélesebb a piskótacsíknál, mivel így tudjuk kényelmesen feltekerni.) Krémes felükkel lefelé a marcipánlapra fektetjük, ecset segítségével meglocsoljuk a rumos cukorsziruppal, majd meghintjük őrölt fahéjjal.


Ezután a csíkokat sorban kirakjuk kb. 10 dkg aszalt szilvával (a szilva nagyságától függően változhat a mennyiség, de az a lényeg, hogy a szilvákat szorosan egymás mellé kell helyezni, ne maradjon köztük hézag), majd szorosan feltekerjük a csíkokat úgy, hogy a piskóta sehol se látszódjon ki. Kör alakúra formázzuk a tekercseket, sütőpapírra helyezzük, majd fagyasztóban kifagyasztjuk őket.


A díszítéshez használt tekercseket is most készítjük el:


A díszítéshez felhasznált anyagmennyiségek:

- 10 dkg marcipán

- 5 dkg aszaltszilva


A kinyújtott marcipáncsíkba aszalt szilvát fektetünk le sorban, szorosan feltekerjük, majd ezt is lefagyasztjuk. Fagyasztás után a tekercseket és a csíkokat is olajjal higított csokoládéban (10 dkg tortabevonó + 1 ek olaj) kimártjuk, vigyázva arra, hogy a csokoládé mindenhol fedje a marcipánt. Ha észrevesszük dermedés után, hogy valahol nem fedte be teljesen a csokoládé a marcipánt, akkor azt utólag kenjük be csokoládéval, mert ha a későbbiekben a marcipán találkozik a tejszínnel, elfolyik a marcipán.


Szintén fontos, hogy a csíkokat olajjal higított csokoládéval húzzuk át, mert így sokkal könnyebb lesz a szeletelés, mintha egy kemény, roppanós csokoládét kellene átvágni a puha krémben.


Harmadik lépésként megsütjük a piskótákat.


(Célszerű lehet boltban kapható, kész, kerek csokis piskótalapot venni)


Csokoládés piskóta:



- 2 tojás

- 3 evőkanál cukor

- 2 evőkanál liszt

- 1 evőkanál kakaó

- diónyi vaj

- 1 evőkanál víz



A tojássárgát 1 kanál cukorral és a vízzel kihabosítjuk, közben a tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a masszához. Ezután beleforgatjuk a kakaóval elkevert lisztet, és hozzácsurgatjuk a langyosra megolvasztott vajat. Olajozott, lisztezett kerek formába kenjü, majd 200 fokos sütőben készre sütjük. Ez kerül a torták tetejére. A torta alja sacher felvertből készül:



Sacher-felvert:



- 6 db tojás sárga

- 2 db egész tojás

- 1 evőkanál víz

- 3,5 evőkanál cukor

- 2 evőkanál olaj

- 3 evőkanál liszt

- 3 evőkanál kakaó



Az összes tojáshoz hozzáöntjük a vizet és a cukrot, vízgőz felett állandóan kevergetve felmelegítjük annyira, hogy a tojás ne csapódjon ki (kb. 50 fok). Kihűlésig habbá verjük, majd belecsurgatjuk az olajat. Ezután lazán hozzákeverjük az átszitált, kakaóval elkevert lisztet. Kerek tortaformába tesszük, majd 200 fokos sütőben 20-25 percig sütjük.



A torta összeállítása a negyedik lépés:



- 0,5 l tejszínből vert tejszínhab (növényi) + 2 dl a díszítéshez

- a korábban elkészített szilvapuding

- 1,5 dl zselatin (lapból vagy porból elkészítve, kihűtve)

- 1 evőkanál citromlé

- késhegynyi fahéj



A hozzávalókból tejszínkrémet keverünk. A tortaformában lévő sacherkarikát félig megtöltjük a tejszínkrémmel, majd belehelyezzük a marcipános-piskótás tekercset. Óvatosan kissé belenyomkodjuk a krémbe, rátöltjük a maradék krémet, végül a kakaós piskótalappal befedjük. Dermesztés után (hűtőben 1-2 óra) 70% kakaótartalmú olvasztott csokoládéval bevonjuk a torta tetejét, az oldalát tejszínhabbal körbekenjük. A tetejét tejszínhabbal, a felszeletelt aszalt szilvás tekerccsel és zöld marcipánlevelekkel díszítjük.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook