Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)


44754. Anyagi
2013. okt. 26. 21:50

Ma végül maradék kacsaleves volt, meg rántott cs.mell csíkok petrezselymes krumplival és vegyes vitaminsalátával.

A salátát már egy hete készítettem káposztából, hagymából, paprikából, uborkából. A hűtőben jól eláll egy lezárt dobozban, csak nem szabad belenyúlni piszkos kézzel, szedőezközzel.

44753. Anyagi (válaszként erre: 44750. - Briell14)
2013. okt. 26. 21:46
No, erre még sohasem gondoltam - pedig evidens!
44752. Anyagi (válaszként erre: 44748. - Forrest2010)
2013. okt. 26. 21:45
Igen-igen! A kelttészta borzasztó só nélkül!
44751. Anyagi (válaszként erre: 44744. - Guruljka)
2013. okt. 26. 21:43
Zöldbabba, borsóba szoktam én is rakni egy kicsi cukrot.
44750. Briell14 (válaszként erre: 44748. - Forrest2010)
2013. okt. 26. 21:33
Sőt! A tejbegríz is sokkal finomabb, ha van benne egy kis csipet só.
44749. forrest2010 (válaszként erre: 44740. - Lúdanyó)
2013. okt. 26. 21:25
Belekukkantottam a receptjeidbe , gondolom valahol ott is lehet az a kifli , de olyan sok recept van ott , h nem volt cérnám hozzá végigolvasni . Felraknád ? v feltetted már ide ? mert akkor visszalapozok , v itt , v ott . Mert , ha kiadós , akkor jöhet a beles bandának .
44748. forrest2010 (válaszként erre: 44744. - Guruljka)
2013. okt. 26. 21:18
Egyszer a Kudlik Julinak volt egy kis háztartási füzetkéje , ő is ajánlotta benne , h mindenbe amibe sót teszünk kell egy csipet cukor / 1 kis mokkacukrot szoktam / ugyanígy mindenbe , amibe kell cukor abba tegyünk egy csipet sót , mert kiemeli az ízeket . Piskótától kezdve minden lisztes kajába kell egy kis só is , én a gyümilevesbe is teszek egy kicsit . Régen a munkahelyem honyháján nem tettek sót a kakaóscsiga tésztájába , rettenetesen hiányzott belőle , hiába édes tészta , de tészta !
44747. forrest2010 (válaszként erre: 44741. - Lov.ildi)
2013. okt. 26. 21:10
Az nagyon jó ! én is körülnézek a héten és akkor eszünk rántott karfiolt 3 napig !
44746. Guruljka
2013. okt. 26. 21:04

No, akkor nagyon is jó, hogy majorannát tettem a zöldbabba! :-D


Különben szóba sem kerül...ugye?


(A sós dolgot ismerem, teszek is sok édes ételbe.)

44745. Briell14 (válaszként erre: 44744. - Guruljka)
2013. okt. 26. 20:58

Én szoktam. De tényleg csak egy picike kell. Tök, meg zöldbab esetében csináltam.

Ugyanúgy "kidobja" az ízeket, mint a süteményekben, meg az édes ételekben a só.

44744. Guruljka
2013. okt. 26. 20:56

Van egy dolog, amit még soha nem mertem kipróbálni.

Állítólag sok étel ízét egészen feldobja, kiemeli egy kevés cukor. Egy fazékba úgy egy mokkáskanálnyi.

És akitól hallottam, azt mondta, hogy a bablevesbe is mindig tesz egy kis cukrot!


Ha el nem felejtem, legközelebb kis mennyisgégel kipróbálom már végre.

44743. Briell14 (válaszként erre: 44742. - Guruljka)
2013. okt. 26. 20:50

Ezért kell kísérletezgetni a fűszerekkel. Néha olyan párosításokból is finomságok születhetnek, amire soha nem gondoltunk volna.

Én találtam egy receptet valahol: tárkonyos almaleves.

Furcsán hangzik, de mivel mindkettő ízét szeretem, gondoltam összeházasítom őket. :)

Nagyon finom lett!

44742. Guruljka (válaszként erre: 44727. - Anyagi)
2013. okt. 26. 20:42

Lehet, én sem kedvelném a friss majorannát. Nekem történetesen elég régi szárított van itthon... :-D A férjem szerette a brassóit majorannásan, és szokás a szárnyasokat is fűszerezni vele.

Én meg, mivel hús nélkül készült a zöldbab, kevés majorannával csaptam be...:-D

44741. lov.ildi (válaszként erre: 44731. - Lisy50)
2013. okt. 26. 20:38

Sziasztok!


Én ma vettem nagyon szép karfiolt, 170Ft volt kilója.

44740. lúdanyó
2013. okt. 26. 18:59
megint csináltam olajos kifli a héten már másodszor...de nem tudják meg unni..:) nagyon kiadós..:)
44739. 3b1a5ec920
2013. okt. 26. 16:02

Narancsos, fűszeres sütőtökdzsem


Sütőtökből dzsemet is készíthetünk! Naranccsal vegyítve különleges ízélményt kapunk, a dzsem őrzi a sütőtök édes, karakteres jellegét, amihez jól passzol a narancs friss, savanykás íze, az aromás gyömbér, a fahéj és a szegfűszeg. Az általunk kóstolt dzsem állaga viszonylag laza, így elsősorban pirítóshoz ajánljuk, persze palacsintát is megtölthetünk vele. Íme, Gyöngyi kipróbált receptje!

Hozzávalók


1 kg sütőtök


3 db narancs

1 kisujjnyi reszelt gyömbér (elhagyható)

1 rúd fahéj

3 db szegfűszeg,

1 tasak 3:1 dzsemfix

3:1 befőzőcukor ízlés szerint, de legalább 20 dkg

1 dl víz


Elkészítés


A sütőtököt meghámozzuk, miután magházát kivájtuk felkockázzuk, beletesszük a lábasba. A narancsot megpucoljuk, éles késsel a fehér hártyáit eltávolítjuk, a húsát és levét a sütőtökhöz adjuk. Ráöntjük a vizet, beletesszük a fahéjat, a szegfûszeget, a gyömbért. Puhára főzzük, majd botmixerrel vagy turmixgéppel pépesítjük. Hozzáadjuk a dzsemfixet, a cukrot habverővel jól elkeverjük, újraforrástól számítva állandó keverés mellett 2 percig forraljuk.


Még forrón üvegekbe töltjük, celofánnal és az üveg csavaros tetejével szorosan lezárjuk, fejjel lefelé állítva betakarjuk, hogy lassan hűljön ki.

44738. Briell14 (válaszként erre: 44736. - Forrest2010)
2013. okt. 26. 15:14
Én is savanyún szeretem... ha már savanyú tojásleves. :)
2013. okt. 26. 10:27
Tényleg , pizzát is kéne már sütni ! régen volt .
44736. forrest2010 (válaszként erre: 44734. - Briell14)
2013. okt. 26. 10:26
Én ha mindenképp kicsit savanyúbban enném , dobok bele 1-2 kocka savanyú káposzta leszűrt , lefagyasztott levét , v csak az én tányéromba , imádom a savnykás leveseket , ételeket , minden főzeléket , ami elviseli , savanyún eszem .
44735. Briell14
2013. okt. 26. 10:23
Ma pizzát sütök, meg amerikai pitét. :)
44734. Briell14 (válaszként erre: 44733. - Forrest2010)
2013. okt. 26. 10:23
Annyit írtunk a tojáslevesről... a jövő héten sort kerítek rá. :)
2013. okt. 26. 07:47
Nálunk is szereti a férjem a tojáslevest , egyszer akartam újítani , kolleganőm főzött bele kolbászt is és az volt náluk leves után a 2. fogás , mustárral . Hát a férjem nem díjazta ! morgott , h minek kell a jót elrontani !
44732. forrest2010 (válaszként erre: 44726. - Ca728c0145)
2013. okt. 26. 07:43
Én mindig így hallottam : hagymazsírt készítünk a pöri alá / + a paprikáskrumpli , krumplistészta , sav.káp..... alá / megboldogult gyerekkoromba szegény Mamikám mindig nagyobb adaggal kezdte a főzést , mert ilyenkor , főleg ha volt friss kenyér , akkor elmártogattuk a fele hagymazsírját , nekünk olyan volt , mint egy pörkölt maradék levébe a tunkolás ! / tunkolni + csak otthon illik , vendéglőbe tilos ! /
44731. Lisy50
2013. okt. 26. 06:14

Lányok!

Nálatok mennyi most a karfiol?Talán most mozdul lefelé az ára!!? Még nem tettem le a savanyításról!!!:))

44730. Lisy50 (válaszként erre: 44729. - Anyagi)
2013. okt. 26. 06:10
Én is így csinálom:))Egyik kedvencem!:))
44729. Anyagi (válaszként erre: 44679. - 4a5de48ea8)
2013. okt. 25. 19:57
Én semmikor, egy babérlevelet szoktam beletenni, attól savanykás lesz eléggé. A végén egy pici tejföl is mehet bele. (ettől teljesen más leves lesz belőle. Ilyenkor buggyantott tojást eresztek bele.
44728. Anyagi (válaszként erre: 44659. - 9d7907a17a)
2013. okt. 25. 19:51
Jesszus, mennyiféle kaja! :) Irígykedem, mert nem kell főznöd!
44727. Anyagi (válaszként erre: 44657. - Guruljka)
2013. okt. 25. 19:50

Majoranna zödbabba??? El sem tudom képzelni!

Már írtam, hogy nem kedvelem túlzottam a majorannát, bár a májhoz és a kelkáposztához hqasználom azért.

44726. ca728c0145 (válaszként erre: 44723. - Forrest2010)
2013. okt. 25. 17:50

Értem, akkor inkább azt javaslod, hogy zsírral együtt fagyasztani, nem önmagában!

Nagyon jó ötlet, köszi!


A hagymazsír jó szó, még sose hallottam:))

44725. forrest2010 (válaszként erre: 44721. - Lúdanyó)
2013. okt. 25. 17:48
Végülis többnyire már én is olajat használok , de azt mondják egy marhapöri zsírral az igazi , de nekem így is úgy is ízlik .

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook