Holnap elkezdem a Dukan diétát........ (beszélgetés)
Lányok! búzakorpa, zabkorpa, zabpehely.... milyen korpa van még? Totál fogalom zavart okoztok nekem, mert eddig csak liszttel találkoztam az üzletekben:)))))
Én a tejre szavazok...- csöndben mondva a tejeskávéra -
Én nem dorgállak meg érte :)))
De megmondom őszintén búzakorpával még nem is találkoztam csak zabkorpával...
Lexi és kisbögre!
Nagyon őszintén megmondom,amikor én először dukanoztam,minden szívbaj nélkül a napi 3-4 evőkanál búzakorpát megettem joghurttal. Teljesen rendben voltam tőle,és fogytam is.
Tudom,most csacsikis és loca megdorgálnak,de sajnos kénytelen voltam,és leszek is,mert én orvosi javaslatra is eszem évek óta a búzakorpát.
Hogy Ti miként gondoljátok,rátok van bízva. :)
Szerintem /és csakis szerintem/ többet árt a székrekedés,mint az a kis búzakorpa többlet.
Hát igen...
Esetleg valami jó kis tea kellene, valami bevált teakeverék, azt még ihatjuk is, mert engedélyezve van!
Ma még nem ittam tejet, viszont reggelire volt 3 ek joghurt és zabkorpa kombó elfogyasztva. Azt hittem ez talán segít, de lehet iszok 1 dl tejet...
Talán holnapra lesz hatás!
Szia Kisbögre:))
Háát... nem tudom. Nekem is van ily nagydologgondom...mert tegnap igen, ma meg nem, talán holnap már lesz.
Tejjel próbálkoztál?
Sziasztok itt is!!!
2. fehérjenapon vagyok túl ma.
De ma már tekertem is 25 percet, és ettem egy ek zabkorpát.
Segítséget kérnék...
Nekem egyébként is elég lassú az anyagcserém, mit javasolnátok ennek fokozására??? Zabkorpa meg volt, mozgás is, már kb 3 liter folyadék is és még nincs vége a napnak...
Esetleg valami tipp amitől beindulna és legalább egyszer el tudnék menni WC-re...???
Előre is köszi!
Szép estét mindenkinek!
Látom minden rendben van és ennek örülök:))
Mint reggel írtam, gyalog mentem munkába: 10 perc és haza is gyalog jöttem + üzlet ~ kb. 30 perc lehetett , így ma nagyon szép időt" gyalogoltam. Az irodai rohangálást már nem tudom követni:)))
- vacsora: csirkecombok filézve, zsírtalanítva és még így is zsírjára sütöttem. (vettem még pulykanyakat, jó lesz husi levesnek és majd elnyammogok rajta..) hááát nézegettem a rákocskákat és a többi tengeri herkentyűt... de naon drágálottam és visszatettem a polcra)
JOGHURT KÉSZÍTÉSE HÁZILAG /eredeti recept/
Két alapvetően fontos dolgot kell betartanunk. Teljes tejből – sok piacon kapható –, házi tejből, vagy a lehető legmagasabb zsírtartalmú, de minimum 3,5 százalékos, és ne magasan hőkezelt tejből készítsük. Ha nem tudunk teljes, házi tejhez jutni, akkor a boltban vásároltak közül a legegyszerűbb, pár napig eltartható, zacskós tejek a legalkalmasabbak erre.
/én 1,5%-os tejet használok/
Továbbá a natúr joghurtok közül oltóanyagnak olyat válasszunk, amely élőflórás, élő joghurtkultúrát tartalmazó felirattal van ellátva, és eltarthatósága rövid idejű.
1 liter tejhez oltóanyagként 2-3 evőkanál joghurtra lesz szükségünk. A tejet lassú, 20-25 perces főzés után forraljuk fel./ÉN AZONNAL FORRALOM,NEM FŐZÖM/ Ha felforrt, azonnal vegyük le a tűzről és hűtsük vissza 40-50 fokra. Nem árt, ha van hőmérőnk, de ha nincs, akkor ez gyakorlatilag a már nem forró, hanem kézmeleg tejet jelenti. Ezután a tejet töltsük egy üveg vagy nem mázas kerámia edénybe, és adjunk hozzá 2-3 evőkanál joghurtot ,jól keverjük el. A joghurtbaktériumok 30-40 fok között szaporodnak a legjobban, így ezt a hőmérsékletet próbáljuk meg hosszabb ideig megtartani.
Állítsuk az edényt pár órán át egy pereméig forró vízzel töltött tálba. A másik módszer, hogy 5-6 órára, 35-40 fokra programozva, a sütőbe tesszük. Szintén jó megoldás, ha az edényt lefedjük, és száraz dunsztba tesszük, azaz pokrócba, paplanba bugyoláljuk.
/Én hűtőtáskába teszem,és betakargatom ruhával,másnap veszem ki/
Meleg nyári napokon még erre sincs szükség, az ablakpárkányon, erkélyen is kitűnő helye lesz. 5-6 óra után már kissé sűrűsödnie kell a tejnek, és ha belekóstolunk, éreznünk kell a savanykás ízt. Ha 18-20 óra után sem sűrűsödik be és savanyodik, akkor vagy a tej vagy a joghurt nem élő – de legalább tudni fogjuk, milyet nem szabad a jövőben vásárolni. Ha elkészült a joghurt, akkor 3-4 napig hűtőben tárolhatjuk. Ez idő alatt még tovább érik. Természetesen ez a joghurt használható oltóanyagnak is a következő adag házi joghurt elkészítéséhez. Ha szeretnék kicsit ínyencebb változatot készíteni, akkor a tejhez adhatunk tejszínt.
Igazi gyümölcsjoghurtot pedig, hogyan is készíthetnénk másképp, mint házi joghurtból és valódi gyümölcsből. Érdemes a gyümölcsöt villával összetörni és úgy a joghurthoz adni, majd összekeverve pár órát állni hagyni, hogy a gyümölcsös íz átjárja. De ha a sűrű, görög joghurtra vágyunk, akkor nincs más dolgunk, mint egy tiszta, sűrű szövésű gézdarabba vagy fehér konyharuhába önteni a joghurtot. Kössük össze a négy sarkát, akasszuk egy fakanál nyelére, fektessük keresztbe egy lábasra a fakanalat, és várjuk meg, amíg a bugyorból szép lassan kicsöpög a savó, és sűrű, krémes joghurtot kapunk. Ha még türelmesebbek vagyunk, akkor akár egy éjszakán át is hagyhatjuk a joghurtot kicsöpögni, akkor savanykás krémtúrót kapunk. A joghurt nemcsak magában finom, de készíthetünk belőle üdítőitalt, salátaöntetet, hűsítő leveseket, szószos ételeket, desszerteket.
Egyszerűsített leírás a következő:
A joghurt készítése:
Én két liter tejből készítek joghurtot egy-egy alkalommal, ami kb. egy hétig elég és eltartható.
Először kell venned egy pohár (natúr!) joghurtot, amivel beoltod a tejet. Én két ismert márka ízét szeretem, ezeket használtam felváltva előtte is, így azt használtam oltóanyagként most is.
A tejet felforralom és picit hagyom hűlni. Addig, hogy a kezemnek már bírható legyen a hőfoka, de még ne legyen kéz-meleg.
Majd 2-3 evőkanál joghurtot teszek a már nem forró tejbe, és egy jól zárható -én kelesztőtálnak hívom- műanyagtálba teszem. A lezárt műanyag tálat „bedunsztolom”, vagyis egy hungarocel (EPS) dobozba teszem, hogy minél tovább megőrizze a hőfokát. A lényeg, hogy lassan hűljön ki. A hungarocel doboz helyett, nyugodtan használhatod a nagyanyáink dunsztolási technikáját, a működési elve ugyanaz.
Gyümölcsjoghurt készítése:
A natúr joghurtba olyan összeturmixolt gyümölcsöt, mézet, zab vagy búzakorpát tehetsz bele, ami a saját ízlésednek megfelel Ezzel biztosíthatod a család számára, hogy a joghurt tejből és a gyümölcs gyümölcsből készül, nem pedig fűrészporból, vízből és aromaanyagokból…
Sok sikert az elkészítéshez.
Pont ezen gondolkodtam, hogy ne tartós tejet vegyek, mindenképpen ki szeretném próbálni, csinálni akarok majd túrógombócot zabkorpával:)
Az öntetet pedig joghurtból csinálom majd, vanilia aromával, fahéjjal és édesítővel. Kizárt, hogy ne legyen jó, csak bírjunk mértékletességet tartani:D
Ha érdekel,elküldöm a receptet.
Krémsajtot lehet készíteni belőle,ha kicsöpögteted.
Húúú, az milyen finom is volt....nyami.
Nekünk volt az anyósomtól kefírgombánk, a nélkül nem tudom hogyan kell csinálni.
ui.:nekem tartós tejből is sikerült, de nem otthon vásároltból, ez tény!
Ma kipróbáltam zabpehelylisztből a palacsintát.
Tudván,hogy a zabpehelylisztes dolgok gyorsan sűrűsödnek,egyfolytában hígítottam sütés közben,és így szép méretes,1 mm-nél vékonyabb palacsintáim lettek.
2 tojást használtam,édesítőt,zabpehelylisztet,kb,2 dl tejet,és a többi ásványvíz volt,amit hígításra használtam.Sajnos,nem mértem le semmit,mert mindig csak találomra adagolom a nyersanyagokat.
Lényegében még olaj sem kellett a serpenyőbe,nem ragadt le a palacsinta.
Cukormentes lekvárral /saját készítményű/ ettük.
Azért írtam le,mert hátha valakinek hasznos lesz.
Ha nem tartós tejet használsz,meg kell,hogy aludjon.
Én kefirt készítek házilag,azt is ki lehet csöpögtetni,hasonlít utána a túróhoz.
Friss dobozos tejet szoktam venni,vagy olyant,amit tejes autókról árusítanak.
És meg is bír aludni az a tej?
Mert én itthonit már próbáltam, igaz akkor még nem ezt a fajta tejet használtam amit most, és az inkább nyúlós, büdös lett:(
De megpróbálom kevesebből, hátha sikerül, köszi nagyon az ötletet.
Túró készítés házilag:
Ha szeretitek a túrót nem javaslom, hogy keveset csináljunk belőle, ezért én hat liter tejből készítem. (itt van 1% alatti tej is, ezért nekem ez nem jelent gondot, de ha nálatok csak 1,5%-os van, mit van mit tenni)
A hat literből kb. 80-85 dkg túró lesz és minden része felhasználható.
Biztos találtok vagy tudtok más receptet is, én az egyszerűség híve vagyok és utálok pepecselni bármivel ezért ez nekem bejött.
Szóval beleöntöd a tejet egy lábosba és vagy kirakod a napra, vagy olyan helyre egy két esetleg három napot, ahol szépen megalszik. Amikor megaludt (az tudjuk milyen) lassú tüzön felteszem forrni. Ilyenkor elég vészjóslóan néz ki és én magam nem gondoltam, hogy túró lesz belőle, aztán mégis.:-)
Ez kb. fél óra. Aztán egyszerűen csak le kell szűrni. Én ezt úgy csinálom, hogy a szűrőbe beleteszek egy olyan konyharuhát aminek az anyaga kicsit gézre hasonlít. A mosogató tálcába teszek egy műanyag edényt amibe a tejsavó kerül ahogy szűröm az egészet. Miután leszűrtem ott hagyom hogy jól lecsöpögjön. Kb. 1 óra alatt primán lecsöpög.A tejsavót beteszem a hűtőbe, és bármikor fogyasztható hidegen, nagyon egészséges!
A túrót is beteszem, már a konyha ruha nélkül a hűtőbe és bármikor fogyasztható felhasználható, úgy mintha boltba vettük volna.
Egy apró megjegyzés, ha túrógombócot csinál valaki belőle, ne fagyassza le, mert később amikor újra előveszi, nem maradnak egybe a gombócok a főzésnél.
Sajna én így jártam. Puszi mindenkinek.
Én boltit eszem, Ugye nem tévesztetek össze Locaval, ő küldi a házi túró receptjét. De persze szívesen megírom milyen márka:)
És kíváncsi is volnék mit szóltok hozzá.
További ajánlott fórumok:
- Vége, ma elkezdem! Nem hétfőtől, nem holnaptól, MÁTÓL!!!
- Kezdjük együtt holnaptól a diétát!Csatlakozz!
- Mától elkezdem a South Beach diétát. Csatlakozik valaki?
- Ti is gyakran mondjátok zabaroham után, hogy holnaptól újrakezdem a diétát?
- Kezd velem holnap 2x7napos sikeres diétát!
- Minden nap elkezdem a diétát, de este feladom :(