Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Máglyarakás....
Hogy szerettem én már gyerekkoromban is!!!
Már többször elgondolkoztam egy sós kiflifelfújt változaton is, de még ennél tovább nem jutottam.
Hogy lehet tartani a fürjet?
Tudom, hogy létezik ilyesmi, de még sosem gondolkodtam el a tartásán...
Én a maradék zserbóból csináltam hasonlót :D de igen, ez kifli felfújt, vagy angol kenyér puding
de mindegy mi a neve, nagyon finom!
Az én szótáramban ez a kiflifelfújt. :)
Én 1-2 egész tojást habosra kavarok cukorral és utána felöntöm tejjel. Ebbe mártogatom a kiflikarikákat - illetve elrendezem a kizsírozott-zsemlemorzsázott tálban a karikákat és ráöntöm a folyadék egy részét. Aztán megy a töltelék, majd ismét a kifli karikák. Végül felöntöm annyi cukros-tojásos tejjel, hogy jó szottyos legyen. Én a tetejére egy kanálnyi olajjal elkevert zsemlemorzsát szórok, hogy megpiruljon a sütőben, de jó ötlet lehet a cukros-tojásos tejföl is! :))
Bármilyen töltelék finom benne, de a családom kedvence a mákos-meggyes!
Ma túrófánkot sütöttem, zabpehelyliszttel, és Norbi cukorral.
Tyű, nagyon finom!!! Kár, hogy csak 25 deka túróval készítettem kettőnknek.....és még holnap ebédre is viszek belőle. De nem tudtam, hogy jó-e a recept és ezért voltam óvatos.
Frankfurti leves volt elé, azt is zabpehelyliszttel sűrítettem. Rá vagyok kattanva!:)
Ez nagyon tetszik!
Almakoch. Nagyanyáink, dédanyáink már ismerték a receptet, mostanra azonban mintha feledésbe merült volna. Hajnalka felelevenítette, pontosabban megsütötte. Érdemes kipróbálni, egyszerűen elkészíthető, finom édesség.
Hozzávalók 5-6 adaghoz
9-10 db felkarikázott kifli
8 alma lereszelve
kb. 500 ml tej
4 ek cukor
2 tojás
1 kis doboz tejföl
fahéj
vaníliás cukor
vaj az edény kikenéséhez
Elkészítés
A kifliket 1,5-2 centi vastagságúra szeletelem, és éjszakára száradni hagyom. Az almát meghámozom, lereszelem, vaníliás cukorral és fahéjjal ízesítem.
A tejben feloldom a cukrot, majd belemártogatom a kiflikarikákat (a felszeletelt mennyiség felét), és kibélelem velük a kivajazott tepsit. A reszelt almából kifacsarom a levet, egyenletesen szétosztom a kiflirétegen, majd ráhelyezem a maradék tejben áztatott kiflikarikákat.
A tojásokkal elkevert tejfölt felverem, hozzákeverem a cukros tejet (ha marad), és egyenletesen elosztva ráöntöm a kifliszeletekre. Kb. 175-ös hőfokon aranybarnára sütöm. Porcukorral, vagy vaníliás cukorral meghintve tálalom.
Hál'Istennek nálunk nincs ilyen. Én nagy lelkesedéssel tálalom fel az újdonságot, hogy az milyen finom és úri - és meg is eszik gond nélkül, akár nyúl, akár kacsa, akár birka, akár békacomb.
Csak a pénztársa szabja a határt...
Persze igyekszem a család szája íze szerint ízesíteni az újdonságokat.
Én is szoktam venni kacsahájat (70-80 dekát, mert annyi fér az edénykémbe.)
Van, hogy natúr sütöm ki, de van, hogy sok-sok 4-8-ba vágott hagymát teszek bele és sütök szép aranybarnára, miután kihalásztam a tepertőt. A sült hagyma megsózva szintén nagyon finom a kenyérre.
Hát, sajnálom!
Pedig sokat dolgoztál vele és biztos vagyok benne, hogy finom is volt!
Őszintén szólva már ettem ilyet, de (bár finom) ez nem csoki ízű. Egyszerűen kakaós.
Persze én ne beszéljek, mivel nem vagyok egy nagy csokis.
A gofri tésztája jobb tartású, jobb állagú réteslisztből.
A tetejére meg az megy, amit éppen kitalálok - és van itthon.
Tegnap megcsináltam magamnak a heti elvivős kajámat: Narancsos sárgarépaleves....
Igaz, hogy nem narancsos, hanem mandarinos, mert az volt itthon...
igaz, hogy nem leves, mert szósz sűrűségű lett...
és nem is fog soká tartani, mert csemete szerint is finom....
Így aztán maradt a bableves holnapra. Alleluja, nem kell főzni!!!! :))))
elviszem dolgozni nagyon jó ötlet :)
Van egyébként valakinek dolgozós menüje?
Pl egyik barátnőm ma sajtos tejfölös tésztát hozott, ami marad azt nyakon önti tejszínnel, turbózza maradék felvágottal és összesüti, az lesz holnap, aztán halat süt, a maradék halból meg halpogácsát :) Minden létező dolgot újra hasznosít, most már én is úgy főzök, hogy kitalálom mit lehet csinálni a maradékból ;)
"elviszem dolgozni"... Szeeegény kacsa, még dolgoznia is kell :-)))
Ez nagyon aranyos! :-)
Ha nem szeretik, nem kedvelték meg, akkor nincs mit tenni. Egy kolléganőm a nyúlhússal járt úgy, hogy hiába akarta megkedveltetni a családdal, nem voltak hajlandóak megenni, merthogy a nyuszi az olyan kis édes, ahogy muszmuszol, stb. Ő meg kitalálta, hogy csak készen, kirántva teszi eléjük, és ráfogja, hogy rántott csirke. Bukta volt, kérték a szárnyát a belesütött májjal... :-)))
A kacsát imádom :) Kacsa zsírral sütök főzök :) És úgy tárolom, ahogy a dédikémtől tanultam, a süteményekhez szánt zsírt fűszer nélkül sütötte ki, a sütéshez szántat fokhagymával, hagymával zöldpaprikával, répával és sok más zöldséggel sütötte ki és a zsíros bödön aljára húsokat rejtett combot, farhátat, nyesedéket és a tepsi alján összegyűlt finomságokat :D
Milyen csodálatos gyertyafényes vacsoráink voltak akkoriban! Friss kenyér, kacsazsírral, paradicsommal, zöldhagymával, minden földi jóval :D
Vagy ha nem volt kedve zsíros kenyeret enni ezt a bödön alján rejlő zsírt pogácsához használta! Ennél finomabbat soha nem ettem és nem csak az emlékek miatt :D :D :D
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)