Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
... ez most több volt másfél kilónál és nem volt akkora vastag rajta a zsír , picit aprítottam belőle a bablevesbe , a maradék + volt a 2. most nem csináltam külön semmit másodiknak , még 1-2 reggelire jó lesz Bundynak , csak ő szereti , pedig van olyan finom a húsa , mint a f.f. tarja :) azt megeszi a fiam is :)
... olyan beton kemény lett a tegnapelőtt gyártott kocsonya , csak 3 tálkával lett , de tényleg beton :D akkora hatalmas bőröm volt hozzá , h abból 2 pár cipő :D is kijött volna :D múltkor vettem direkt kocsonyatálat és volt benne 1 összetekert hatalmas bőr , de mivel csak a férjem eszi , azt elraktam legközelebbre , most volt a legközelebb :)
... azt mondja , mióta cukros jobban él !!! naná ! ha kevesebb is elég.... fussa jobbra is :)
A talkedli (nálunk tarkedli) kelt tésztából, bő olajban sült, kanállal szaggattuk.
Mostanában már sűrű palacsinta tésztát sütőporral felturbózva is olvastam.
Mindegy, teljesen más, mint a gyúrt krumplis tészta (főtt krumplit összetörni, liszttel, sóval összegyúrni, gombócot, akármit főzni, sütni belőle.)
Szigorúan tilos.
Rántott levesalapot főzünk: rántást őrölt paprikával felengedünk levesnek, bele babérlevél, zúzott fokhagyma, só, köménymag, karikára szelt répa-gyökér, 1-2 szem krumpli.
Közben közönséges krumplis tésztát (núdli) gyúrúnk, abból kis gombócokat, és amikor a leves elkészült, a gombócokat belefőzzük.
A maradék tésztából lehet mákos, diós núdlit főzni, de elnyújtva 2-3 cm-esre, felkockázva, forró olajban megsütni, lekvárral, vagy símán sóval megszórva, leves utáni nyomtaték.
Bocs, arra én se tudok. Elbandzsítottam; valamiért hóvirágra asszociáltam. :)
A hóvirágot hagymástól se lehet máshová telepíteni?
Ex-anyósom nem tudom, hol tanult főzni. Ő fordítva csinálta, a krumpli főzővizében főzte a gombócot, és a legvégén ebből lett a leves is.
Zöldségfélék nélkül, de zellerzöldnek kellett benne lenni. Hogy rogyott volna rá.
Akkoriban nehéz volt zellerzöldet szerezni, nekem legalábbis nemigen sikerült. A petrezselymet pedig nem megismerte az a "jógyerek" még darabolva is?
Gombócleves.
A gombóctésztából megmaradt tésztából apróbb gombóckákat csinálnak, az kerül a levesbe, ami egyébként a többi gombóc főzővize.
Életemben nem hallottam róla, de ez volt az ex-férjemmel töltött időben a kötelező. Ahogy anyósom főzte, pedig úgy elég súlyos volt.
Utáltam a szilvás gombócot is, a sok feltétele miatt.
Előtte otthon nemigen ettem csak túrógombócot.
Ahogy ex anyósom készítette, úgy kellett nekem is. Miután különmentünk, majd elváltunk, soha többet nem főztem, úgy megutáltam. Ha a gyerekeim ismerik, akkor nem tőlem.
Tavaly találtam a net-en "narancsos répalekvár" receptet, abba sem kell tartósítószer, és hát persze a cukrot (a recepthez képest) jócskán kispóroltam belőle.
Jó volt, eredetileg most is azt akartam, gondoltam drága a répa, teszek hozzá almát is. De a tök még olcsóbb, teszek hozzá almát is. :)
Én általában gondolatban tervezek előre, de bármikor, bármi miatt szoktam változtatni a terven.
Alap-készlet legyen itthon: krumpli, hagyma, tojás, kenyér, tejföl, stb.
Vásárolni zöldséget, gyümölcsöt csak 1 hétre valót, a többi romoljon a zöldségesnek.
Húsféléből ha valami akciós, akkor abból vásárolok, a fagyasztóban jó helye van, és leginkább onnét tervezek, onnét főzök. Persze ha valamire nagyon ráéhezek, akkor azt is megveszem, de leginkább csak sátoros ünnepekre. :)
De, mint most is: tegnap töltött tököt készítettem, de sok lett a darált hús, sok lett a kuszkusz (rizs helyett) így a pluszból majd kedden csinálok paradicsomos húsgombócot, egy kis főtt krumplival megszaporítom mint az üzemi konyhán... Így a kedd-szerdára tervezett gölödin leves + lekváros palacsinta tolódik...
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)