Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Sziasztok!
Forest hívására kerestem fel a fórumot. Olvasgatok, rengeteget írtatok eddig.
A kürtőskalács sütéséhez pár szó. Én évek óta sütök kürtőst, felénk hagyományos paraszti desszert. Erre nem a vásárokban kapható kürtőst sütik, hanem sokkal kisebbet. Cirokszárra, kukoricakóróra tekerik. Csak a teteje cukros/diós/fahéjjas, de én a közepét krémeshez való krémmel szoktam tölteni.
Köszi Zsuzsa!
Hát én is azon gondolkoztam az éjjel, hogy oké, azt megbeszéltük, hogy rántott halat használunk hozzá, no de a levet hogyan kell csinálni???
Az fölött elsiklottam, hogy te már tegnap d.u. felpakoltad, most viszont rátaláltam.
Szinte biztos, hogy nem várok vele karácsonyig, jó ez a kaja a fogyókúrában is!!!! :))))
Végül is elég, ha a sütő-fa belsejében a tengelynek megfelelő méretben szögletes furat van.
Régen izzó szén fölött forgatva sütötték a kürtőskalácsot. A sütőfákat mélyedéssel ellátott téglákon fektették át és azokat förgatták.
(Nem kürtös kalács, hanem kürtŐs, mert a kéménykürtőről kapta a nevét, nem a hangszerről.)
Drága Zsuzsanna..:), h ki az idősebb ebbe most ne menjünk bele..:)
Nagyon köszönöm a leirást.. van itthon elfekvőbe tonhal már nagyon idő szerű lenne megenni...tudtam, h egyszer kapok valami nagyon finom receptet..:) Bár én sem vagyok mai csibe...de még sosem hallottam ezt z elkészitési formát. Feltétlen elkészitem és ha finom---és mért ne lenne az --- akkor fog-fogtok csuklani mikor dícsérlek benneteket..:) köszi
Igen. Én is a forgónyársra gondoltam. Nekem is van benne. Csak akkor egyesével kellene őket sütni.
Hátha kitalálja valaki, hogy mi lenne a megoldás. :)
Nem, hanem vannak olyan grillsütők, de talán normál nagy tűzhelyek is, amiben van forgó nyárs. Úgy értem, hogy forgási funkcióval együtt, természetesen.
Az enyémben is van, igaz, csak egyetlen egy.
Arra való fa félhengereket lehetne gyártani, amiket ssöze lehet kapcsolni, ha használni akarjuk.
Vajon a forgó nyársra nem lehetne ilyen izét tenni?
(Zsanér-féleséggel összecsukódik a forgó nyárson, ami nálam négyzet keresztmetszetű. A két végén egy-egy kis kampóval lehetne összezárni...szerintem kivitelezhető.)
Eredetileg is forgatták a tűz fölött, bár kézzel.
Nasi is volt: kevéske zabpehely tejben, másik alkalommal császármorzsa, nagy örömmel és életemben először készítettem, máskor is fogom.
A recepthez éppen minden megvolt, a gyereknek még erre is jutott fahéjas cukor (összekeverve is szokott lenni itthon), én lekvárral...(Sütésálló olcsó lekvár, kevés citromlé helyett pici vízben oldott citromsavval hígabbra és savanykásra kikeverve...)
Ez a receptje, ezt választottam végül, és kifogástalanul sikerült.
Nálunk úgy jött a hó vége, hogy a fiam is itthon volt.
Nehezíti a dolgot, hogy ő nem eszi meg a tojást, csak az ételben elbújtatva.
Az utolsó vásárlásunk alkalmával egy kiló búzadarát vettünk, krumpli volt itthon. Egyetlen vastag szelet felvágott, egy liter tej, és a zabpehely, a bulgur, köles, hajdina, mert ilyesmit nem olyan régen rendeltem. Viszont cukor éppen csak kevéske volt.
Fagyasztot vegyes zöldség, egy megkezdett csomag fagyasztott zöldbab is volt még, és egy kiló kenyeret is vettünk még csütörtökön.
Ettünk: zöldbabfőzeléket (ahhoz volt még kevés tejföl), egy kis vegyes zöldséggel megbolondítva, előre leforrázott bulgurral összefőzve. Kiadós volt és laktató.
Volt krumplinudli, aminek a tésztájába a főtt krumpli és a liszt mellett két tojást is ütöttem, és egy kanál vajat is tettem bele. (szerencsére prézli van bőven itthon. Én cukrozatlan mákkal ettem, a másik nap a kis maradékot lekvárral, a fiam erre szórta még a maradék cukrot.
Volt még egy nagy, vastag szelet sonkaszalámi, azt felaprítva hagymán megpároltam kicsit, és egy tojást is elkevertem benne. Ezzel rétegeztem a palacsintát, amit két tojással, tejjel kavartam, víz nélkül. A tésztába viszont búzadarát is tettem a liszten kívül, és kevés étolajat. Habverővel elkeverve állni hagytam, majd vastagra sütöttem. Ez a tojásos hússal rétegezve igen kiadós volt. Én a kevésbé sikerült darabokat ettem, amik amúgy is szakadozottak lettek, párolt-főtt zöldség mellé. Fél marék kukoricadarát is főztem a zöldségek közé, kicsit sűrűbb lett így.
Ma sűrű zöldséglevest ettünk, szintén bulgurral, és egy tojást is elkevertem benne.
Ma ment vissza a gyerek a koliba, a megmaradt pár szelet kenyeret és a margarint elvitte magával, ahogy szoktuk. Én a maradék liszt egy részéből fele búza-fele rozslisztes zsömlécskét sütöttem, négy darab lett belőle, szezémmag is van a tetejükön. Éppen megettem egyet, jól sikerült.
Múlt pénteken voltam utoljára boltban, holnap fogok tudni vásárolni. Magam is meglepősdtem, hogy a kezdeti ijedtség után milyen jól kijöttünk abból a kevésből, ami itthon volt. No és egyikünk sem nagy húsevő.
Jól esett viszont, hogy a fiam azt mondta: ha nem főznél ilyen jól, akkor nem sikerült volna... :-D
Azért arra, hogy mi egészséges éppen aktuálisan, az okosok szerint, arra nem sokat adnék!
A józan paraszti ész ennek eldöntésében is sokat segít!
Köszi!
(Ez a fórum-kiírás az olcsóságról, a hóvégi kénytelen megszorítások átvészelésének módjáról szól)
Majd amikor az egészséges kajákat gyűjtjük, oda azokat írom! :))))
Hát ilyen fénykép feltöltésben (meg technikai dolgokban) nem vagyok jó.
De a tortás naplódat nagyon várom!:)
Nagyon szeretem, kérek szépen a maradékból, ha van! :)
Nálunk zöldség leves és brokkolikrémleves volt, tegnap fajitas volt hozzá, ma indiai (Bombay masala), a tecsóban kaptan jégsalátát 125-ért, az is volt hozzá ás diós-tejszíbes-fehér csokis torta.
A faitasnál a tortilla lapokat bekentem mustáros-fokhagymás tejföllel, úgy rá a ragut, összetekertem, fogpiszkálóval összetűztem, 5 percre forró sütőbe toltam és akkor szépen úgy maradtak, lehetett szépen enni őket, nem nyíltak szét.
Majd megpróbálok csinálni egy tortás naplót, hogy megmutassam. Tudna valaki segíteni, hogy tölthetek fel naplóba képeket?
Igen. Esztergályossal csináltattam őket.
Ne félj tőle! Egyszerűbb, mint gondolnád. :)
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)