Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)


2013. nov. 4. 08:02
Tényleg , a kukoricaszárat már olvastam , valahol valaki ajánlotta .
44993. migerben
2013. nov. 4. 07:59

Sziasztok!

Forest hívására kerestem fel a fórumot. Olvasgatok, rengeteget írtatok eddig.


A kürtőskalács sütéséhez pár szó. Én évek óta sütök kürtőst, felénk hagyományos paraszti desszert. Erre nem a vásárokban kapható kürtőst sütik, hanem sokkal kisebbet. Cirokszárra, kukoricakóróra tekerik. Csak a teteje cukros/diós/fahéjjas, de én a közepét krémeshez való krémmel szoktam tölteni.

44992. forrest2010 (válaszként erre: 44991. - Ef28dc56be)
2013. nov. 4. 07:58
Nem én vagyok Zsuzsa , de egy kb lé : víz , só , cukor , ecet . Sima salátalé .
44991. ef28dc56be (válaszként erre: 44959. - Zsuzsanna47)
2013. nov. 4. 07:53

Köszi Zsuzsa!

Hát én is azon gondolkoztam az éjjel, hogy oké, azt megbeszéltük, hogy rántott halat használunk hozzá, no de a levet hogyan kell csinálni???

Az fölött elsiklottam, hogy te már tegnap d.u. felpakoltad, most viszont rátaláltam.

Szinte biztos, hogy nem várok vele karácsonyig, jó ez a kaja a fogyókúrában is!!!! :))))

44990. Guruljka
2013. nov. 3. 21:23

Végül is elég, ha a sütő-fa belsejében a tengelynek megfelelő méretben szögletes furat van.


Régen izzó szén fölött forgatva sütötték a kürtőskalácsot. A sütőfákat mélyedéssel ellátott téglákon fektették át és azokat förgatták.


(Nem kürtös kalács, hanem kürtŐs, mert a kéménykürtőről kapta a nevét, nem a hangszerről.)

44989. lúdanyó (válaszként erre: 44959. - Zsuzsanna47)
2013. nov. 3. 21:10

Drága Zsuzsanna..:), h ki az idősebb ebbe most ne menjünk bele..:)

Nagyon köszönöm a leirást.. van itthon elfekvőbe tonhal már nagyon idő szerű lenne megenni...tudtam, h egyszer kapok valami nagyon finom receptet..:) Bár én sem vagyok mai csibe...de még sosem hallottam ezt z elkészitési formát. Feltétlen elkészitem és ha finom---és mért ne lenne az --- akkor fog-fogtok csuklani mikor dícsérlek benneteket..:) köszi

44988. Briell14 (válaszként erre: 44987. - Guruljka)
2013. nov. 3. 21:04

Igen. Én is a forgónyársra gondoltam. Nekem is van benne. Csak akkor egyesével kellene őket sütni.


Hátha kitalálja valaki, hogy mi lenne a megoldás. :)

44987. Guruljka
2013. nov. 3. 20:55

Nem, hanem vannak olyan grillsütők, de talán normál nagy tűzhelyek is, amiben van forgó nyárs. Úgy értem, hogy forgási funkcióval együtt, természetesen.

Az enyémben is van, igaz, csak egyetlen egy.

Arra való fa félhengereket lehetne gyártani, amiket ssöze lehet kapcsolni, ha használni akarjuk.

44986. Briell14 (válaszként erre: 44985. - Guruljka)
2013. nov. 3. 20:53
Úgy érted, hogy átalakítani a grillezőt a sütőben?
44985. Guruljka
2013. nov. 3. 20:43

Vajon a forgó nyársra nem lehetne ilyen izét tenni?


(Zsanér-féleséggel összecsukódik a forgó nyárson, ami nálam négyzet keresztmetszetű. A két végén egy-egy kis kampóval lehetne összezárni...szerintem kivitelezhető.)


Eredetileg is forgatták a tűz fölött, bár kézzel.

44984. Briell14 (válaszként erre: 44974. - Anyagi)
2013. nov. 3. 20:38
A nyelesre gondolsz? Nem fér be a sütőbe, azzal csak faszén fölött lehet sütni.
44983. Briell14 (válaszként erre: 44973. - Anyagi)
2013. nov. 3. 20:37
Úgy lesz! :)
44982. Guruljka
2013. nov. 3. 20:03

Nasi is volt: kevéske zabpehely tejben, másik alkalommal császármorzsa, nagy örömmel és életemben először készítettem, máskor is fogom.

A recepthez éppen minden megvolt, a gyereknek még erre is jutott fahéjas cukor (összekeverve is szokott lenni itthon), én lekvárral...(Sütésálló olcsó lekvár, kevés citromlé helyett pici vízben oldott citromsavval hígabbra és savanykásra kikeverve...)

Ez a receptje, ezt választottam végül, és kifogástalanul sikerült.



[link]

44981. alidamolnar (válaszként erre: 44979. - Guruljka)
2013. nov. 3. 19:50
Fiad rendes és aranyos, Te pedig nagyon kreatív vagy!
44980. 645b490433 (válaszként erre: 44974. - Anyagi)
2013. nov. 3. 19:47
Erdélyben még olcsóbban láttam én is akrok hozni ha megyek a Csíksomlyói búcsúra.Lányok én még olyan finom kürtös kalácsot mint ott sosem ettem otthon sütöték háznál kemencébe nyami-nyami sőt sütöttek krumplis kenyeret is.
44979. Guruljka
2013. nov. 3. 18:55

Nálunk úgy jött a hó vége, hogy a fiam is itthon volt.

Nehezíti a dolgot, hogy ő nem eszi meg a tojást, csak az ételben elbújtatva.

Az utolsó vásárlásunk alkalmával egy kiló búzadarát vettünk, krumpli volt itthon. Egyetlen vastag szelet felvágott, egy liter tej, és a zabpehely, a bulgur, köles, hajdina, mert ilyesmit nem olyan régen rendeltem. Viszont cukor éppen csak kevéske volt.

Fagyasztot vegyes zöldség, egy megkezdett csomag fagyasztott zöldbab is volt még, és egy kiló kenyeret is vettünk még csütörtökön.

Ettünk: zöldbabfőzeléket (ahhoz volt még kevés tejföl), egy kis vegyes zöldséggel megbolondítva, előre leforrázott bulgurral összefőzve. Kiadós volt és laktató.

Volt krumplinudli, aminek a tésztájába a főtt krumpli és a liszt mellett két tojást is ütöttem, és egy kanál vajat is tettem bele. (szerencsére prézli van bőven itthon. Én cukrozatlan mákkal ettem, a másik nap a kis maradékot lekvárral, a fiam erre szórta még a maradék cukrot.

Volt még egy nagy, vastag szelet sonkaszalámi, azt felaprítva hagymán megpároltam kicsit, és egy tojást is elkevertem benne. Ezzel rétegeztem a palacsintát, amit két tojással, tejjel kavartam, víz nélkül. A tésztába viszont búzadarát is tettem a liszten kívül, és kevés étolajat. Habverővel elkeverve állni hagytam, majd vastagra sütöttem. Ez a tojásos hússal rétegezve igen kiadós volt. Én a kevésbé sikerült darabokat ettem, amik amúgy is szakadozottak lettek, párolt-főtt zöldség mellé. Fél marék kukoricadarát is főztem a zöldségek közé, kicsit sűrűbb lett így.

Ma sűrű zöldséglevest ettünk, szintén bulgurral, és egy tojást is elkevertem benne.

Ma ment vissza a gyerek a koliba, a megmaradt pár szelet kenyeret és a margarint elvitte magával, ahogy szoktuk. Én a maradék liszt egy részéből fele búza-fele rozslisztes zsömlécskét sütöttem, négy darab lett belőle, szezémmag is van a tetejükön. Éppen megettem egyet, jól sikerült.

Múlt pénteken voltam utoljára boltban, holnap fogok tudni vásárolni. Magam is meglepősdtem, hogy a kezdeti ijedtség után milyen jól kijöttünk abból a kevésből, ami itthon volt. No és egyikünk sem nagy húsevő.

Jól esett viszont, hogy a fiam azt mondta: ha nem főznél ilyen jól, akkor nem sikerült volna... :-D

44978. Anyagi (válaszként erre: 44976. - Caravell)
2013. nov. 3. 18:43
:))) Köszi!!
44977. Anyagi (válaszként erre: 44970. - Ef28dc56be)
2013. nov. 3. 18:43

Azért arra, hogy mi egészséges éppen aktuálisan, az okosok szerint, arra nem sokat adnék!

A józan paraszti ész ennek eldöntésében is sokat segít!

44976. caravell (válaszként erre: 44975. - Anyagi)
2013. nov. 3. 18:42
Küldenék, ha maradt volna, de 16 db. nyom nélkül eltűnt. Majd legközelebb teszek félre :)
44975. Anyagi (válaszként erre: 44966. - Caravell)
2013. nov. 3. 18:35
Ebből a fajitasból küldhetnél át egy kicsit - ha maradt! Nyithatom az ablakot?
44974. Anyagi (válaszként erre: 44965. - Briell14)
2013. nov. 3. 18:33
Piacokon is látom a kürtőskalácsfát! 1000 Ft körül van, ha jól emlékszem.
44973. Anyagi (válaszként erre: 44960. - Briell14)
2013. nov. 3. 18:31
Hááát, legalábbis tennék egy próbakóstolást.
44972. 645b490433 (válaszként erre: 44970. - Ef28dc56be)
2013. nov. 3. 18:16
Nem mindig a drága kaja a nagyon egészséges én úgy gondolom a saját magam nevelt disznó mindig egészségesebb mint t...o gazdaságos csirke hús.
44971. 645b490433 (válaszként erre: 44964. - Alidamolnar)
2013. nov. 3. 18:15
Az én férjem is mi hozzánk is ő hozta be konyhába az ecetes halat. Mellesleg ahogy olvasgatom táj jellegű kajákat akkor jövök rá mi az ami apukám családjától ők tótok anyukám családjától szerbek és férjem sváb családjából jött konyhába. Sárga túró stb.
44970. ef28dc56be (válaszként erre: 44967. - Caravell)
2013. nov. 3. 18:11

Köszi!

(Ez a fórum-kiírás az olcsóságról, a hóvégi kénytelen megszorítások átvészelésének módjáról szól)

Majd amikor az egészséges kajákat gyűjtjük, oda azokat írom! :))))

44969. caravell (válaszként erre: 44851. - Ef28dc56be)
2013. nov. 3. 18:08
Üdv a fedélzeten, minden ötlet jól jön és tanulni mindenkitől lehet, hát még egy gyakorlott háziasszonytól! Írj sokat és olvass vissza, rengeteg ötlet van itt :)
44968. alidamolnar (válaszként erre: 44966. - Caravell)
2013. nov. 3. 17:56

Hát ilyen fénykép feltöltésben (meg technikai dolgokban) nem vagyok jó.

De a tortás naplódat nagyon várom!:)

44967. caravell (válaszként erre: 44947. - Anyagi)
2013. nov. 3. 17:51
A rántott palacsintáról: Lehet,h macerás és nem a legegészségesebb, de abban egyetértünk, hogy hónap végén nem mindig az egészség vagy a gyorsaság a fő szempont. Mellesleg a sok hús sem egészséges... Szoktam venni fagyasztva, mikor akciós (panírozott hússal töltött palacsinta), spenóttal kimondottan finom. :)
44966. caravell (válaszként erre: 44955. - Lúdanyó)
2013. nov. 3. 17:39

Nagyon szeretem, kérek szépen a maradékból, ha van! :)


Nálunk zöldség leves és brokkolikrémleves volt, tegnap fajitas volt hozzá, ma indiai (Bombay masala), a tecsóban kaptan jégsalátát 125-ért, az is volt hozzá ás diós-tejszíbes-fehér csokis torta.

A faitasnál a tortilla lapokat bekentem mustáros-fokhagymás tejföllel, úgy rá a ragut, összetekertem, fogpiszkálóval összetűztem, 5 percre forró sütőbe toltam és akkor szépen úgy maradtak, lehetett szépen enni őket, nem nyíltak szét.


Majd megpróbálok csinálni egy tortás naplót, hogy megmutassam. Tudna valaki segíteni, hogy tölthetek fel naplóba képeket?

44965. Briell14 (válaszként erre: 44963. - Alidamolnar)
2013. nov. 3. 17:13

Igen. Esztergályossal csináltattam őket.

Ne félj tőle! Egyszerűbb, mint gondolnád. :)

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook