Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
A helyedben elkészíteném a lapokat (vagy megvenném) és csak vasárnap tölteném, díszíteném. Ez a rész úgyse tart sokáig, feltéve, hogy nem valami ultra időigényeset választasz.
De pl. egy csoki krém, marcipán bevonat pikk-pakk elkészül.
Ha nem ilyenre gondoltál, akkor még jó lehet egy eredeti recept alapján készült répatorta, aminek kifejezetten jót tesz, ha áll egy picit. Az icing mehet rá vasárnap is, biztos, ami biztos alapon.
Én inkább valami mézes lapos tortát csinálnák,ami akkorra puhul meg.
A gyümölcsös joghurtos,még ha nem is romlik meg,akkorra összeeshet:(
Én már olyat is láttam,hogy a gyümölcs három napra penészes lett a sütin.
Díszítésnek azért is szoktak ilyen esetben inkább színes drazsékat tenni.
De ha van lehetőséged vasárnap díszíteni,akkor semmi gond a gyümölccsel:)
Ha tudtok segíthetnétek is. Ketten is szülinaposak lesznek köztünk és tortát szeretnék sütni.De olyat hogy ha pénteken megsütöm kibírja vasárnapig.
Én könnyű gyümölcsös-joghurtost gondoltam csak nem tudom hogy vasárnapig milyen marad?
Sziasztok ! Nálunk is esik de ez most üdítően hat.
Igen én készülök a pünkösdre , minden évben ilyenkor tartjuk az apai részről az unokatestvér találkozónkat.Szana szét szóródtunk az országban és volt idő hogy évek teltek el hogy találkozzunk.Mikor a legidősebb unokatesónk megszervezte az első találkozót nagy siker volt és így hagyományt teremtettünk.Mindig máshol találkozunk,most Pest a helyszín.
Jó reggelt kívánok! Készültök a pünkösdre? Vannak pünkösdi időtöltéseitek, ételeitek, hagyományaitok, ilyesmi?
Itt is esett, nemrégiben hagyta abba, de ez csak időleges, attól tartok.
Ma jó kis spórolás főzeléknapot tartunk: tökfőzelék lesz, mert még szeretjük is :-)
Sziasztok!
Ma van Medárd napja, nálunk szinte egész nap esett eddig:( Akkor mostantól számolom a 40 napot:)
Azt tudjátok,hogy a cseresznyének vízhajtó hatása van?
Ha valakinek nyáron dagadós a lába,gondoljon erre:)))
Sziasztok!
Mit csináltál a patisszonnal?
Köszönöm:-)
Ma is a konyhában eresztek gyökeret a cseresznye mellett, de most csak 2 ládával "jött".Annak is a felét bezacskózva tettem be a ládába.
Sziasztok!
Nálunk megint lóg az eső lába!
Ma brassói az ebéd.
Lányok! Több helyen láttam hogy akciós a cukor 289ft. megyek veszek, mert úgy is el kell raknom a gyümölcsöket!:)
Sziasztok, szép napot!
Itt már megint esőre áll:(
Nusika, kívánatosak a befőttjeid!:)
:-)
nekem is olyannak látszik, hogy csak szakemberek remekelhetnek ilyen csodákat.Kóstolásban benne lennék...
Viszont tetten föl egy képet a befőttjeimről :-)
Jujj:(
Én nem is enném meg:))))))))))
Az előbb hallottam róla és megkerestem; erre varrjatok gombot!!
Szilvásgombóc torta
-------------------
Első lépés: a szilvapuding elkészítése
- 0,5 kg friss, vagy fagyasztott szilva
- 1 dl víz
- 1 kávéskanál fahéj
- 12 dkg (6 evőkanál) cukor
A hozzávalókat együtt felforraljuk.
- 1 dl víz
- 5 dkg pudingpor (vaniliás)
A hideg vízzel elkevert pudingporral besűrítjük a forrásban lévő szilvát, ha fakó a színe, utólag néhány csepp lila természetes ételfestékkel színezhetjük, majd lehűtjük. Ha túlságosan egyben marad a szilva, kissé szétturmixolhatjuk, de semmiképpen se legyen homogén, egynemű, fontos, hogy látszódjanak a szilvadarabok.
Második lépésként készítjük el a "gombócot".
2 evő kanál cukor
- 2-3 evőkanál víz
- 2-3 evőkanál rum
A vízből és a cukorból szirupot főzünk, kihűlés után hozzáadjuk a rumot. 25 dkg nullás (egyszeres) marcipánt kb. 11x46 cm nagyságú lappá nyújtunk. Ennek a marcipánnak igen magas a mandulatartalma, intenzív az íze, így nem lesz túlságosan édes a gombóc.
Egy kb. 7x42 cm nagyságú piskóta (boltban vásároljuk meg a kész szögletes piskótalapot és azt vágjuk szét 1-1,5 cm vastag lapokra) bőrös felét a pudingos szilvás krémmel leheletvékonyan lekenjük. (Az a lényeg, hogy a marcipán csík mindkét oldala kb. egy-egy ujjnyival legyen szélesebb a piskótacsíknál, mivel így tudjuk kényelmesen feltekerni.) Krémes felükkel lefelé a marcipánlapra fektetjük, ecset segítségével meglocsoljuk a rumos cukorsziruppal, majd meghintjük őrölt fahéjjal.
Ezután a csíkokat sorban kirakjuk kb. 10 dkg aszalt szilvával (a szilva nagyságától függően változhat a mennyiség, de az a lényeg, hogy a szilvákat szorosan egymás mellé kell helyezni, ne maradjon köztük hézag), majd szorosan feltekerjük a csíkokat úgy, hogy a piskóta sehol se látszódjon ki. Kör alakúra formázzuk a tekercseket, sütőpapírra helyezzük, majd fagyasztóban kifagyasztjuk őket.
A díszítéshez használt tekercseket is most készítjük el:
A díszítéshez felhasznált anyagmennyiségek:
- 10 dkg marcipán
- 5 dkg aszaltszilva
A kinyújtott marcipáncsíkba aszalt szilvát fektetünk le sorban, szorosan feltekerjük, majd ezt is lefagyasztjuk. Fagyasztás után a tekercseket és a csíkokat is olajjal higított csokoládéban (10 dkg tortabevonó + 1 ek olaj) kimártjuk, vigyázva arra, hogy a csokoládé mindenhol fedje a marcipánt. Ha észrevesszük dermedés után, hogy valahol nem fedte be teljesen a csokoládé a marcipánt, akkor azt utólag kenjük be csokoládéval, mert ha a későbbiekben a marcipán találkozik a tejszínnel, elfolyik a marcipán.
Szintén fontos, hogy a csíkokat olajjal higított csokoládéval húzzuk át, mert így sokkal könnyebb lesz a szeletelés, mintha egy kemény, roppanós csokoládét kellene átvágni a puha krémben.
Harmadik lépésként megsütjük a piskótákat.
(Célszerű lehet boltban kapható, kész, kerek csokis piskótalapot venni)
Csokoládés piskóta:
- 2 tojás
- 3 evőkanál cukor
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál kakaó
- diónyi vaj
- 1 evőkanál víz
A tojássárgát 1 kanál cukorral és a vízzel kihabosítjuk, közben a tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a masszához. Ezután beleforgatjuk a kakaóval elkevert lisztet, és hozzácsurgatjuk a langyosra megolvasztott vajat. Olajozott, lisztezett kerek formába kenjü, majd 200 fokos sütőben készre sütjük. Ez kerül a torták tetejére. A torta alja sacher felvertből készül:
Sacher-felvert:
- 6 db tojás sárga
- 2 db egész tojás
- 1 evőkanál víz
- 3,5 evőkanál cukor
- 2 evőkanál olaj
- 3 evőkanál liszt
- 3 evőkanál kakaó
Az összes tojáshoz hozzáöntjük a vizet és a cukrot, vízgőz felett állandóan kevergetve felmelegítjük annyira, hogy a tojás ne csapódjon ki (kb. 50 fok). Kihűlésig habbá verjük, majd belecsurgatjuk az olajat. Ezután lazán hozzákeverjük az átszitált, kakaóval elkevert lisztet. Kerek tortaformába tesszük, majd 200 fokos sütőben 20-25 percig sütjük.
A torta összeállítása a negyedik lépés:
- 0,5 l tejszínből vert tejszínhab (növényi) + 2 dl a díszítéshez
- a korábban elkészített szilvapuding
- 1,5 dl zselatin (lapból vagy porból elkészítve, kihűtve)
- 1 evőkanál citromlé
- késhegynyi fahéj
A hozzávalókból tejszínkrémet keverünk. A tortaformában lévő sacherkarikát félig megtöltjük a tejszínkrémmel, majd belehelyezzük a marcipános-piskótás tekercset. Óvatosan kissé belenyomkodjuk a krémbe, rátöltjük a maradék krémet, végül a kakaós piskótalappal befedjük. Dermesztés után (hűtőben 1-2 óra) 70% kakaótartalmú olvasztott csokoládéval bevonjuk a torta tetejét, az oldalát tejszínhabbal körbekenjük. A tetejét tejszínhabbal, a felszeletelt aszalt szilvás tekerccsel és zöld marcipánlevelekkel díszítjük.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)