Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Sziasztok!
Nálunk ma a fagyóból lesz rántott s.máj (bepanírozva tettem el), és hozzá a rusnya krumplimból meg tudtam annyit menteni, hogy kijöjjön egy krumplipüré.
Amúgy még régebben írtam, hogy tapló lett a rántott májam a fagyóból, és esküdöztem, hogy nem én csesztem el. Pedig de. Túlsütöttem, és pár hete direkt figyeltem rá, hogy ne süssem ki a lelkét is, és pont jó lett: omlós is, át is sült, és nem lett cipőtalp (ugyanaz a máj volt, szóval én toltam el előtte való sütésnél).
Nálunk is fagyasztó kiürítési projekt van, 7 fiókos, szerintem pár hónapig el tudnék főzni belőle.
Gitka, szerintem a nő nem volt magánál, amikor azt kérte, hogy navigáld át a lányát a 2. emelet magasságában, a hideg ráz azóta is, szerintem elmentek nála otthonról. De jó, hogy nem mentél bele, egy nap hiányzás nem a világ amúgy sem.
Ez nagyon jó ötlet arra a ritka esetre is, amikor a bolti tojás is olcsóbb...
Úgy hallottam, a levágott csirke bőrét kurkumával dörgölik be! Vagy tán a tápba is keverik.
Szerintem azóta rájött, hogy hülyeséget beszélt. Még nem találkoztam vele, de láttam, hogy nemcsak a saját lakása előtt, de az enyém előtt is feltörölte ma reggel a folyosót! :)))
Valamit ezzel "üzenni" akar! No majd látjuk!
Nem tartok csirkét.
Boltban veszem vagy a hentesnél, de csak alkatrészenént, egészet nem.
Nem írják, és nem mondják, de némelyik szállítmány olyan, hogy még a porcot sem tudom leharapni a csont végéről, pedig simán megfő.
Az ízét nem tudom értékelni, de a hús sem fő szét. Ebből gondolom, hogy nem ugyanaz a "gyári" csirke.
Falun előfordul pár fura dolog. Valaki belebukott itt a mangalica tartásba, és nem tudta eladni a disznókat. Valószínűleg emiatt volt pár napig a boltban mangalica hús, normál sertéshús árban. Innen tudom, hogy finom nagyon...
"Kiskertben kapirgáló kendermagos".... már csak a mesében van, és esetleg a te kertedben! :)))
Újabban néhány üzletben lehet kapni "eredeti tanyasi" csirkét, de gyakorlott szem rögtön megmondja róla, hogy csak "festett"!
Állítólag van már olyan ételfesték, amit belekevernek a tápjukba, no attól lesz a tápos csirke bőrének olyan sárga színe, hogy valódi kukoricán-búzán élő kendermagosnak sosem lesz!
Szóval mindent a profit érdekében!
Jaj, nagyon is finom, én is nagyon szeretem!
Szeretem el is ropogtatni, ha jól megfőtt a csont, bár a "kapirgálós" csirke csontja nem puhul meg.
A püspökfalatot teljes egészében én is levágom, nem szeretem ezt a csupazsír-csupacsömör falatkát. Majd keresztbe ketté vágom, valahol azon a részen, ahol találkozik a far-rész a háttal. De ha az oldalát egy kicsit ott középtájon bevágod, utána kézzel szét is tudod törni.
Majd mindkét db-ot a gerince mentén még egyszer függőben ketté-vágom, így 1 db. far-hátból összesen 4 db. fincsi húsos-csontom van.
Imádom belőle a rizses-húst, pörköltnek is nokedlivel, vagy pirított tarhonyával.
Igazából 1 far-hát, néhány nyak, 4 db szárny, ezeket szoktam vásárolni, és így összefőzöm akár pörköltnek, akár rizseshúsnak stb. stb. Imádom!
Én levágom róla a püspökfalatot, sosem szerettem.
Ettől eltekintve csak "derékben" kettévágom. Ha nagyon nagy, akkor éles késsel a gerincet el lehet hosszában is vágni.
A sok pici csont hadd főjön bele, attól lesz finom a szaft. Én akár az apró csontokat is megrágom, jól le lehet cubákolni, de van, aki nem szereti megenni.
Tisztán csak abból nem szoktam pörit főzni, hogy legyen tömörebb hús is benne.
Sziasztok!
Kicsit fura lesz talán amit írni fogok, de újítottam és segítséget kérnék. Bármilyen fura is, soha életemben nem csináltam még farhátból semmit. Tegnap a Sp.r-ban megláttam, akciós , volt gyönyörű friss és sok husi volt rajta. ma abból készült a pörkölt, finom lett. A kéréds az, hogy mennyire kell feldarabolni? Azt hiszem, kicsit túlzásba estem, mert sok volt benne a pici csont, de fogalmam nem volt, mennyire kell aprózni.
Ti hogy szoktátok?
Az élesztős kenyérben 10 gramm sikért tettem a kenyérliszthez, a fele rozs-fele rétesliszt rozsos zsömléhez pedig 50 grammot. Ezeket a zsömléket az íróval sütöttem, de már elfogyott a tönkölylisztem, és nem is nagyon ízlett a tönkölykenyér. Kevesebb volt az író is, inkább úgy mondom, hogy 20 deka lisztkeverékhez tettem 2 dl írót és az 50 gramm sikért. Szóval ha a megadott 30 deka a liszt, akkor lehet 6 deka is a sikér.
A sikért is a boltban kapható, de érdemes több helyen megnézni. Én ezt is rendelem, mert kedvezőbb az ára egy bizonyos webboltban.
Oké, kedvcsinálónak itt a recept, amit eddig sütöttem, a tévéből:
TÉVÉS receptek
Házi kenyér
3 dl langyos vízben felfuttatunk (kézzel se hideg, se meleg) 5 g élesztőt.
Fokozatosan (habkártyával esetleg) hozzákeverünk 560 gramm kenyérlisztet, (plusz 40 gramm sikért, ha van) és 10 g tengeri sót.
20 ml étolajat keverünk hozzá, ez emulgeálja majd a nedvességet. (Egy evőkanál.)
Alaposan kidolgozzuk (belenyomott ujj-próba), majd tálba téve, lefedve egy órát kelesztjük.
Ezután formázzuk: kihúzzuk hosszúkásra, háromszor egymásra hajtjuk, a sütőformához alakítjuk, még egyszer lefedjük, és még egy órát kelesztjük meleg helyen.
Ezután meghintjük liszttel, bevagdossuk, 240°C-os sütőben (egy kis fémedényben víz is legyen bent!) 30 percet sütjük.
Hűlni hagyjuk 10 percig. (A kész kenyérke 815 g.)
Tönköly kenyér
Egy liter habtejszínt vajjá verünk. Egy tál hideg vízbe téve, kinyomkodjuk belőle a nedvességet, tömbbé alakítjuk.
300 g teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet elkeverünk 10 g sütőporral, és 230 gramm íróval, ami a vaj után maradt.
Nem kell kidolgozni, de kicsit összegyúrjuk (ragacsos!), majd cipóvá gömbölyítve, a tetejét meglisztezzük, és kereszt alakban bevágjuk.
240°C-on alig 20 percet sül.
Az utóbbi receptet sütöttem már félig rozs- félig kenyérliszttel is, eleve érdemes ebbe is sikért tenni.
A sima "nagyititka" kenyérlisztet veszem a boltban, nálunk általában kapható.
Ha nincs véletlenül, akkor rétesliszthez adok sikért, akkor 40 grammnál többet is. Mindjárt megnézem a sikér-mennyiségeket pontosan.
Ez nagyrészt a halandóság miatt, nálunk is így van.
Van egy generáció, aki nem talált itt munkát, és elköltözött. Most megint vannak fiatalok, de csak részben született falubeliek.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)