Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hogyan tudnám a cicámat száraz tápra átszoktatni? fórum

Hogyan tudnám a cicámat száraz tápra átszoktatni? (tudásbázis kérdés)


25. syria
szept. 20. 19:09

Kész, begurultam. Őkelme már az eddig szeretett Gourrmet-et is finnyázza, (egy hónapja 13 ezerért rendeltem kedvezményesen(!); ennyit még magamra se költök kajára) a fél doboz egy részét otthagyja, aztán jön hisztizni. (Egy ismerősöm nagytestű kutyája jól jár, mert az összes maradékot bepuszilja.) Már csak 4 doboz van. Most jön a kiéheztetés. A száraz is minőségi táp, nem a legolcsóbb tecsós, Mamcickám olyat akkor kapott, ha beteg volt. Az a szerencse, hogy jó idő van, s ha nyávog kizavarom. Ha éhes bejön, és eszi a száraz Royal Canint. Ha nem, akkor a 4 dobozt beosztom valahogy az újabb szállítmányig.

A tasakos Whiskast nem szereti, biztosan azért, mert nem látta a reklámot. :D

24. syria
jún. 19. 20:56
Köszönöm az ötleteket, de úgy néz ki, hogy sehogy. Max, csökkenteni tudom a nedves kaját kb. felére, de már ezzel is elégedett vagyok.
23. syria (válaszként erre: 21. - L.luiselotte)
2018. jan. 2. 19:33

Szerintem Bogárka az átlagnál is okosabb. Hiába keverem a száraz tápot a konzerv mellé csak lehet, ügyesen kikerüli amennyit csak tud. Az „éheztetetés” kissé beválik: berongyol, ha látja, hogy nincs más, falatozik a szárazból, de nagyon vigyáz, nehogy túlzásba essen. :)

8 napig hallgatni a nyávogását? 3 percig se lehet kibírni. :D

22. syria (válaszként erre: 21. - L.luiselotte)
2017. nov. 26. 11:16
Küzdünk, küzdünk, talán győzök. :) Valamikor, jó sokára. :(
2017. nov. 26. 08:55

Az enyémek eszik felesbe a szárazat és a házit ill. a konzervet.

Én úgy szoktatnám át, hogy mindennap csökkentem a házi ill. a konzerv mrnnyiséget a száraz táp javára.

De a macska okos állat, rá fog jönni, hogy miről van szó.

A mieinket soha nem sikerül " átvágni" ilyen vagy hasonló nagyságrendú stiklik terén. De azért egy próbát megér.Ha nyávog, hát nyávog, jó darabig ( 8 nap ? ) nem hal éhen, ha nem eszik.

20. Smirnoff (válaszként erre: 18. - Syria)
2017. nov. 25. 13:11
Nálam a kimeneti tilalmat törte meg nyávogással, de akkor már2 órája(!) folyamatosan(!!) üvöltözőtt, mint akit nyúznak.
19. michelle.r (válaszként erre: 11. - Syria)
2017. nov. 25. 11:34
Persze, hogy rájönnek, nem hülyék, csak négy lábon közlekednek ;) Chanel olyan hisztiket csapott, hogy közel álltam, hogy feladjam. Gyakorlatilag odacitált a tányérja mellé, és úgy ugatott, mint akit ölnek.
18. syria (válaszként erre: 17. - Böce)
2017. nov. 25. 10:25

Akkor a ti cicátok vegyes házi kosztot evett. Az a legjobb minden tekintetben, de nálunk nem működik.

Éheztetni nemhogy pár napig, de pár percig se tudom, mert elviselhetetlen nyarvákolást rendez.

Úgy tűnik beválik: a kedvenc konzervjének a felét megszórom szárazzal, amit kénytelen megenni, ha hozzá akar jutni a fincsihez. :)

17. Böce (válaszként erre: 1. - Syria)
2017. nov. 24. 23:50

A cicánk majdnem 16 éves volt, amikor elment. Sosem evett tápot, nemhogy szárazat, nedveset sem.


Nyers húst, meg egyéb kajákat, de macska kaját megszagolta, és fintorogva otthagyta. Ha éhes volt, akkor is.


Éheztetni meg pár napnál túl tilos, mert károsodik a mája!


És ha egy macs makacs, akkor te a fejed tetején pöröghetsz, akkor sem eszi meg, amit ő nem akar.


Ja, a fogai mind megvoltak, pedig sose evett tápot, se konzervet se szárazat. A fogkövet kellett leszedetni egyszer-kétszer - mert ugye nem evett csontot, vagy szárazat, de nem volt fogvesztés.


Szóval az éheztetéssel vigyázz nehogy a mája bánja.

16. fincsi5 (válaszként erre: 15. - Syria)
2017. nov. 24. 16:55
DDD
15. syria (válaszként erre: 13. - Smirnoff)
2017. nov. 24. 08:31

Nem fosik folyton, csak laza a széklete. Ezért is gondolom, hogy jobb lenne a száraz. Mamcic olyan szép kis hurkákat produkált. :D


Csicsi25: én se vagyok hülye, tudom, hogy a martini finomabb, mint a víz, mégse iszom örökké azt. :)

14. andi6020 (válaszként erre: 3. - Csicsi25)
2017. nov. 23. 15:08
A konzerv jobb? :DD dehogy
13. Smirnoff (válaszként erre: 10. - Nyamitörp)
2017. nov. 23. 09:31

Egy cicanal ez kizart. Azok kiskoruktol jatszanak, es hapnak. Es igen, ontudatosak. Ha muszaj speci tapot enni a cicanak, nem szabad kiengedni, mert a kis q inkabb megeszi a szomszed tapjat meg eszik rigot (ha mar passziobol ugyis vadaszik), csak h ne egye ami nem tetszik neki.


Am a sp.taposok elott le a kalappal, mert a vadaszos, konzerves macskam amellet ha tudna sem eszi meg a masik tapot. A masik meg rajar. Persze ennyi penzert.... Ennek am zsiros a fogasa is, nem olyan szaraz, mint a szokvany.


En am a tonhal konzervetnagyon szeretem, annak az olajat szaraz tapra ontve a korabbi cicak is faltak a szarazat (es nem volt fosas tole).


Syria, ha a cica folyton fosik, akk vmi baj van vele/etetessel.

12. Smirnoff (válaszként erre: 5. - Gribedli***)
2017. nov. 23. 09:14

A macska meg a kutya is bepuszilja a csontot, ha tudja.


A fogvesztes a rossz taplalkozas miatt szokottjelentkezni.

11. syria
2017. nov. 23. 08:13

Elkezdtem keverni a szárazat a nedvessel. A kis büdös egyre inkább rájön, mire megy ki a játék. Hosszú menet lesz, ha sikerül egyáltalán.

A fiam száraztápot egyáltalán nem evő cicái egyidősek voltak Mamciccal, s évekkel előbb foghiányosabbak lettek, mint az én macskakirálynőm, aki az utolsó percéig nem nyelte, hanem ropogtatta a szárazat.

10. Nyamitörp (válaszként erre: 6. - Shanalyl)
2017. nov. 22. 10:27

Az igaz, hogy a száraz tápot se nagyon rágják meg az állatkák. Egyet rároppantanak és már nyelik is le. Szóval maga a táp evés nem sokat számít. Viszont úgy vettem észre, hogy ettől alakul ki a rágás igénye bennük.

Volt egy kutyusunk, amikor elhoztuk kölyökként, azt mondták konzervvel etessük. Amíg csak konzervet evett, addig nem rágott mást sem. Játékokat sem, csontot sem. Mindent csak nyalogatott meg tartogatta a szájában, amíg fel nem puhult és utána ette meg a jutifalatokat is. Állandóan probléma volt a fogaival, egy párat ki is kellett húzni. Utána rászoktattuk a szárazra, és akkor kezdett el mást is rágni.

9. Nyamitörp (válaszként erre: 8. - Syria)
2017. nov. 22. 10:23

Nálunk kutyánál az sem vált be, ha rátettük a konzervet, mert leette a kocsonyás részt meg a húst, a szárazat meg kiköpködte. Szép kis sormintát csinált belőlük. :-)

Végül ledaráltam a száraz tápot kávédarálóban és úgy kevertem össze vízzel. Így már a pépet megette és hozzászokott a táp ízéhez. Utána már áztattam neki. Először jó sokáig, teljesen puhára áztattam és aztán fokozatosan egyre kevesebbet ázott a kajcsija. Ja és szerintem kis szemű táppal érdemes próbálkozni.

8. syria (válaszként erre: 7. - Michelle.r)
2017. nov. 22. 08:34

Ezt ki fogom próbálni.

A száraz táp vizezése több szempontból se vált be.

7. michelle.r (válaszként erre: 1. - Syria)
2017. nov. 21. 10:58
Nekem az jött be, hogy a konzervbe belekevertem a száraz tápot, és mindig emeltem az arányát, végül már csak a tápot kapja. Volt hiszti, de megszerette. Vagy beletörődött sanyarú sorsába ;] Nem macska, egy elépesztően öntudatos, akarnk yorki :D
2017. nov. 21. 10:01

Nem biztos, h sikerül. Nekünk volt egy cicánk, 15+ évet élt, inkább egy hétig nem evett, de nem nyúlt a konzervhez, csak a száraz. Semmi más. Szóval szerintem semmi köze ahhoz, h melyik a jobb, inkább, h melyiket hajlandó enni. Mi azért próbáltuk átszoktatni, mert vesegondja lett, de szerencsére találtunk vesebajos cicáknak való száraz tápot, így nem kellett ráerőszakolni.


A száraz jutifalatokkal lehet trükközni, ha mindenképp azt akarod, h rágjon, már csak a fogisztulás miatt is.


A csontokat a jószágok szerintem szétrágják, hiszen abban van a csontvelő, ami igen értékes tápanyag, tehát használják ilyenre a fogukat is.

5. gribedli*** (válaszként erre: 1. - Syria)
2017. nov. 21. 09:53

Próbáld meg először a száraz tápot egy kicsit felönteni levessel, később vízzel. Először 1:1 arányban száraztáp, víz. Esetleg tehetsz egy kicsit a konzervből is a tetejére.


Ahogy ezt megszokta, mindig egy kicsit kevesebb vizet tegyél a táphoz.


Én kutyákkal ezt a trükköt alkalmaztam. Mondjuk az egyik kutyám még így sem hajlandó a szárazat megenni, ezért neki azóta is vizezem, de mivel azonnal eszi, nincs ideje felpuhulni, szóval rág is, mert a kutyák először kilefetyelik a folyadékot és utána a szilárdat. Mivel a cica is ragadozó elvileg, meglehet, hogy a te cicád is így tesz és a száraztáp mèg azèrt rágható állagú lesz.


De ha azt vesszük, a termèszetben sem a kutya sem a macska nem evett száraztápot és a fogaiknak semmi baja nem volt. Mindig az elejtett állat vèrèvel kezdték, aztán a belsőségek és utána a hús. És a csontokat még ott is hagyták. Szóval nem gondolom, hogy ezen áll vagy bukik a foga egèszsége,hogy valami kemény dolgot egyen.

4. csgybzs (válaszként erre: 3. - Csicsi25)
2017. nov. 21. 09:28
A konzerv jobb? Ha csak nem prémiumot vesz az ember, akkor 4% a hústartalma, és a 95%-a víz, nulla tápanyag. Olyan, mintha egész nap puffasztott rizst enne az ember. Éhen nem hal tőle, de tápanyag nincs benne.
2017. nov. 21. 09:25

De miért akarod rászoktatni a száraz tápra? Nem hülye macska, tudja, hogy a konzerv jobb! :))


Nekem ugyan régóta nincs cicám, az enyém 14 éves volt, amikor a betegsége miatt el kellett altatni. Száraz és konzerv kaját egyaránt kapott, semmi baj nem volt a fogaival, mind megvolt még 14 évesen is (kivéve azokat az elsőket, amik egy balesete folytán 2 éves korában kipotyogtak).


Szóval a fogai miatt nem hiszem, hogy rá kellene szoktatni a tápra, a széklete meg nem biztos, hogy jó, ha annyira kemény. Én nem erőltetném a száraz kaját a helyedben.

2. csgybzs (válaszként erre: 1. - Syria)
2017. nov. 21. 09:24

Sajnos a fogvesztésnek tényleg nagy a rizikója ilyen esetben. Ha van a környékeden állateledel bolt, ahol kimérve árulnak tápokat, érdemes kóstolót venned pár darabból. Lehet, hogy csak a fajtáját nem szereti. Ha találtál olyat, ami ízlik neki, először áztathatod kicsit, hogy az ízhez hozzászokjon.

Amivel tudod még szoktatni, azok a cicás ropogtatnivaló jutalomfalatok. Ezek készülnek külön fogtisztító méretben/formában is. Annyira jó ízük és illatuk van, hogy tuti rákap. Ebből egy nap csak pár szem adható, de arra jó, hogy a ropogtatást szokja.

2017. nov. 21. 09:16

2011. január elején kb. 4 hónaposan hoztam Bogárkát a 10 éves Mamcicám mellé, aki szinte csak szárazat evett. A kicsinek nem tudom milyen hülye gondolattól vezérelve (talán, mert gyengék a fogai) konzervet adtam. Nem tud lekattanni róla, én meg félek, hogy a fogai hamarabb kihullanak a kelleténél. Eszik szárazat is ímmel-ámmal, de azt kevésnek találom. (A kakija se hurkás, mint Mamcicé volt, hanem laza.) Egyik sem fajtatiszta, egyszerű házimacskának születtek.

Többször próbálkoztam az "éheztetéssel", de elviselhetetlen nyávogást rendez.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2019, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook