Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Én meg gesztenyepürét csinálok:))))
Anyósom,ilyenkor lekváros kenyeret eszik:)))
Sziasztok, szép hetet Mindenkinek!
Jelentem, mától érvénybe lépett nálunk a nőuralom!
Máris hiányzik a fiam:(
Szia Veronika!
Szia Mindenki!
Ezeket magamnak gyűjtöttem, de ide is kiteszem.A sajtos sütiről tettem föl képet is.
--------------
Sós háromszögek
---------------
Hozzávalók:
Tészta:
1 kg liszt
6 dl langyos tej
2 tojássárga
5 dkg élesztő
fél dl olaj
1 evőkanál só
pici cukor
Krém:
25 dkg margarin
1 kávéskanál só
1 tojás
reszelt sajt tetszés szerint
Tetejére:
1 tojás
reszelt sajt vagy magvak
Elkészítése:
A tészta alapanyagaiból kelesztőtálban összeállítom a tésztát és lefedve duplájára kelesztem. Ha megkelt 2 cipóba veszem. Vékonyra kinyújtom a lapot,megkenem a krém felével (a krémhez a hozzávalókat összekeverem) és feltekerem. Elvagdosom a tekercset ferdén:először/ irányba,utána ellentétes irányba vágom váltakozva, így háromszög alakokat kapok. Kikent tepsibe rakom,tojással megkenem, majd reszelt sajttal, köménnyel vagy apróra vágott tökmaggal meghintem a tetejét és kisütöm. A 2. cipóval ugyanígy teszek.
--------------------
Lecsós rakott krumpli
-------------------------
Hozzávalók:
1 kg burgonya
4 db közepes zöldpaprika
1 db közepes paradicsom
1 db közepes vöröshagyma
1 kis pohár tejföl
só, bors, pici pirospaprika
étolaj
Elkészítése:
A burgonyát egészben héjastól megfőzöm, majd lehűtve lehéjazom és karikára szeletelem. Ezután elkészítem a lecsót a szokásos módon. Majd egy kiolajozott sütőedényben a rakott krumplinak megfelelően rétegezem a burgonyát és a lecsót, majd a tetejére ráöntöm a tejfölt. Én csak 1 kispoharas tejfölt használok, mert a lecsó miatt szerintem ennyit bír el. A hozzávalók mennyisége természetesen az ételt elfogyasztók számától függ, ez a mennyiség 3 személyre volt elkészítve.
Nekünk nagyon ízlik, tudom ajánlani, hogy próbáljátok ki.
-----------------
Kapros tejfölös újpityóka főzelék
-------------------------------
Hozzávalók: ételízesítő, 2 dl tejföl, 5 dkg liszt, 5 dkg zsír, 1 fej hagyma, 1 csokor kapor,
1 kg újpityóka
Elkészítés: A pityókát megtisztítjuk, megmossuk, és kisebb darabokra vágjuk. Megfelelő edénybe tesszük, és annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Felforraljuk, majd takaréklángon tovább főzve beletesszük az összevágott friss kapor egyik felét, az ételízesítőt és egy egészben hagyott kis fej hagymát. Ez utóbbit a főzelék elkészültekor majd eltávolítjuk. Közben a zsírból, vagy olajból és a lisztből zsemleszínű rántást készítünk, a tűzről levéve hideg vízzel és a tejföllel simára keverjük. Amikor a pityóka megfőtt, az elkészített rántással besűrítjük, és beletesszük a kapor másik felét. Néhány percnyi lassú forralás után tálalhatjuk.
-----------------------------
C S O K I Ö N T E T E S P I S K Ó T A / N E M P U D I N G G G A L /
----------------------------------
Hozzávalók 6 személyre:
5 db tojás
30 dkg cukor
30 dkg liszt
6 ek víz
fél cs sütőpor
vaj a tepsi kikenéséhez
Az öntethez:
15 dkg keserű csokoládé
fél dl tej
2 ek étkezési keményítő
fél dl víz
2 ek porcukor
----------------------------
A csokiöntethez a vizet keverjük el a keményítővel (ettől lesz olyan jó, puding szerű állaga, mint az oviban). Kis lángon főzzük, amíg kicsit be nem sűrűsödik. Akkor szórjuk bele a cukrot, várjuk meg, míg felolvad. Vegyük le a gázról, tördeljük bele a csokit, és kevergessük, amíg fel nem olvad. Akkor beleöntjük a tejet, és azzal is kikeverjük.
--------------------------
Sziasztok spórolósok. Már ezer éve nem voltam, elveszítettem a fonalat... :-O
Ma is megvolt a napi zuhi, de szerencsére ma már nem áztunk el. Szép délutánt mindenkinek.
Viszont tudok olyat is, ahol az elvált nő férjhez ment újra, vitte az előző házasságból származó kisfiát (8 éves). A gyereknek minden nap meg kell köszönnie az apának, hogy enni kapott:(((
Lett közben közös gyerek is, ő az Isten. A nagy pedig a lökött hülyegyerek, de ehhez az anyuka is asszisztál a férjének.
(Mondjuk az ilyen "édesanyának" tüzes vasat dugnék a ....)
Majd megyek hozzád vásárolni!!!!
Azt tuti hazai!!!:)
Szia Tünde!
Én szoktam sózni, tölteni és reszelt sajttal megszórva sütni....
Ezt találtam a jokaja.hu oldalon, velencei csirkemájra:
Velencei csirkemáj
0,5 kg csirkemáj
3 fej hagyma
1 ek liszt
1,5 dl vörösbor
2 ek balzsamecet
só, bors, zsálya
vaj, olaj
Pucoljuk meg a májat. Ha szívvel együtt kaptuk, vágjuk le a fejét, amin az erek jönnek ki és főzzük bele egy húslevesbe. A májakat vágjuk el középen és takarítsuk le róla a hártyákat, ereket. A hagymát hámozzuk meg, a gyökerét óvatosan vágjuk le, hogy az alsó tönkjéből maradjon annyi, amennyi majd összetartja a gerezdekre vágott hagymát. Vágjuk fel és tegyük a kezünk ügyébe.
Szórjuk meg liszttel és borssal a májat. Egy serpenyőben forrósítsunk felesben vajat és olajat, dobjuk rá a májat és erős lángon pirítsuk körbe, kb. 1 perc alatt. Merjük ki egy tányérra. A serpenyőben maradt zsiradékon pirítsuk meg a hagymát, majd öntsük fel a borral és adjuk hozzá az ecetet és a zsályát. Erős lángon pároljuk kb. 3 percig, ez alatt a bor nagyrészt elpárolog. Tegyük vissza a májat és 2 perc alatt forrósítsuk össze. Ennyi volt az egész, már tálalhatjuk is.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)