Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


2014. jan. 10. 11:45

Sziasztok!

Nálunk ma a fagyóból lesz rántott s.máj (bepanírozva tettem el), és hozzá a rusnya krumplimból meg tudtam annyit menteni, hogy kijöjjön egy krumplipüré.

Amúgy még régebben írtam, hogy tapló lett a rántott májam a fagyóból, és esküdöztem, hogy nem én csesztem el. Pedig de. Túlsütöttem, és pár hete direkt figyeltem rá, hogy ne süssem ki a lelkét is, és pont jó lett: omlós is, át is sült, és nem lett cipőtalp (ugyanaz a máj volt, szóval én toltam el előtte való sütésnél).

Nálunk is fagyasztó kiürítési projekt van, 7 fiókos, szerintem pár hónapig el tudnék főzni belőle.

Gitka, szerintem a nő nem volt magánál, amikor azt kérte, hogy navigáld át a lányát a 2. emelet magasságában, a hideg ráz azóta is, szerintem elmentek nála otthonról. De jó, hogy nem mentél bele, egy nap hiányzás nem a világ amúgy sem.

47368. 5c0313b0fc (válaszként erre: 47363. - Forrest2010)
2014. jan. 10. 11:44
Erről beszélek. Annyira irreálisan sárga-bőrű csirkéket árulnak egyes helyeken, és azt akarják elhitetni velünk, hogy az valódi tanyasi csirke. Persze, van aki elhiszi, megveszi, és örül, hogy milyen jó vásárt csinált!
47367. forrest2010 (válaszként erre: 47365. - Guruljka)
2014. jan. 10. 11:42
Mikor palacsintához használom ezt a tojást , akkor egy kis kristályvízbe teszem bele , abba olvasztom fel , úgyis vegyesen tejjel készítem el a masszáját . Van , h 2 hónapig sincs egy db tojásunk se , én olyankor nem veszek , inkább olyasmit sütök-főzök , amihez nem is fontos . Régen direkt hajtogatott tésztából sütöttem olyankor sütit , abba nem volt gond , ha nem volt tojás .
47366. smudlaagi54 (válaszként erre: 47362. - 5c0313b0fc)
2014. jan. 10. 11:31
Szerintem csak hálából,hogy vigyáztál a lányára!
47365. Guruljka (válaszként erre: 47363. - Forrest2010)
2014. jan. 10. 11:28

Ez nagyon jó ötlet arra a ritka esetre is, amikor a bolti tojás is olcsóbb...

Úgy hallottam, a levágott csirke bőrét kurkumával dörgölik be! Vagy tán a tápba is keverik.

47364. forrest2010 (válaszként erre: 47343. - Tejespite)
2014. jan. 10. 11:28
Ha nem volt régen lejárva , nem kellett fizetni, én tavaly csináltattam az utolsót ? 3x készített képet az ügyintéző , de mivel a 3.-on se lettem szebb az maradt .
2014. jan. 10. 11:23
A mi csirkéink rengeteg kukoricát kapnak , cefetül zsírosak , a háj belül olyan szép sárga , de a bőrük mégse olyan , mint volt a far-hát színe , ahol vesszük a kukoricát ott árulnak tojást is , 1x vettem , akkor nagyon nem tojtak a mieink , de azoknak a sárgája se olyan volt , mint a miénk ! valamit biztosan kapnak enni , amitől olyan sárga lesz , gyönyörű a miénk sárgája , de ez erős narancsos színű ! Azóta azt csinálom , h amikor sok-sok tojásunk van , egyesével felverek és dobozba lefagyasztom , h akkor is legyen , ha nem tojnak . Vaniliás krémtúró dobozába fagyasztom , aztán zacsiba borítom olyan 10-20 db-ot ,de darabonként zacsizva , végülis ezt csak v levesbevaló tésztához , v palacsintához , v kötőanyagnak , gombócba , fasirtba használom , de legyen , ha kell .
47362. 5c0313b0fc (válaszként erre: 47359. - Smudlaagi54)
2014. jan. 10. 11:15

Szerintem azóta rájött, hogy hülyeséget beszélt. Még nem találkoztam vele, de láttam, hogy nemcsak a saját lakása előtt, de az enyém előtt is feltörölte ma reggel a folyosót! :)))

Valamit ezzel "üzenni" akar! No majd látjuk!

47361. forrest2010 (válaszként erre: 47351. - Ginevra01)
2014. jan. 10. 11:13
Imádom a far-hátat / az a husi a legfinomabb , ami a csont mellett van / vettem karácsony környékén 2 / v 3 ?! / tálcával a kutyusoknak , mégiscsak karácsony ! de végül az összes csomagból leves lett , igaz , h a husit ők kapták róla , de irtó guszta volt , szívesen megettem volna én is , dehát ők is családtagok !
47360. Guruljka (válaszként erre: 47358. - 5c0313b0fc)
2014. jan. 10. 11:09

Nem tartok csirkét.

Boltban veszem vagy a hentesnél, de csak alkatrészenént, egészet nem.

Nem írják, és nem mondják, de némelyik szállítmány olyan, hogy még a porcot sem tudom leharapni a csont végéről, pedig simán megfő.

Az ízét nem tudom értékelni, de a hús sem fő szét. Ebből gondolom, hogy nem ugyanaz a "gyári" csirke.

Falun előfordul pár fura dolog. Valaki belebukott itt a mangalica tartásba, és nem tudta eladni a disznókat. Valószínűleg emiatt volt pár napig a boltban mangalica hús, normál sertéshús árban. Innen tudom, hogy finom nagyon...

47359. smudlaagi54 (válaszként erre: 47323. - 5c0313b0fc)
2014. jan. 10. 11:04
Az ilyen anya nem normális!
47358. 5c0313b0fc (válaszként erre: 47356. - Guruljka)
2014. jan. 10. 11:03

"Kiskertben kapirgáló kendermagos".... már csak a mesében van, és esetleg a te kertedben! :)))


Újabban néhány üzletben lehet kapni "eredeti tanyasi" csirkét, de gyakorlott szem rögtön megmondja róla, hogy csak "festett"!

Állítólag van már olyan ételfesték, amit belekevernek a tápjukba, no attól lesz a tápos csirke bőrének olyan sárga színe, hogy valódi kukoricán-búzán élő kendermagosnak sosem lesz!

Szóval mindent a profit érdekében!

47357. smudlaagi54 (válaszként erre: 47351. - Ginevra01)
2014. jan. 10. 10:58
Én általában ketté vágom csak,ha nagyon nagy akkor vágom még szét!Levesnek nagyon szeretem,de akár egy borsó levesbe is bele lehet főzni,vagy tárkonyos csirkeragú levesnek.De én tölteni is szoktam!
47356. Guruljka
2014. jan. 10. 10:55

Jaj, nagyon is finom, én is nagyon szeretem!

Szeretem el is ropogtatni, ha jól megfőtt a csont, bár a "kapirgálós" csirke csontja nem puhul meg.

47355. 5c0313b0fc (válaszként erre: 47351. - Ginevra01)
2014. jan. 10. 08:17

A püspökfalatot teljes egészében én is levágom, nem szeretem ezt a csupazsír-csupacsömör falatkát. Majd keresztbe ketté vágom, valahol azon a részen, ahol találkozik a far-rész a háttal. De ha az oldalát egy kicsit ott középtájon bevágod, utána kézzel szét is tudod törni.

Majd mindkét db-ot a gerince mentén még egyszer függőben ketté-vágom, így 1 db. far-hátból összesen 4 db. fincsi húsos-csontom van.

Imádom belőle a rizses-húst, pörköltnek is nokedlivel, vagy pirított tarhonyával.

Igazából 1 far-hát, néhány nyak, 4 db szárny, ezeket szoktam vásárolni, és így összefőzöm akár pörköltnek, akár rizseshúsnak stb. stb. Imádom!

47354. Edina51 (válaszként erre: 47343. - Tejespite)
2014. jan. 10. 08:09
És ingyen utazhatsz!:))
47353. Guruljka
2014. jan. 9. 21:21
A hát belső oldalán esetleg ott a tüdő, a lép. Fehéres babszem alakú belül a gerinc mellett a herék. Ez mind belefőhet. Meg is lehet enni.
47352. Guruljka
2014. jan. 9. 21:20

Én levágom róla a püspökfalatot, sosem szerettem.

Ettől eltekintve csak "derékben" kettévágom. Ha nagyon nagy, akkor éles késsel a gerincet el lehet hosszában is vágni.

A sok pici csont hadd főjön bele, attól lesz finom a szaft. Én akár az apró csontokat is megrágom, jól le lehet cubákolni, de van, aki nem szereti megenni.

Tisztán csak abból nem szoktam pörit főzni, hogy legyen tömörebb hús is benne.

47351. Ginevra01
2014. jan. 9. 21:02

Sziasztok!


Kicsit fura lesz talán amit írni fogok, de újítottam és segítséget kérnék. Bármilyen fura is, soha életemben nem csináltam még farhátból semmit. Tegnap a Sp.r-ban megláttam, akciós , volt gyönyörű friss és sok husi volt rajta. ma abból készült a pörkölt, finom lett. A kéréds az, hogy mennyire kell feldarabolni? Azt hiszem, kicsit túlzásba estem, mert sok volt benne a pici csont, de fogalmam nem volt, mennyire kell aprózni.


Ti hogy szoktátok?

47350. Guruljka
2014. jan. 9. 19:56

Az élesztős kenyérben 10 gramm sikért tettem a kenyérliszthez, a fele rozs-fele rétesliszt rozsos zsömléhez pedig 50 grammot. Ezeket a zsömléket az íróval sütöttem, de már elfogyott a tönkölylisztem, és nem is nagyon ízlett a tönkölykenyér. Kevesebb volt az író is, inkább úgy mondom, hogy 20 deka lisztkeverékhez tettem 2 dl írót és az 50 gramm sikért. Szóval ha a megadott 30 deka a liszt, akkor lehet 6 deka is a sikér.

A sikért is a boltban kapható, de érdemes több helyen megnézni. Én ezt is rendelem, mert kedvezőbb az ára egy bizonyos webboltban.

47349. Guruljka
2014. jan. 9. 19:47

Oké, kedvcsinálónak itt a recept, amit eddig sütöttem, a tévéből:


TÉVÉS receptek

Házi kenyér

3 dl langyos vízben felfuttatunk (kézzel se hideg, se meleg) 5 g élesztőt.

Fokozatosan (habkártyával esetleg) hozzákeverünk 560 gramm kenyérlisztet, (plusz 40 gramm sikért, ha van) és 10 g tengeri sót.

20 ml étolajat keverünk hozzá, ez emulgeálja majd a nedvességet. (Egy evőkanál.)

Alaposan kidolgozzuk (belenyomott ujj-próba), majd tálba téve, lefedve egy órát kelesztjük.

Ezután formázzuk: kihúzzuk hosszúkásra, háromszor egymásra hajtjuk, a sütőformához alakítjuk, még egyszer lefedjük, és még egy órát kelesztjük meleg helyen.

Ezután meghintjük liszttel, bevagdossuk, 240°C-os sütőben (egy kis fémedényben víz is legyen bent!) 30 percet sütjük.

Hűlni hagyjuk 10 percig. (A kész kenyérke 815 g.)


Tönköly kenyér

Egy liter habtejszínt vajjá verünk. Egy tál hideg vízbe téve, kinyomkodjuk belőle a nedvességet, tömbbé alakítjuk.

300 g teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet elkeverünk 10 g sütőporral, és 230 gramm íróval, ami a vaj után maradt.

Nem kell kidolgozni, de kicsit összegyúrjuk (ragacsos!), majd cipóvá gömbölyítve, a tetejét meglisztezzük, és kereszt alakban bevágjuk.

240°C-on alig 20 percet sül.


Az utóbbi receptet sütöttem már félig rozs- félig kenyérliszttel is, eleve érdemes ebbe is sikért tenni.

A sima "nagyititka" kenyérlisztet veszem a boltban, nálunk általában kapható.

Ha nincs véletlenül, akkor rétesliszthez adok sikért, akkor 40 grammnál többet is. Mindjárt megnézem a sikér-mennyiségeket pontosan.

47348. Edina51 (válaszként erre: 47347. - Guruljka)
2014. jan. 9. 19:36
Áááááááá,még nem csináltam,csak olvastalak,és elmentettem.Gyűjtöm innen a szuper ötleteket,imádom ezt a fórumot.
47347. Guruljka
2014. jan. 9. 18:50
Szívesen! Időben olvastad? Sikerült a vaj?
47346. Edina51 (válaszként erre: 47298. - Guruljka)
2014. jan. 9. 18:46
Bocsi,ne haragudj,de annyira vártam a válaszod!Köszönöm!
47345. lúdanyó
2014. jan. 9. 18:22
:)
47344. Guruljka
2014. jan. 9. 18:06
jaj, de jó, hogy szóba került! Megnézem, meddig érvényes az enyém.
47343. Tejespite (válaszként erre: 47330. - 5c0313b0fc)
2014. jan. 9. 18:01
Én meg ugyanazon lettem túl decemberben.... Most kellett személyig.-t csináltatom és dijmentes! Legalább ennyi előnye van a kornak...
47342. Guruljka
2014. jan. 9. 16:22

Ez nagyrészt a halandóság miatt, nálunk is így van.

Van egy generáció, aki nem talált itt munkát, és elköltözött. Most megint vannak fiatalok, de csak részben született falubeliek.

47341. forrest2010 (válaszként erre: 47339. - Guruljka)
2014. jan. 9. 16:18
Itt még a szomszéd is idegen , az egész utcába alig maradt a régiekből .
47340. Guruljka (válaszként erre: 47335. - Forrest2010)
2014. jan. 9. 16:09
Köszönöm a jókívánságot, ami rajtam múlik, megtezsem! :-D A többi meg a Fentvaló intézkedése.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook