Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Szigorúan tilos.
Rántott levesalapot főzünk: rántást őrölt paprikával felengedünk levesnek, bele babérlevél, zúzott fokhagyma, só, köménymag, karikára szelt répa-gyökér, 1-2 szem krumpli.
Közben közönséges krumplis tésztát (núdli) gyúrúnk, abból kis gombócokat, és amikor a leves elkészült, a gombócokat belefőzzük.
A maradék tésztából lehet mákos, diós núdlit főzni, de elnyújtva 2-3 cm-esre, felkockázva, forró olajban megsütni, lekvárral, vagy símán sóval megszórva, leves utáni nyomtaték.
Bocs, arra én se tudok. Elbandzsítottam; valamiért hóvirágra asszociáltam. :)
A hóvirágot hagymástól se lehet máshová telepíteni?
Ex-anyósom nem tudom, hol tanult főzni. Ő fordítva csinálta, a krumpli főzővizében főzte a gombócot, és a legvégén ebből lett a leves is.
Zöldségfélék nélkül, de zellerzöldnek kellett benne lenni. Hogy rogyott volna rá.
Akkoriban nehéz volt zellerzöldet szerezni, nekem legalábbis nemigen sikerült. A petrezselymet pedig nem megismerte az a "jógyerek" még darabolva is?
Gombócleves.
A gombóctésztából megmaradt tésztából apróbb gombóckákat csinálnak, az kerül a levesbe, ami egyébként a többi gombóc főzővize.
Életemben nem hallottam róla, de ez volt az ex-férjemmel töltött időben a kötelező. Ahogy anyósom főzte, pedig úgy elég súlyos volt.
Utáltam a szilvás gombócot is, a sok feltétele miatt.
Előtte otthon nemigen ettem csak túrógombócot.
Ahogy ex anyósom készítette, úgy kellett nekem is. Miután különmentünk, majd elváltunk, soha többet nem főztem, úgy megutáltam. Ha a gyerekeim ismerik, akkor nem tőlem.
Tavaly találtam a net-en "narancsos répalekvár" receptet, abba sem kell tartósítószer, és hát persze a cukrot (a recepthez képest) jócskán kispóroltam belőle.
Jó volt, eredetileg most is azt akartam, gondoltam drága a répa, teszek hozzá almát is. De a tök még olcsóbb, teszek hozzá almát is. :)
Én általában gondolatban tervezek előre, de bármikor, bármi miatt szoktam változtatni a terven.
Alap-készlet legyen itthon: krumpli, hagyma, tojás, kenyér, tejföl, stb.
Vásárolni zöldséget, gyümölcsöt csak 1 hétre valót, a többi romoljon a zöldségesnek.
Húsféléből ha valami akciós, akkor abból vásárolok, a fagyasztóban jó helye van, és leginkább onnét tervezek, onnét főzök. Persze ha valamire nagyon ráéhezek, akkor azt is megveszem, de leginkább csak sátoros ünnepekre. :)
De, mint most is: tegnap töltött tököt készítettem, de sok lett a darált hús, sok lett a kuszkusz (rizs helyett) így a pluszból majd kedden csinálok paradicsomos húsgombócot, egy kis főtt krumplival megszaporítom mint az üzemi konyhán... Így a kedd-szerdára tervezett gölödin leves + lekváros palacsinta tolódik...
:)))
Utólag én is rájöttem, hogy abba nem szoktam (szoktunk) ecetet tenni, de azért kíváncsi voltam, hányan veszik észre????
Tied a pont! :)))
... hát kajára sajnos rengeteg elmegy :( sajnos ! beles 1 népség vagyunk :( én rendszeresen ugyanazokat az alapokat veszem , 1x 1x fordul csak elő , h valami szokatlant , v ritka dolgot veszek , de egyedül gombát veszek keveset , mert a férjem eszi csak , de olyankor reggelinek , levesnek , hússal ... akár naponta megenné , de nem napokig :( pl kocsonyát is mini adagot főzök , mert rajta kívül senkinek nem kell :( tegnap éjjel főztem neki 3 tálkával , nagyon klasszul megkötött :) 3 vacsira elég neki :) én vásárolni azért szeretek úgy , h mikor mit kapok akciósan abból kicsit bevásárolok , mert legalább 1 kis tartalék és körülnézek spejzba-pincébe-hűtőbe aztán megszáll az ihlet és főzök :) de lényegesen kisebb adagokat , mint régen :(
...amikor akciós a s.árnál pl a tarja a fiammal vetetek kb másfél kilós csontos db-ot és csinálok belőle több kis csomagot ...
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)