Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Ma végül maradék kacsaleves volt, meg rántott cs.mell csíkok petrezselymes krumplival és vegyes vitaminsalátával.
A salátát már egy hete készítettem káposztából, hagymából, paprikából, uborkából. A hűtőben jól eláll egy lezárt dobozban, csak nem szabad belenyúlni piszkos kézzel, szedőezközzel.
No, akkor nagyon is jó, hogy majorannát tettem a zöldbabba! :-D
Különben szóba sem kerül...ugye?
(A sós dolgot ismerem, teszek is sok édes ételbe.)
Én szoktam. De tényleg csak egy picike kell. Tök, meg zöldbab esetében csináltam.
Ugyanúgy "kidobja" az ízeket, mint a süteményekben, meg az édes ételekben a só.
Van egy dolog, amit még soha nem mertem kipróbálni.
Állítólag sok étel ízét egészen feldobja, kiemeli egy kevés cukor. Egy fazékba úgy egy mokkáskanálnyi.
És akitól hallottam, azt mondta, hogy a bablevesbe is mindig tesz egy kis cukrot!
Ha el nem felejtem, legközelebb kis mennyisgégel kipróbálom már végre.
Ezért kell kísérletezgetni a fűszerekkel. Néha olyan párosításokból is finomságok születhetnek, amire soha nem gondoltunk volna.
Én találtam egy receptet valahol: tárkonyos almaleves.
Furcsán hangzik, de mivel mindkettő ízét szeretem, gondoltam összeházasítom őket. :)
Nagyon finom lett!
Lehet, én sem kedvelném a friss majorannát. Nekem történetesen elég régi szárított van itthon... :-D A férjem szerette a brassóit majorannásan, és szokás a szárnyasokat is fűszerezni vele.
Én meg, mivel hús nélkül készült a zöldbab, kevés majorannával csaptam be...:-D
Sziasztok!
Én ma vettem nagyon szép karfiolt, 170Ft volt kilója.
Narancsos, fűszeres sütőtökdzsem
Sütőtökből dzsemet is készíthetünk! Naranccsal vegyítve különleges ízélményt kapunk, a dzsem őrzi a sütőtök édes, karakteres jellegét, amihez jól passzol a narancs friss, savanykás íze, az aromás gyömbér, a fahéj és a szegfűszeg. Az általunk kóstolt dzsem állaga viszonylag laza, így elsősorban pirítóshoz ajánljuk, persze palacsintát is megtölthetünk vele. Íme, Gyöngyi kipróbált receptje!
Hozzávalók
1 kg sütőtök
3 db narancs
1 kisujjnyi reszelt gyömbér (elhagyható)
1 rúd fahéj
3 db szegfűszeg,
1 tasak 3:1 dzsemfix
3:1 befőzőcukor ízlés szerint, de legalább 20 dkg
1 dl víz
Elkészítés
A sütőtököt meghámozzuk, miután magházát kivájtuk felkockázzuk, beletesszük a lábasba. A narancsot megpucoljuk, éles késsel a fehér hártyáit eltávolítjuk, a húsát és levét a sütőtökhöz adjuk. Ráöntjük a vizet, beletesszük a fahéjat, a szegfûszeget, a gyömbért. Puhára főzzük, majd botmixerrel vagy turmixgéppel pépesítjük. Hozzáadjuk a dzsemfixet, a cukrot habverővel jól elkeverjük, újraforrástól számítva állandó keverés mellett 2 percig forraljuk.
Még forrón üvegekbe töltjük, celofánnal és az üveg csavaros tetejével szorosan lezárjuk, fejjel lefelé állítva betakarjuk, hogy lassan hűljön ki.
Lányok!
Nálatok mennyi most a karfiol?Talán most mozdul lefelé az ára!!? Még nem tettem le a savanyításról!!!:))
Majoranna zödbabba??? El sem tudom képzelni!
Már írtam, hogy nem kedvelem túlzottam a majorannát, bár a májhoz és a kelkáposztához hqasználom azért.
Értem, akkor inkább azt javaslod, hogy zsírral együtt fagyasztani, nem önmagában!
Nagyon jó ötlet, köszi!
A hagymazsír jó szó, még sose hallottam:))
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)