Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)


103781. forrest2010 (válaszként erre: 103777. - Ab61752c45)
2019. márc. 12. 16:32

... ez most több volt másfél kilónál és nem volt akkora vastag rajta a zsír , picit aprítottam belőle a bablevesbe , a maradék + volt a 2. most nem csináltam külön semmit másodiknak , még 1-2 reggelire jó lesz Bundynak , csak ő szereti , pedig van olyan finom a húsa , mint a f.f. tarja :) azt megeszi a fiam is :)


... olyan beton kemény lett a tegnapelőtt gyártott kocsonya , csak 3 tálkával lett , de tényleg beton :D akkora hatalmas bőröm volt hozzá , h abból 2 pár cipő :D is kijött volna :D múltkor vettem direkt kocsonyatálat és volt benne 1 összetekert hatalmas bőr , de mivel csak a férjem eszi , azt elraktam legközelebbre , most volt a legközelebb :)


... azt mondja , mióta cukros jobban él !!! naná ! ha kevesebb is elég.... fussa jobbra is :)

103780. Guruljka (válaszként erre: 103779. - 12d083b51b)
2019. márc. 12. 16:10

Cseh fánk, csehpimasz néven is szerepel.


[link]


Még láttam tarkedlisütőt, négy mélyedés volt benne. Azokat a tűzhelyre tették, tettek bele zsiradékot és úgy sütötték a tarkedliket, nem bő zsírban. Szerettem gyerekkoromban!


Itt egy érdekes cikk, receptekkel:


[link]

103779. 12d083b51b (válaszként erre: 103772. - Ab61752c45)
2019. márc. 12. 14:09

A talkedli (nálunk tarkedli) kelt tésztából, bő olajban sült, kanállal szaggattuk.

Mostanában már sűrű palacsinta tésztát sütőporral felturbózva is olvastam.

Mindegy, teljesen más, mint a gyúrt krumplis tészta (főtt krumplit összetörni, liszttel, sóval összegyúrni, gombócot, akármit főzni, sütni belőle.)

103778. ab61752c45 (válaszként erre: 103774. - Forrest2010)
2019. márc. 12. 12:52
majd,ha kinyílik,megpróbáljuk.na nem az enyémmel.
103777. ab61752c45 (válaszként erre: 103776. - Forrest2010)
2019. márc. 12. 12:52
juj,de irigyellek.na de,ha elmegyünk Fehérvárra.bár egyszer itt a boltban is vettem egy nagyon pici csülköt,az is finom volt.de ritkán kapni.
103776. forrest2010
2019. márc. 12. 12:04
... múltkor vettem 1 gyönyörűséges füstölt csülköt , ma lett belőle bableves , vagyis , csak a levéből , a csülök a 2. :) fogás :) naggggyon fincsi lett :)
103775. ab61752c45 (válaszként erre: 103774. - Forrest2010)
2019. márc. 12. 11:55
á,nekem buta telefonom van.
103774. forrest2010 (válaszként erre: 103773. - Ab61752c45)
2019. márc. 12. 11:54
...nincsen róla képed ?
103773. ab61752c45 (válaszként erre: 103771. - Forrest2010)
2019. márc. 12. 11:53
még a temetőből hoztam,meg a domboldalból,apró kis fehér virág,most nő ki a szára,a nevét nem tudom.
103772. ab61752c45 (válaszként erre: 103769. - 12d083b51b)
2019. márc. 12. 11:50
az anyám szokott valami talkedlit sütni,inkább meghaltam volna.
103771. forrest2010 (válaszként erre: 103768. - Syria)
2019. márc. 12. 11:47
... én rendszeresen ások ki belőle 1-1 kupacot / a törökből / gyűjtögetem hozzá a nagy kefíres poharakt , abba szoktam 3-3 hagymát ültetni :) az erdőből nem szabad kiásni :( :(
103770. unom (válaszként erre: 103768. - Syria)
2019. márc. 12. 10:44

[link]

Szigorúan tilos.

103769. 12d083b51b (válaszként erre: 103764. - Birebora)
2019. márc. 12. 10:26

Rántott levesalapot főzünk: rántást őrölt paprikával felengedünk levesnek, bele babérlevél, zúzott fokhagyma, só, köménymag, karikára szelt répa-gyökér, 1-2 szem krumpli.


Közben közönséges krumplis tésztát (núdli) gyúrúnk, abból kis gombócokat, és amikor a leves elkészült, a gombócokat belefőzzük.


A maradék tésztából lehet mákos, diós núdlit főzni, de elnyújtva 2-3 cm-esre, felkockázva, forró olajban megsütni, lekvárral, vagy símán sóval megszórva, leves utáni nyomtaték.

103768. syria (válaszként erre: 103763. - Guruljka)
2019. márc. 12. 10:16

Bocs, arra én se tudok. Elbandzsítottam; valamiért hóvirágra asszociáltam. :)

A hóvirágot hagymástól se lehet máshová telepíteni?

103767. Guruljka
2019. márc. 11. 18:48

Ex-anyósom nem tudom, hol tanult főzni. Ő fordítva csinálta, a krumpli főzővizében főzte a gombócot, és a legvégén ebből lett a leves is.

Zöldségfélék nélkül, de zellerzöldnek kellett benne lenni. Hogy rogyott volna rá.

Akkoriban nehéz volt zellerzöldet szerezni, nekem legalábbis nemigen sikerült. A petrezselymet pedig nem megismerte az a "jógyerek" még darabolva is?

103766. birebora (válaszként erre: 103765. - Guruljka)
2019. márc. 11. 18:39
Köszönöm:)
103765. Guruljka (válaszként erre: 103764. - Birebora)
2019. márc. 11. 18:38

Gombócleves.

A gombóctésztából megmaradt tésztából apróbb gombóckákat csinálnak, az kerül a levesbe, ami egyébként a többi gombóc főzővize.


[link]


Életemben nem hallottam róla, de ez volt az ex-férjemmel töltött időben a kötelező. Ahogy anyósom főzte, pedig úgy elég súlyos volt.


Utáltam a szilvás gombócot is, a sok feltétele miatt.

Előtte otthon nemigen ettem csak túrógombócot.

Ahogy ex anyósom készítette, úgy kellett nekem is. Miután különmentünk, majd elváltunk, soha többet nem főztem, úgy megutáltam. Ha a gyerekeim ismerik, akkor nem tőlem.

103764. birebora (válaszként erre: 103752. - 12d083b51b)
2019. márc. 11. 18:32
Mi az a gölödin leves?
103763. Guruljka (válaszként erre: 103761. - Syria)
2019. márc. 11. 18:20

A gyöngyvirágra nem tudok tilalomról.

[link]


Ha védett lenne, itt feltüntetik.

103762. forrest2010 (válaszként erre: 103761. - Syria)
2019. márc. 11. 18:15
... szerintem kára nem lesz tőle senkinek , szaporodik az ! az út szélén is látni lehet itt nálunk is , ahogy megy a busz , mellette az út szélén ott a gyöngyvirág , a salamonpecsét , a hóvirág , ibolya , odvas keltike.....
103761. syria (válaszként erre: 103722. - Anyagi)
2019. márc. 11. 16:26
Azt szabad kiásni?
103760. 12d083b51b (válaszként erre: 103757. - Forrest2010)
2019. márc. 11. 14:55
😋😋😋
103759. forrest2010
2019. márc. 11. 13:04
...raktam fel 1 régebbit is a hóvirágokról , nem annyira régi , mint a dátum mutatja , de akkor is elnyomtam az időt :( / mert analfabéta vagyok hozzá :( akkor is eltartott 1 darabig mire sikerült vissza :( :(
103758. forrest2010 (válaszként erre: 103723. - Anyagi)
2019. márc. 11. 12:12
Ági ! raktam fel az erdei hóvirágról képet az adatlapomra / má' megint elbactam az időbeállítást :( a fényképezőmön :( de legalább csak 1 napot :( / lefényképeztem , mielőtt az is elnyílik , a kép tetején középen az a kis vacak fehérség az erdei hóvirág , fél centi széles levélkéi vannak :) :( a nagy zöld tövek az elvirágzott török :) 4x 5x olyan szélesek a levelei is :) + jóval nagyobb volt a virága is :)
103757. forrest2010 (válaszként erre: 103756. - 12d083b51b)
2019. márc. 11. 11:50
... bármit is teszünk bele :) minden természetesebb , mint a bóti :( és főleg finomabb ! tehetnek bele bármilyen ízfokozót :( :( az nem olyan !!!
103756. 12d083b51b (válaszként erre: 103755. - Ab61752c45)
2019. márc. 11. 10:30

Tavaly találtam a net-en "narancsos répalekvár" receptet, abba sem kell tartósítószer, és hát persze a cukrot (a recepthez képest) jócskán kispóroltam belőle.

Jó volt, eredetileg most is azt akartam, gondoltam drága a répa, teszek hozzá almát is. De a tök még olcsóbb, teszek hozzá almát is. :)

103755. ab61752c45 (válaszként erre: 103753. - 12d083b51b)
2019. márc. 11. 09:37
én amikor mindenből ivólevet csináltam,semmibe sem tettem cukrot.egy kis tartósítót,mikor ittam egy kis édesítőt.még mindig jobb,mintha tele lenne cukorral.
103754. forrest2010 (válaszként erre: 103753. - 12d083b51b)
2019. márc. 11. 09:14
... nekem már az a tudat is , h legalább biztos vagyok benne , h tudom mit eszem , ha saját , az is sokat számít , mert annak a bolti lekvárnak olyan gyanús még a kinézete is , olyan , mintha lenne benne víz+festék+cukor+zselésítő de főleg rengeteg cukor amit nem szeretek :( :(
103753. 12d083b51b
2019. márc. 11. 07:32
Egyébként is a lekvárt még meg kell főzni. Eredetileg répa-alma vegyes lekvárt terveztem, de hogy találtam sütőtököt a zöldségesnél, most visszamegyek, és a répa helyett lesz tök+alma vegyes lekvár. Egész biztos olcsóbb lesz, mintha egy kis üveg lekvárt vennék a boltban. És ami lényeg, nem lesz agyon-cukrozva.
103752. 12d083b51b (válaszként erre: 103731. - Kutyaimádó)
2019. márc. 11. 07:25

Én általában gondolatban tervezek előre, de bármikor, bármi miatt szoktam változtatni a terven.

Alap-készlet legyen itthon: krumpli, hagyma, tojás, kenyér, tejföl, stb.

Vásárolni zöldséget, gyümölcsöt csak 1 hétre valót, a többi romoljon a zöldségesnek.

Húsféléből ha valami akciós, akkor abból vásárolok, a fagyasztóban jó helye van, és leginkább onnét tervezek, onnét főzök. Persze ha valamire nagyon ráéhezek, akkor azt is megveszem, de leginkább csak sátoros ünnepekre. :)

De, mint most is: tegnap töltött tököt készítettem, de sok lett a darált hús, sok lett a kuszkusz (rizs helyett) így a pluszból majd kedden csinálok paradicsomos húsgombócot, egy kis főtt krumplival megszaporítom mint az üzemi konyhán... Így a kedd-szerdára tervezett gölödin leves + lekváros palacsinta tolódik...

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook