Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Sziasztok!
Ezen a hétvégén lazítottam.
Tegnap grillcsirke volt mindenféle salátával, ma pedig lángos tejföllel, sajttal és paradicsomos babbal....
Rettenetesen fáradt vagyok! :(
van itt a faluba fél milliárdos kacsalábonforgó is , amit hónapokon keresztül hirdettek / hááááát a miénk nem az :( / az utcában 17 milláért kelt el 1 olyan ház , amit telekárba adtak el , mert a kőműves , akié volt hajdanán nem igazán volt szakmája csúcsán , amit saját használatra épített az is tragédia szintű volt :( de mára már kb 5x annyi lenne az ára :)
viszont 1 másik házat sikerült eladni az örökösöknek voltak v 22-en ? hát nem sok jutott 1 főre :( gondolom , h carért-h....ért adták el , még talán a telekár se jött be nekik érte , nem igazán értettem , h miért nem rendezték el a tulajok még időbe , megtehették volna :( azóta már áll rajta az újabb kacsaláb , nem is 1 :)
Harcsás savanyú káposzta
5 dkg füstölt szalonna, 1 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1,5 tk, őrölt pirospaprika, 60 dkg savanyú káposzta, 1 db babérlevél, 1 csokor kapor, só, bors, 60 dkg harcsafilé, 3 dl tejföl.
A felkockázott szalonnát süssük üvegesre, a pörcöt távolítsuk el, majd pirítsuk meg a finomra vágott hagymát és fokhagymát a visszamaradt zsiradékon. Vegyük le a tűzről, hintsük meg pirospaprikával, majd adjunk hozzá néhány evőkanál hideg vizet, keverjük el és forraljuk fel.
A káposztát alaposan mossuk le, és csepegtessük le, adjuk a hagymás alaphoz, ízesítsük a babérlevéllel és néhány szál kaporral. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és főzzük az egészet puhára. Végül sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
Tegyük a káposzta felét tűzálló tálba. A megtisztított halat sózzuk és borsozzuk meg, majd rendezzük el a káposztán, és halmozzuk rá a megmaradt káposztát. Süssük 160 fokos sütőben 15 percig. Tálaljuk tejföllel, és a megmaradt, finomra vágott kaporral.
Szerintem... hát ez már csak jó lehet.
Ja igen, kaprot is kell gyűjteni addig.
Én meg már megfogadtam, amint látok harcsát, veszek. Akár az afrikait is.
Mert a káposztáról megint beugrott a harcsás káposzta, ki akarom próbálni.
Lényegében székelykáposzta jellegű, de a hús helyett a harcsával.
Az biztos hogy ügyeskedniük kellett hűtő nélkül, de gyerekkoromban még volt hosszú tél is...most nem tudnák hova rakni a töltött káposztájukat ilyen sűrű felmelegedések mellett.
Az ásott kútba is sok mindent leengedtek nyáron, bár arra vigyázni kellett hogy le ne szakadjon mert akkor odalett.
Én nem hagyományfőző vagyok.Ha vendég jön akkor az fő amit az szeretne, ha nincs akkor az amire éhezek, ünnep ide vagy oda.
Az biztos hogy nem minden házban érezzük magunkat otthonosan, közben meg az aki ott lakik meg igen.
Végül ami most van az olyan volt amit elképzeltél, vagy nem teljesen?
Én is olyan vagyok, hogy mindenkit szeretettel várok, étellel, itallal fogadom de tudja mindenki mikor kell haza menni:)
A váratlan vendégekhez már nincs türelmem:)
Igen, ez megfelel a heti fél kilós javallott átlagnak.
Én anno 25-öt fogytam le, de volt benne stagnálás pár héten át.
Most annyi visszajött, hogy megint 63 kg vagyok, mint amikor stagnáltam.
Hát nem lehet igény szerint változtatni. Ahhoz eleve úgy kellene építeni, hogy legyen benne egy kis varia lehetőség.
Sok olyan nyaktörő lépcsőt láttam amin még húsz évvel ezelőtt is alig mertem volna felmenni, milyen marhaság is ilyet építeni. Egy rendes lépcsőnek hely kell, nem szabad azzal spórolni, mert aztán meredek, használhatatlan valami lesz az eredmény.
Amikor kerestem a mai házamat, sokat megnéztem. Láttam egy olyat is amit egy mozgáskorlátozott valaki építtetett, na az meg középen csupa széles lépcső volt. Fenn egy karzaton meg kicsi szobák, furcsa volt. És valahogy komor, csupa beton, majdnemhogy futva menekültem.
Régen igen.
Arra gondolok, Angliában is keskenyek lehettek a házhelyek. Utána megszokták, és bele sem gondolnak, hogy másképp is lehetne.
Mint itt a karácsonyi töltöttkáposztával. Senki nem gondol bele, hogy régen, amikor még nem voltak hűtők, ez az étel volt az, amit előre megfőzve ki lehetett rakni a hidegre vagy akár a hóba. Ha beesett egy vendég, csak ki kellett venni belőle és melegíteni.
Ma bármit főzhetünk, mert le is tudjuk fagyasztani. Mégis mindenki töltöttkáposztázik karácsonykor.
Hasonló a húsvéti sonka - az volt az egy darabban levő hús, ami elállt a téli vágásból.
Kösz. Mán fel is írtam. :-)
Mikor legutóbb ledobtan húsz kilát, eléggé meglátszódott a bőrömön. Ijedtemben mindjárt vettem azt az olajat, csiga krémet, meg még kétfélét, és sorra egymás után magamra zúdítottam.
Visszaszedtem a nagynehezen leadott súly, kisimult a bőröm, mostmár csak egy krémet használok. Pedig a csigát el kell használni, annak mindjárt lejár a szavija.
Na az nagyon kellemes érzés, az is összeránt. Meg hűsít, azt hiszem kicsit mentolos.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)