Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Az előbb picit bepöccentem.
A szomszédnéniékkel pici korom óta nagyon jó viszonyban vagyunk. Amíg a szüleim éltek minden ünnepet együtt tartottunk.
Szokott kérni ezt-azt.
Most jött 2 deci tejért.
Mondtam neki,hogy miért nem szólt hamarabb,akkor vettem volna neki tejet a boltban.
Erre azt válaszolta,hogy nem akart venni,mert csak 2 deci tej kell neki.
Én kiakadtam.
Nincs munkahelyem. Keményen meg kell fognom a pénzt. Eddig nem érdekelt,hogy átjön kérni ezt-azt. De mától nem biztos,hogy adok.
Bagóra mindig van pénzük,csak kajára nincs.
Azért mert és a kevés pénzt is betudom osztani miért kell hülyének néznie?
Vagy én reagálom túl és más sem vesz meg valamit,ha csak kevés kell és mástól lehet kérni?
Én mindig mindent megveszek ami kell és beosztom.
Sziasztok!
Bius nagyon szereti a fekete áfonyát.
A tacskóban azt is leárazzák félárra amikor lejár a szav.ideje. Akkor még az áfonyának semmi baja nincs,de nem maradhat kint a polcon. Ilyenkor szoktam neki megvenni.
Így szoktam fehérrépából, fokhagymából,stb bevásárolni. Ha ezeket is becsomagolják,akkor szav. idő kerül rá. A lejártakor meg féláron kiárulják. Én meg röhöguk rajtuk,hogy azokat a termékeket amelyeket hónapokig el lehet tartani féláron kiárulják. De legalább én jól járok.
Fekete volt az áfonya.
A piacon 1800 Ft körül volt kilója. Szóval drága nagyon. Egyszer vettem csak, mert csemete nagyon szeret mindent ami áfonyás.
Ne hidd, hogy nincs eredménye a marketingnek! Bizony.bizony, hogy a legtöbb ember elcsábul ésmegvesz sok mindent, amit nem is szándékozott!
Már jó ideje tanítgatom a fiamat, hogy vásárláskor nem csak az árat kell nézni, hanem a mennyiséget is. Az a legjobb, ha ki vannak írva a kilónkénti ár mert akkor nem kell számolgatni!
Tegnap éppen a tejfölvásárlásnál arról beszélgettünk, hogy csak azt szabad megvenni, amire az van ráírva, hogy tejföl, mert a többi étolajból készül! Kinek lenne kedve megenni egy jó nagy kanál zsírt, csak azért mert tejfölnek látszik?
(Persze, tudom, hogy vannak pl. tejallergiások, nekik jó, de én inkább tehénből szeretem tejet!)
Vonatkozik ez tejszinre, sajtra is! Az olcsóbb sajtoknál 30-60 % olajjal helyettesítik a tejet!
Nem veszek én sem horror áron sajtokat, de kilónként + 300 Ft-ért már tejből készültet is lehet kapni. (Ilyesmit a piacon veszek és figyelem az akciókat, ill. az eladó ismer és ajánlja a nekem valókat.)
A nagyáruházi marketing pedig azért sem ér el, mert nincs időm odamenni! (Félévenént estleg eljutok ha valami olyan akció van - esetleg.)
Hét közben a pék és a Lid.l, hétvégén a piac ahova megyek!
Milyen áfonyából készítetted ? feketéből , vörösből ? Nemrég vettem egy lapos pici doboz feketét , azt hiszem 20 deka volt , 600 ! ft-ért , azt hittem dobok egy hátast ! Tavaly még 400 volt egy-egy ilyen doboznyi , akkor úgy ahogy volt csomagoltam és beraktam a fagyosba , mert ez nagyon aranyárba van , csak keveset raktam belőle a gyümileveshez mikor már készen volt , így legalább többszörre használtam el .
Volt , mikor nem akciós dolgot olcsóbban tudtam megvenni , mint akciósan , lehet ? h ez is egy ölyan üzleti fogás , mint az árú állandó átpakolgatása máshova ? nehogy az ember legközelebb is megtalálja ugyanott ! / mert igaz , h a változatosság gyönyörködtet , de az is igaz , h az állandóság megnyugtat !/ Külömben is itt az emberek javának kevés a pénze , nem valószínú , h akkor bármit megvesz pluszba , hiába látja !
Meséltem a múltkor, hogy milyen finom áfonyás gyümölcsleves készítettem.
A 30 dkg. fagyasztott áfonya 360 Ft. volt az egyik tacskóban (nem volt akciós!). Ma egy másik, közelebbi tacskóba direkt azért mentem el, hogy vegyek még belőle 2-3 zacskóval, de nagy meglepetés ért : itt 760 Ft/30 dkg. volt az ára. Tudtam eddig is, hogy hiába egy cég, egyes áruházak más árakkal dolgoznak - no de ennyire???
Holnap hurka lesz krumplival és dinsztelt káposztával.
A jövő hét elején pedig lecsó és sárgaborsó főzelék lesz.
Ma végül maradék kacsaleves volt, meg rántott cs.mell csíkok petrezselymes krumplival és vegyes vitaminsalátával.
A salátát már egy hete készítettem káposztából, hagymából, paprikából, uborkából. A hűtőben jól eláll egy lezárt dobozban, csak nem szabad belenyúlni piszkos kézzel, szedőezközzel.
No, akkor nagyon is jó, hogy majorannát tettem a zöldbabba! :-D
Különben szóba sem kerül...ugye?
(A sós dolgot ismerem, teszek is sok édes ételbe.)
Én szoktam. De tényleg csak egy picike kell. Tök, meg zöldbab esetében csináltam.
Ugyanúgy "kidobja" az ízeket, mint a süteményekben, meg az édes ételekben a só.
Van egy dolog, amit még soha nem mertem kipróbálni.
Állítólag sok étel ízét egészen feldobja, kiemeli egy kevés cukor. Egy fazékba úgy egy mokkáskanálnyi.
És akitól hallottam, azt mondta, hogy a bablevesbe is mindig tesz egy kis cukrot!
Ha el nem felejtem, legközelebb kis mennyisgégel kipróbálom már végre.
Ezért kell kísérletezgetni a fűszerekkel. Néha olyan párosításokból is finomságok születhetnek, amire soha nem gondoltunk volna.
Én találtam egy receptet valahol: tárkonyos almaleves.
Furcsán hangzik, de mivel mindkettő ízét szeretem, gondoltam összeházasítom őket. :)
Nagyon finom lett!
Lehet, én sem kedvelném a friss majorannát. Nekem történetesen elég régi szárított van itthon... :-D A férjem szerette a brassóit majorannásan, és szokás a szárnyasokat is fűszerezni vele.
Én meg, mivel hús nélkül készült a zöldbab, kevés majorannával csaptam be...:-D
Sziasztok!
Én ma vettem nagyon szép karfiolt, 170Ft volt kilója.
Narancsos, fűszeres sütőtökdzsem
Sütőtökből dzsemet is készíthetünk! Naranccsal vegyítve különleges ízélményt kapunk, a dzsem őrzi a sütőtök édes, karakteres jellegét, amihez jól passzol a narancs friss, savanykás íze, az aromás gyömbér, a fahéj és a szegfűszeg. Az általunk kóstolt dzsem állaga viszonylag laza, így elsősorban pirítóshoz ajánljuk, persze palacsintát is megtölthetünk vele. Íme, Gyöngyi kipróbált receptje!
Hozzávalók
1 kg sütőtök
3 db narancs
1 kisujjnyi reszelt gyömbér (elhagyható)
1 rúd fahéj
3 db szegfűszeg,
1 tasak 3:1 dzsemfix
3:1 befőzőcukor ízlés szerint, de legalább 20 dkg
1 dl víz
Elkészítés
A sütőtököt meghámozzuk, miután magházát kivájtuk felkockázzuk, beletesszük a lábasba. A narancsot megpucoljuk, éles késsel a fehér hártyáit eltávolítjuk, a húsát és levét a sütőtökhöz adjuk. Ráöntjük a vizet, beletesszük a fahéjat, a szegfûszeget, a gyömbért. Puhára főzzük, majd botmixerrel vagy turmixgéppel pépesítjük. Hozzáadjuk a dzsemfixet, a cukrot habverővel jól elkeverjük, újraforrástól számítva állandó keverés mellett 2 percig forraljuk.
Még forrón üvegekbe töltjük, celofánnal és az üveg csavaros tetejével szorosan lezárjuk, fejjel lefelé állítva betakarjuk, hogy lassan hűljön ki.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)